Verduurzaming in de K-buurt, een update

Via via hoor ik over de laatste ontwikkelingen van de verduurzaming en energietransitie in Kantershof en Kelbergen. Op diverse sociale media wordt er druk gediscussieerd door bewoners van Kantershof. Een grote groep Kantershoffers heeft zich aangemeld voor een zogenaamde klankbordgroep. En voor diverse onderwerpen hebben Kantershoffers zich aangemeld voor een stuurgroep. Eerder werd een Plan van Aanpak gepubliceerd. ( https://1104enzo.nl/plan-van-aanpak-energietransitie-in-kantershof/ )

Maar tegelijkertijd wordt er in Kantershof gesproken over een veto van het bestuur van de BewonersBelangenVerenging Kantershof. Voor leden van de vereniging en/of bewoners van Kantershof ontbreekt vervelend genoeg openbare toegankelijke informatie m.b.t. de vorderingen van het Plan van Aanpak. ( https://kantershof.1104enzo.nl/ ) Ook is er niets bekend over de besluitvorming in het bestuur van de BewonersBelangenVereniging Kantershof. Algemene Ledenvergaderingen zijn er vervelend genoeg ook al niet. Pijnlijk detail in deze is dat veel nieuwe bewoners van Kantershof niet op de hoogte zijn van het bestaan van de BewonersBelangenVereniging Kantershof. En dat deze nieuwe bewoners van Kantershof geen enkele informatiebron hebben m.b.t. de mogelijkheden van verduurzaming en energietransitie in hun woning. Wel is duidelijk dat de eerste termijn van aanvragen in 2020 voor de beschikbare verduurzaming subsidies in Kantershof niet gerealiseerd is.

Om het proces van de verduurzaming en energietransitie in de K-buurt te stimuleren heeft de gemeente Amsterdam een bijzonder lucratief en aanvullend aanbod gedaan. De ambtenaar Edgar Zonneveldt van het Team AGV van de gemeente heeft Kantershof namelijk aangemeld als potentiele Deep Retrofit buurt. Deep Retrofit is een ingrijpende renovatie van gevels etc. inclusief het aardgas vrijmaken van de buurt. Die beslissing voor toekenning van Deep Retrofit in Kantershof valt eind maart 2021. Eerdere warmtescans in Kantershof gaven al aan dat vooral de voor- en achtergevels van de woningen heel veel warmte doorlaten. Maar ook bij de zijgevels valt op dat de aangebrachte isolatie slecht functioneert. Een ingrijpende renovatie van de Kantershof woningen is dus een goede ingreep voor de verduurzaming. Het geeft een directe en grote besparing op de energiekosten van de bewoners van Kantershof. De financiële trajecten en subsidie mogelijkheden van Deep Retrofit zijn anders dan de subsidie mogelijkheden van het in de zomer van 2020 geschreven Plan van Aanpak.

Wanneer de Deep Retrofit aanvraag afgewezen wordt blijft de oorspronkelijke aanvraag voor het Plan van Aanpak alsnog mogelijk. Het Team AardGasVrij van de gemeente Amsterdam houdt hiermee alle mogelijkheden voor Kantershof open. De ambtenaar Edgar Zonneveldt geeft hiermee de bewoners van Kantershof alle ruimte en mogelijkheden om te verduurzamen. De in de zomer van 2020 geschreven subsidie aanvraag mag dan alsnog ingediend worden. Onduidelijk hierin blijft of er een veto van het bestuur of een democratisch gedragen besluit van een ALV van de BewonersBelangenVereniging Kantershof zal plaatsvinden.

Mooi detail is dat de gemeente Amsterdam subsidiegelden gereserveerd en geoormerkt heeft voor zowel Kantershof als Kelbergen. Hoewel nu nog aan de zijlijn, ook voor Kelbergen, staan de hulptroepen klaar voor de Verduurzaming en Energietransitie in hun woonwijk!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

7 reacties op Verduurzaming in de K-buurt, een update

 1. Karel zegt:

  ze zijn daar wel druk bezig met het duurzaam maken
  of het gaat lukken , wachten we af

  rustige avond groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Sjoerd zegt:

  Toch denk ik dat er op grote schaal eerst goede haalbare voorstellen moeten komen. ieder voor zich gaat het uiteindelijk ook niet halen.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Kantershof en Kelbergen samen bestaan uit 1.000 woningen. Dat is een behoorlijk aantal.
   Grootste hobbel is de informatieverstrekking.
   De noodzaak tot verduurzaming is niet duidelijk voor veel mensen.
   De betaalbaarheid is natuurlijk ook een punt.

   Vredelievende groet,

   Like

 3. Er wordt tenminste sterk over nagedacht, iets waar we in België een puntje kunnen aan zuigen…

  Geliked door 1 persoon

 4. meninggever zegt:

  Ervaringen elders in stad, provincie of land maken dat de garantie op rendement buitengewoon klein is. Bewoners veelal zeer ongelukkig, warmtewinst nul, en de huurverhogingen ongewenst. Welke investeerder kan dit doen zonder subsidies die we zelf weer betalen door belasting of extra heffingen?? Budget-neutraal hetzelfde bereiken is pas een business-model om over na te denken…

  Like

 5. Rob Alberts zegt:

  Een algemene negatieve reactie zonder enige onderbouwing?
  Ik schrijf over een zeer specifieke wijk. Hier worden samen, met, voor en door bewoners onderzoeken gedaan m.b.v. de mogelijkheden voor verduurzaming en energietransitie.
  En ja, voor dit onderzoek stelt de gemeente Amsterdam een subsidie beschikbaar. En ja, de gemeente Amsterdam geeft wellicht voor het noodzakelijke isoleren misschien een subsidie.
  Van de 1000 woningen is 50% eigendom en 50% huur, waarvan 30% sociale huur.
  De wijk ligt in een aandachtsgebied.
  Wanneer het proces van samenwerking met de gemeente, cooperaties en investeerders werkt dan wordt dit in de toekomst toegepast in andere wijken van Amsterdam.

  PS: Met een netto investering van €9.000,- heb ik mijn energierekening naar €0,00 per maand terug gebracht. Afhankelijk van de salderingsregeling en het aantal zonuren kunnen er zelfs inkomsten ontstaan. En ja, daar heb ik een eenmalige gemeentelijke subsidie van €3.000,- en een eenmalig belastingvoordeel van €1.000,- BTW-teruggave voor ontvangen.

  Duurzame groet,

  Like

  • Willem zegt:

   DE gemeente Amsterdam geeft een alleszins redelijke subsidie lijkt me als ik de getallen van jouw zie. Voor de ‘bankiers’ onder de lezers; je terugverdientijd zal dus rond de 10
   jaar liggen. Daarna komt de tijd van sparen en na een jaar of 20 zul je het een en ander moeten vervangen/vernieuwen
   Voor de verduurzaming van mijn huis had ik ca €20.000 nodig en alleen de BTW voor de zonnepanelen, rond €2000, kreeg ik terug. De subsidie op de spouwmuurisolatie was enige honderden euro’s en het vervangen van het isolatieglas uit de jaren ’80 door HR++ glas kwam helemaal voor eigen rekening. Desondanks was het de moeite en investering meer dan waard, want niet alleen de maandelijkse energienota is behoorlijk gedaald, maar ook is het wonen comfortabeler geworden. Volgens vrouw Helena levert het ons jaarlijks ca €2000 op. Geen bank waar je nog een dergelijk rendement op je spaargeld krijgt. Over een jaar of 7 is de huidige HR-ketel aan zijn technische levenseinde en als dan de transportcapaciteit van het elekticiteit dan op orde is, -dat is het nu echt niet-, overwegen we om een warmtepomp te nemen. Onze zonnepanelen produceren jaarlijks 2000 á 2500 kWh meer dan we gebruiken.
   In het overzich van de zonnepanelen over de afgelopen jaren zag ik dat we al een imaginair bos bezitten van meer dan 120 bomen. Zie ernaar uit om die bomen eens in het echt te aanschouwen, maar dat zal altijd een utopie blijven vrees ik.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.