Welkom in de Bonte Kraai

Van Breezand naar Witzand reizend kun je diverse dialecten horen. Hoewel er diverse provinciegrenzen en zelfs twee landsgrenzen gepasseerd worden blijf je in Nederlands taalgebied. Een groot deel van deze kustlijn heb ik bewandeld. Door de aanwezige toeristen en arbeidsmigranten heb ik verschillende talen kunnen beluisteren. De kustlijn verandert gedurende de reis. Ook de kleur, de samenstelling van het zand is verschillend. Soms zijn aanvullende kustwerken van beton of natuurstenen gemaakt. En dichter bij Witzand worden de duinen vervangen door krijtrotsen. Maar nog steeds is er strand te vinden. Tussen de rotskapen Swartenesse of Grisenesse en Blankenesse of Witternesse ligt het witte strand van het dorp Witzand. Op de getijdenlijn van Witzand hebben mijn buren mooie afgesleten keien verzameld. De boven en onderkant van de keien zijn afgevlakt. De op- en afstromende zee heeft er platte keien van gemaakt. De precieze herkomst en samenstelling van de keien is mij nog niet duidelijk. Voor het gemak noem ik het maar Welkomst-keien. Het zijn harde keien. Het is dus geen Krijt of mergel. Bij het verzamelen werd er al een bestemming voor deze keien bedacht. De keien liggen bij nu bij de voordeur van mijn buren. En in diverse talen worden de bezoekers welkom geheten. Geschilderd in verschillende kleuren, alfabetten en talen is zichtbaar en leesbaar dat mijn buren gastvrij zijn.

Veel jeugd in mijn woonomgeving missen een welkom in hun leven. De oorzaak hiervan heeft vele gezichten en oorzaken. Maar juist dat gevoel van welkom zijn is zo belangrijk in hun proces van ouder worden, in het groeien tot volwaardige burgers. In de Bonte Kraai, het buurthuis, organiseert Debbie, mijn buurvrouw, wekelijks ontmoetingen, activiteiten waar alle kinderen welkom zijn. De afkomst van de kinderen is niet van belang. Maar een mooie toekomst is het doel van de samenkomsten. Samen met haar dochter zorgt zij dat de buurtkinderen, ongeacht kleur, cultuur en/of taal ervaren dat zij welkom zijn. Juist nu met alle Corona beperkingen is er een goed overleg besloten om door te gaan met de wekelijkse activiteiten. Natuurlijk worden de benodigde voorzorg maatregelen toegepast.

Ik mag het e-mailadres van Debbie hier plaatsen: deakeijner@gmail.com Voor vragen over de kinder-activiteiten, hulp aanbieden of kinderen voordragen kun je met Debbie e-mailen.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

15 reacties op Welkom in de Bonte Kraai

 1. Rebbeltje zegt:

  Ha je had onze dochter tegen kunnen komen was nl in Breezand t/m weekend

  Like

 2. Karel zegt:

  ha die Rob , Breezand eindige ik inmiddels bijna 2 jaar terug mijn meerdaagse wandeling op het Nederlandskustpad , maar Witzand kan ik niet vinden ?
  ik vond vandaag een mooi beschilderd steentje
  goed bezig deze Debbie

  rustige avond groet

  Like

 3. Sjoerd zegt:

  Een warm welkom wil iedereen wel hebben, Een goede actie dus.

  Like

 4. Bertie zegt:

  Mooie gedachte. van Debbie.

  Like

 5. hermanstel65 zegt:

  Leuk blog. De thematiek aan het begin, de taal en de dialecten spreekt mij aan. Ik kom zelf uit het hoge noorden. Het Gronings dialect / taal verschilt daar van dorp tot dorp. Maar het mooist klinkende Gronings spreekt men net over de grens. Het NordDeutsch klinkt vele malen lieflijker en is door Groningers toch uitstekend te verstaan.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Bij de grens van Groningen met Duitsland merkte ik tijdens een grenswandeling dat de staatsgrens geen taalgrens is. Van het hoge noorden naar het verre zuiden verstaat men elkaar met eigen dialect moeiteloos aan de Nederlandse en Duitse kant. Niet voor niets dat daar tweetalig onderwijs in het Duits wordt gegeven.

   Vredelievende groet,

   Geliked door 1 persoon

 6. Mooi verhaal over die keien en een prachtig initiatief van Debbie.
  Soms mis ik foto’s op jouw blog, Rob, die kleurrijke stenen had ik graag gezien. šŸ™‚

  Late groet,
  – Jan

  Geliked door 1 persoon

 7. wdfyfe zegt:

  Good on ya Debbie and anyone else who makes children feel welcome. cheers

  Geliked door 1 persoon

 8. Wat een mooi initiatief alweer!

  Geliked door 1 persoon

 9. Kakel zegt:

  Kinderen worden zonder racisme geboren! Wat zijn er mooie initiatieven in jouw omgeving. Het doet me aan mijn jeugd in Rotterdam denken. Daar kon ik iedere woensdagmiddag terecht bij het Leger des Heils om met kinderen uit de buurt te knutselen. Iedere afkomst was goed (-:

  Geliked door 1 persoon

 10. Willem zegt:

  Wat een prachtige naam voor een buurthuis; de bonte kraai. Is die naam bewust gekozen? In ieder geval zeer passend in een omgeving waar een groot scala aan nationaliteiten, geloven en rassen samen woont.
  Ik ken de vogel alleen maar uit mijn kindertijd; het was een trekvogel die je ’s winters veel zag. Na de winter verdween ze weer oostwaarts.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Het naastgelegen verdwenen winkelcentrum heette Kraaiennest. Het naastgelegen metrostation heet nu nog Kraaiennest. Zoals de kinderspeeltuin Fort Kraaiennest wordt genoemd.

   Er woont inderdaad een divers en bont gezelschap in deze buurt.

   Vrolijke voorjaarsgroet,

   Like

 11. Pingback: Blog over...Welkomstkeien - 1104 en zo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.