Rechts of links?

De olifant en zijn berijder. Wie staat aan het roer?

In mijn professionele werk en tijdens mijn bestuurlijke werkzaamheden ontdekte ik mijn Olifantsgeheugen. Hoewel mijn korte termijn geheugen nu soms hapert. De voorkeuren en prive-omstandigheden van mijn collega’s, leerlingen en de mensen in mijn netwerken staan nog steeds in mijn geheugen gegrift. Plezierig bij het organiseren van gezamenlijke activiteiten of bij onverwachte ontmoetingen. Door mijn vele lezen is mijn geheugen ook nog eens gevuld met allerlei (on-)zinnige feiten en details. Dat helpt weer bij het combineren en begrijpen van de grotere theorieën.

De weblink onder deze blogpost beschrijft het verschil tussen rechts en linkse mensen. De olifant en zijn berijder. Wie staat aan het roer? Wordt gebruikt als een metafoor. Helder en duidelijk beschrijft de weblink dat rechtse mensen een andere manier van denken en redeneren hebben. Rechtse mensen volgen de emotie, intuïtie en andere automatische processen zonder controle. Aardig vind ik dat Jonathan Haidt hierbij de vergelijking maakt met een Olifant. Terwijl hij Linkse mensen juist vergelijkt met de berijder van de Olifant.

Hoewel ik bij mijzelf vooral het geheugen van Olifant ervaar zullen anderen juist zeggen dat ik teveel de berijder van de olifant ben.

Rechts of Links? Ach, met 10 jaar kabinetten Rutte heeft heel Nederland moeten leven. En ondanks alle verkiezingsretoriek verwacht ik niet dat een volgend kabinet een totaal andere politiek zal voeren. De echte problemen zullen met polderen weer vooruit geschoven worden. Oplossingen zullen door gebrek aan daadkracht uit blijven.

Loyaliteit, autoriteit en heiligheid noemt Jonathan Haidt belangrijke rechtse moraliteiten. Hij stelt ook dat ‘Links streeft naar gelijkheid, rechts wint’.

De hoogleraar Jonathan Haidt werkt met 3 principes. Principe 1: Intuïtie gaat voorop, strategisch redeneren volgt later. Om een andere dierenvergelijking te noemen; Als een stier op een rode lap reageren. En pas later gaan nadenken?

“Het tweede principe luidt: er zijn zes grondslagen van moraliteit. Zorg, eerlijkheid en vrijheid schrijft Jonathan Haidt toe aan zowel rechtse als linkse mensen. Loyaliteit, autoriteit en heiligheid noemt Jonathan Haidt belangrijke rechtse moraliteiten.

Het derde principe:“ moraliteit verbindt en blokkeert. Wij mensen zijn erg goed in egocentrisch en individualistisch zijn. Maar we zijn ook erg goed in het vormen van groepen of teams, waarin we andere groepen kunnen bestrijden. 

Mijn plezier in het bloggen? Vooral in dit afgesloten en opgesloten Corona-tijdperk maakt het mij lid van een groep mensen. De tegendraadse eigenwijze andere mening van een mede-blogger waardeer ik daarin net zo goed als instemmende reacties van gelijkgestemden.

Mijn buren met totaal andere ervaringen van vrijheid en democratie maken dat ik bloggen en openlijke meningsverschillen des te meer waardeer.

En dat een Linkse meerderheid in Nederland onmogelijk is heb ik maar te accepteren. De echte problemen zullen met polderen ook weer vooruit geschoven worden. En oplossingen zullen door gebrek aan daadkracht uit blijven. Of ik dat leuk vind of niet! Artikel 1 van onze Grondwet is nu veranderd. En aan andere artikels van onze Grondwet blijven sommige groepen morrelen.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

10 reacties op Rechts of links?

 1. Karel zegt:

  mogge Rob
  ook mijn korte termijngeheugen is vaak weg , terwijl mooie herinneringen van vroeger steeds weer boven komen 🙂
  ik kom uit een rood nest dus is het hier links

  zonnige groet

  Geliked door 2 people

 2. meninggever zegt:

  Maar wat is de definitie van rechts of links? Rutte rechts?? Hij regeert liever met links-populisten van D66 dan met de rechts-populisten van de PVV. Hij werkt nauw samen met de groene communisten van Klaver, niet met Forum. Nederland is geen extremistisch land. Voorbeelden daarvan zijn elders veel te vinden. Turkije is dat nu, Cuba, Iran, Saudi-Arabie, Rusland, China. En nog een stel. Geen daarvan in de aanpak van de eigen bevolking veel anders dan de anderen. Toch links of rechts ingestoken dictaturen. En bedenk maar dat zowel in Turkije of China tegenstanders van de regering (waaronder miliegroeperingen) worden opgepakt en veroordeeld tot zware en lange gevangenisstraffen. Ik ben blij met het Nederlandse model. Dat zorgt voor de rem op zowel al te sterke linkse als rechtse neigingen. Ik ben niet van de anarchie, niet van de fysieke aanvallen. Niet van de criminaliteit. Kortom laten wij gezellig blijven polderen en onder de hoog in het vaandel staande Vrijheid van Meningsuiting tot op het bot in discussie gaan. Dat is pas vruchtbaar en zal leiden tot een goed compromis. Niemand het eeuwige gelijk, geen egalisering van de burgerij tot volkskameraden of geuniformeerde MAO-clowns. Gewoon Nederland zoals we het allemaal graag zien….

  Like

 3. Happy Hulk zegt:

  Rechts Links????

  Veel Hollanders gaan vandaag links rechts.
  En herhalen dat vele malen op het ijs.

  Geliked door 1 persoon

 4. Bertie zegt:

  Afgezien van metaforen vond ik informatieboeken over links-rechtshandigen buitengewoon interessant. Ik las er verschillende.

  Geliked door 1 persoon

 5. Sommige mensen, zoals ikzelf ,hebben een handig excuus om het kortetermijngeheugen kwijt te raken. MS heeft soms zijn voordelen…

  Geliked door 1 persoon

 6. Rebbeltje zegt:

  Ha hier nog een met een geheugen als een olifant…zelfs de korte laat me niet in de steek…nog niet haha.
  Links rechts doen we idd op het ijs nu 😉
  Fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

 7. Menck zegt:

  Qua redeneren neig ik naar rechts, op politiek vlak dan weer naar links. Ik schrijf met rechts, knutsel met links doch algemeen gesteld hou ik de kerk graag in het midden.

  Geliked door 1 persoon

 8. Sjoerd zegt:

  Ik heb toch meer met links… Wil de nieuwe Joop den Uyl opstaan en mee gaan doen.

  Like

 9. gewoonanneke zegt:

  Dan zijn er wel veel minder berijders van olifanten denk ik want naar schatting 10 tot 15 % is maar linkshandig. Gelukkig maar want olifanten zijn er m.i. niet om bereden te worden. 😂 In de politiek zie ik steeds meer het verdwijnen tussen links en rechts. En door de vele partijen moet er altijd wel geschipperd worden, dat kan gewoon niet anders.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.