Palmenstranden in Amsterdam

Op internet zie ik een foto van een palm voorbijkomen. De foto is van een van de wateroevers is Amsterdam. De palm is als zaadje op deze wateroever terecht gekomen. Het palmzaadje is daar ontkiemt en gegroeid. De palm is zelfs al enkele jaren oud. Dus de palm is ook aan het overwinteren.

Met onze huidige leefwijze zijn binnenkort verre vliegreizen naar tropische palmenstranden niet meer nodig. De opeenvolgende on-Nederlandse hittegolven veranderen niet alleen het weer in Nederland maar ook het klimaat in Nederland.

Met onze huidige leefwijze smelt het ijs van de Noordpool en Zuidpool. De zeewaterspiegel zal steeds verder stijgen. De Nederlandse zeekust zal steeds verder landinwaarts op schuiven. Het wachten is op wandel-, fiets-, bus-, trein- of autovakanties naar palmenstranden bij Amersfoort. Ik voorspel daarbij snorkelen binnen de ondergelopen grachtengordel van Amsterdam.

En terwijl ik deze tekst schrijf loopt het angstzweet over mijn rug …

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

29 reacties op Palmenstranden in Amsterdam

 1. Anuscka zegt:

  Ik zweet met je mee Rob… (en haal stiekem opgelucht adem dat wij op een stuwwal wonen). Maar een in Amsterdam overwinterende palm zegt wel genoeg…

  Geliked door 2 people

 2. Ja het is behoorlijk angstaanjagend allemaal… en of er nog een mogelijkheid is om het tij te doen keren??

  Geliked door 2 people

  • Rob Alberts zegt:

   Niets doen vind ik geen optie.
   En of het tij nog te keren is? Het is de moeite waard om dat te proberen.

   Stille groet,

   Like

   • Niets doen is inderdaad geen optie. Boetedoening ook niet; dus niet het aloude schuld- en boetekleed….!
    Wat is wijsheid?
    Ik ‘hoop’ dat de lockdown, waar we nog niet klaar mee zijn, de mens tot nieuwe weloverwogen inzichten brengt…. minder consumptief, méér eigen verantwoordelijkheid, kortom een gezond bewustzijn….. en jawel, hier duikt het “minder is méér” op, @Anuscka! 😉

    Geliked door 1 persoon

 3. Matroos Beek zegt:

  Wat verontrustend. Zeker voor de mensen die na ons komen.
  Bezorgde groet

  Geliked door 1 persoon

 4. Karel zegt:

  ha die Rob
  palmstranden bij Amersfoort en palmbomen in Amsterdam
  dan kan ik het van hier op +11NAP nog droog houden
  verontrustende groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben alleen bang dat veel mensen het nog steeds een aanlokkelijk idee vinden. Een graadje warmer is immers best lekker … ;-(

  Geliked door 1 persoon

 6. Sjoerd zegt:

  Ach, ik woon op meer dan 100 meter boven de huidige zeespiegel… Ik vrees nog niets.

  Geliked door 2 people

 7. Ferrara zegt:

  Een veeg teken.

  Geliked door 1 persoon

 8. ik deel de zorgen mbt de opwarming der aarde. We zijn al op zoek naar een woning, oostelijker, hier wordt alles nat. heel nat. Hoewel, we zijn waterlanders, hebben ervaring en kennis om de zee buiten te houden. Overigens heb ik ook palmen in Zuid Ierland zien staan, die zijn er al heel lang, Mediterraan klimaat.

  Geliked door 2 people

  • Rob Alberts zegt:

   Zuid-Ierland heeft door de Warme Golfstroom een klimaat dat lijkt op het Mediterraan Klimaat. En ja daar kunnen sommige palmsoorten van nature groeien.
   De mondiale opwarming maakt dat de Amsterdamse oevers ook die kant opgaan. Blijft staan dat de bijbehorende zeespiegelstijging voor het grootste deel van de Randstad verontrustend is.

   Bezorgde groet,

   Like

 9. Spontanity zegt:

  Vrees dat wij dan ook natte voeten krijgen 😦

  Like

 10. Bertie zegt:

  Positief bekijken, ik woon hoog en heb al lang plannen voor een camping op het erf. ☻

  Like

 11. Mack zegt:

  Ach bekijk het positief, misschien maak jij dat helemaal niet meer mee. 😉 Toch ben ik benieuwd naar de wereldwijde temperatuurstijging. Dit zeg ik omdat ik weet hoe nieuwszenders zijn. Laatst noemden ze maar dat de temperatuur in Europa het hardst gestegen was. Dan kan ik niet helpen om te denken: wereldwijd zal het wel niet genoeg zijn om nieuwswaarde te hebben.

  Like

 12. Willem zegt:

  Palmen op onze breedtegraad zijn niet echt zeldzaam. Er bestaan tenminste twee winterharde palmsoorten die het hier uitstekend uithouden mits de temperatuur niet lager geraakt dan -18. De meest bekende is de rechtopstaande Trachycarpus fortunei, die veel in Noord-Italië (zuid-Tirol) groeit en dat is een wintersportgebied. Uit dat gebied heb ik een tiental jaren geleden zaden meegenomen van een Chinese waaierpalm, (Chamaerop humilis, ook winterhard tot een graad of 20 vorst) die meer struikvormig blijft en een zaailing ervan staat al een aantal in mijn tuin en vormt al uitlopers bij de stam. Er schijnt ook nog een (gekweekte?) variant van de Trachycarpus te bestaan, de T. wagneriana, die ook winterhard is. Redelijke kans dat je bij een tuincentrum ze gewoon kopen kunt.
  Dus palmen en andere ‘exoten’ in Nederland is minder vreemd dan je op het eerste gezicht denkt. Mijn broer heeft een bananenboom in zijn tuin staan die hij al een aantal jaren, wel met kunst en vliegwerk, in de volle grond laat overwinteren. En niemand kijkt meer op van vijgen en dadelbomen die ’s winters ‘gewoon’ buiten blijven staan.
  Dit alles laat wel onverlet dat de klimaatproblemen grote gevolgen zullen hebben voor, met name de kustgebieden die onder NAP of er net iets boven liggen. Door de inpoldering zullen de veengebieden steeds verder inklinken, bij een stijgende zeespiegel. We kunnen niet tot in het oneindige de dijken blijven verhogen. Dat kent een (technische en praktische) grens. Je hoeft geen groot visionair te zijn om te kunnen zien dat de komende eeuw de laag gelegen gebieden weer zullen verworden tot watersportgebieden. Met andere woorden; een deel van West-Nederland en mogelijk ook het Fries-Groningse kustgebied zal natter worden.

  Like

 13. meninggever zegt:

  Cijfers laten zien dat het in bepaalde normaal koude gebieden nu extra koud is. Siberie o.a., maa rook Groenland kreunt weer onder het ijs. Spanje heeft in decennia niet zoveel koude en sneeuw gehad. El Ninja-nino effecten komen nu pas op gang en de oceanen in tropische streken kouder dan ooit. Kortom, niet alles is verloren. Het kan nog een IJstijd geven. En o ja, die Aarde van ons draait uit het lood. Ieder jaar meer. De magnetische polen verschuiven. Niets met onze leefwijze van doen, maar met natuurlijke processen. Moeten wij wellicht iets minder consumeren of immigreren? Jazeker. Want we plegen roofbouw op onze grondstoffen. Nederland kan 12 miljoen mensen zelf voeden. Intussen zijn er 18,5 miljoen mensen en de immigratie gaat gewoon door. Dat gaat fout. Want dan wil men steeds meer bouwen, verstenen en verstedelijken. Met alle gevolgen van dien. Overbevolking dus het grootste euvel. Stop dat nu eens en je zult zien dat het klimaat zich vanzelf beter gaat voelen…

  Like

  • Willem zegt:

   Tja, de Achterhoek was vele duizenden jaren geleden ook een binnenzee en iets soortgelijks geldt ook voor Zuid-Limburg. Dus de mogelijkheid dat (west)-Nederland weer overstroomt als onderdeel van een nieuw wereldwijd evenwicht blijft aanwezig.
   Dat de magnetische polen verschuiven is een feit. Men heeft jaren geleden al eens de oost-westoriëntatie van oude, vaak middeleeuwse, kerken onderzocht en kwam tot de conclusie dat de onderlinge afwijkingen vaak een gevolg waren van de verschuiving van de magnetische polen. Vond het toen wel een aardig weetje.

   Geliked door 1 persoon

   • meninggever zegt:

    Dat van die zee was vooral een gevolg van het oerijs dat ooit al onze streken bedekte. In de grotten van Limburg en Belgie de schelpen gezien. Waren andere tijden. De kans dat de zee ons helemaal bedekt klein. Ooit was Nederland een optelsom van waterpartijen met af en toe een stukje bewoonbaar land. Rivieren nog onbeheerst en constant overstromend, Is allemaal geregeld nu. Verstening is een groter probleem dan wat ook. En dat verstenen komt weer door de niet aflatende behoefte aan wonen en werken voor een alsmaar groeiende bevolking. En dat ontkennen is erger dan altijd weer dezelfde theorie loslaten op de veranderingen in het klimaat die wis en waarachtig veelal natuurlijke oorzaken kennen en niet zozeer menselijke….

    Like

 14. Laat ik nu altijd gedacht hebben da de mensen in de Randstad al lang meters onder het zee niveau wonen. Maar misschien is het vermogen verloren gegaan om de zeeweringen met een twee millimeter per jaar op te hogen. Laat we ons niet te veel zorgen maken. Onze zeeweringen behoren tot de beste ter wereld.

  Like

  • Willem zegt:

   Om het even kort door de bocht te zeggen: een dijk een halve meter ophogen wil meteen zeggen dat de dijkvoet ca 2 m breder wordt aan de waterzijde en omtrent 1 m aan de landzijde. En dat is nou juist hetgeen wat niet tot in het oneindige door kan gaan. Vooral omdat de stijging van de zeespiegel niet meer te keren lijkt. Maak maar het rekensommetje met deze gegevens; gronddaling in 100 jaar ca 20 cm en een verwachte zeespiegel stijging tussen 0.5 en 1.5 m. Dat geeft een soort betonnen stuwdam langs de kust, met scheepsliften en dergelijke om de havens toegankelijk te houden. Toegegeven; de aftredende president van de VS zou, alleen al bij het idee, zijn vingers er bij aflikken om dat aan de zuidgrens te kunnen bouwen en sommige Nederlandse politieke stromingen zijhn ook niet vies van dat idee. Maar die heilloze discussie wil ik hier niet voeren.

   Like

   • meninggever zegt:

    De huidige metingen zijn nog steeds niet zodanig dat we moeten rekenen op 1,5 meter zeestijging in de toekomst. Rekensommen van 30 jaar geleden voorspelden hetzelfde. Al Gore deed dat 20 jaar geleden ook al, in 2020 zouden we met de enkels in het water lopen in onze streken. In werkelijkheid steeg de zeespiegel met iets van 0,1 cm en weet men niet eens zeker of dit komt door de oorzaken die steeds maar weer hangen aan allerlei onheilstijdingen.

    Geliked door 1 persoon

 15. elsjeveth zegt:

  De groene grasparkieten in de stadsparken zijn het levend voorbeeld van de veranderingen in ons leefmilieu. Zolang er nog wolven huizen op de Veluwe is er wellicht nog hoop voor koudere tijden

  Geliked door 1 persoon

  • meninggever zegt:

   Die groene parkieten zijn vooral een voorbeeld van de geweldige aanpassing die de natuur via evolutie laat doorgaan in die beestjes. Ooit vrijgelaten in het Vondelpark en daar door een enkele mevrouw verzorgd die zich om het lot van die dieren bekommerde, is het nu een soort van plaag. En die beestjes passen zich aan bij de kou die hier voor hen toch heerst. Tot in Dusseldorf zitten ze nu en ze vliegen steeds verder. Maar gevolg van menselijk handelen. Net als veel uitheemse soorten hier hun habitad vonden….

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.