Beschermd wonen

In mijn oude flat zit nu een Domus. Een groep oude drugsverslaafden wonen hier. Bij aanvang was er ontzettend veel tumult. Als vertegenwoordiger van de basisschool naast deze Domus was ik de eerste 2 jaar lid van een toezichtgroep. Na twee jaar zonder een enkel incident is de toezichtgroep opgeheven. Tot mijn verbazing kijken de huidige buren van deze Domus telkens vreemd op als ik aan hun vraag of zij overlast ervaren. Personeel van de basisschool, ouders en kinderen van de basisschool en andere buren weten niet van het bestaan van deze Domus. En overlast is er nog steeds niet!

Voor de sloop van de flat Kempering woonde een groep chronisch psychiatrisch patienten in deze flat. Als dagbesteding verzorgden deze mensen het groen in de Bijlmermeer. Ook zorgden zij voor een schone omgeving. Dagelijks werd het zwerfvuil verwijderd door deze mensen. De sloop van Kempering en de vele bezuinigingen in de zorg hebben gemaakt dat deze groep mensen uit elkaar is gehaald. De noodzakelijke zorg is gedeeltelijk verdwenen. En hun dagbesteding is jammer genoeg gestopt. De kleine vrijwilligersvergoeding is door het stadsdeel jaren terug weg bezuinigd. Een deel woont nu aan te Ravenswaaipad en een ander deel woont op Fleerde.

Verslaafden en psychiatrische patienten hebben ook familie en vrienden. Maar nog belangrijker: deze mensen hebben ook recht op een woonplek. Het afwijzen en wegsturen van deze groep mensen heeft geen hoger doel. Angst en onbekendheid maakt mensen tot NotInMyBackYard-bewoners. Schaamte van de eigen familieleden van drugsverslaafden en psychiatrische patienten maakt deze groepen nog kwetsbaarder.

Medemenselijkheid is vaak heel ver te zoeken in de huidige maatschappij.

Burennetwerk is een instelling die mensen verbind. Graag breng ik deze instelling onder de aandacht: https://www.burennetwerk.nl/

Aanmelden voor een wandeling binnen de Corona-voorschriften is voor kwetsbare mensen zeker in deze tijd nodig en belangrijk.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

21 reacties op Beschermd wonen

 1. Het is niet makkelijk om mensen met een beperking ‘normaal’ te huisvesten. Mijn buurjongen bijvoorbeeld, ondertussen al een stuk in de veertig, heeft een psychische beperking en loopt de ganse dag te schelden tegen zijn moeder. Zo luid dat heel de straat het kan horen. Als hij de ruzie met zijn moeder beu is, komt hij bij ons aanbellen en doet hij het hier…

  Geliked door 1 persoon

 2. Goed hoe jij telkens weer de vinger op de zere plek weet te leggen en ook een oplossing weet aan te dragen. Instemmende groet!

  Geliked door 2 people

 3. Spontanity zegt:

  Dit is dus een stukje van Jeroen(mijn zoon) zijn werk. 🙂
  In Den Haag is er ook een Domus!

  Geliked door 2 people

 4. Sjoerd zegt:

  Om heel eerlijk te zijn blijf ik het liefste uit de buurt van iedereen op het moment, ik zit zelf in een risicogroep en ga het niet opzoeken.

  Geliked door 1 persoon

 5. Rebbeltje zegt:

  Ja ook die mensen moeten kansen krijgen en een “normaal” leven kunnen opbouwen

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat het NIMBY-effect betreft, dat geldt in feite ook vaak voor statushouders. Wij hebben sinds een paar Jemenitische buren waar menig landgenoot een voorbeeld aan kan nemen. Maar ze worden helaas maar mondjesmaat geaccepteerd in de buurt.

  Geliked door 1 persoon

 7. Suskeblogt zegt:

  Interessant om lezen. Mijn dochter zal vroeg of laat ook begeleid wonen.

  Geliked door 1 persoon

 8. Karel zegt:

  ha die Rob , klopt ik hoop oud te worden
  en dan hoop ik ook een goed onderdak te vinden 🙂

  ja een echte winter in ’63
  nostalgische groet

  Geliked door 1 persoon

 9. hanscke zegt:

  Ooit heb ik mijn diploma Staatsdiploma B Verpleegkunde gehaald, dat wil zeggen psychiatrisch verpleegkundige. Nadien is er veel veranderd. De psychiatrische centra werden gesloten een anderen gehalveerd wat capaciteit betreft. Sindsdien leven veel psychiatrische patiënten op straat. Ze zijn nu eigen baas maar of dat beter is……

  Geliked door 1 persoon

 10. Een prima initiatief.

  Geliked door 1 persoon

 11. wdfyfe zegt:

  Homelessness is a huge problem in my city as well, with no solution in sight despite the stacks of money we’re throwing at the problem. cheers

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.