Conservatief of vernieuwend ???

Kiezen voor het bekende of kiezen voor het onbekende? Het nabije boven het verre verkiezen? Veel mensen voelen zich vooral veilig bij het bekende. Veranderingen , nieuwe dingen worden daardoor vaak als onveilig ervaren. Tom Pauka beschrijft in Argus het conservatisme van de Britse filosoof Michael Oakshot. Pauka maakt een vergelijking met het conservatisme van Hans Wiegel. Blijkbaar hebben Tom Pauka en Hans Wiegel geregeld samen gereisd. Hans Wiegel zou er volgens Tom Pauka een voorstander van zijn voor het behoud van de indentiteit in eigen kring. Tegenwoordig is vooral het credo dat iedereen zich moet aanpassen. Belangrijkste argument hiervoor is dat aanpassen aan de ander vreemde onbekende als onveilig en bedreigend wordt ervaren. Verwantschap met het conservatisme: u gelooft dat alle waardevolle eigenschappen van een burger verworden moeten worden. Tom Pauka zegt daarbij; Men wordt een betrouwbaar, grootmoedig, verantwoordelijk, trouw, hulpvaardig en solidair lid van de gemeenschap door deel te maken van omheinde clubjes. Kerkgenootschap en voetbalclub en alles was daar tussen zit. De mens wordt alleen een goede burger door intensief verkeer met een beperkte groep die een eigen traditie heeft. Tom Pauka vervolgt: Zo leert hij of zij wat goed en kwaad is. En daarom strijden conservatieve mensen voor het behoud van kleine en grotere gemeenschappen en tegen alles wat bestaande samenlevingsvormen bedreigt, aanvult of verandert. Vandaar de afkeer van migratie.

Kijkend naar mijn eigen leven, ben ik vooral een persoon van regelmaat. Een vast ritme bevalt mij het beste. Maar tegelijkertijd wil ik graag nieuwe andere mensen ontmoeten.

Hoewel 37 partijen bij onze Nationale Verkiezingen vreemd lijkt? Het behoudende en kiezen voor het bekende blijft de boventoon voeren in Nederland. 10 Jaar kabinetten Rutte krijgen waarschijnlijk na de formatieperiode vast weer een verlenging. Corrupte politici, politieke schandalen, onbetrouwbare overheid en falend crisismanagement hebben wij altijd makkelijk bij andere landen gezien. Maar Nederland heeft weer gekozen en kiest hier mee een voortzetting van de afgelopen 10 jaar. Corrupt, onbetrouwbaar, slecht en/of ontbrekend crisismanagement of gewoon Conservatief? Noodzakelijke en Urgente keuzen verwacht ik niet van een komend kabinet Rutte. De uitslag van deze Landelijke Verkiezingen geven in ieder geval aan dat Nederland zeer verdeeld is.

Stormachtig opgekomen en weer versplinterde tegenstemmen zijn voor mij het overheersende beeld. De duiding van fascisme, racisme, Corona-ontkenning en/of Klimaat Crisis-ontkenning in de verkiezingsuitslag laat ik liever aan anderen. Tenslotte kan niet elke lijsttrekker verantwoordelijk gemaakt worden voor de zienswijzen van zijn/of haar kiezers en andersom. Wel vind ik dat er schaamtevolle ontwikkelingen voortduren in de Nederlandse politiek …..

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

27 reacties op Conservatief of vernieuwend ???

 1. Rebbeltje zegt:

  Nee we zijn het niet allemaal eens met hoe het nu loopt, maar nederland heeft gekozen en daar doen we het weer mee 😉 Toch?
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 2. douryeh zegt:

  Zonder corona, was Rutte waarsch niet herkozen. Juist vanwege de corruptieschandalen. Nu, zien mensen hem als onontkoombaar. En stemmen uit arrenmoede op hem.

  Geliked door 1 persoon

 3. Suskeblogt zegt:

  De maatschappij verantdert voortdurend en dat maakt sommige mensen bang. Die mensen grijpen dan terug naar een verleden dat in feite niet bestaan heeft. Zulke mensen zijn vatbaar voor politici die beweren dat de goede oude tijden terug zullen komen als je op hen of hun partij stemt.
  Regelmaat betekent niet dat je automatisch traditioneel bent. Ook progressieve mensen kunnen van regelmaat houden.

  Geliked door 1 persoon

 4. Karel zegt:

  ik ga ook voor regelmaat

  Geliked door 1 persoon

 5. Robert Sterk zegt:

  Juist in tijden van crisis zijn er veel onzekere mensen en onzekere mensen zoeken zekerheid. Experimenten zijn dan te riskant, daar zullen ze zich niet aan wagen en aan het bekende zullen ze zich niet branden, want daarbij weten ze waar ze aan toe zijn. Vandaar waarschijnlijk deze verkiezingsuitslag, en ook al levert de grootste partij elk jaar weer de grootste shit op; het is meestal shit voor de anderen. Onzekere mensen dompelen zich ook graag onder in massa’s en blêren en bewegen kritiekloos mee, want in een gelijkgestemde groep voelen ze zich niet bedreigd. Goddank hebben we in Nederland nog geen charismatische populist die zo’n groep tot een massa weet te maken en kan mobiliseren. Ik kan me voorstellen dat het resultaat van deze verkiezingen je teleurstelt, maar prijs je zegeningen dat hier nog geen Trump verkozen is.

  Geliked door 1 persoon

 6. gewoonanneke zegt:

  Zolang er mensen aan het roer staan zullen er denk ik van wat voor partij ze ook zijn dingen gebeuren die niet deugen. Het blijft mensenwerk. En denk inderdaad dat de mensen gekozen hebben voor continuïteit en het huidige kabinet ondanks alle missers toch de volgende stappen willen laten zetten.

  Geliked door 1 persoon

 7. Willem zegt:

  Na die meer dan beschamende Moria-deal van vorig jaar had ik het definitief gehad met het kabinet Rutte. Extra beschamend vind ik nog wel dat ze nu zelfs hun best doen om er geen gehoor aan te geven met als excuus “Corona” Het is maar welke kroon je op je werk wilt.
  Ik ben niet erg politiek bewust, maar geef wel om de medemens en vind dat je een zorgplicht hebt voor elkaar. Daarom betreur ik de hand-over-hand toenemende ikke-ikke-e-de-rest-kan-stikken-mentaliteit, alsof je alleen op deze aardbodem ronddoolt.

  Geliked door 3 people

  • Rob Alberts zegt:

   Een buurman, de abt Johannes van de Akker, van het Kleiburg Klooster, is nog op pad gegaan. Met de aktie ‘Wij gaan ze halen’ is hij hier en in Griekenland actief geweest.

   Jammer genoeg is het vluchtelingenbeleid nog steeds hardvochtig en onmenselijk.

   Stille groet,

   Like

   • Willem zegt:

    Ik ben me ervan bewust dat je voorzichtig moet zijn met dergelijke kwalificaties en heb ook geaarzeld deze als commentaar op dit blog te zetten, maar deze Johannes van de Akker vind ik in zijn eentje meer mens dan al die lieden tezamen die de beschamende Moria-deal mogelijk hebben gemaakt.

    Geliked door 1 persoon

 8. wdfyfe zegt:

  Honestly, I don’t know enough about Dutch politics to venture an opinion except — from an outsider’s point of view — what appears at first glance to be rather easy to understand — isn’t. And I find, the more I look at it the more complicated it becomes. cheers

  Like

 9. Sjoerd zegt:

  Het kabinet is in ieder geval niet afgestraft voor zijn falende beleid.

  Geliked door 1 persoon

 10. meninggever zegt:

  Veel is terug te voeren op de behoefte de eigen identiteit boven die van anderen te stellen dan wel constant in de slachtofferrol te schieten terwijl men zelf slachtoffers maakt. Ik denk dat veel mensen helemaal niet racistisch zijn, per definitie, maar door de malloten van KOZP en BLM ineens worden geconfronteerd met zaken waar zij zelf part noch deel aan hadden. Aan de andere kant willen die mensen die altijd maar roepen dat de ‘witten’ het hier voor het zeggen hebben en de ‘zwarten’ rechten ontzeggen, graag vergeten wat er sinds 1975 allemaal gebeurde hier. Zo ook moslims. Die hier al drie/vier generaties vertoeven en hun eigen taal bleven spreken en dus weinig snappen van de wereld om hen heen maar daar wel tegen te hoop lopen. Vrijheid moet je ook kunnen snappen. Als wij zo voor veranderingen zijn moeten we dus snappen dat dit in een speelveld gebeurt met ongelijke regels. Begrip tonen voor de ander, maar zelf geen respect hebben voor wat die eventueel wil of kan bieden….het blijft lastig. Ik ben van de totale integratie, het is geen geheim. Maar dan ook totaal! En niet in eigen kring een beetje blijven rondhangen. En voor die integratie is o.a. het afschaffen van geloofsregels prioriteit. Anders krijgen wij allerlei parallel van elkaar levende groepen die anderen van alles verwijten maar zelf geen centimeter toegeven. Pas dan valt er iets te zeggen voor een tweepartijen-stelsel. Centrum-rechts of centrum-links. De uitersten gaan dan vanzelf aan de kant…

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Jouw mening is bekend en zeer standvastig.

   Dat velen hier niet mee kunnen leven merk jij ook dagelijks.

   Ik veronderstel dat jij nog nooit het gesprek bent aangegaan met voorlieden van KOZP en BLM ???

   Zoals ik ook veronderstel dat jij geen persoonlijk contact hebt met tweede en/of derde generatie Nederlanders met een HBO en/of universitaire opleiding ???

   Ach, over dit onderwerp zullen wij nooit overeenstemming bereiken. Jouw vervelende ervaringen in Grubbehoeve kun jij niet loslaten? Je zou nu eens naar Grubbehoeve moeten gaan.

   Maar nogmaals ik accepteer jouw afwijkende ervaringen en ideeën.

   Vredelievende groet,

   Like

   • meninggever zegt:

    Mijn mening is vooral realistisch. En zeker standvastig. Niet alleen door ervaringen in de vroegere woonflat, maar wel uit die wijk deels ingevuld. Een wijk die na 1975 nooit meer dezelfde werd. Waar criminaliteit heerste en grote ongelijkheid tussen de behandeling van bewoners die deze wijk ooit bewoonden bij gebrek aan betaalbare woningen in de stad zelf (he waar kennen we dit van..?). Waar overbevolking op enig moment zorgde voor onleefbaarheid. Inbraken, auto, fietsen, boxen, huizen, brandstichting, overvallen, het is allemaal in onze familiegeschiedenis opgeslagen. Dat is niet iets wat je even wegpoetst. Later, ik woonde daar allang niet meer maar werkt in Bos en Lommer. Marokkanen, jongeren met een strafblad waar je bang van werd, mensen die de taal niet spraken, maar wel hun eigen cultuur als dominant zagen, de oorspronkelijke bewoners daar wegpestten. Herhaling van zetten. Integratie is dus nodig als je wilt bereiken dat dit land gewoon een leuk land blijft. Al staat de klok intussen op 2 voor 12. Idealisme is leuk, realisme beter. De taal niet spreken en de cultuur of wetten niet accepteren een zeer slechte uitgangspositie. KOZP en BLM zijn de uitwassen en BIJ1 de culminatie van het kwaad in mijn ogen. Want wie een gevulde hand wil hebben moet ofwel zelf eens een hand uitsteken dan wel hard gaan werken voor die centen. Een blanco cheque lijkt me niet de weg. Terreur ook niet.

    Like

  • Willem zegt:

   Even een opmerking over iets wat me nogal vreemd voorkomt “Ik ben voor de totale integratie, …… . En voor die integratie is o.a. het afschaffen van geloofsregels prioriteit.”
   Geloofsregels kun je en moet je heel breed zien is mijn mening. Eigenlijk wil ik dat woord vervangen door levensovertuiging of leefregels. Iedereen heeft een overtuiging van waaruit hij of zij leeft en daar is als regel niks mis mee. Degene die beweert dat niet te doen liegt dat het gedrukt staat. Het wordt pas een probleem als iemand strak en stijf aan die regels vasthoudt en niet bereid is om zich in andermans regels te verdiepen en zo nodig concessie te doen. Je moet hoe dan ook kritisch naar andermans, maar vooral ook naar je eigen leefregels blijven kijken en de moed hebben om bij tijd en wijle even de daardoor gevormde vooroordelen tegen het licht te houden en ze te herplaatsen.
   Eerlijkheidshalve; ik mis dat laatste vaak in uw commentaren en zie u daardoor als een weinig geïntegreerde Nederlander die vooral Amsterdam als allesbepalende norm ziet.
   En over de eigen taal; ruim 200 jaar geleden zijn mijn voorouders vanuit Noord-Duitsland naar Drenthe getrokken en zijn daar in de loop van de tijd volledig geïntegreerd. De taal die mijn verre voorouders spraken week nauwelijks af van wat er in hun nieuwe vaderland gesproken werd; het Nedersaksisch. Het Drents beschouw ik nog altijd als mijn moerstaal, en gebruik die nog steeds gebruik waar het kan. Het Nederlands gebruik ik als het moet.
   En toch denk ik een volledig geïntegreerde Nederlander te zijn.

   Like

   • meninggever zegt:

    Toen ik mijn familiegeschiedenis uitgezocht kreeg ontdekte ik dat de oervoorvader uit Hessen kwam en hier voor de Prins van Oranje ging vechten. Lang geleden. Daarna bleef de familie hier hangen en zetelde vooral in de regio Nijmegen. Daarna richting Amsterdam door de jaren heen en hier een Mokums bestaan opgebouwd. De oer-opa’s spraken dus met dat accent, mijn opa en pa ook, net als ik. Wat nu als die gewoon Duits waren blijven spreken? Het Duitse geloof waren blijven aanhangen en maling hadden gehad aan de Nederlandse wetgeving? Was er dan sprake geweest van goede integratie?? Amsterdams is voor mij gewoon Nederlands en dat blijkt ook want ABN komt hier veel voor. En wie vast blijft houden aan het idee dat een land of stad zich maar moet aanpassen aan de persoonlijke voorkeuren of cultuur doet er goed aan elders eens hetzelfde te trachten te doen. In Baghdad wellicht, of nog fraaier, Teheran! Inclusief eigen geloof….

    Like

 11. Ik was vooraf al niet gerust op de verkiezingsuitslag, maar ik ben toch wel geschrokken hoe het uiteindelijk is uitgepakt. Ik vrees een lange kabinetsformatie. De versplintering in de Kamer en aanhoudend ongerief onder een deel van de bevolking zullen ertoe leiden dat een volgend kabinet Rutte niet opnieuw de rit zal uitzetten, vermoed ik. Enfin, de tijd zal het leren.
  РOndanks alles een zonnige groet uit Frysl̢n.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Ik denk dat het uiteindelijk never change a losing team gaat worden.

   De schandalen en diverse opeenvolgende crisissen zullen waarschijnlijk een langdurig vervolg krijgen.

   Bezorgde groet,

   Geliked door 1 persoon

   • Daar zal D66 dan toch het nodige voor terug willen hebben, denk ik. Ik zit dan vooral te denken aan de verkleining van de veestapel. Kan het CDA daarmee leven? En dan hebben we het smeulende conflict tussen CU en D66 m.b.t. voltooid leven nog. Ik weet het niet, Rob … maar we zullen het zien.

    Geliked door 1 persoon

 12. Anuscka zegt:

  En daarom maak ik al heel lang geen gebruik meer van mijn ‘stemrecht’. Het is een wassen neus. Verkiezingen zijn een gepland circus geworden, een marionettentheater…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.