Krutjesrapers

Tijdens Carnaval noemen de inwoners van Son zichzelf Krutjesrapers. En Krutjes zijn dennenappels. Mijn ouders vertelde mij dat de arme mensen de krutjes in het dennenbos verzamelde om in hun kolenkachels te stoken. En dennenbomen stonden en staan er heel veel rondom het dorp Son. Voor de mijnbouw in Zuid-Limburg waren rechte stutpalen nodig. En daarvoor werden er grote uitgestrekte dennenbossen aangeplant.

Op school leerde ik dat de meeste veengebieden afgegraven zijn voor de turfwinning. Turf als brandstof voor in de kachels. Maar ook dat er veel gestookt werd met hout.

Krutjes, turf, hout, bruinkool of steenkool allemaal brandstoffen om huizen te verwarmen. Aardgas en Aardolie zijn jarenlang de brandstoffen geweest en nog steeds om onze huizen te verwarmen.

Mijn huis is in de zomer van 2020 Aardgasvrij geworden. In mijn wijk zijn de bewoners nu met een zoektocht bezig om ook Aardgasvrij te gaan leven. Wat het gaat worden is nu nog niet duidelijk.

De Carnavalsvierders wens ik in ieder geval een mooie Carnaval.

PS: Deze blogpost schreef ik voor de huidige Lockdown. Dat de huidige Corona Voorschriften het  Carnaval vieren onmogelijk maakt was bij het schrijven nog onbekend …. 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, duurzame energie, gezondheid, Natuur, persoonlijk, Politiek, windenergie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Krutjesrapers

 1. Matroos Beek zegt:

  Soms lees ik veel te snel waardoor ik de eerste r in je titel niet zag… Ik had nog nooit van krutjes gehoord, dan leest een mens al gauw enkel wat bekend is. In ieder geval weer iets bijgeleerd!
  Vrolijke groet

  Geliked door 2 people

 2. Karel zegt:

  ja dat waren andere tijden Rob
  en wat er allemaal nog voor tijden komt kwa verwarming , al wat je noemde is slecht
  of wind en zon het allemaal gaat doen wereldwijd , maken wij niet meer mee

  fijne middag groet

  Geliked door 1 persoon

 3. Carnaval kan niet doorgaan, maar krutjes rapen lijkt me een prima alternatief dit jaar. Het is er koud genoeg voor. 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Die verwarmde kutjes van Bea maken me wat van de wijs. Even doorslikken met chocomelk!

  Geliked door 1 persoon

 5. gewoonanneke zegt:

  Wat een naam zegt dan moet je niet teveel gedronken hebben als je die uitspreekt dat zou gauw tot misverstanden kunnen leiden.

  Geliked door 1 persoon

 6. Kakel zegt:

  Ik zal maar niet zeggen wat ik in eerste instantie las (-: Je zou nog een slechte indruk van me krijgen. Als kind heb ik met mijn ouders 14 jaar op de camping gestaan (in de weekenden en vakanties.) Brabanders die daar ook vertoefden en een open kachel hadden, gooiden daar steevast dennenappels in. Krutjesrapers klink beter dan Kruikenzeikers…

  Geliked door 1 persoon

 7. meninggever zegt:

  Helaas was het carnavalsgebied in zowel NL als D vorig jaar nog aardig verantwoordelijk voor verspreiding van het onzichtbare maar kennelijk wel zeer actieve virus. Dat men juist dat dus wil voorkomen is te snappen. Wat waren we trouwens blij in ons land toen alle stinkende rook/roetkachels die brandden op steenkoop, stookolie, turf of hout werden vervangen door aardgaskachels. Veel schoner, en zorgend voor een totaal ander soort bouw waarbij je ook cv’s kon
  aanleggen. Ons comfort enorm gestegen. Het verlangen naar kou en onbehagen snap ik dan ook niet zo…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.