Stiekeme schuiver

Na de huismus komt de heggenmus in het cursusdictaat van de Vogelbescherming.

De heggenmus is de meest gemiste tuinvogel van Nederland. Hij zit in bijna alle tuinen, maar wordt vrijwel altijd over het hoofd gezien. Want  zo opvallend als het gedrag van de huismus is, zo stiekem is dat van de heggenmus. Als u heggenmussen wilt zien, moet u niet speuren naar vogels, maar naar muizen! Ze schuiven – de pootjes zijn niet te zien – laag over de grond, met schokjes voorwaarts onder struiken of heggen. Ze doen hun naam heggenmus dus alle eer aan.

Een heggenmus is echt een tuinvogel om te ontdekken. Ten eerste om hem alleen al te vinden in de tuin.  Dat is best lastig vanwege zijn perfecte schutkleuren en verborgen leefwijze. Ten tweede vanwege zijn verrassend fraaie uiterlijk. Wie een heggenmus door een verrekijker bekijkt, ziet meteen de schoonheid van het blauwachtige kopje met de bruine kraaloogjes.

De Mus die geen mus is.

De rug van de heggenmus is zwart gestreept en aan de snavel is te zien dat we hier niet met een huismus van doen hebben. Huismussen hebben een forse kegelsnavel om zaden te kraken. Heggenmussen hebben een fijn dun snaveltje, heel geschikt voor de insectenjacht.

Het gedrag van een heggenmus heeft iets nerveus. Het lijkt wel alsof hij een zenuwtrekje heeft: hij slaat telkens en bliksemsnel heel even zijn vleugels uit. ‘Flicking’ noemen de Engelsen dat.

In het voorjaar zoeken heggenmussen het hogerop. Boven in het topje van een struik of conifeer, dus volop in het zicht in plaats van verstopt in de struiken, laten ze steeds weer hetzelfde korte zilveren liedje horen. Heel zacht  en heel helder. Wie in het vroege voorjaar een rondje door een groene wijk fietst, hoort onderweg gegarandeerd heggenmussen zingen. Een vogel die u, ook al had u er tot vandaag misschien nog nooit van gehoord, morgen al kunt gaan zien en horen, want hij komt echt overal in Nederland voor. Wie zijn liedje leert herkennen, zal ‘m in het voorjaar snel ontdekken.

Ben je al lid van de Vogelbescherming?

https://www.vogelbescherming.nl/help-mee/steun-ons/word-lid

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

17 reacties op Stiekeme schuiver

 1. Karel zegt:

  mooi Rob
  en al eeuwig lid van de vogelbescherming

  rustige middag groet

  Geliked door 2 people

 2. Bertie zegt:

  Je ziet ze idd haast niet, ik meende ook een muis weg te zien schieten onder de buxus en zelfs achter een paar rozenstruiken. Ze vallen niet op.

  Geliked door 2 people

 3. Sjoerd zegt:

  je ziet ze hier echt heel veel. Ik kan helaas niet overal lid van zijn. Ik ben lid van Natuurmonumenten.

  Geliked door 2 people

 4. We hebben wel eens een muis in de tuin gehad, maar een heggenmus heb ik hier nog nooit kunnen betrappen. Maar ik zal er eens op letten.

  Geliked door 2 people

 5. Wat een mooi verhaal. Ik zal beter opletten in de tuin! We hebben hier ontzettend veel soorten, dus de heggenmus zal er zeker tussen zitten.
  Ik sluit me aan bij Sjoerd, we zijn al van zo veel natuurorganisaties lid, ergens moeten we een grens trekken. Maar het Groninger Landschap, onze buurman en meest gesponsorde organisatie heeft ook heel veel informatie over vogels. Erg leuk om daar ook eens een kijkje te nemen 😀
  Mooie avond, warme groet,

  Geliked door 2 people

 6. Spontanity zegt:

  Hier niet veel meer sinds onze buren de haag hebben vervangen door een schutting.

  Geliked door 1 persoon

 7. Karel zegt:

  dank je Rob

  rustige avond groet

  Geliked door 2 people

 8. elsjeveth zegt:

  Dankjewel voor deze verrassende kennismaking met de heggenmus. Zo’n stiekeme schuiver lijkt me de kennismaking meer dan waard

  Geliked door 2 people

 9. Suskeblogt zegt:

  Geen lid van de vogelbescherming. Daar heb ik nonkel Juul voor met zijnen tweeloop.

  Geliked door 2 people

 10. hermanstel65 zegt:

  Bij ons in de buurt zie je nauwelijks mussen. Wel veel meeuwen, heel veel ganzen en veel te veel stadsduiven.

  Geliked door 2 people

 11. gewoonanneke zegt:

  Mooi dacht al veel te weten over de vogeltjes maar leer er zo weer meer bij ;). Ben geen lid van de vogelbescherming wel op FB volg ik de pagina er van.

  Geliked door 2 people

 12. Anuscka zegt:

  Ah, zouden het dan toch geen muizen zijn die ik steeds onder de aardbeienplanten die verdwijnen? Ik ga eens beter opletten… En in NL waren we lid van de vogelbescherming, hier nog niet

  Geliked door 2 people

 13. Wildcard zegt:

  Géén lid van de vogelbescherming hier, maar elk jaar rond deze koude tijd, hangen we voederbollen en ander voedsel waar vogels alleen bij kunnen, buiten op ons gazon en in de tuin. Ook de kanaries en kwartels in de volière vergeten we natuurlijk niet 🙂

  Geliked door 2 people

 14. meninggever zegt:

  Nee, deze komt hier nooit voorbij. Mussen zijn al een kwart eeuw niet te vinden in onze wijk. Terwijl we verder alles wat vliegt voorbij zien komen. Net een soort vliegveld in de tuin, zwart, grijs, bruin, rode borsten, gele, groene grasparkieten, bedenk het en het is te zien, maar mussen? Nee! Nada, niks!

  Geliked door 1 persoon

 15. Karel zegt:

  ha die Rob
  ja het gaat om de macht en de centen , en daar voeren ze desnoods oorlog om 😦

  een vredelievende groet weerom

  Geliked door 2 people

 16. Kakel zegt:

  Genoeg vogels in onze tuin maar de Heggenmus? Waarschijnlijk niet goed genoeg gekeken. Daar ga ik verandering in brengen!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.