Nederlandse grenzen

Als ik langs, over of op de Nederlands-Duitse grens wandel valt mij telkens weer hetzelfde op. De grenstaal verschilt niet tot nauwelijks van West naar Oost. Van het Noorden naar het Zuiden zijn er wel veranderen te horen en te constateren. Maar van West naar Oost verstaat en begrijpt men elkaar uitstekend in hun eigen taal/dialect. Er wordt gependeld tussen woonplaats en werkplaats, zoals ook familiebanden en bezittingen in West en Oost aanwezig zijn. Alsof er geen Staatsgrens bestaat.

Xenofobe, racistische en fascistische idealen in politieke partijen hebben veel stemmers getrokken de laatste Landelijke Verkiezingen. Terug naar eigen land en verplicht aanpassen zijn veel gebruikte opmerkingen. Naoberschap geldt in de Nederlands-Duitse grensstreek. Er voor elkaar zijn als het nodig is vind ik een mooi devies. En als je door de eeuwen heen kijkt dan zijn er hele volksstammen over deze grens getrokken. Soms vanwege religieuze vervolgingen maar vaker uit economische motieven hebben velen deze landsgrens gepasseerd.

Naar en door Amsterdam zijn om diezelfde redenen ook volksstammen getrokken. Vaak trekken geslaagde Amsterdammers weer verder of vestigen zij zich in buurtgemeenten. Het boek “Amsterdam als emancipatiemachine” beschrijft dat goed. Dat er toch Amsterdamse stemmen zijn voor politieke partijen met xenofobe, racistische en fascistische idealen vind ik persoonlijk verontrustend.

Dat er 1 nieuwe Partij met vooral Europese idealen in onze Tweede Kamer gekozen is geeft aan dat er respect en vertrouwen voor Europeanen bij de Nederlandse kiezers leeft. Of dit een vervolg gaat krijgen? Bij een aantal partijen zijn idealen te vinden voor wereldburgerschap. Geen etnocentrisch denken maar openstaan voor en samenwerken met alle wereldburgers spreekt mij nog meer aan.

In het boek “Amsterdam als emancipatiemachine” is te lezen dat nieuwe Amsterdammers vooral voor een verbetering naar en via Amsterdam reisde. Maar het beschrijft ook dat door de eeuwen heen Amsterdam op diverse vlakken groeide als stad.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

27 reacties op Nederlandse grenzen

 1. Karel zegt:

  mogge Rob
  al die vreselijke idealen waren er – zijn er en zullen er helaas altijd zijn 😦

  bedroefde groet

  Geliked door 1 persoon

 2. staartje zegt:

  Lijkt me een boeiend boek. 📕 ik ga er vanuit dat het goede overwint, maar deze polariserende tijden zijn lastig.

  Geliked door 1 persoon

 3. bentenge zegt:

  Het is wat het is en wat het door de eeuwen heen veelal reeds was. een komen en gaan. Ook van verlichte en minder verlichte periodes. Bloei en verval.

  Geliked door 2 people

 4. Sjoerd zegt:

  Ik woon in de euregiostreek, 11 kilometer van de Belgische grens, 7 kilometer van de Duitse grens. en ca 15 kilometer van het drielandenpunt is Vaals. In beide landen kun je met het Limburgs terecht…

  Geliked door 1 persoon

 5. picpholio zegt:

  Verdraagzaamheid en gelijkheid zijn mooie idealen maar ze moeten door iedereen en van alle kanten op dezelfde gehanteerd worden….

  Geliked door 1 persoon

 6. Matroos Beek zegt:

  Interessant boek lijkt me dat.
  Hier is de onverdraagzaamheid toch iets toegenomen bij de grensbewoners, dit n.a.v. de coronaperikelen. ‘Wat kom je hier doen? Ga terug naar je eigen land…’ roept onze buur naar passanten/toeristen die Duits of Vlaams praten. Ik schaam me kapot. Nu hebben ook wij ook al ruzie met die buur omwille van haar hatelijke houding. De grens van verdraagzaamheid is heel dun geworden.
  Bezorgde groet

  Like

 7. Rebbeltje zegt:

  Dat schrijft Bea mooi
  De grens van verdraagzaamheid is heel dun geworden.
  Niks aan toe te voegen

  Like

 8. terrebel zegt:

  ‘In Amsterdam is iedereen welkom’, verzuchtte eens een Italiaanse koopman in de Middeleeuwen. ‘Zo lang je maar geld hebt.’ Zo is het helaas. Het concept van grenzen heb ik nooit begrepen. Raar ook dat mensen ervan uitgaan dat grenzen er altijd waren en nooit verplaatsen. De geschiedenis leert dat dat idee gewoon niet klopt.

  Geliked door 1 persoon

 9. Spontanity zegt:

  Verdraagzaamheid is soms ver te zoeken.
  Soms zit ik in een lastige situatie.
  Het is een dingetje zeg ik dan maar weer!
  Krijg inspiratie voor een stukje!

  Geliked door 1 persoon

 10. meninggever zegt:

  De geslaagde formule van met name Amsterdam was vooral integratie. Daarbij waren de aantallen immigranten ook vele malen kleiner dan nu en kreeg een groep van die mensen nooit de overhand in de stad, zoals nu wel het geval is. Liberaal denken maakte dat men zich Amsterdammer voelde, Nederlander, nooit bleef behoren tot een minderheid die eigen talen en gebruiken boven die van het thuisland stelde. Integratie was soms ook tweezijdig. Zie het joods dat bargoens vormde qua taal, en de straathandel die door deze groep tot edel beroep werd verheven. We zagen verrijking van onze samenleving, handel bloeide op, industrie ontwikkelde, er kwam werk, huizen, en later ook de sociale voorzieningen. We hebben mensen zien komen uit vele landen, maar ook uit de provincies van ons land, altijd voor werk of ene betere toekomst. Vaak uit christelijke omgeving, dat vormde zich gemakkelijk met de was die een samenleving als deze grote stad nu eenmaal is. Het gaat pas mis als je verwacht dat die stad er slechts is voor jou, jij niet voor de stad. Dat die grootste stad van ons land maar moet veranderen in een Middeleeuws dorp zonder moderne vervoermiddelen, geen industrie meer, waar groen mag worden opgeofferd, waar yuppen en paupers de dienst gaan uitmaken en de Nederlandse geschiedenis moet worden uitgebannen. Pas dan gaat het fout en roep je automatisch tegenkrachten op. Intense armoede leidde tot de Russische revolutie. Knechting van het Hollandse erfgoed leidt vanzelf tot een contra-revolutie. Te veel van hetzelfde maakt een stad vaal!

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Wat een eenzijdige, negatieve blik. Wat een bezijden de werkelijkheid omschreven weergave van de afgelopen decennia in Amsterdam en Nederland.

   Natuurlijk zijn er rondleidingen mogelijk die aan jou en iedereen het tegendeel laten zien.

   Zoals er ook bijvoorbeeld door het Meertens Instituut prachtige onderzoeken zijn gepubliceerd over de nieuwe taalontwikkelingen in het Amsterdams. Van 100 te onderscheiden dialecten in het Amsterdams van rond 1900 tot een tiental totaal verschillende straattalen die voor elke Amsterdammer toch nog begrijpelijk zijn.

   Maar blijkbaar ben jij liever een oude mopperende en klagende brompot!!!

   Vrolijke Voorjaarsgroet,

   Like

   • meninggever zegt:

    Wederom ontwijk je mijn feitelijke reactie. Ik heb het als Amsterdammer niet over decennia maar over eeuwen. Jij focust je echt teveel op de eigen woonomgeving en de gedachte dat het daar ooit wel eens goed komt. De geschiedenis bewijst in dat geval het tegendeel. Ik beschreef de invloed van andere immigranten, ook die uit eigen land, de joodse toevoeging aan onze cultuur en taal. Je las er vermoedelijk overheen. Voor jou is kennelijk de invloed vanuit Suriname, Marokko en Turkije een verrijking, voor mij ligt die echt al eeuwen eerder. En werd Amsterdam mede daardoor de metropool die het nu nog is. En geen dorp zoals veel linkse lieden het graag zouden zien veranderen. Loop eens rond in die stad en kijk naar de panden, de straten, de kerken, synagoges. En je zult wellicht moeten toegeven dat die oude meninggever toch wel een beetje gelijk heeft……selectief lezen is ook een kunst…

    Like

    • Rob Alberts zegt:

     De problemen van Eeuwen geleden blijf jij ontkennen. Maar met een roze bril ben je die voortdurend aan het idealiseren en romantiseren.
     De mooie en positieve ontwikkelingen van de afgelopen 100 jaar worden door jou ontkend en gebagatelliseerd.

     Loop eens rond in die door jouw verafschuwde Bijlmermeer. Sta eens open voor de democratisch verkozen politici. Het voortdurend verketteren van de tegenwoordige tijd en in verouderde sprookjes geloven is niet van deze tijd.

     Optimistische groet,

     Like

     • meninggever zegt:

      Wederom geen inhoudelijke reactie. De bekende linkse reflex. Alleen de positieve kantjes van de eigen wijk bewierroken en weg kijken van wat er fout gaan in Zuidoost, West of Noord. Niet dat ik daar zelf echt een focus op leg, wel realistisch naar kijk. Ik heb de massa-immigratie nooit omarmd. Ik vind dat mensen die hier komen moeten bijdragen aan de maatschappij en niet aan de mem van de sociale lasten moeten komen te hangen. Op termijn onbetaalbaar. Maar mijn betoog ging geschiedkundig een eindje terug. Een samenleving is een optelsom der dingen. En als je daar blind voor blijft vinden we elkaar nooit natuurlijk. Ik noemde voorbeelden van eeuwen geleden geslaagde integraties. Van Joden tot Friezen, van Fransen tot Tsjechen. Altijd lukte het om die mensen in onze grote stad op te nemen en de samenleving te verrijken. Waar het niet lukt mag niet worden benoemd? Ik ben denk ik breder in denken en reizen dan jij zelf Rob, spijt me om dat telkens te constateren. Zuidoost is niet de wereld, die mensen met positieve inslag daar niet de norm in de breedte. Zwart/wit is gek genoeg bij jou als groen mens niet vreemd, en dat verwondert me en spijt me ook. Inhoudelijk reageren lukt maar niet. Wel verwijten maken. En dat is niet de kern van het bloggen….

      Like

      • Rob Alberts zegt:

       Mijn bloggen is begon om een positiever beeld te geven van de verguisde Bijlmermeer. Je zult er versteld van staan welke contacten ik heb ik andere stadsdelen. Mijn buren, voorheen in Buitenveldert wonend, informeren mij over dat deel van Amsterdam. Alle andere wijken en buurten zijn mijn werkterrein geweest in mijn werkzame leven.
       Wellicht schrijf ik daar nog eens over.

       Vriendelijke groet,

       Like

       • meninggever zegt:

        Als Amsterdammer bekijk ik de stad als geheel, maar heb wel in bepaalde stadsdelen veel mixed emotions liggen. En dat komt vooral doordat een overdaad van hetzelfde zorgt voor verloedering en criminalisering van de bevolking. Dat maakt een wijk al dan niet leefbaar. De stad als geheel is tot de jaren zeventig altijd in staat geweest de meest uiteenlopende culturen te ontvangen en te huisvesten. Veel voorbeelden gezien van succesvolle integratie. Maar zodra het woord ‘massa’ verbonden werd aan immigratie, ging het fout in mijn ogen. Volksvervanging mag geen doel op zich zijn. Integratie wel.

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.