Het Diemerbos, een terugblik

In het Jaarverslag van de Vrienden van het Diemerbos staat veel moois, groen, stilte en natuur van het Diemerbos beschreven;

Veel waardering voor waardering uit voor al die mensen van Staatsbosbeheer, van de gemeente, van Groengebied Amstelland, van boerderij Landlust, van de politie, de Wandelclub “De Verbinding”, die ieder maandag rond half acht ’s avonds vanaf MatchZo wandelingen door het bos organiseert en al die anderen, die dit met hun volle inzet plezier en genieten van en in het Diemerbos mogelijk maken.

House of Bird

In mei vond de opening plaats van House of Bird. Door alle beperkende maatregelen kon dat helaas niet de spetterende feestelijke opening worden die wij de initiatiefnemers zo gunden. In de zomer bood HoB (HouseofBird) volop de gelegenheid om te laten zien welke belangrijke toegevoegde waarde zij voor de bezoekers van het bos heeft.

Met de opening van deze horecagelegenheid gaat een grote wens van veel bezoekers van het bos in vervulling. Na (of voor) de wandeling door het bos, nog even een drankje en een hapje.

Een toegevoegde waarde voor de kwaliteit van het bos. Het kostte wat bomen, maar we kregen er wel iets belangrijks voor terug.

Ook een andere wens gaat in vervulling. Bij de discussies over evenementen in het bos hebben wij altijd geopperd, dat het jammer is dat er geen ruimte is voor kleinschalige evenementen. Tijdens de gesprekken die wij regelmatig met de gemeente voeren, werd de wens van een podium voor kleinschalige evenementen in de buitenlucht, van gemeentelijke kant onderschreven. In overleg met HoB blijkt enthousiasme voor kleinschalige evenementen een podium te bieden. In oktober spraken wij met HoB en een vertegenwoordiger van de Omval. Afgesproken werd, dat wij gezamenlijk streven naar kleinschalige voorstellingen bij HoB in de zomermaanden en als proef te beginnen met een aantal voorstellingen voor kinderen.

Het Bos

De vrienden van het Diemerbos vinden het nog steeds jammer dat de Abelen, die het laantje zo mooi omzoomden, gekapt moesten worden. Abelen worden een jaar of 25. De Abelen waren dus al op leeftijd. Daarbij komt, dat de Abelen op plekken geplant waren waar zij niet de optimale mogelijkheden hebben. Dicht aan het water en pal aan een verharding bieden beide een slechte proposities voor de Abeel. De Vrienden hebben aan een bomendeskundige een second opinion gevraagd op het voornemen van Staatsbosbeheer om de Abelen te kappen. Hij stelde Staatsbosbeheer volkomen in het gelijk.

Als alternatief voor de Abelen had Staatsbosbeheer toegezegd om het laantje met knotwilgen te omzomen. Daardoor kan toch weer een karakteristiek entree tot stand gebracht worden. Vorig jaar zijn de knotwilgen aangeplant. Het zijn jonge boompjes geworden, niet met het karakteristieke uiterlijk van de knoestige bomen die je in het Hollandse landschap langs de waterkant ziet. Het is een kwestie van geduld. Maar het komt allemaal goed. Dit jaar zijn de wilgen voor het eerst geknot.

Staatsbosbeheer heeft afgelopen jaar weer behoorlijk in het bos geïnvesteerd. Het belangrijkste object was de verbetering van het Banjerbossie. Dat was na alle jaren van intensief gebruik ook wel aan een opknapbeurt toe.

DiemerCross

Dit jaar was er vanwege de pandemie geen DiemerCross in het Diemerbos georganiseerd. De DiemerCross neemt een steeds prominentere plaats in op de crossagenda in Amsterdam en omgeving, maar dit jaar even niet. Voor veel gebruikers was deze afgelasting een bittere pil. Volgend jaar hopen wij op nieuwe kansen.

De Diemerscheg.

De ontwikkeling van de Diemerscheg is voor de Vrienden van het Diemerbos één van de belangrijke onderwerpen om zich voor in te zetten. De Diemerscheg verdient onze aandacht en dat is nodig ook. Over de Diemerscheg wordt gesproken als ‘Het lelijke eendje onder de scheggen’. Er is dus ook veel te doen. “Niets doen is geen optie”.

Omgevingsvisie Diemen

Vooruitlopend op de definitieve vaststelling van de Omgevingswet door de Eerste Kamer, heeft de raad van de gemeente Diemen dit jaar de eerste Omgevingsvisie voor de gemeente vastgesteld. In deze omgevingsvisie geeft de gemeente aan welk ruimtelijk kader nodig is om ruimtevragende activiteiten op een lange termijn ruimtelijk te kunnen faciliteren. Groen en milieu zijn in de vastgestelde Omgevingsvisie centrale thema’s. Uit een bevolkingsraadpleging

bleken dit ook thema’s, die door de bewoners van Diemen uitermate belangrijk werden bevonden. De raad heeft goed naar de bewoners geluisterd.

RES. Regionale Energiestrategie

Als uitwerking van de klimaatafspraken van Parijs en het landelijke energiebeleid wordt op dit moment op regionaal niveau onderzocht welke mogelijkheden er zijn om de afgesproken productie van wind- en zonne-energie te kunnen realiseren. Ook in de gemeente Diemen wordt gezocht naar plekken voor windmolens en zonneweiden. De gemeente betrekt langs verschillende wegen bewoners en bewonersorganisaties bij de ontwikkeling van de plannen. Het Diemerbos is één van de zoekgebieden. Vanuit de overtuiging dat wij met zijn allen de klimaatramp moeten bestrijden, heeft het bestuur aan de gemeente meegegeven dat wat betreft de Vrienden van het Diemerbos, binnen ecologische randvoorwaarden, langs de A1 mogelijkheden zijn voor een beperkt aantal windmolens en dat door overkapping van het parkeerterrein bij de hoofdingang van het bos, ruimte ontstaat voor het plaatsen van zonnepanelen. Verder hebben wij meegegeven dat voorafgaand aan het plaatsen van windmolens en zonnepanelen een echte energiestrategie inventariseert hoe energiegebruik teruggedrongen kan worden.

Wandelnet

Wandelen wordt steeds meer gezien als een ontspannende inspanning. Lichaam en geest worden door het wandelen geactiveerd. Wat vooral als ontspanning wordt gezien blijkt steeds meer een onderdeel te zijn van de preventieve gezondheidszorg. Een dergelijke duiding maakt het wandelen op zich niet leuker, maar het is wel een belangrijk signaal. De aanwezigheid van recreatief groen in de buurt, waar lustig gewandeld en gerecreëerd kan worden, verhoogt de gezondheid. Het was daarom in het begin van het voorgaande decennium een blunder van het kabinet Rutte 1 om met tientallen procenten te bezuinigen op “natuur”.

Om het wandelen te bevorderen wordt in het hele land een netwerk uitgezet met wandelknooppunten. Op die manier is het mogelijk om iedere keer weer zelf een route uit te stippelen. Ook in het Diemerbos zijn knooppunten. In 2021 komt een kaart beschikbaar met die knooppunten. Zodra deze beschikbaar is plaatsen wij hem op onze website.

Op de website http://www.vriendenvanhetdiemerbos.nl/ is te lezen hoe vriend van het Diemerbos te worden:

http://www.vriendenvanhetdiemerbos.nl/vriend-worden/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

10 reacties op Het Diemerbos, een terugblik

 1. Karel zegt:

  ja daar is het mooi wandelen en fietsen Rob

  Geliked door 1 persoon

 2. Sjoerd zegt:

  Ik kan me voorstellen dat dit bos aan een verwachting voldoet. Ik kan er niet over meepraten, ik weet niet eens waar het ligt.

  Like

 3. peterbake zegt:

  Super goed bezig Rob !!!

  Geliked door 1 persoon

 4. Willem zegt:

  Weer wat geleerd vandaag; weet nu welke boom bij de naam abeel hoort. Had er vaak over gelezen, maar er nooit een beeld bij gehad. Blijk ik die boom al vele jaren te kennen; een broertje of zusje ervan is massaal aangeplant op het Groningse Hoogeland. Precies het gebied waar ik vele maanden voor mijn werk heb rondgezworven. Nadeel ervan was dat het in het voorjaar met de bloei enorm veel rotzooi veroorzaakte, maar dat heb je bij vrijwel elke populiersoort. Heb nog een keer getracht er een stek van te nemen, want het is wel een alleszins fraaie boom, maar dat is vooral door gebrek aan tijd, een fiasco geworden.

  Like

 5. Pingback: Blog over...het Diemerbos - 1104 en zo

 6. meninggever zegt:

  Niks mis met een stuk of dertig windmolens in dat bos om die ‘klimaatramp’ te bestrijden. Daarnaast een zonnepark aanleggen op alles groene vlakten in en rond het bos en natuurlijk een totaal betredingsverbod. En omdat Amsterdam zoekt naar bouwgrond voor de tienduizenden woningen die nodig zijn voor alle import-medelanders, zou het ook een mooie bouwlokatie kunnen zijn. Immers, als je dan al groen wilt omzetten naar stenen, doe het dan dicht bij huis….

  Like

 7. Marina Barink zegt:

  Vreemd maar in het hele stuk gaat het niet over dieren die leven in het Diemerbos. Altijd maar weer over de mens die zijn voetdruk achterlaat en nu moeten er zonodig kleinschalige activiteiten georganiseerd worden? Wat is kleinschalig? Diemercross? Alles en iedereen knabbelt aan de randen van het Diemerbos en verstoort de rust van de dieren. Wij, de mens kan nooit eens rusten, nee altijd meer en verder en vooral alleen voor ons…..

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Mooie terecht kritische reactie!

   Terwijl ik weet dat de Vereniging druk begaan is met de verschillende vogelpopulaties en de ringslangen in het Diemerbos.
   Ik ga deze kritische noot aan het bestuur van de Vereniging doorgeven.

   Natuurvriendelijke groet,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.