Kamerverhuurbedrijven Kantershof

Kamers verhuren is een zeer lucratieve bezigheid. De aanvragen voor vergunningen gaan daarom aar door. Zonder blikken of blozen worden deze aanvragen gewoon gehonoreerd. De toetsing aan de regelgeving ontbreekt. Bezwaren van omwonenden en bewonersorganisaties worden steevast genegeerd. De grote woningnood doet daarbij de rest. Huurprijzen van rond de €500,-./maand/kamer worden grif betaald. De nieuwste uitvinding is het hanteren van huurcontacten van maximaal 9 maanden.

Van de overlast in de buurt noem ik er een paar: drugsoverlast, geluidoverlast, parkeeroverlast, vervuiling, rattenoverlast, anonimiteit, verdwijnende sociale cohesie.

Voor de huurders zijn er ook een aantal nadelen te benoemen. Gebrekkige huurbescherming en te hoge huren, ontbrekende overzichten van servicekosten en/of afrekeningen van bijvoorbeeld energiekosten.

Handhaving van de reguliere wetgeving kan hier veel aan verhelpen. Bij meer dan 6 bewoners moet er een maandelijkse schoonmaak verzorgd worden door de verhuurder/beheerder/eigenaar/ondernemer. Een bedrijf heeft te maken met de regelgeving m.b.t. reinigingsrecht. Afval scheiden en aanbieden zijn met duidelijke en overzichtelijke regels vastgelegd. Zoals dit ook voor bewoners in weer andere duidelijke en overzichtelijke regels is vastgelegd. Veiligheid maatregelen m.b.t. brandpreventie zijn ook weer in regels terug te vinden. Deze 4 personen, verhuurder/beheerder/eigenaar/ondernemer zitten vaak achter schimmige onzichtbare anonieme bedrijven. Alleen de overheid kan met haar instrumenten officiele registraties en wettelijke handhaving actie ondernemen.

Voor de buren en bewonersorganisaties rest er alleen maar teleurstelling en frustratie. Meldingen en bezwaren verdwijnen. Wanhopige huurders worden uitgemolken. Ondernemers worden rijker en rijker. En de overlast wordt alleen maar groter ….

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

24 reacties op Kamerverhuurbedrijven Kantershof

 1. Koen zegt:

  Wat een trieste (kapitalistische) realiteit.

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   het is maar hoe je het beziet. In de jaren ’60 ging ik ook ‘de deur uit’ en vond een baan bij een groot adviesbureau in Arnhem. Een andere keus dan ‘op kamers wonen’ had ik niet; net van school en alleen de militaire dienst achter de rug, dus nog geen cent gespaard.
   Mijn eerste kamer, een ruimte van hooguit 10 m2, kostte me ook NLG. 75 per maand terwijl ik wist dat een heel huis huren tussen 75 en 125 gulden per maand kostte. Maar door de woningnood, -hoe actueel nog, zo’n 60 jaar later-, duurde het een eeuwigheid voor je als alleenstaande voor een woning in aanmerking kon komen. Zeker als alleenstaande, dan was het vrijwel onmogelijk
   Die ‘kamerperiode’ van mij heeft ruim 6 geduurd, zelfs de eerste jaren van mijn huwelijk bewoonde ik nog een etage. Van daaruit ben ik, begin jaren ’70 naar een koopwoning gegaan, want de woningnood was nog onveranderd groot.
   Relatief pikant detail vond ik wel dat ik enige malen een kamer huurde van iemand die in verkiezingstijd grote verkiezingsposters van PvdA en zelfs eenmaal zelfs bij iemand die verkiezingsposters van PSP voor het raam had hangen. Destijds antikapitalistische partijen ‘van het zuiverste water’.
   Beste Koen, vind het dus niet raar dat ik een beetje lachen moet om jouw term ‘de trieste kapitalistische realiteit’. Er is de afgelopen va 60 jaar nauwelijks iets veranderd. De term “Links lullen en rechts vullen” gaat helaas nog steeds op. Of als je het wat vriendelijker zeggen wilt ‘Na de studie rechtsaf geslagen’.
   Einstein zei het al “Alles ist nur Relativ”

   Geliked door 1 persoon

   • ik wil Koen toch een beetje in bescherming nemen, de vraag is wat je als individu kunt doen in een corrupte, trieste of neokapitalistische realiteit. Best wat als je Ximaar leest over zijn manier de uitgaven klein te houden. In mijn woonland moet je je rijbewijs inleveren bij de agent die de bekeuring geeft. De boete moet je betalen bij de bank, en met het betaalbewijs kan je je rijbewijs weer ophalen. Dit is een prima overheidsmaatregel om te voorkomen dat de agenten nog corrupter worden als ze al zijn. De gemiiddelde linkse nederlander hier gaat echter met plezier in op het aanbod van de agent iets onderhands te schuiven, zodat de bekeuring uiblijft en hij geen rijbewijs later hoeft op te halen. En het is nog goedkoper ook, en je hoeft niet naar de bank. Ik maak me steeds boos en kom ongezellig over als ik weer eens iemand hoor opsnijden over wat ie verdiend heeft. Maar een enkele keer betaal ik ook onderhands, als ik op weg ben naar het vliegveld en mijn rijbewijs hard nodig heb in Nederland. Dus soms is het moeilijk je aan de heersende corruptie te onttrekken. Aan Willem wil ik zeggen, natuurlijk mogen we aan onze medemens vragen mee te werken het corrupte systeem te veranderen, Maar de maatschappij van zeg tien miljoen mensen is niet het een op het resultaat van tien miljoen individuele mensen met het hart op de goede plaats. (zie ook mijn blog sociaal humanisme van augustus 2016)

    Like

    • Willem zegt:

     Wat ik vooral heb getracht duidelijk te maken is dat er de afgelopen 60 jaar op dat gebied niet echt veel veranderd is en voorkomt in alle (politieke) geledingen. De wijze waarop is aangepast aan de tijd en maatschappij.
     De conclusie zal dus eerder moeten zijn dat het in de mens opgesloten zit en dat er kennelijkj weinig kruid tegen gewassen is. De mens is en blijf een gewoontedier met een neiging tot zelfdestuctie en het aandeel ‘oorspronkelijke individuen’ is klein en zal ook klein blijven.

     Geliked door 1 persoon

     • Rob Alberts zegt:

      Inderdaad weinig nieuws in de verhuurmarkt.
      Mijn frustratie zit er vooral in dat het gaat om voormalige sociale huurwoningen. Inclusief afspraken om speculatie te voorkomen. Met alle pogingen om de sociale cohesie te bevorderen. Inclusief nieuwe en herhaalde beloften dat er gestart wordt met handhaven. Ook zijn er percentages verkamering vastgelegd die ruimschoots overschreden worden.
      Ik gun iedereen woonruimte, ik gun iedereen een plezierig winstpercentage.

      Maar in deze laat de lokale overheid nogmaals zien dat zij onbetrouwbaar is ….

      De blogpost van Verkeer de Handhaving eerder deze week en het gedogen van voortdurende verkeersovertredingen is daar ook een voorbeeld van.

      Bezorgde groet,

      Like

     • ik zie een soort cirkelredenering bij jou Willem, het laatste jaar, langer ken ik je nog niet, zit de naald in dezelfde groef. Dat is om pessimistich van te worden. Zelf ben ik de laatste zes jaar wel veranderd van ideologie en ik ben optimistisch en denk dat jij daartoe ook in staat bent.

      Like

      • Willem zegt:

       Met permissie, maar waar baseer je het op dat ik de laatste zes jaar niet veranderd ben, terwijl je zegt me nog niet langer dan een jaar te kennen.
       Ik kan je uit de droom helpen; zoals ieder mens verander ik ook voortdurend. Niet alleen van mening, maar ook in wat ik wel of niet (nog) kan. En relativeren heb ik mijn hele leven al gedaan, dus waarom mag dat nu opeens niet meer.
       Krijg toch een beetje de indruk dat je, figuurlijk gezien, leest dan wat je lezen wilt.
       Maar goed, dat is jouw recht, dat zal ik je niet ontnemen, ook al vind ik dat wel eng.
       Meer wil ik er ook niet over zeggen.

       Like

 2. Rebbeltje zegt:

  Op kamers Eindhoven, Tilburg en Breda…ha ik niet maar de dochters.
  Gelukkig nooit problemen gehad 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Karel zegt:

  wat voor een salaris moet je niet ontvangen vraag ik me altijd maar af pppffffttt

  koers groet

  Geliked door 1 persoon

 4. Sjoerd zegt:

  Niet alleen daar zijn wantoestanden. Ook hier vind je de huisjesmelkers. Kopen een pandje, verhuren de kamer en de rest mag je zelf uitzoeken…

  Geliked door 1 persoon

 5. picpholio zegt:

  Geen situaties waar je vrolijk van wordt maar ze gebeuren zowat overal denk ik.

  Geliked door 1 persoon

 6. lil188 zegt:

  Lastig 😦 Woon je er nog wel met plezier?

  Geliked door 1 persoon

 7. Robert Sterk zegt:

  Hoe kan dit nog in een door links bestuurde stad?

  Like

  • terrebel zegt:

   Wethouder Laurens Ivens doet zijn best hier tegen op te treden maar schijnt nogal wat tegenwerking te ontvangen vanuit ‘Den Haag’. Niet gek met huisjesmelkers als Van Haga in de Tweede Kamer. Helaas heeft Nederland weer gekozen voor een landelijke overheid die ‘de economie’ boven ‘de mens’ stelt. Bij mijn weten is het huidige (demissionair) kabinet niet echt ‘links’ te noemen.

   Like

 8. meninggever zegt:

  Ooit, een aantal jaren geleden nog maar, bezocht ik een garagebedrijf in het midden-oosten van ons land. Die verhuurde boven zijn (zeer oude) bedrijf een tiental tot kamers omgebouwde kantoortjes aan studenten. Ik bekeek dat daar boven even en was er van overtuigd dat het een goede geldklopperij was maar ook een beetje gevaarlijk…(ik druk me netjes uit). Elke student(e) betaalde per maand zoveel geld dat hij de huur van zijn eigen pand er altijd uit haalde. Dus onderneming draaide op die verhuur. Tot er een brand uitbrak en de boel tot op de grond affikte. Het verbaasde mij niet. Het is dus denk ik van alle tijden…. Waren die uitbuiters en geldwisselaars (soorgelijk volk) er al niet in Bijbelse tijden???

  Geliked door 1 persoon

 9. Spontanity zegt:

  Het is een gigantisch probleem inderdaad!

  Geliked door 1 persoon

 10. gewoonanneke zegt:

  Ik zie het zelfs in ons kleine dorp al. Huizen verhuurd aan een aantal Poolse werknemers. Zonder te generaliseren hebben ze niet veel met de omgeving, tuin of verzorging van dingen. En zoals je schreef weinig connectie met buren e.d. Geen goede zaak.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Onderbetaald werk met beroerde werk omstandigheden en slechte, maar ook te dure huisvesting is voor iedereen slecht? Nee, de ondernemers varen er wel bij. En sommige consumenten die vooral te lage prijzen willen betalen.

   De Poolse werknemers krijgen de veroordelende vingers. Terwijl de ondernemers vooral verantwoordelijk zijn.

   Bezorgde groet,

   Geliked door 1 persoon

   • gewoonanneke zegt:

    Ben het helemaal met je eens hoor. Bedoelde ook niet Poolse werknemers te stigmatiseren. Maar als er zo een aantal huizen in de straat verhuurd worden is dat voor de buurt niet prettig. Het is gewoon een lastig probleem die huisvesting in het algemeen al. En zeker voor deze mensen. Dan hebben ze het in de huizen hier in het dorp eigenlijk nog best goed. Waren trouwens ook aardige jongens/mannen. Snap best dat ze dan voor die korte tijd niet zoveel hebben met tuin e.d. om daar ook nog iets mee te doen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.