Overlastgevend fruit

Via via krijg ik over de digitale snelweg een berichtje m.b.t. overlastgevend fruit. Tegenover de ingang van een basisschool heb ik in het afgelopen najaar 5 perenbomen geplant. De groenstrook is na langdurig geharrewar met de gemeente officieel onderdeel geworden van het Voedselbos Amsterdam-ZuidOost. Het toeval wil dat ik het lintje heb mogen knippen bij de heropening van de basisschool na een renovatie. In mijn vrije tijd was ik op dat moment bestuurslid van de Openbare basisscholen in Amsterdam-Zuidoost. In het kader van de Brede School en Gezond Eten Op School was er bij de renovatie een nieuwe keuken gebouwd in het schoolgebouw van Kantershof. Veel onderzoeken geven nu nog steeds het belang aan van voorlichting over gezond eten bij de jeugd in Amsterdam-ZuidOost. Dat het schoolplein vooral een stenen woestijn is past niet bij gezond eten en bewegen voor de jeugd.

De term overlastgevend fruit is nieuw voor mij. Overlastgevende jongeren op de naast gelegen parkeerplaats is mij wel bekend. De mix van lachgas, pretsigaretten, cocaïne en drankgebruik bij de voordeur van de basisschool en kinderopvang is de afgelopen jaren voor veel bewoners een gruwel. Hoewel klagen in deze niet helpt. Hulp van handhaving in deze ontbreekt volledig.

Corona Voorschriften maken het elkaar ontmoeten onmogelijk. Al zijn mijn contactgegevens in en buiten Kantershof redelijk bekend. De ambtenaren werkzaam in en rond Kantershof hebben allemaal mijn mobiele telefoonnummer en e-mailadres. Toch komt het bericht over een klacht m.b.t. overlastgevend fruit via via bij mij terecht. Ach, misschien is het geheel als grap bedoeld? Of is het een poging om een nieuwe uitdrukking in te voeren?

Zelf kijk ik uit naar de eerste sappige peren. En het buurjongetje wat alle groene activiteiten in Kantershof nauwlettend volgt heeft thuis vast aan zijn ouders verteld dat er perenbomen zijn aangeplant.

Dat mij tegelijkertijd een verbod op het planten van bomen is opgelegd vind ik kwalijker. Ik zou de deskundigheid ontberen om op de juiste manier bomen aan te planten. Vreemd genoeg heb ik de meeste groenambtenaren en werknemers van de groenaannemers mogen lesgeven. Een van de praktijk handelingen die zij van mij mochten leren is het planten van bomen …

Ach, de ideeën en gedachten van de ambtenaren op het stadsdeelkantoor kan ik niet altijd even goed volgen.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

34 reacties op Overlastgevend fruit

 1. Nou ja zeg! Wat absurd. Ik geloof mijn ogen niet als ik dit lees. Sterkte in je strijd voor voedsel is en vergroening.

  Geliked door 1 persoon

 2. Karel zegt:

  ik mag hopen dat dit een grap is Rob
  het is dan wel een hele slechte hoor
  en wat zeg jij , zijn er bij de gemeente wel lui die verstand van bomen hebben , ik zeg van niet , al zij kunnen is grasveldjes doodmaaien 😦

  bedroefde groet

  Geliked door 2 people

 3. Rob Alberts zegt:

  Was het maar een grap …..

  Geliked door 1 persoon

 4. Kakel zegt:

  Overlastgevend fruit, nou ja! Het is hartstikke gezond. Hoeveel gekker kan het worden?

  Geliked door 1 persoon

 5. Op het vlak van groen en gezond is nog een wereld te winnen, dat blijkt wel weer uit jouw verhaal.

  Geliked door 1 persoon

 6. hermanstel65 zegt:

  Vanachter de bureaus van de managers ontstaan regelmatig hele, hele, domme dingen. In dit geval letterlijk, “voeten in de klei” vereist! Je kunt er maar het beste je schouders over ophalen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Menck zegt:

  Dit neigt naar pestgedrag. Je reageert er nogal gelaten op, vind ik. Ik zou, weliswaar beleefd, meteen in de aanval gaan.

  Geliked door 1 persoon

 8. Karel zegt:

  weer een bewijs dat mijn mem gelijk had , toe ze zei , bij het uitvinden van het woord manager is het fout gegaan 😦

  Geliked door 1 persoon

 9. watergeest zegt:

  Wat is er toch aan de hand met overheidsorganisaties? De een na de ander komt in het nieuws met totaal onbegrijpelijk gedrag. Standaard wijt ik dat aan het management dat vrijwel altijd uit totale onbenullen bestaat. Maar vroeger was het management niet veel beter. De prestaties van overheidsorganisaties echter meestal wel. Ik zou er wel eens de vinger op willen kunnen leggen.

  Geliked door 1 persoon

 10. picpholio zegt:

  Hoe dingen soms rare wendingen nemen in deze nieuwe tijden….. vaak niet te snappen.

  Geliked door 1 persoon

 11. Sjoerd zegt:

  tsja, ik vind het ook beetje absurd.

  Geliked door 1 persoon

 12. Rebbeltje zegt:

  Niet te begrijpen, maar moest wel gelijk denken aan de notenboom waar we langs liepen naar school en we wisten allemaal dat die lekker waren 😉
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 13. kniepertie zegt:

  Heel toevallig hoorde ik deze term van de week ook en ook in relatie tot perenbomen, wat men daarmee bedoelt is dat vooral rottende peren veel wespen aantrekken, dat zal hier aan de orde zijn.
  Maar om jou daarom een plantverbod op te leggen gaat wel heel ver.
  Succes met je actie daartegen
  Groet

  Geliked door 2 people

 14. KnutzEls zegt:

  Meestal bedoel ik met rotte peren niet zo’n lekkere rijpe en sappige peer om op te eten. Wat een idiote bedoening. Als het niet te triest voor woorden was, zou ik denken aan een gekke cabaretvoorstelling. Beetje Kafkajaans ook. Onbegrijpelijk……!

  Geliked door 1 persoon

 15. Matroos Beek zegt:

  Niet te geloven. Geen toffe peren die ambtenaren. Het is te gek voor woorden. Waar is het gezond verstand naartoe?
  Meelevende groet

  Geliked door 1 persoon

 16. Overlastgevend fruit,…. je zou het niet voor mogelijk houden Rob
  groeten

  Geliked door 1 persoon

 17. wdfyfe zegt:

  I think “nuisance fruit” is like “bureaucratic intelligence” it doesn’t actually exist. cheers

  Geliked door 1 persoon

 18. Anuscka zegt:

  Nou jaaaaa zeg! Veel gekker moet het niet worden! Een plantverbod! Overlastgevend fruit! Ik dacht dat alle nieuwe (bureaucratische) onzin dezer dagen covidgerelateerd was, maar helaas… het lijkt wel een virus trouwens, dat inderdaad gezond verstand aantast…

  Like

 19. Bertie zegt:

  Kniepertje heeft misschien gelijk maar dat kan toch besprokene worden???

  Like

 20. Dat is niet te geloven! Zoveel domheid van die ambtenaren.

  Geliked door 1 persoon

 21. groengenot zegt:

  Verbijsterd over zo’n redenering kan ik je alleen maar veel moed wensen om zo’n dommeriken aan het verstand te kunnen brengen wat er echt toe doet. Meelevende groet Rob!

  Geliked door 1 persoon

 22. Willem zegt:

  iedereen met een greintje gezond verstand en enig benul van groen kan in een half uur leren hoe je verantwoord een boompje kunt planten. Grote bomen verplanten vergt wel specifieke deskundigheid, maar ik neem aan dat het daar niet om gaat in dit geval.
  De conclusie ligt dus voor de hand; je hebt een keer te vaak op hun lange tenen gestaan en daarom nemen ze op zeer ambtelijke wijze wraak.
  Mijn eigen ervaringen met Amsterdamse ambtenaren (Bouw- en Woningtoezicht in mijn geval) dateren uit de jaren ’70 en die waren ook van het type ‘voorschriften gelden voor iedereen, behalve voor ons. Wij hebben onze eigen voorschriften’. Het heeft er alle schijn van dat er de afgelopen 50 jaar weinig veranderd is. Het lijkt er erg op dat je ermee zult moeten leren leven.
  Sterkte ermee!
  Misschien een tip voor je hoe perenbomen op openbaar groen, (wegbermen) wel kan. Tot aan haar dood in 2014 woonde een zus van me in Gasselternijveen en daar staan al sinds de jaren ’30 perenbomen langs de kant van de weg. Oorspronkelijk een cadeau van een veenbaas of reder die vond dat ook de minder bedeelde ook recht had op vers fruit. De bomen worden door de buurt onderhouden. En van de oogst werd een feestje gemaakt. De gemeente bemoeit zich er mondjesmaat mee met als Leitmotiv “Als iets goed gaat moet je je er zo min mogelijk mee bemoeien.”

  Geliked door 1 persoon

 23. Klopt misschien allemaal, maar als die peren ’s nachts ineens beginnen te brullen kan dit serieus overlast geven hoor. Probeer dàn maar eens de slaap te vatten!

  Geliked door 1 persoon

 24. Spontanity zegt:

  Hoe verzinnen ze het, “overlast gevend fruit.”
  Het klinkt zo onecht dat ik er haast om moet lachen.

  Geliked door 1 persoon

 25. gewoonanneke zegt:

  Ik denk dat ze bedoelen dat er wespen of zo op afkomen. Vindt het echt overdreven hoor. Op tijd plukken.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.