Opvallende hipster

In het dictaat van de cursus “Vogels herkennen” van de Vogelbescherming lees ik het volgende:

Huismussen zien er vanuit de verte een beetje bruinig uit. Niet zo heel bijzonder lijkt het. Maar wie de moeite neemt ze eens goed te bekijken, ziet hoe mooi en subtiel getekend ze zijn. De huismus komt in de meeste tuinen voor en komt graag op voedertafels. Ze zijn dus vaak goed van dichtbij te bestuderen.

Het vrouwtje heeft een zwartbruin gestreepte rug en okerkleurige randjes langs de vleugelpennen. Een duidelijke beige wenkbrauwstreep accentueert haar ‘gezichts’uitdrukking. Als je nog beter kijkt dan zie je dat die wenkbrauw, net als bij ons, bij elk vrouwtje iets anders is: lichter, donkerder, smaller of breder. Het vrouwtje is gemakkelijk van het mannetje te onderscheiden.

Het huismusmannetje is een stuk opvallender en heeft een fraaie kleurtekening. Het kleine witte vlekje achter het oog, dat bij elk individu weer anders is, en de – veel opvallender – zwarte bef. Witte wangen en een grijze kruin completeren het plaatje.

Huismussen leven in sociale familieverbanden en binnen de groep heerst een duidelijke hiërarchie. Hoe groter de zwarte bef, des te meer machogedrag en des te hoger de status.

Vaak hebben huismussen een of meer witte veertjes in de vleugels. Daardoor zijn ze ook individueel te herkennen. Maar het blijft goed opletten, want hun uiterlijk verandert in de loop van het jaar. In de herfst krijgen ze wat frissere kleuren. En let vooral ook op de snavel. In de zomer is die zwart van kleur, maar in de winter een beetje geel.

Al van veraf zijn huismussen te herkennen aan hun gedrag. Ze hippen in plaats van lopen. Wat verder opvalt is dat hun houding gedrongen is, alsof ze gehurkt zitten. De poten komen er maar net onderuit. Vandaar de blogtitel: Een opvallende hipster

Maar het is ook een sloddervos doe houdt van rommel. Huismussen houden van mensen. Ze broeden dan ook altijd in de buurt van mensen. Het liefst in dorpen en in oudere buitenwijken. En bij voorkeur bij minder nette mensen. Want ze vinden het fijn als de omgeving lekker rommelig is. Met wat struiken, onkruid, schuurtjes, weilanden met vee, gemorst graan en liefst zonder al te veel hoge bomen. Want waar veel hoge bomen staan, voelt de huismus zich niet senang. Het nest van de huismus is vaak een georganiseerde chaos die bestaat uit takjes, stro, veertjes en hondenharen. Dat rommelnest maakt hij bij voorkeur in rommelige tuinen. Dus wilt u huismussen in de tuin, maak het dan niet te netjes!

Voor meer info: https://www.vogelbeschermingshop.nl/vogels-in-de-tuin

Onder mijn daklijst woont al jaren de Familie Huismus. Jullie begrijpen dat mijn tuin niet netjes opgeruimd en/of aangeharkt is.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

29 reacties op Opvallende hipster

 1. meninggever zegt:

  Leuke diertjes die ik meer zie in de oude woonomgeving in Almere dan in de al een kwart eeuw huidige op het oude land. Ze maken (in koor) best veel lawaai en dat maakt ze tot vrolijke snaken. Echt een Hollands vogeltje…

  Geliked door 2 people

 2. Karel zegt:

  ha die Rob
  de huismus is zeker een mooi vogeltje , door moderne bouwwijze , waren ze van onder de dakpannen verdwenen , maar dat is weer op andere wijze terug gedraaid

  Geliked door 2 people

 3. Karel zegt:

  daar ging iets fout 🙂
  https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/huismus-onder-dak
  ik zie er hier gelukkig ook weer meer en meer

  rustige middag groet

  Geliked door 2 people

 4. Ferrara zegt:

  Ze zijn zo leuk. Zo jammer dat ze zich niet veel meer laten zien. Heeft mogelijk ook met het (te) groot aantal buurtkatten te maken

  Geliked door 2 people

 5. gewoonanneke zegt:

  Ja leuk iedere dag komt er een groepje in mijn tuin wat te eten halen. Over die hoge bomen wist ik niet. Wel dat ik mijn tuin niet zoals vroeger kaal en glad moest maken in de winter. Dat merk ik nu wel dat veel meer vogels komen eten hier.

  Geliked door 2 people

 6. Ik keek mooi uit mijn ogen… mooie bijdrage.

  Geliked door 2 people

 7. Bertie zegt:

  Dat viel ons al eerder op, hoe mooi ze zijn. De heggenmusjes lopen veel minder in het oog.

  Geliked door 2 people

 8. Spontanity zegt:

  Een hipster.
  Ik dacht echt eerst aan iets anders.
  Gelukkig ging het over onschuldige musjes 🙂

  Geliked door 3 people

 9. marionschrijftverder zegt:

  Leuk, de titel. Ik dacht ook aan iets anders. Je kent onze tuin ondertussen van de foto’s op insta een beetje; een heerlijke plek voor alles wat leeft. Ook een grote groep mussen idd. Ik heb nog steeds moeite de pimpelmezen en koolmezen uit elkaar te houden. Ik ga het eens opzoeken. Wel zijn weer de twee ijsvogels terug. Ik vraag me af of het nog steeds hetzelfde paartje is. Hoe dan ook is het prachtig om te zien!

  Geliked door 2 people

 10. Sjoerd zegt:

  Mijn tuin wordt overheerst door de familie Mees, die laten alleen het roodborstje toe…

  Geliked door 2 people

 11. Wij hebben vrijwel dagelijks wel wat huismussen in de tuin, die wat rondscharrelen op zoek naar voedsel. Bij onraad duiken ze met z’n allen in de hulst bij de buurvrouw.

  Geliked door 2 people

 12. wdfyfe zegt:

  Our sparrows are not a colourful as yours but the behaviour is the same. We call them “clean-up sparrow” because they have the city contract to keep the streets and sidewalks clean of any edible debris. cheers

  Geliked door 2 people

 13. Wonend aan een kanaal zie ik zelden mussen. Maar er staan ook hele grote bomen, grappig om te lezen dat mussen daar niet van houden.
  .

  Geliked door 2 people

 14. Mussen zijn de vogels die traditioneel één van de enige soorten zijn die zich laten zien in de winter, hoewel dit het eerste jaar is dat ik zoveel eksters en roodborstjes zie landen en spelen in ons gras.

  Geliked door 2 people

 15. Mussen zijn dol op heggen. Bij ons in de buurt staan massa’s heggen en daar zitten dan massa’s mussen die heerlijk kabaal maken. Soms nemen ze met hun allen een bad in een plas en zomers ook in het zand. Ze brengen leven in de brouwerij.

  Geliked door 2 people

 16. elsjeveth zegt:

  Wij hebben meneer en mevrouw de Bok las medebewoners in onze niet met een nagelschaartje bijgeknipte tuin. Het is een plezier om ze te zien rondscharrelen op takken en tussen de bladeren. Het begrip huismus staat wat hen betreft voor bedrijvigheid en gekwetter met elkaar.

  Geliked door 3 people

 17. Jan Jaap zegt:

  In mijn buurtje zitten er heel veel, met dank ook aan de buurman die duiven houdt. Want ze broeden onder het dak van zijn duivenhok en pikken misschien een graantje mee van zijn duivenvoer.
  Ze accepteren ook dankbaar het voer dat ik strooi in de wintertijd. In de zomer zitten ze vaak druk te doen op het dak van mijn huis of loeren vanuit de dakgoot naar beneden.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.