Maandelijkse prikacties Kantershof

Bijlmer buurtbouwer Henk van de Belt is de coördinator van de werkgroep SCHOON van Hart voor de K-buurt. Hij brengt bewoners bij elkaar om onze woonomgeving schoner te krijgen. Het gaat om prikacties en op langere termijn om de aanpak van huisvuil, grofvuil, zwerfvuil, chemisch afval, recycling, reiniging en ratten. In de whatsapp-groep SCHOON komt de vervuilingsproblematiek aan de orde.

De eerste prikactie heeft al plaats gevonden. Zondag 7 maart hebben bewoners en buren van de flat Kleiburg de stoepen, parkeerplaatsen en het groen rondom Kleiburg schoongemaakt. Een lokale politicus heeft met vrouw en kind met stoffer en blik de vele sigarettenpeuken weggehaald. Anderen hebben met afvalgrijpers vele vuilniszakken gevuld.

Terwijl de coronatesten in de testlocatie van Kleiburg gewoon doorgingen liep iedereen op gepaste afstand van elkaar rondom de flat op te ruimen. Jouw buurt een opschoonbeurt geven kan ook prima met de nodigde corona-voorschriften. Met op gepaste afstand blijven blijft het tevens mogelijk een gezellig praatje te maken.

Op zaterdag 20 maart is er de Landelijke Opschoondag. Hopelijk lukt het in andere delen van de K-buurt ook schoonmaakacties op te zetten. Voorbeeldig is Agartha Frimpong die met haar vriendinnen al elke maandagmiddag de Kortvoortbuurt schoonmaakt.

Eerste zaterdagmiddag van de maand:
In Kantershof wordt ook gedacht aan een regelmatige schoonmaakbeurt. Het plan is op de eerste zaterdagmiddag van de maand om 14.00 uur met een opgeruimd groepje Kantershoffers het woongebied weer te verfraaien. Zaterdagmiddag 03-04-2021 om 14.00 uur wordt er verzameld en gestart bij de kleine rotonde van het fietspad in Kantershof. Tof is dat het stadsdeel de benodigde prikkers, vuilniszakringen gratis beschikbaar stelt en dat Hart voor de K-buurt helpt om acties bekend te maken door voor flyers te zorgen. Handschoenen en vuilniszakken zullen de deelnemers zelf moeten meenemen.

Het zwerfvuil in Kantershof is “ons” vuil. En als we dit samen opruimen wonen we nog mooier. De discussie is of wij de vervuilers aanspreken of dat wij toch maar andermans en aangewaaid vuil opruimen.

Meld ernstige vervuiling
Ernstige vervuiling en storingen kunnen gemeld worden met de smartphone-app “VerbeterDeBuurt”, via tel. 14020 of via het Amsterdamse SIA-meldpunt op internet.
http://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/melding-openbare-ruimte-en-overlast/

Tot ziens bij de prikkers. Opgeruimde groet! Rob Alberts

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

23 reacties op Maandelijkse prikacties Kantershof

 1. Karel zegt:

  grote klasse

  Geliked door 1 persoon

 2. Fantastisch deze initiatieven. Goed voorbeeld doet goed volgen!

  Geliked door 1 persoon

 3. Matroos Beek zegt:

  Wat mooi al die initiatieven; lovenswaardig. Wij rapen zoveel we kunnen op het strand alhier. Het zou nog mooier zijn als ieder zijn afval opruimt.
  Schone groet.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Jullie strand krijgt daarbij ook nog eens het vuil te verduren van verder weg.
   Waarbij ik vermoed dat de gasten ook niet allemaal even netjes over het strand dwalen.

   Stille groet,

   Like

   • Matroos Beek zegt:

    Wat hier aanspoelt van plastic uit zee is het ergst…
    De vervuiling van badgasten is enkel in de zomer een probleem. Niettegenstaande er overal vuilzakken staan, durven ze huiswaarts keren en al hun afval gewoon achterlaten. Gelukkig is dat echt wel een minderheid.

    Like

 4. Liese zegt:

  super initiatief! Nu de bars hier gesloten zijn is het duidelijk dat er meer in de wagen wordt gedronken, alle grachten liggen vol lege bierblikjes….

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Ja, het nadenken verdwijnt bij veel mensen wanneer ze in een auto zitten. Raampje open draaien en al het overbodige naar buiten mikken blijft een irritante gewoonte!

   Sommigen praten over beschermende aluhoedjes. Terwijl ik juist denk dat in een auto de hersens van de inzittenden worden uitgeschakeld …

   Gelukkig zijn er ook uitzonderingen.

   Opgeruimde groet,

   Like

 5. Sjoerd zegt:

  Hier vinden gelukkig ook van deze acties plaats. Het is te hopen dat er ook een leerelement inzit voor de mensen die niet meedoen met opruimen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Bertie zegt:

  Goede acties, dit.
  Een straat en buurt ziet er zoveel beter uit.

  Geliked door 1 persoon

 7. Hans zegt:

  Ik heb ook van dergelijke initiatieven gehoord hier in de stad, en wéét van persoonlijke acties hier in onze buurt! 🙂
  Heb zelf ook vuilniszakhouder en afvalgrijper in mijn bezit…… maar ’t is er nog niet van gekomen. 😦
  Een verademing vind ik dit nieuws in de hopeloze belt van ellende! Fijn hoor! +++

  Geliked door 1 persoon

 8. Rebbeltje zegt:

  Vind het altijd super als mensen bereid zijn hun eigen buurt schoon te houden.

  Geliked door 1 persoon

 9. Mooi initiatief. Hier worden in dorpen en buurten opruimacties georganiseerd onder de naam ‘Himmeldei’

  Geliked door 1 persoon

 10. Koen zegt:

  Wat zou ik dat graag in onze buurt zien gebeuren.

  Like

 11. Pingback: Blog over...de werk- en appgroep SCHOON - 1104 en zo

 12. Kakel zegt:

  Een geweldige actie! Het opruimen geeft een gevoel saamhorigheid en wie weet beseffen anderen die dit zien, dat iets achteloos weggooien niet meer van deze tijd is…
  Fijn weekend!

  Geliked door 1 persoon

 13. wdfyfe zegt:

  Great program. But a lot more education is needed so these programs don’t have to happen. cheers

  Like

 14. Dhyan zegt:

  Geweldige actie. Hoeven straks geen belasting meer te betalen aan de overheid om hun taken uit te voeren. Gaat een hoop geld schelen. Vanwege de voedselbanken hoeven ze ook al minder bijstand te betalen. Na uitbesteden van het openbaar vervoer, nutsvoorzieningen en gezondheidszorg, nog het onderwijs en veiligheid dan kunnen we de hele handel opdoeken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.