Weerangst

Is het nu een jaar geleden dat heel Nederland toiletpapier ging hamsteren? De aankondiging van een pandemie en/of griepje zorgde toen voor heel veel rumoer. Cartoons waarin de Coronagolf wordt opgevolgd door de recessiegolf en daarna de voortdenderende Klimaat Crisis zijn mateloos populair op de sociale media. Het wachten is nu op de cartoon waar de sneeuwstorm alle drie de golven omver blaast.

Maar dat heel Nederland zaterdagavond poep benauwd naar bed is gegaan vanwege de aangekondigde Code Rood is duidelijk. De angstige momenten van het tellen en controleren van het gehamsterde toiletpapier worden nu waarschijnlijk door iedereen verzwegen.

20 Centimeter sneeuw, een snijdend koude wind en velen graden vorst? In de oorspronkelijk koude landen worden wij uitgelachen. Al vreest men daar vooral de aanhoudende dooi, uitbrekende ijsbergen, smeltende sneeuwkappen en ontdooiende toendra’s.

Ik volg het nieuws angstvallig. Ik reken op kabinet beraadslagingen. Ik verwacht heldhaftige berichten van onze demissionaire ministers. Meldingen van heldhaftige bevrijdingstochten voor de ingesneeuwde en geisoleerde bevolking. Uitgewerkte plannen voor noodzakelijke voedseldroppingen zullen de komende tijd met foto’s en filmpjes voorbijkomen. Zo verwacht ik ook spectaculaire opnames van goed georganiseerde reddingsacties van gestrande reizigers. Juist die mensen die een goede raad in de wind slaan hebben onze extra zorgen hard nodig.

Maar tot nu toe blijft het steken op een gezellig filmpje van de Amsterdamse Dam. Na de avondklok van afgelopen zaterdag hebben daar een aantal politieagenten met een groep verdwaalde en verlate wandelaars een vrolijk, maar vooral onschuldig sneeuwballen gevecht …

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

36 reacties op Weerangst

 1. basdew1922 zegt:

  Ja, ik vond het gisteren wel erg druk in de supermarkt – bleek inderdaad dat mensen aan het hamsteren waren. Vandaag gewoon naar de supermarkt geweest, alles wat ik wilde was er gewoon. En vanochtend een wandeling gemaakt en langs een vrachtwagen gekomen, die een supermarkt bevoorraadde – ondanks de sneeuw. Rare jongens toch, die Bataven.

  Geliked door 2 people

 2. matroos zegt:

  Mensen zijn niets meer gewend.Maar het is even wat anders dan covid dat dan weer wel.En van dat hamsteren snap ik helemaal niets.

  Geliked door 3 people

 3. Yova zegt:

  Wij hebben toen ook toen gedaan met hamsteren. Nu niet hoor. Wij laten boodschappen laten bezorgen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Suskeblogt zegt:

  Van dat hamsteren heb ik hier niets gemerkt het afgelopen weekend. Daar doe ik sowieso niet aan mee.

  Geliked door 1 persoon

 5. groengenot zegt:

  Weerangst begot?! In onze lage landen? Tja …

  Geliked door 2 people

 6. Rebbeltje zegt:

  Tja genieten is er niet meer bij…helaas want sneeuwpret is leuk toch?
  Ha en de treinen staan stil šŸ˜¦
  Groetjes

  Geliked door 2 people

 7. Karel zegt:

  ha die Rob
  mensen laten zich de kop op hol brengen , weer angst , wie verzint het

  2 sneeuwvlokken komen elkaar tegen
  waar ga jij heen , naar Oostenrijk plezier maken , en jij
  naar Nederland , paniek zaaien

  natuurlijke groet

  Geliked door 1 persoon

 8. Vroeger hadden we in elke winter zo’n periodes…

  Geliked door 1 persoon

 9. Rianne zegt:

  Elke echt winterse dag (inclusief gladheid) levert een gemiddeld streekziekenhuis 60 ‘klanten’ met botbreuken op.
  Tijdens mijn 40 minuten durende wandeling ben ik tweemaal door een ambulance voorbij gescheurd. Op een tijdstip dat de meeste mensen nog aan het ontbijt zaten.
  Het is niet het winterse weer wat de wereld vreest, maar de achterlijkheid van de gemiddelde Nederlander die totaal onvoorbereid door het ijs zakt want op de sloot was het ijs ook dik genoeg.

  Geliked door 3 people

 10. Ferrara zegt:

  Die grap van Karel is leuk.
  Ik herinner me de winter van 1978-1979. Dat was pas sneeuw.

  Geliked door 1 persoon

 11. Sjoerd zegt:

  Haha, en nu ligt hier in het uiterste zuiden helemaal niets…

  Geliked door 1 persoon

 12. Matroos Beek zegt:

  Weer een angst erbij… weer angst, weerangst. En dat terwijl ik zo geniet. Met plezier struin ik morgen 3,5 km heen en 3,5 km terug naar de winkel. Eindelijk sneeuw. Eindelijk winter!
  Blije groet.

  Geliked door 2 people

 13. Willem zegt:

  Geef het volmondig toe ‘k Heb een pesthekel aan sneeuw en ander winterweer, maar met deze sneeuwlaag, bij mij in Zevenaar een cm of 12, ben ik op een bepaalde manier blij. Dat heeft ermee te maken dat ik deze winter door corona niet mijn kuipplanten onder kon brengen in de kas van een naburige zorgboerderij. De meesten planten heb ik wel onder dak gekregen, maar mijn verzameling Oleanders niet. Die staan beschut en goed ingepakt buiten en zag vanmorgen dat er een mooie egale sneeuwlaag bovenop gevallen was. Een soort iglootje waarin ze nu staan. Dat behoedt ze voor de strenge vorst die komt. De potkluiten zijn zorgvuldig in afgevallen boomblad gepakt. Ik heb daarom goe3de hoop dat een groot deel ervan de winter zal overleven.
  Maar voor de rest; wat mij betreft valt na de kerst de zomer in. Maar dat zal wel met de leeftijd te maken hebben. Dat zei ik 60 jaar geleden echt niet.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Dat je met jouw levensjaren meer van de zomer genie kan ik mij voor stellen. Maar je beschrijft ook dat je met de winter hebt leren leven en dat je in principe goed bent voorbereid.
   De angsthazerij is wat mij tegen staat een paar dagen winter.

   Jij kunt nostalgische ervaringen vertellen over beleefde winters. De kou, de wind en de sneeuw van nu zijn daarbij te overleven.

   Sterkte met je Oleanders.

   Warme groet,

   Like

 14. Dat code gedoe hier, volslagen doorgeslagen. Als het sneeuwt moet je oppassen en alleen als het nodig is de weg op. Daar heb ik geen code rood voor nodig!
  Mijn dagelijkse wandeling was wat korter dan anders vanwege de snerpende wind.

  Geliked door 1 persoon

 15. Karel zegt:

  dank je Rob
  zal het morgen nodig hebben op de fiets , als ik koelkast vulling ga halen voor een aantal dagen

  rustige avond groet

  Geliked door 1 persoon

 16. Happy Hulk zegt:

  Nou, niemand had weerangst vandaag.
  Erg druk op straat.
  2500 km langzaam rijdende files werd er gemeld.
  En natuurlijk een corona demonstratie.

  Hoezo, code rood?
  Hoezo, lockdown?

  Geliked door 1 persoon

 17. gewoonanneke zegt:

  Hoorde wel van Wim dat op de Veluwe kleine dorpjes wel geĆÆsoleerd zijn door de sneeuw. Maar dat zal vast allemaal wel goed komen. Het was overal best druk met wandelaars zag ik. Ben zelf een klein rondje gegaan maar hoop morgen ook wat verder te kunnen komen.

  Geliked door 1 persoon

 18. terrebel zegt:

  Leuk volkje, Nederlanders. Ontzettend makkelijk bang te maken en dus te manipuleren. Vraag maar aan politici en andere reclamemakers.

  Geliked door 1 persoon

 19. Van angst is hier geen sprake, ik heb er volop van genoten vandaag. En dat hoop ik ook de komende dagen op veilige manier te blijven doen. Het is lang genoeg grijs en saai geweest.

  Like

 20. Bertie zegt:

  Weerangst wordt ook aangepraat door de weermannen/-vrouwen.
  Ze brengen met holle stem de berichten alsof de derde wereldoorlog eraan komt, ik vermoed dat ze zelf niet beseffen hoe ze overkomen.

  Like

 21. hermanstel65 zegt:

  Leuk blog. Dat merk je ook wel aan de reacties. Inderdaad. We raken in paniek van een beetje kou. Maatschappijontwrichtend ! Dat mag van mij het woord van het jaar worden. Of is het niet Ć©Ć©n woord? šŸ˜‰

  Geliked door 1 persoon

 22. Bespeur ik een (terechte) flinke portie ironie?

  Geliked door 1 persoon

 23. Kakel zegt:

  Cynisme, ik smul ervan? Als de overheid en het KNMI iets zaaien, is het dat wel. Met al die weeralarmen. Alsof we kleuters zijn.
  Ik ben zaterdag wezen fietsen; de eerste vlokken vielen toch pas ’s avonds. Zondag lag er een dik pak sneeuw. Dat was alles (-:
  Ik las ook over het sneeuwballengevecht op de Dam en heb hard gelachen.
  Wil je lachen? KLIK: https://www.youtube.com/watch?v=vSUW3FCqYu0
  (De eenbenige schaatser van Koot en Bie.)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.