Luchtalarm

Vorige week was ik deelnemer van een videobijeenkomst. Een van mijn vrienden vertelde ’s morgens dat er in zijn buurt erg veel bomen verdwijnen. De vraag was of ik als natuurliefhebber mee wil denken voor natuurbehoud. Tijdens het voorstelrondje vertelde ik over mijn Aardgasvrije woning. Ook vertelde ik dat de zonnepanelen op mijn dak maken dat ik over een heel jaar gekeken zelfvoorzienend ben in mijn energieverbruik.

Een aantal opmerkingen stuiten mij nu nog tegen de borst.

De Overheid moet maar zorgen voor de duurzame energie. De overheid werkt onvoldoende aan de juiste infrastructuur, kabels en leidingen. Verduurzaming is daardoor onmogelijk. De aardbevingen en verzakte huizen in Groningen interesseren mij niet. Ik kan en wil zelf niets doen voor de verduurzaming in mijn eigen huis, buurt. Voor verduurzaming en de energietransitie in mijn eigen huis heb ik geen interesse, tijd, aandacht, energie en/of geld. De door mij genoemde innovatieve en cooperatieve ideeen en projecten in de buurt werden smadelijk in de hoek getrapt. Het feit dat het om buurtinitiatieven van eigen buren ging was niet van belang. Dat dezelfde duurzame buurtinitiatieven elders al met succes worden toegepast telt niet mee.

De opmerkingen in dit videogesprek klonken voor mij als een snerpend luchtalarm. De leeftijd inschattend van de deelnemers waren er vooral grootouders en een enkele ouder. Oplossingen en samenwerken met anderen was niet het doel van deze bijeenkomst. Ondanks het snerpende luchtalarm heb ik eerst een nacht geslapen. En de volgende dag heb ik mij afgemeld voor deelname aan deze groep. aan een volgende groep neem ik wel vol enthousiasme deel:

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

24 reacties op Luchtalarm

 1. lil188 zegt:

  Valt niet mee om positief te blijven:-(
  Goed dat je niet opgeeftšŸ’ŖšŸ’ŖšŸ’Ŗ

  Geliked door 3 people

 2. Ferrara zegt:

  Jakkes, wat moet dat een negatief gevoel hebben gegeven. Die groep zat blijkbaar niet op jouw postitieve inbreng te wachten.

  Geliked door 1 persoon

 3. Rebbeltje zegt:

  Een tegenvaller als het klinkt als een luchtalarm
  Wij weten beter hĆØ…groetjes

  Geliked door 1 persoon

 4. douryeh zegt:

  De Nederlandse overheid zorgt idd voor grootschalige ontbossing, ook buiten de landsgrenzen. Er moet immers perse met biomassa gestookt worden.

  Geliked door 1 persoon

 5. Zonde. Jammer dat jouw begeestering niet bij anderen aanwezig was.

  Like

 6. Koen zegt:

  Jemig de pemig … om het op z’n 60’er jaren te zeggen (of wacht iets van 70’er jaren?) Triest.

  Geliked door 1 persoon

 7. Sjoerd zegt:

  Ach, ik doe ook mijn best om het goed te doen.

  Geliked door 1 persoon

 8. Karel zegt:

  ha die Rob
  ik las je felicitatie , mijn dank daar voor

  ik zou mij ook afgemeld hebben bij dat zooitje

  rustige middag groet

  Geliked door 1 persoon

 9. Mijn God … waar was je terechtgekomen? Het lijkt het klasje van Thierry ‘Du Lavande’ Baudet wel … ;-(
  Daar zou ik ook geen tijd en energie in willen steken.

  Geliked door 2 people

 10. je kunt maar je best doen Rob

  groeten

  Geliked door 1 persoon

 11. Bertie zegt:

  Wat was het doel van die bijeenkomst, vraag je je af.

  Geliked door 1 persoon

 12. Willem zegt:

  Met isolatie kreeg ik vrijwel al mijn buren, -grotendeels gepensioneerden-, wel mee. Waarschijnlijk was het argument dat je zo de stookkosten verlaagde, dus geld bespaarde, en je woongenot ook vergrootte voldoende. Met de zonnepanelen kreeg ik niemand mee en datzelfde gold ook voor het aanbrengen van een sedumdak op de platte daken. Voor de zonnepanelen was het veelgehoorde argument ‘wij maken het niet meer mee dat we de kosten ervan er nog uithalen’ en voor de sedumdaken was ‘dat dient alleen voor verfraaiing die je alleen vanuit het slaapkamerraam ziet.’
  Ik neem aan dat de onderliggende gedachte ook meegespeeld heeft bij de weerstand die jij ondervonden hebt tijdens de videobijeenkomst.
  En het argument dat de overheid er maar voor moet zorgen kan ik gewoonweg niet begrijpen in het licht van de huidige politieke verhoudingen. Een partij die de rol van de overheid het liefst drastisch verkleind ziet en in hun hart het liefs helemaal ziet verdwijnen is de afgelopen 10 jaar gegroeid als kool. Tussen de dat-moet-de-overheid-maar-doen-aanhangers zitten heel veel kiezers van die beangstigend populaire regeringspartij.
  Dit allemaal nog afgezien van de voortreffelijke ondergrondse en bovengrondse infrastructuur die Nederland kent voor elke vorm van energie. Een hoog ontwikkeld land als de VS kan daar nog een puntje aan zuigen.
  Maar goed, als je richting 80 gaat schijn je niet alles meer te hoeven snappen.

  Geliked door 1 persoon

 13. Suskeblogt zegt:

  Hier wordt het als het ware afgeraden voor zonnepanelen; Over de beloofde tussenkomst van de overheid bij de installatie wordt weer weg en weer gepalaverd.

  Geliked door 1 persoon

 14. Matroos Beek zegt:

  Ik kan mij jouw ontgoocheling levendig voorstellen.
  Hier komt een nieuw vakantiepark in een nieuw natuurpark. Vorige week werd meegedeeld dat het aanleggen van de kabel voor de zonne-energie veel te duur is. Men gaat de 400 nieuwe woningen voorzien van aardgas. Ik ben ontdaan. En dat notabene in natuurgebied waar men altijd als doel had om ecohuisjes te bouwen.
  Verbijsterde groet.

  Like

 15. gewoonanneke zegt:

  Net als corona we zullen het samen moeten doen…..

  Geliked door 1 persoon

 16. Karel zegt:

  dank je Rob
  het heeft me ook prima gesmaakt

  slaap wel groet

  Like

 17. Spontanity zegt:

  Niet iedereen denkt er natuurlijk hetzelfde over.
  Niet iedereen kan het betalen.
  Neemt niet weg dat ik me goed voor kan stellen hoe jij je voelt.
  Ik probeer altijd maar te denken dat een ieder het zo goed mogelijk wil doen op zijn of haar eigen manier. NaĆÆef, weet ik, maar…!

  Geliked door 1 persoon

 18. meninggever zegt:

  Als ik links zou denken zou ik ook redeneren vanuit de gedachte dat wat ik investeer in mijn eigen huis geen rendement hoeft op te leveren maar dat het goed is voor de kleinkinderen. Leuke gedachte, maar gaat toch mank aan het feit dat wij niet zijn uitgerust met een systeem waardoor het geld op de rug groeit. Elke stap die wij hebben gezet ter verduurzaming (..) van het eigen huis kostte geld. Rendement is wellicht dat het comfortabeler is en we wat minder stoken. Maar daar houdt het op. Subsidies zijn wassen neuzen, maar als je maar door blijft gaan is de bodem van de schatkist snel in zicht. In linkse kringen draait men dan gewoon extra Euro’s op de Klaveriaanse drukpersen, maar ik kan dat niet. Zonder reserves zijn we verloren als we onderhoud moeten plegen. Als ik dan zie hoe het linkse college omgaat met de vele miljoenen die men denkt beschikbaar te hebben voor verduurzaming en de verkwisting die daarbij aan het licht komt vrees ik idd ook dat ik niet meer ga meemaken dat de boel echt collectief wordt verbeterd. Nieuwe huizen worden nu beter gebouwd, maar oudere wijken aanpassen kost bakken met geld. In een huurhuis wellicht leuk omdat de corporaties alles regelen, maar voor de particulier is 40-50 mille een berg geld. En dan is rendement wel degelijk een puntje van aandacht. Geld moet ergens vandaan komen…I n dromen valt niet te leven..

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Een politieke partij sprak even terug over het rentmeesterschap. Waarbij het behoud van ons land voorop staat. Zorgen voor een goede nalatenschap.
   Hoewel ik niet Rooms-Katholiek ben opgevoed. Hoewel ik zelf geen kinderen heb. Toch spreekt dit idee mijn aan.

   Mijn mooie en plezierig leven mag niet te koste gaan van de plek waar kinderen en kleinkinderen moeten leven.

   Het begrip https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Dag_van_de_Aarde spreekt mij daarbij aan.

   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Earth_Overshoot_Day
   Is een begrip waar in mijn ogen te weinig bij wordt stil gestaan.

   De Bijbelse uitdrukking:ā€Na mij de zondvloedā€ gaat voor veel hedendaags gedrag op.

   Stille groet,

   Like

  • Willem zegt:

   Als voor het verduurzamen van een huurhuis een 40 Ć” Ć” 50 mille gevraagd wordt, concludeer ik twee dingen:
   1- de coƶperatie heeft vele jaren lang geen moer gedaan aan enig onderhoud en zodoende een aardige reserve op kunnen bouwen, of
   2- de aannemer is er eentje van het type ‘inbrekende cowboy’ die maximale prijzen vraagt teneinde een maximale winst te kunnen behalen. Dergelijk aannemers leveren als regel ook nooit de beste kwaliteit. Een zichzelf serieus nemende woningcoƶperatie zal niet met een dergelijke cowboy in ze gaan.
   Met 20 mille kun je met een gemiddeld rijtjeshuis een heel eind komen wat verduurzaming aangaat. Misschien heb ik het betrekkelijke voordeel niet geheel onbekend te zijn met dat metier, en ook nog redelijk veel zelf kan doen, maar er zijn zaken waar ik echt niet aan begin omdat het specialistenwerk is. Daarvoor huur ik echt een vakman in en knijp die niet uit; een veel voorkomend verschijnsel in rechtse kringen heb ik gemerkt in de tijd dat ik met mijn eigen bedrijf (adviesbureau) mijn (spaar)geld verdiende. In de door jou verguisde linkse kringen vind je toch vaker aanhangers van het credo “Elke arbeid is zijn geld waard”, dan in rechtse kringen.
   En ja, ik vind ook dat we een leefbare aarde voor onze kinderen en kleinkinderen na moeten laten. Na ons de zondvloed is een slechte leidraad.

   Like

   • Rob Alberts zegt:

    Woningcooperaties in Amsterdam geven aan dat ze eerst de verouderde slechte woningen willen aanpakken. Het verduurzamen van hun woningbestand in Amsterdam-ZuidOost ligt hierdoor grotendeels stil.
    Dat in veel appartementcomplexen v.v.e.’s zijn ontstaan door gedeeltelijke verkoop maakt het een en ander nog moeilijker. Zelfs als huurders en bewoners/eigenaren willen verduurzamen heeft de woningcooperatie de meeste stemmen en dus de doorslaggevende stem. En die stem is behoudend, zuinig en niet innovatief.

    Duurzame groet,

    Like

 19. elsjeveth zegt:

  Dat je ontgoocheld bent en hebt afgehaakt kan ik me levendig voorstellen. Het is lastig zo niet bijna onmogelijk alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.

  Like

 20. Rianne zegt:

  Het duurt even voor je iedereen mee krijgt. Soms meer dan een leven lang,

  Like

 21. Kakel zegt:

  Wat een ontgoocheling! Dat voelt als vechten tegen de bierkaai.
  Juist de (groot)ouders zouden moeten beseffen dat het om de toekomst van hun nageslacht gaat.
  In ons dorp worden zowaar 35 gasloze appartementen gebouwd en op huurwoningen mogen zonnepanelen worden gebouwd. Alle beetjes helpen. Uiteindelijk zijn we verantwoordelijk voor de voetafdruk die je als persoon achterlaat…
  Lieve groet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.