Eerste half jaar Aardgasvrij

Het eerste half jaar Aardgasvrij is mij goed bevallen. Mijn infrarood panelen werken uitstekend. En mijn instant heater in combinatie met mijn oude zonneboiler bevallen ook goed. De warme douche ’s morgens zorgt nog steeds voor een goede start van de dag en een goed humeur. Het warmtecomfort in mijn huis voldoet ook goed aan mijn verwachtingen. Hoewel Corona bezoeken tot een minimum heeft beperkt heb ik van gasten geen klachten gekregen over de kamertemperatuur.

Wel heb ik wat onverwachte ervaringen. Inductiekoken beperkt de restwarmte in de keuken. En de koelingswarmte van een AAA+++ koelkast kan de keuken niet genoeg verwarmen. Mijn keuken heb ik nooit verwarmd. Maar door de ontbrekende restwarmte van het gas koken is mijn keuken toch wel frisjes. Voor de korte tijd dat ik sta te koken in de keuken ben ik dus nog op zoek naar een duurzame, snelle ruimteverwarming in mijn keuken. Omdat ik een afwasmachine gebruik en een wasmachine en een waterkoker merk ik dat ik zelf geen warm water meer in mijn keuken gebruik. De instant heater staat boven. De afstand naar de keuken maakt dat het ook even duurt voordat er beneden warm water komt. Al is dat water wel prima op temperatuur. Een extra voorziening voor warm water in mijn keuken vind ik niet nodig.

De plavuizen beneden blijven nu natuurlijk ook nog steeds koel. Maar warme sloffen voor mij zelf en het bezoek is daar een prima oplossing voor. En binnenshuis mogen mijn gasten hun schoenen ook aan houden. De infrarood panelen kunnen mijn kamers prima verwarmen. De snelheid waarin dat gebeurt heeft natuurlijk met de buitentemperatuur te maken. En ook hier wreekt de slechte isolatie zich. De start van verduurzaming is tenslotte begin met isoleren!

Een ander aandachtspunt is het ventileren. De hoeveelheid vocht van het koken, douchen en ademen moet nog steeds naar buiten. Ramen en deuren dichthouden helpt voor het binnen houden van de warmte. Maar niet ventileren veroorzaakt ook schimmelvorming door teveel vocht binnenshuis. Ik merk dat ik daar extra op moet letten. Met de koude van deze winter is dat extra belangrijk. Terwijl ik toch gewend ben om altijd 1 slaapkamerraam dag en nacht, zomer en winter open te hebben. En ik in principe met mijn slaapkamerraam open slaap. Vreemd genoeg ben ik daar vanaf gestapt. En die gewoonte moet ik toch echt weer invoeren.

De zoektocht is ook welke ruimtes ik dag en nacht verwarm en op welke temperatuur.

Mijn vaatwasser en wasmachine gebruik ik nu op die momenten dat mijn zonnepanelen produceren. De salderingsregeling volg ik op de voet. Terug leveren of direct gebruiken is een gedeeltelijke optie. Mijn zonnepanelen produceren op jaarbasis mijn volledige electriciteitsverbruik. Maar wel op het verkeerde moment. Opslag van electriciteit is nu nog te moeilijk en te prijzig.

Ondanks al het verzet van windalarm.nl wil ik graag deelnemen aan lokale cooperatieve intiatieven van windenergie. Energie produceren met het principe: door, voor en met bewoners spreekt mij aan. Geproduceerde energie delen en verdelen met met buren wil ik ook graag. Jammer genoeg worden de lokale initiatieven getraineerd door stroperige ambtelijke organisaties.

Bij het aanvragen van een energielabel blijkt opeens dat onze verduurzaamde overheid niet op de hoogte is van infrarood verwarming. Hierdoor is een energielabel niet mogelijk … Bij het volgen van mijn verbruik mis ik de mogelijkheid om te vergelijken met andere woningen. Ik pionier nog even verder. Wellicht schrijf ik na het tweede half jaar een vervolg.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

37 reacties op Eerste half jaar Aardgasvrij

 1. gewoonanneke zegt:

  Mooi ik heb overal roosters in mijn ramen zitten die doe ik iedere nacht open dan lucht het lekker door in huis. Boven heb ik ze altijd open maar nu in de winter doe ik ze overdag dicht. Boven zet ik altijd even een raam ook open een tijdje. Volgens de gegevens die ik kreeg na de renovatie verwarmt geventileerde lucht sneller.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Klopt geventileerde lucht verwarmd beter. Mijn tochtroosters bovenin mijn ramen geven veel te weinig ventilatie. Sommigen raden een half uur per dag aan om voor en achter een deur of raam helemaal te openen.

   Vriendelijke groet,

   Geliked door 1 persoon

 2. Spontanity zegt:

  Interessant.
  Ben ook aan het kijken om in ons huurhuis op een bepaalde manier de keuken warmer te krijgen.
  Of bij te verwarmen in de woonkamer, want daar is niet tegen op te stoken.
  Niet dat we in de kou zitten hoor, echt niet, maar met name de keuken mag wel wat warmer.

  Geliked door 1 persoon

 3. Karel zegt:

  op de hand wassen en de vaat zelf doen kan je warm houden – geintje
  goed bezig

  Geliked door 1 persoon

 4. Goed dat er pioniers zoals jij zijn, Rob. Daar zullen wij op termijn hopelijk ons voordeel mee kunnen doen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Sjoerd zegt:

  Ik heb nog op twee plaatsen verwarming nodig waar mijn warmtepomp niet bijkomt zonder een dure investering. Wellicht dat daar een infrarood paneel uitkomst brengt om het vorstvrij te houden.

  Geliked door 1 persoon

 6. Matroos Beek zegt:

  Wauw Rob. Jij bent echt goed bezig!

  Geliked door 1 persoon

 7. Judith Verbeeck zegt:

  Even uitzoeken en men komt er wel,chapeau!

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik ben heel benieuwd naar het volgende halfjaar en na deze koude periode.

  Geliked door 1 persoon

 9. Happy Hulk zegt:

  Ik heb Treesje.
  Kunnen geen 10 warmwater kruiken tegenop.

  Geliked door 1 persoon

 10. Mooi om te lezen hoe je bezig bent, Rob !
  Wij hebben in onze badkamer een ‘ouderwetse’ infrarood badkamerverwarming in moderne uitvoering, die in een paar seconden een zeer behaaglijke warmte geeft. Iets voor in je keuken?

  Geliked door 1 persoon

 11. Bertie zegt:

  Loffelijk streven maar ook een heel gedoe, je moet het echt voor 100% willen. Dat is jou wel toevertrouwd.

  Geliked door 1 persoon

 12. Interessante deling van jouw ervaringen Rob , waarvoor dank !
  Ik ben zelf nog van ‘de oude stempel” wat het huis luchten betreft : ’s ochtends of na veel dampend koken, gooi ik echt àlles tegen elkaar open, een kwartier ( op z’n minst ) .
  Intussen doe ik werkjes waar ik het zowiezo al ‘warm’ van krijg…
  zuidelijk groet, hanny

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Ja, dat luchten en slaapkamerramen open zetten en houden heb ik weer opgepakt na het schrijven van deze blogpost.
   De door jou genoemde ‘de oude stempel” geldt nog steeds als goed en gezond.

   Optimistische groet,

   Like

 13. Anuscka zegt:

  Hee, leuk om te lezen Rob! Wij zijn vandaag ook in de weer geweest met onze IR-panelen… blog volgt 😉

  Geliked door 1 persoon

 14. Karel zegt:

  ha die Rob
  dus je hebt soorten zout in huis , voor alles wat
  wist niet dat zout over datum kon zijn

  rustige avond groet

  Geliked door 1 persoon

 15. Geweldig zoal jij dit allemaal aanpakt!

  Geliked door 1 persoon

 16. Heel interessant en leerzaam!

  Geliked door 1 persoon

 17. Beste Rob,

  Mooi om te lezen dat aardgasvrij je bevalt. Heb je me toch nog ingehaald. Ik hoop eind dit jaar aan te haken.

  Voor het vergelijken van energieverbruik heb ik van een stuk of 30 woningen met infrarood de verbruikscijfers over een heel jaar. Daarnaast heb ik de verbruikscijfers waar CE mee rekent voor verschillende woningen. Kan ze binnenkort wel delen via google docs als je geïnteresseerd bent.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.