Eerste Hulp bij ongelukken

Een volwaardig EHBO-diploma heb ik nooit behaald. Maar als BedrijfsHulpVerlener (BHV-er) heb ik vaker moeten oefenen met levensreddend handelen. De eerste les hierbij: Zorg ten eerste en altijd voor je eigen veiligheid. Tenslotte heeft het weinig zin om jezelf in gevaar te brengen. Voor de professionele hulptroepen die opgetrommeld moeten worden is het goed om het levensreddend handelen van jou over te nemen. Maar voor 2 slachtoffers moeten zorgen is niet zinvol. Bij kans op bloedbesmettingen moeten de hulpverleners extra zorgvuldig handelen. Maar ook bij een beademing en de kans op besmettelijke ziekten zijn de juiste voorzorgsmaatregelen nodig.

De verdeling van de Corona vaccins moet naar mijn idee met dezelfde gedachte worden uitgevoerd. Natuurlijk is er een volgorde van vaccineren nodig. Natuurlijk moeten kwetsbare en/of oude en/of zieke mensen een prioriteit krijgen bij de verdeling van de vaccins. Slim organiseren houdt rekening met de woon-werksituatie van deze doelgroepen. Zoals hiervoor beschreven: de directe zorgmedewerkers rondom deze kwetsbare en/of oude en/of zieke mensen hebben ook een bescherming nodig.

Het opgetuigde circus dat nu op de digitale snelweg voorbijkomt vind ik onmenselijk. Ouderen die zelfstandig grote afstanden moeten reizen naar lawaaierige evenementenhallen getuigd van weinig respect. Bestuurders en managers die zichzelf voorop plaatsen als topprioriteit zijn mijns inziens ongeschikt voor hun functie. Wachtlijsten en onbereikbare telefoonnummers tonen de wanorde van onze Overheid. Maar dat bovenop het jarenlang uitkleden van de Nederlandse Zorg ook nog eens de eerste basisregels vergeten worden ???

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

20 reacties op Eerste Hulp bij ongelukken

 1. Karel zegt:

  mogge Rob
  je geeft het de juiste naam ” circus ”
  toen het woordje ” manager ” werd uitgevonden is het fout gegaan met de gehele maatschappij 😦

  zonnige groet

  Geliked door 1 persoon

 2. picpholio zegt:

  Ik deel je mening en het woord “circus” kan inderdaad niet beter gekozen worden…. en dat geldt ook hier in ons kleine kikkerland.

  Geliked door 1 persoon

 3. Als we tegenwoordig een goed doel zoeken of tegenkomen om te doneren (buiten de PCL) gaat Jan altijd eerst uitzoeken hoeveel de CEO/Manager/Bestuurder/Grote Baas verdient. Het is van de gekken en zo oneerlijk… en dan haken we toch af.

  Geliked door 1 persoon

 4. Altijd is er ‘circus’ of ‘poppenkast’ en mensen dieczich belangrijker achten dan een ander 😡

  Geliked door 1 persoon

 5. Sjoerd zegt:

  Je zou er pessimistisch van worden, de regering bakt er helemaal niets van en iedereen stemt strakst weer vrolijk op Rutte… (behalve ik, want ik stem voor Groen)

  Geliked door 1 persoon

 6. Eens, het is een puinhoop. Beslissingen worden overruled, niemand weet nog waar hij/zij aan toe is. Voordringen hebben we geleerd in het stadion en de schouwburg. Het recht van de sterkste is een onrecht.

  Geliked door 1 persoon

 7. shivatje zegt:

  Dan is het hier bij ons toch iets beter georganiseerd.
  Alhoewel het ook niet echt vlot verloopt.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 8. Ja, het is om te janken. maar ik ben gestopt om me er dagelijks druk of kwaad om te maken. Ik wacht maar af wanneer ik aan de beurt ben, het kan nog even duren.

  Geliked door 2 people

 9. wdfyfe zegt:

  It’s the same “circus” here. Promises and platitudes but it doesn’t matter what the priorities are because the fact is we don’t even have the vaccine available. Good luck

  Geliked door 1 persoon

 10. hermanstel65 zegt:

  Een goed blog, Rob. Men maakt er inderdaad een onoverzichtelijke puinhoop van en het is wel duidelijk, dat al die regeltjes en protocollen weer eens vanachter een bureau zijn bedacht. Gezond verstand is ver te zoeken. Ik las vandaag een mooi statement waarin werd verklaard, dat ambtenaren, die de regeltjes verzinnen gewoon elke maand hun salaris krijgen en er lak aan hebben, wat voor ellende hun protocolletjes bij anderen voor ellende veroorzaken. Denk ook maar eens aan middenstand en horeca.

  Geliked door 1 persoon

 11. Spontanity zegt:

  Haal ik hem wel, haal ik hem niet, haal ik hem wel, haal ik hem niet.
  Ik word beetje moe ervan.
  Doe ik er wel goed aan, of beter van niet, doe ik er wel goed aan, of beter van niet?

  Like

 12. Karel zegt:

  mogge Rob
  zei jij nu ” snel vaccineren ”
  daar hebben ze op het Haagsche Pluche nog niet van gehoord 😦

  zonnige groet

  Geliked door 1 persoon

 13. terrebel zegt:

  Het mag wel eens afgelopen zijn met klassenjustitie. En polderen werkt alleen ‘wanneer de dijken niet doorbreken’. Kortom: dat eindeloze vergaderen en uitstellen werkt niet wanneer er sprake is van acute nood. Als je huis in brand staat, ga je dan eerst nog even met je gezin vergaderen over wie er het eerste naar buiten mag, of er überhaupt wel sprake is van huisbrand ‘wanneer alleen maar de keuken in de fik staat want dan is het toch veilig in de woonkamer en als je laag bij de grond blijft kun je nog gewoon ademhalen, hoor en waarom is er geen aandacht voor mensen die verdrinken? Is dat dan niet erg?’, wie de brandweer moet bellen en wie het konijn uit z’n hok moet tillen? Nee, je gáát!

  Like

 14. gewoonanneke zegt:

  Ooit wel een EHBO diploma gehaald en diverse keren bij AED cursussen geweest, wel voor de krant maar ik stak er toch wel van op ook. Vind het nu wel lastig om b.v. mond op mond beademing denk als iemand echt zo erg er aan toe is dat ik zou doen, dan je dan niet nadenkt. Maar het is toch anders geworden door corona denk ik.

  Like

 15. Anuscka zegt:

  In alle jaren dat ik nog werkte heb ik nooit een EHBO of BHV-opleiding gehad, en daar heb ik nu erg spijt van. Als ik het Deens goed genoeg beheers ga ik het hier wellicht ooit nog doen, want: ik wil zo min mogelijk afhankelijk zijn van ‘de dokter’ – om het maar even zo te zeggen. Maar tot die tijd weet ik dus echt niet wat te doen, en dat voelt niet fijn. En ook hier moeten ouderen zelf maar vervoer zien te regelen naar de sporthal waar gevaccineerd wordt… het middel is écht vele malen erger/onmenselijker dan de kwaal

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.