Haat

Veel leerlingen en hun ouders op de basisschool, leerlingen en docenten in het voortgezet onderwijs, studenten en docenten van het middelbaar en hoger beroepsonderwijs en op de universiteit ervaren dagelijks haat.

Misplaatste grappen spelen hier vaak een grote rol in. Maar ook opmerkingen in de trend van jij niet, maar …

Uiterlijk, afkomst, nationaliteit, geloof worden in een voortdurende stroom van haat onderuit gehaald. Nee, niet jij maar …

Ik ervaar het feit dat ik hier in Nederland geboren ben nog steeds als een privilege. De tegenslagen in mijn leven zijn te overzien. Wel heb ik geleerd dat afgeven op anderen mijzelf nooit voordeel geeft. Natrappen, onderuit halen maakt de trapper en vernederaar niet groter en/of beter.

De haatdragende uitingen van veel Nederlanders verontrusten mij. Een gesprek is vooral onmogelijk. Vragen om respect veroorzaken vooral veel verwijten. De leuzen en kreten van de PVV, FvD, JA21 en/of trekkerbetogers kenmerken zich voor mij in onverdraagzaamheid. Sterker nog deze leuzen zijn voor mij hetzes en haatcampagnes die niet passen bij onze samenleving.

Het uitsluiten van mensen d.m.v. racisme en fascisme heeft ook een negatieve invloed op de mensen uit de eerste alinea van deze blogpost. Dagelijks haat ondergaan, je dagelijks moeten verdedigen ondermijnt onze samenleving. Gewild en ongewild wordt dit door de mensen en aanhangers en sympathisanten van de PVV, FvD, JA21 en/of trekkerbetogers ondersteund en aangemoedigd. In deze Corona-tijd wordt er op a-sociale media al dan niet anoniem flink van leer getrokken. Maar ook met papieren en digitale post hebben veel Veel leerlingen en hun ouders op de basisschool, leerlingen en docenten in het voortgezet onderwijs, studenten en docenten van het middelbaar en hoger beroepsonderwijs en op de universiteit het dagelijks te verduren met een actieve haatcampagne. Voor mij is dit niet af te doen met een simplistisch maar zo bedoel ik dat niet …. In de Nederlandse Grondwet en ons wetboek van strafrecht staan duidelijke zaken over racisme en fascisme. De steeds luider wordende en algemene haat ondermijnt onze samenleving en het is slecht voor teveel mensen in Nederland!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

52 reacties op Haat

 1. Inderdaad, een zorgelijke ontwikkeling.

  Geliked door 1 persoon

 2. Bertie zegt:

  Het is niet nieuw en, erger nog, het ziet er naar uit dat het blijvend is. Overal, niet alleen in Nederland.

  Geliked door 2 people

 3. Anuscka zegt:

  Een heftig onderwerp op de (voor mij nog vroege) zondagochtend, maar goed dat je aansnijdt. Het is een zeer zorgelijke ontwikkeling. Ik hoop dat het tegengeluid steeds luider wordt – en dat dit niet alleen uitdragen wordt op (a)sociale media enzo, maar ook gedáán. Laten zien in hoe je je gedraagt naar je medemens. Niet alleen woorden van liefde en mededogen, maar ook daden… Ik wens je een liefdevolle en vredige zondag Rob

  Geliked door 1 persoon

 4. meninggever zegt:

  Zou die haat slechts voor komen in de door jou geschetste kringen of wellicht ook bij Antifa, KOZP, BLM of BIJ1? De haat van sommige moslims voor onze (fel te verdedigen) Vrijheid van Meningsuiting vertaalde zich ooit in de moord op Theo van Gogh. Die van extreem-links voor een politicus die men daar niet wilde in de moord op Fortuyn. Haat ook aanleiding voor vele aanslagen tegen het Vrije Westen. 9/11, Londen, Madrid, Barcelona, Berlijn, Parijs etcetc. Zegt wel iets dacht ik. Dus als we het over haat zaaien hebben (denk aan Akwasi) dan ook graag in de breedte trekken en niet eenzijdig wijzen….Dat verdeelt namelijk meer dan je denkt.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Mijn blogpost is geschreven ter ondersteuning van onderwijsgevers en onderwijsvolgers.
   Werkend voor en aan een mooie toekomst worden zij van jong tot oud gestigmatiseerd en beschuldigd.

   Wat dat voor een opgroeiend kind en/of een werker in Onderwijsland betekent heb ik met mijn blogpost proberen te schetsen.

   Het verwoord ook de teleurstelling van veel jongeren uit mijn directe omgeving en uit mijn werk.

   De een zal hier empathie en sympathie mee hebben? De ander zal de door mij genoemde haat ondersteunen en onderschrijven.
   In die zin is dit waarschijnlijk een polariserende blogpost.

   Vredelievende groet,

   Geliked door 1 persoon

   • meninggever zegt:

    Is haat soms geen afkeer van bepaald gedrag?? Van vrijheden die men zich toe wil eigenen? IK blijf dit soort verhalen altijd spiegelen. Respect komt zelden vanzelf maar moet worden verdiend…Haat is wat extremisten voelen voor anders denkenden.

    Like

  • heel goed meninggever, kijk we weten allemaal dat binnen delen van de islam de afvalligen mogen worden gedood, maar Theo van Gogh was helemaal geen afvallige binnen delen van de islam. Zou Rob dat niet weten? Ik vind dat wel ernstig.

   Like

   • ik heb openlijk verklaard dat ik afvallige ben van het liberaal humanisme en wordt onder aanvoering van Thomas Pannenkoek “kaltgestellt”, met schroom bij Mrs. Brubeck en applaus bij djaktief en ook Kathleen van Kattebelletjes, ja ongeveer fifty- fifty vlamingen/ollanders.(disclaimer: alleen liberaal humanisten denken nu dat ik de slachtofferrol kies, voor hullie het volgende: Theo van Gogh koos niet voor de slachtofferrol en laat mij er verder maar buiten):

    Like

    • Rob Alberts zegt:

     Direct na de moord op Theo van Gogh door 1 idioot uit Amsterdam-West werden alle buurjongetjes en buurmeisjes van Theo in mijn klassen, op mijn school verdoemd door een woekerende Haat. De Haat die door Meninggever en Jan Krosenbrink nu in hun reacties worden herhaald en gevoed. Mijn collega op dat moment naar onze school werd rakelings gemist door de moordenaar van Theo van Gogh.

     Opmerkingen zoals: Ga jij de geiten van de kinderboerderij naast die school maar neuken. Waarom heb jij die vaatdoek op je hoofd? Werden toen uitgesproken tegen mijn leerlingen.

     Nee, ik ben geen slachtoffer. Maar generaties in Amsterdam geboren, getogen en geschoolde mensen worden nu in de reacties van mijn blogpost in een kwaad negatief daglicht gezet.

     En voor die Amsterdammers kom ik op!
     Zoals ik ook op kom voor mijn buurman die dagelijks de laatste wandeling van Theo naliep. Hij deed dat uit respect voor Theo en het Vrije Woord. Maar hij deed dit wel zonder veroordeling van mijn leerlingen en/of hun ouders.

     Vredelievende groet,

     Like

     • leg mij uit waar ik jouw leerlingen heb veroordeeld. Jij noemt de moordenaar van Theo van Gogh een individuele idioot, terwijl ik de moordenaar zie als produkt van een ideogie.

      Met een beetje pech ook de daden van jouw leerlingen in de toelomst, maar die heb ik nog niet veroordeeld. Leg me uit waar ik die heb veroordeeld. Je stelt je misschien niet zelf op als slachtoffer, maar je werpt je nu al op als verdediger van slachtoffertjes die er nog helemaal niet zijn, je hebt mij nu al als dader nodig, maar kom dan eens met geldige argumenten!

      Like

      • meninggever zegt:

       Als je de aanvallen op de vrijheid van meningsuiting zag en ziet, de diverse terroristische aanslagen, de veroordelen door extremistische moslims van onze manier van leven, maar zeker ook wat er in Irak en Syrie gebeurde is een reactie onder mensen die wel van vrijheid houden niet zo gek. Moet dit op kinderen worden gericht? Nee natuurlijk! Maar het is aan de ouders uit een dergelijke cultuur om kinderen te behoeden voor al te veel conservatieve opvattingen. Haat tegen homo’s of christenen dan wel joden lijkt wel door de paplepel ingegeven. Ook de ogen sluiten voor ingebakken crimineel gedrag onder bepaalde groepen lijkt mij levensgevaarlijk of van elke realiteit ontbloot. Handen uitsteken naar elkaar is de beste oplossing. Maar met haat die ook van andere kanten komt, lukt dat echt niet. Eenzijdigheid is altijd kostbaar…

       Geliked door 1 persoon

 5. Judith Verbeeck zegt:

  Mijn oordeel is dat je niemand iets moet aandoen wat je zelf niet graag hebt…

  Geliked door 1 persoon

 6. Mooi stuk Rob. Welwillend en verdraagzaam tegenover elkaar staan lukt zelfs vaak in kleine kring al niet. Ik probeer het altijd mijn leidraad te laten zijn.

  Geliked door 1 persoon

 7. Matroos Beek zegt:

  Vanwaar komt al die haat? Dat verkeerd genestelde gevoel van boosheid…
  Niet haatdragende groet.

  Geliked door 1 persoon

 8. Karel zegt:

  ha die Rob
  waar die haat vandaan komt , geen idee
  maar de elkaar beschuldigende politiek en religiën zullen er vast debit aan zijn 😦

  vredelievende groet

  Geliked door 1 persoon

 9. Suskeblogt zegt:

  Haat komt vooral voort uit angst. Angst voor wat men niet kent of vreemd vindt. Beter is die angst achter zich te laten en een hand uit te steken.

  Like

 10. De vraag is of dit wel zo nieuw is. Mijn moeder is geboren en getogen in een ander land. Ze was Nederlandse en werd na de tweede wereldoorlog naar Nederland gestuurd met de mededeling dat ieder land maar voor zijn eigen burgers moet zorgen. Ze sprak geen woord Nederlands en heeft ook haar deel wel gehad van discriminatie en uitsluiting enz. Het is niet nieuw. Men heeft altijd de neiging gehad om buitenstaanders om een of andere reden te willen uitsluiten. Ze horen hier niet en horen op te rotten. Wat bepaald dit nu? Wie bepaald dit en wat doe je er aan als het he zelf treft of een ander?

  Geliked door 1 persoon

  • meninggever zegt:

   IK denk dat men in ons land vooral kijkt naar toegevoegde waarden. En dus zoals Kennedy ooit stelde; kijk niet wat een land of volk voor jou kan doen, maar wat jij kan doen voor dat zelf gekozen land of volk. Relatief simpele maar ook realistische raadgeving en nog steeds actueel…

   Like

   • Rob Alberts zegt:

    Het ondergaan van racisme en fascisme bemoeilijkt het bewijzen en leveren van de aanwezige en beschikbare toegevoegde waarde.

    Realistische groet,

    Geliked door 1 persoon

    • meninggever zegt:

     Haat en afkeer komt veelal niet vanuit een enkele hoek. Dat blijf jij maar beweren, maar het zijn niet de geboren blanke Nederlanders die vinden dat je homo’s maar van een dak moet gooien, dat diezelfde Nederlanders maar moeten bloeden voor wat een paar honderd jaar geleden met de voorouders van de nu hier (en sinds 1975 geweldig opgevangen) medelanders is gebeurd. Het bashen van homo’s of joden is niet voorbehouden aan diezelfde blanke Nederlanders. Misschien dat een gedragsverandering en acceptatie van onze Nederlandse normen en waarden een stuk zouden helpen. Overigens vind ik zelf elke vorm van aangepraat haatgevoel of afkeer om kleur of afkomst abject, zeker richting kinderen, maar dan ook graag omgekeerd evenredig. Met slachtoffergevoel dat er wordt ingepompt en leidt tot akelige stromingen als BLM of BIJ1 komen we geen stap verder.

     Like

  • Rob Alberts zegt:

   Ja, veel overzeese Nederlanders, geboren, getogen en geschoold met een Nederlands Paspoort hebben vaker slecht. De kinderen van deze Nederlanders hier geboren hebben het nog moeilijker.

   Juist daarom staat veel haat, van vroeger en nu ook, mij ontzettend tegen.

   Vredelievende groet,

   Geliked door 1 persoon

 11. Rebbeltje zegt:

  Ha kan jij niet in de kamer gaan zitten ?
  O nee je bent niet te kiezen, maar je maakt hier wel even duidelijk dat dit niet kan.
  Groetjes

  Like

 12. Sjoerd zegt:

  Het verontrust mij ook, zeker als die mensen dan ook nog zoveel stemmen krijgen…

  Geliked door 1 persoon

 13. gewoonanneke zegt:

  Had van de week nog een gesprek met mijn zusje waarin we vonden dat het vroeger toch wel makkelijker was voor de jeugd. De sociale media en internet hebben goede dingen gebracht maar maken het leven ook vaak niet makkelijker er op.

  Geliked door 1 persoon

 14. hermanstel65 zegt:

  Er is voor een docent niets zo moeilijk als het overbruggen van de sociale en culturele kloof tussen de leerlingen. Je mag hopen, dat je een heel klein beetje begrip voor die ander kunt creëren, maar je wordt alleen maar teleurgesteld als je denkt, dat je echt een verschil gaat maken op dit gebied. De integratiegedachte is wat mij betreft sowieso een utopische. We merken juist, dat de verschillen alleen maar groter worden. Ik ben erg pessimistisch over de ontwikkelingen.

  Like

 15. picpholio zegt:

  De tijd zal uitwijzen waar ons dit alles naar toe gaat leiden….

  Like

 16. Het is een wereldwijde ziekte. En we moeten niet te ver zoeken op zo’n vorm van ‘haat’ te vinden.
  Gelukkig zijn er ‘normale’ mensen genoeg, zodat we die haters gewoon kunnen laten links liggen…

  Geliked door 1 persoon

 17. Het pesten op school is een van de moeilijkst te bestrijden vorm van machtsmisbruik en geweld. Er bestaat de mimetische theorie, die van Rene Girard, geheel in de traditie van het humanistische gedachtengoed. Als dit probleem van leiderschap ontwikkelen op scholen wordt opgelost, is er heel veel opgelost..
  Verkenner Ollengren heeft volgens mij niet per ongeluk de tekst Omtzigt, functie elders, laten zien, maar simpel in opdracht van oa Rutte. Dit om Omtzigt weg te pesten, en met vooraf incalculeren dat de verkenners daarvoor worden opgeofferd. Het kamerdebat van woensdag anstaande is daarom eel interessant. Ik ben voor nieuwe verkiezingen, want de uitslag van 17 maart is vals gemaakt. Alleen als Omzigt zelf met een lijst meedoet, anders is mijn voorstel een hoop gedoe om niks.

  Like

 18. Menck zegt:

  Amen to that. Haat heeft altijd een reden, doch zelden een goeie.

  Geliked door 1 persoon

 19. Koen zegt:

  De afschuwelijke realiteit van vandaag. Verdeeldheid zaaien in plaats van verbondenheid. Little USA

  Geliked door 1 persoon

 20. Rob, je titel HAAT is een weinig politieke term, als het een politieke term is dan is LIEFDE ook een politieke term.
  En ben jij, ik zie je er wel voor aan, flexibel genoeg om Meninggever te veel liefde te verwijten voor deze of gene club. Doe eens een gooi!

  Mij lukte het om je titel te verbinden met machtsmisbruik op de lagere school en het mwegpesten door Rutte en consorten van Pieter Omtzigt.
  ..
  Maar dan blijkt dat jij jouw titel HAAT vooral verbindt met haat tegen je vroegere leerlingen, en die haat zou zijn gepleegd door meninggever en door mij. Dan vind ik jou flexibiliteit wel iets te groot worden. Ik snap best dat menigeen, en jij ook zo nu en dan op het schild geheven wil worden door toekomstige slachtoffers die nu nog niet eens weten waar Nicaragua ligt, maar dit gaat me toch wel te ver.,

  Maar nu mijn vraag::

  -ben je niet bang dat die schoffies van eerder, die je denkt in de pocket te hebben, straks de vader van Akwasi op het schild tillen? En zo niet waarom dan niet? Heb je daar argumenten voor? die voorbij gaan aan termen als liefde en haat.? En mag ik die argumenten ook kennen om er mijn voordeel mee te doen?

  En heb je al een verklaring voor het feit dat vandaag de dag afvalligen, exgelovigen van jouw kerkgenootschap liberaal humanisme aan de schandpaal worden genageld? Zijn jullie wellicht beinvloed door de politieke islam? Of is het bij jouw club gewoon aangeboren?

  vredelievende groeten

  jan

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Van geen enkel kerkgenootschap ben ik lid. De toenmalige schoffies uit Amsterdam-Oost en de regio Groot Amsterdam zitten niet in mijn ‘pocket’.

   De vader van Akwasi zegt mij niets. Waarbij de buren van Akwasi toevalligerwijs oud-collega’s zijn.

   Tot welke club ik volgend jou zou behoren is mij even niet duidelijk.

   Wel weet ik dat ik een aantal Islamitische vrouwelijke politici ken uit meerdere politieke partijen. Maar dat staat los van hun of mijn politieke interesses.

   De groepen door haat getroffen in mijn blogpost gaan verder dan alleen mijn oud-leerlingen. Al horen zij er wel bij.

   Ik wil het hier verder bij laten.

   Vriendelijke groet,

   Like

   • even terug naar blog. Je noemt een aantal politieke partijen. Las ik gisteren over een hypothese van Maurice de Hond, die peilde hoe de uitslag zou zijn geweest als 17 maart Pieter Omtzigt met een lijst Omtzigt had meegegaan . Komt Pieter op 23 zetels, de CDA valt terug naar 9, en alle partijen die jij noemde liggen eruit. ( ik weet niet of die peiling nep nieuws is, want lees het niet in alle media). Stel dat die peiling is gehouden, zou jij beter vandaag nog voor Omzigt de straat op kunnen gaan, dat zou een effektieve strategie kunnen zijn, denk je niet?

    Like

 21. Robert Sterk zegt:

  Met stukjes als dit polariseer je alleen maar Rob. Daar wordt de wereld niets beter van. Ook vanuit links wordt niet alleen maar liefde gepredikt. Een open discussie, waarin beide partijen elkaar in hun waarde laten,zou beter zijn. Vooral voor de gewone burgers, want die worden steeds ontvankelijker voor de boodschap van de partijen die je hier als ‘haatdragers’ bestempelt.

  Geliked door 2 people

  • Rob Alberts zegt:

   Links of rechts staat in mijn ogen los van de door mij beschreven haat.

   Het polariseren is zeker niet mijn bedoeling.

   Vriendelijke groet,

   Like

  • meninggever zegt:

   De afkeer die met name dedainistische stromingen als GL en D66 hebben t.a.v. anders denkenden, die eeuwige claim op het gelijk, de wonderlijke redenaties t.a.v. open grenzen en het klimaat, het niet willen zien van ook geimporteerde haat en afkeer van de vrije samenleving, de naiviteit t.a.v. dat ene geloof dat ons allen wil kerstenen en onderdrukken. Het zijn zaken die ik vermoedelijk nooit zal snappen in al deze discussies. Ook niet waarom rechts-populisme minderwaardig zou zijn aan het even populistische linkse denken van Kaag of Klaver. En we extremisme van islam, Antifa en dat soort enge clubs op een of andere manier weg willen poetsen ter linkerzijde…want dat past toch meer dan het realisme en de vraag “wie gaat dit alles betalen?’…..

   Like

 22. Spontanity zegt:

  Het is een dingetje.
  En daar laat ik het bij.

  Like

 23. wdfyfe zegt:

  I confess that I’m more optimistic. It’s always difficult to change but somehow humans always manage to do it. cheers

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.