Een afwijkend geluid van de Britse econoom Philippe Legrain beschrijft Mark Blaisse in de blad Argus. Eigenlijk schrijft Mark Blaisse een boekrecensie. “Them and Us: How Immigrants and Locals can Thrive Together”Arnold Schwarzenegger, Donald Trumpf en de oprichter van Whatsapp geeft Legrain als voorbeelden van wereldberoemde immigranten. Maar ook tweede en derde generaties in de VS die vergeten dat hun ouders of grootouders zelf immigrant waren.
De immigranten zonder papieren en/of diploma’s die het werk in de agrarische- en food-sector verrichten. In Amsterdam zie ik ook de pijnlijke armoede bij de immigranten zonder papieren en/of diploma’s. De toeristenindustrie heeft goud geld verdient aan de overlastgevende toeristen. Het schoonmaken van de hotelkamers en het spoelen van de vaat in de restaurants is gestopt. Gezinnen en families hebben nu geen inkomsten meer. De COVID-uitbarstingen in de Nederlandse slachterijen hebben vooral buitenlandse werknemers getroffen.
Thuiswerken heeft schoonmakers overbodig gemaakt in de kantoren. Maar ook schoonmakers bij gezinnen worden nu op straat gezet. Geen ziekte-uitkering, geen werkloosheidsuitkering ga maar van lucht leven krijgen velen te horen.
Het IMF berekent dat het verhogen van de diversiteit van talent in de VS en UK tot een verbetering van de levensstandaard van 30% geeft. Legrain ontdekt dat 1% meer geimmigreerde studenten aan de Amerikaanse universiteiten 15% meer patentaanvragen geeft. Kortom zowel aan de onderkant/zelfkant van onze samenleving als bij de zeer lucratieve, hoogstaande bedrijven is te zien dat vel emotionele en negatieve geluiden over immigranten ook een te weinig belichte andere kant is te ontdekken.
Philippe Legrain: Them and US: How Immigrants an Locals van Thrive Together. OneWorld Publications
De meesten van ons hebben, zo niet zelf migrant wel migranten in hun stamboom. Het “Nederlandse” volk is daar niet slechter van geworden. Wat zijn overigens de oorspronkelijke bewoners? De Friezen, de Batavieren, de Saksen?
LikeGeliked door 1 persoon
ja die hebben het over de hele wereld nu erg slecht , en ze hadden het al niet best
heel de usa is immigrant , die trump vergat dat altijd 😦
LikeGeliked door 2 people
wat een hap-snap redenering, dat kun je beter Rob! Mag ik hap-snap reageren? Laat de toeristen vanaf nu weg en stuur de illegalen ook terug, die hebben hier toch geen werk meer. Als die diverse studenten de amerikanen zoveel opleveren, waarom vragen ze niet netjes om daar op de universiteiten te mogen studeren? Dikke kans dat ze worden aangenomen.
Heb je het verschil tussen legaal en illegaal verlaten? Waarom zouden we dan nog wetten maken? Als we de veestapel en de slachterijen halveren dan helpt dat de buitenlandse werknemer in het algemeen ook heel erg, begrijp ik uit je tekst. Waarom je nadruk op het slachtofferschap van de buitenlandse werknemer? Of vind je de halvering van de veestapel zielig voor de nederlandse boeren? Trek ik je teksten uit het verband? Welk verband?
LikeLike
Deze blogpost bestaat uit knip- en plakwerk uit een boekrecensie van Philippe Legrain: Them and US: How Immigrants an Locals van Thrive Together. OneWorld Publications
Juist vanwege het afwijkende en provocerende van de inhoud van dit boek is voor mij de reden om het op mijn blog te plaatsen.
De overlastgevende toeristen mogen van mij geweigerd worden. De bedrijven de hier geld aan verdienen mogen van mij veel meer belasting betalen. En de overlastgevende toeristen mogen getrakteerd worden op extra hoge boetes en straffen. De (illegale) werknemers in de toeristenindustrie zijn veelal al langer in Nederland en hebben vaak ook een gezin met kinderen. Van mij mogen deze werknemers een verblijfstatus ontvangen.
De Nederlandse veestapel en slachtindustrie produceert vooral een exportproduct. De nadelige kanten van deze industrie aan vervuiling, ziektebronnen en verkleining van de biodiversiteit blijft vooral hier. Het zijn vooral grote internationale bedrijven die de vruchten hiervan plukken. De Nederlandse boer is vooral afhankelijk van deze grote internationale bedrijven.
De schrijver Philippe Legrain pleit in zijn boek inderdaad voor het afschaffen van de begrippen illegaal en legaal.
Naar mijn idee een interessante optie, maar wel alleen maar toepasbaar als alle landen hun economische grenzen slechten …
Vredelievende groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Over vijftig jaar schrijft niemand nog over een ‘immigrant’, een ‘echte’ Belg of Nederlander. Als elk land zijn grenzen openstelt en werkvergunningen geeft zal het systeem ‘vraag en aanbod’ zijn nut bewijzen.
LikeGeliked door 2 people
Kijk maar naar mij. Belg en Nederlander tegelijk. Wonen en werken lopen door elkaar. Het bevalt me zeer.
LikeGeliked door 1 persoon
en komt Trump deze kant op, en helpt Wallonieje in de strijd tegen de vrijhandels-accoorden, daar zit wel iets in misschien….
LikeLike
Ja, dat roep ik al jaren!:-)
LikeGeliked door 1 persoon
Hier moet ik over nadenken .
LikeGeliked door 1 persoon
In my country immigration is a double-edged sword and unfortunately the media is wielding it. Every day there are tales of immigrants taking advantage of our soft laws and/or other stories about many who have overcome hardship to make significant contributions to the country. Perhaps it’s time to quit thinking about immigration as a single entity either good or bad. cheers
LikeGeliked door 1 persoon
Volgenw mij hebben we hier gewoon te veel mensen op een hoop zitten.
LikeGeliked door 1 persoon
Toch blijkt al langer dat er vooral hele grote metropolen ontstaan in de wereld. Waarbij Nederland ook op weg is om geen land te zijn maar een metropool te worden.
Stille groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Hoewel ik probeer mee te denken vind ik het idee dat Nederland een metropool zou kunnen worden moeilijk te aanvaarden. Dat verwacht ik van de randstad, dat had allang één stad kunnen zijn.
De groene franje eromheen is te kostbaar.
LikeLike
tuurlijk Rob zijn er mensen in Nederland die zowel
*de bulgaren werkzaam in de nederlandse slachterijen, als
*de schoonmaaksters in de nederlandse hotels, als
*de tomatenplukkers in het Westland(deel van zuid-west Nederland met veel kassenbouw),en
*de polen en bulgaren werkzaam in de bollenteelt
zielig vinden. Dat zijn dan de kosmopolieten zoals Maxima, de koningin van Nederland, met op ongeveer elk continent een
-optrekje
-goedbetalende, meereizende lover
-advocaat om haar vader uit de wind te houden, lees het verhaal van de piloot Poch.
Maar ik denk dat het zinvol is dat jij je vooral om je eige bekommert:
de rol van kosmopoliet
staat je niet
LikeLike
Het is niet zo zeer dat ik deze arbeidsmigranten zielig vind. Ik heb in mijn leven op een aantal plekken, gevaarlijk, ongezond, ziekmakend, onveilig en smerig werk verricht. Maar wel altijd in de wetenschap dat dit een tijdelijke bezigheid was en helemaal mijn eigen keus.
Ik heb daarbij hele plezierige en slimme collega’s uit heel de wereld ontmoet. Mijn bezwaar gaat vooral richting de werkwijze van de bedrijven. Natuurlijk is winst maken een prioriteit van bedrijven. Maar dat hoeft niet ten koste van de werknemers te gaan.
Dat vooral de sector waar ik veel mee heb; de agrarische sector bestaat ten koste van teveel werknemers bevalt mij slecht.
Maar een kosmopoliet?
Ach, ik plaatste een recensie van provocerende schrijver …
Stille groet,
LikeLike
eind jaren zestig de vorige eeuw was mijn vader voorzitter van de cooperatieve landbouwersbond. in een plaats in oost-geñderland. Die cooperatie bestond al heel wat jaren en ontwikkelde zich, dwz fusie na fusie werden ze steeds groter. Op zeker moment had je de Cebeco Handelsraad, met zetel in Rotterdam. Tapioka uit Thailand werd op grote schaal ingekocht, de mest werd niet teruggestuurd naar Thailand. Op zeker moment moest mijn vader aan de leden in Winterswijk uitleggen dat het huishoudelijk reglement drastisch moest worden aangepakt, de beslissingen konden niet meer worden voorgelegd aan de ledenraad, dat mistte de slagvaardigheid om op de goederenmarkt te opereren. Ik was linksachtige student en mijn vader deelde me zijn beslissing mee dat hij eea aan de leden van zijn bond zou gaan voorleggen, met enige schroom want het kostte hem grote moeite.
Wat ik wil zeggen: we waren er zelf bij, bij die schaalvergroting, die globalisering, het flitskapitaal dat grenzen makkelijk passeerde. Om nu te willen dat de arbeid ook over de grenzen gaat flitsen, lijkt me een slaafs volgen van de neo-kapitalistische ideologie.
In dit verband ook het volgende: de nederlandse ontwikkelingshulp heeft gepoogd de cooperaties te planten in Nicaragua, een grote mislukking, want de nicaraguaanse volksaard is kompleet ongeschikt om te leven in cooperaties. Dat had Geert Hofstede ons kunnen leren als hij ook in Nicaragua zijn onderzoeken had gedaan (hij onderzocht wel de “volksaard” Costa Rica, Panama, Guatemala en Japan).
We kunnen zelf bedenken dat Nederland met zijn strijd tegen het water en het vormen van waterschappen sinds 1194, omstandigheden kende die gunstig waren voor zo”n idee als een cooperatie, de ketting breekt bij de zwakste schakel..
Wat ik niet goed begrijp is dat je de tendens in de landbouw in Frankrijk en Duitsland hebt gemist, hun nationale standpunten mbt de vrijhandels-accoorden, zelfs Merkel is om.
Ik geef het toe, jouw ongenuanceerde titel boven jouw blog heeft me geprovoceerd tot het reageren met deze teksten.
LikeLike
Dank voor deze uitgebreide reactie.
De buitenlandse handels- en landbouw politiek heb ik inderdaad niet gevolgd.
De schroom en moeite van jouw vader kan ik mij goed voorstellen. Hij voorzag waarschijnlijk de huidige rampspoed. Dat er nu toch weer kleine nieuwe cooperaties worden opgericht doen mij toch weer deugd. Nieuwe vormen van financiering, ordening van de handelskolom, andere eigendomsvormen, andere productiemethoden ontstaan gelukkig ook. Met kleine en diverse deelnemingen doe ik daar zelf ook aan mee.
Juist in Oost-Nederland valt mij telkens weer op dat de Nederlands-Duitse grens voor de bewoners aan beiden zijden van deze lijn in taal, gebruiken, familie en werk feitelijk als een raar bestuurlijk gegeven wordt opgepakt.
En dat vind ik de enige en juiste manier.
Vredelievende groet,
LikeLike
dit vind ik nu typisch Rob, hij denkt zich in dat mijn vader misschien de toekomst had voorzien, hetgeen hij erg waardeert.. Dat heb ik mezelf nog nooit afgevraagd. Ik denk dat mijn vader het probleem van hemzelf had dat hij eerst iets te vertellen had, en dat hij dat nu ging weggeven, namelijk de zeggenschap over zijn bezit.
En bovendien dat hij eea ging voorstellen aan zijn leden van de landbouwcooperatie. Hij had het simpel kunnen weigeren, ik denk niet dat het hem tot de bedelstaf had gebracht.
En hij vertelde aan zijn zoon dat hij eea toch aan zijn leden ging voorleggen. Ik vond dat moedig, en ik vind dat moedig nog steeds, iemand die staat voor zijn daden. daden die Rob omlaag probeert omlaag te vertalen in een wellicht voorspellende geest van mijn vader.
Omdat hijzelf zich vooral bezig houdt met de voorspellende geest van Rob Alberts, zonder dat hij zich verantwoordelijk voelt voor zijn daden, behalve dan het tentoonstellen van zijn voorspellende geest.
Disculpe Rob, maar: denk aan Schaefer: in gelul kan je niet wonen, kom eens voor je zelf op, deed mijn vader ook
LikeLike
Over het hoe en waarom van het handelen van jouw vader zal ik mij niet meer uitlaten!
Het Schaeferpad ligt iets verderop. De opmerking van Schaefer ken ik. Op mijn blog schrijf ik geregeld over wat mij bezig houdt. Maar ook is op mijn blog te lezen welke activiteiten ik ontplooi. Soms met resultaat, vaker nodeloos.
Het veranderen van (agrarische) coöperaties in dwingende, nationale zelfs mondiale kapitalistische molochen staat mij tegen.
Juist daarom ben ik deelnemer van nieuwe kleinschalige coöperaties.
Ik verwacht niet dat iedereen zich in de nieuwe coöperaties en de opzet hiervan kan vinden.
Maar ik ben zelfs een trots en daadkrachtig onderdeel van deze nieuwe ontwikkeling!
Vriendelijke groet,
LikeLike
ok Rob, ik vind niet dat je ingaat op mijn tekst, maar een volgende keer hopelijk wel
LikeLike
mogge Rob
ja ik plaatste de kiekjes ff op insta , kan men zien dat er toch ook wel gewerkt wordt 🙂
jij aan de wandel met een oppas hond , past die op jouw denk ik 🙂
wens je een fijne wandeling
vrolijke poetsgroet
LikeGeliked door 1 persoon
Hier heb ik zo snel niet een antwoord op!
LikeGeliked door 1 persoon
Tuurlijk Rob, heb jij ook vuil werk gedaan en kun je je vereenzelvigen met ook de schoonmakers in de nederlandse hotels.
Tuurlijk zijn er erg intelligente mensen onder de buitenlandse werknemers die hier de strontkarweitjes voor ons opknappen, hetgeen betekent dat intelligente personen ook slachtoffers kunnen zijn.
En jij kan als slachtoffer ook intelligent zijn.
En toch ben je dat niet heel erg, vind ik. Jouw basis is: als de individuele mens gelukkig is dan is de hele maatschappij gelukkig, de maatschappij is een simpele optelling van de individuen die er deel van uitmaken. Dat nu is een grote misvatting: jouw ontkenning van de groep waarin je je beweegt maakt het mogelijk dat jij intelligent en slachtoffer tegelijk kan zijn.
LikeLike