Groen Kantershof, een terugblik

Dichtbij huis ben ik bij 3 groene projecten betrokken. Een deel van mijn vrije tijd krijgen het Wormenhotel en het Bloemenlint Kantershof, met het bijbehorende insectenhotel.

Het Wormenhotel staat al sinds 2019 naast de parkeerplaats van de Kantershofstraat. Bewoners van Kantershof, Geerdinkhof, Kantershofstraat, Laag Koninshoef en de Gooise Kant brengen hun plantaardig keukenafval naar het Wormenhotel. Maar ook 2 klassen van de basisschool Samenspel brengen hun fruitafval naar het Wormenhotel. Soms stoppen deelnemers vanwege verhuizen, maar zo komen er ook telkens weer nieuwe aanmeldingen. Voor de Lockdown is er een groots opgezet oogstfeest geweest bij het Wormenhotel. Corona Voorschriften maakten dat de tweede keer oogsten op gepaste afstand met tijdafspraken is uitgevoerd. Bij het Oogsten krijgen de deelnemers mooie compost voor hun tuin- en/of kamerplanten. Ondanks het opstapje kan niet elke deelnemer het Wormenhotel openen. Maar dat wordt onderling opgelost en geregeld. Leuke bijkomstigheid is dat deelnemers plantjes, zaden, stekken maar ook yoghurtplantjes uitwisselen. Er is nog ruimte voor nieuwe deelnemers bij het Wormenhotel.

Elke week loop ik even over het Bloemenlint. Het zwerfvuil van de schoolkinderen, automobilisten en kamerverhuurbedrijven wordt dan door mij verzameld. Tegelijkertijd kijk ik dan naar de planten en/of bloemen. Een twintigtal Kantershoffers zijn betrokken bij het Bloemenlint. Vervelend langdurig gedoe met de gemeente Amsterdam / stadsdeel Amsterdam-ZuidOost, de groen-medewerkers en groen-aannemers is de rode draad van 2020. Toezeggingen, gebroken beloftes, niet nagekomen afspraken lijken nu het verleden. Niet alleen heeft dit heel veel tijd en energie gekost, maar dit heeft ook ontzettend veel schade aan de Natuur in Kantershof gegeven. Twintig sympathisanten in Kantershof ondersteunen de aanleg en het beheer van het Bloemenlint. Omdat het onderdeel is van het Voedselbos Amsterdam-ZuidOost (vbazo) zijn er voordelen. De voortdurende strijd met de lokale overheid lijkt met de hulp van het Voedselbos Amsterdam-Zuidoost nu geslecht. De kennis, ervaring en het netwerk van het Voedselbos Amsterdam-ZuidOost geeft ook andere voordelen. In het najaar van 2020 is er samen met de vrijwilligers van het Voedselbos Amsterdam-ZuidOost een bloemenmengsel ingezaaid. Vrijwilligers van vbazo uit Driemond, Venserpolder en de Jordaan staan de Kantershoffers bij met het groener maken van de wijk. Zo zijn er bijvoorbeeld ook verschillende Perenbomen aangeplant. Met een aangepast beheer en nieuwe aanplant zal het Bloemenlint Kantershof in 2021 meer biodiversiteit in de fauna en flora geven.

Het insectenhotel groeit gestaag. Met verschillende natuurlijke onderdelen worden bloemenbestuivers uitgenodigd om het Bloemenlint Kantershof te bezoeken. Maar vooral ook om een plek te vinden waar nieuwe bloemen bestuivers kunnen ontstaan. Voor 2021 is het doel om een klein afdakje te maken op het Insectenhotel. Stukken hout met gaten van verschillende diameters zijn nog steeds van harte welkom. Tussen de 3 en 9 millimeter geeft verschillende bestuivers de kans om hun eitjes te leggen. Blikken gevuld met takjes en/of riet zijn ook zeer welkom. In combinatie met het Bloemenlint zorgt het insectenhotel voor de nodige biodiversiteit in onze woonwijk. Met informatiebordjes op het Insectenhotel en bij het Bloemenlint is een verdere uitleg te lezen. Een vijftal handige Kantershoffers helpen mee om het Insectenhotel verder te vervolmaken. Ook hier geldt dat 2021 een nieuwe kans geeft aan de biodiversiteit in Kantershof. Meer inheemse bloemen en bestuivers is het doel.

Voor 2021 heb ik 3 wensen:

Het Wormenhotel, Bloemenlint en insectenhotel krijgen een plekje op de website van de BewonersBelangenVereniging.

In het informatiebord bij de parkeerplaats van de Kantershofstraat komt een vermelding van deze 3 groene projecten van Kantershof.

Meer groene Kantershoffers sluiten zich aan bij deze 3 groene projecten van Kantershof.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

9 reacties op Groen Kantershof, een terugblik

  1. Karel zegt:

    heel mooi Rob
    ik hoop dat je wensen uit mogen komen

    rustige avond groet

    Geliked door 1 persoon

  2. Matroos Beek zegt:

    Goed bezig Rob. Ik hoop dat je drie wensen waarheid mogen worden dit jaar.
    Groene groet

    Geliked door 1 persoon

  3. gewoonanneke zegt:

    Mooie projecten. Gisteren en vandaag in mijn tuin zitten werken en er zitten zoveel wormen in die voor me werken, dat maakt me altijd blij.

    Like

  4. Koen zegt:

    Ik lees het met bewondering en interesse. Hou vol 🙂

    Like

  5. Heel lovenswaardige initiatieven, Rob. Bewondering!

    Like

  6. Sjoerd zegt:

    En daar ga je voor, toch… Respect is hier zeker op zijn plaats.

    Like

  7. ollieherman zegt:

    Mooie projecten, maar de toch wel negatieve basishouding van jouw gemeente verbaast mij steeds weer.

    Like

  8. Rebbeltje zegt:

    Wel wat te wensen overhouden hè

    Like

  9. Spontanity zegt:

    Brrr, wormenhotel schreef je al eerder over!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.