Opgeruimd Kantershof

Vanmiddag gaan 20 Kantershoffers met prikkers, vuilniszak in een vuilniszakring de wijk opruimen. Natuurlijk heeft de het Milieu-technisch Bedrijf de Reininginsafdeling van stadsdeel Amsterdam-ZuidOost ook een taak. Maar het zwerfvuil in een woonwijk wordt door de bewoners en bezoekers gemaakt. Zelf gaan opruimen helpt wellicht om anderen duidelijk te maken dat wij een schone woonomgeving willen. Fastfood verpakkingen, energiedrank blikjes, lachgas ampullen, lachgasballonnen, condooms, drankflessen, wietzakjes, cocaïne wikkels, sigarettenfilters snoeppapiertjes, zwerfvuil is er in alle soorten, maten en hoeveelheden. Vaak geeft zwerfvuil een indicatie van de bewoners en bezoekers.

Het enthousiasme en de energie van de bewoners zegt ook iets. ‘Samen doen, samen schoon en groen’ is een leus die in elke buurt werkt. De Buurtactieveling Henk van de Belt heeft met de Whatsapp groep Schoon Hart voor de Kbuurt een beweging in gang gezet. Ik schreef er al eerder over. In diverse wijkjes binnen Kbuurt zijn er groepen ontstaan die de woonomgeving gaan schoonmaken.

Elke eerste zaterdagmiddag van de maand verzamelen de opgeruimde Kantershoffers bij de fietsrotonde aan het begin van Kantershof. Met prikkers, vuilniszakken en vuilniszakringen gaan zijn gezamenlijk aan de slag. Het Paasweekend wordt de aftrap van een schoner, mooier en groener Kantershof. Misschien sluiten nog meer K’hoffers zich aan? Misschien ontdekken andere bewoners en bezoekers dat vuil ook gewoon in een prullenbak gestopt kan worden?Voor nu is het gewoon een mooie buurtactiviteit waar nieuwe en oude buren elkaar ontmoeten en aan de slag gaan. Goed voorbeeld doet goed volgen?

Samen doen, schoon en groen !!!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

25 reacties op Opgeruimd Kantershof

 1. Goed dat dit gedaan wordt, maar jammer dat het nodig is.
  Fijne dagen gewenst Rob.

  Geliked door 1 persoon

 2. Menck zegt:

  Een nobel initiatief. Fijner zou zijn dat het overbodig wordt.

  Geliked door 1 persoon

 3. Sjoerd zegt:

  Een mooie spreuk, die houden we erin.

  Geliked door 1 persoon

 4. picpholio zegt:

  Prachtig initiatief, alleen jammer dat het steeds opnieuw en opnieuw en opnieuw moet….

  Geliked door 1 persoon

 5. Als je wil, stuur ik een bus corona-ontkenners die constant alle regels overtreden op jullie af om een straftaakje uit te voeren. Beter dan hen een boete geven van een paar honderd Euro, want dat doet hen toch niets…

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Taakstraffen schijnen meer resultaat te geven dan celstraffen.

   Gelukkig ben ik geen rechter om de afwegingen te maken.
   De inzet van veel buren heeft mij in ieder geval veel nieuwe energie gegeven.

   Opgeruimde groet,

   Geliked door 1 persoon

 6. Karel zegt:

  goed bezig , maar als zij die die troep achterlaten het mee naar huisnemen is het niet nodig , toch
  net als weer in het Vondelpark zag ik in het nieuws , wat zijn dat voor lui , allemaal oppakken en een tijdje vastzetten en opvoeden , sorry hoor

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   Al in mijn lagereschooltijd, eerste helft jaren ’50, leerden we het rijmpje “Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen, de eigenaar van het bos de schillen en de dozen”. Later ontdekte ik dat de ANWB deze kreet al meer dan 20 jaar ervoor gelanceerd had. Meer dan 90 jaar geleden dus. Triest dat het nu nog steeds actueel is.
   Om er maar een van Wim de Bie tegenaan te gooien “De geschiedenis leert , dat men niet van de geschiedenis leert”.
   Als het op het leervermogen van de mensheid aankomt ben ik helaas weinig optistisch.
   Toch wens ik iedereen plezierige paasdagen en zeg in goed Drents tegen jullie allemaal “Hol de kop derveur en de bienen under ’t gat”

   Like

 7. staartje zegt:

  Ik ben nog steeds verbijsterd da5 de ene helft van Nederland de troep van de andere helft moet opruimen. Maar zolang dat zo is, is het een prima initiatief

  Geliked door 1 persoon

 8. Matroos Beek zegt:

  Echt mooi wat die mensen doen. Nu nog hopen dat iedereen wat meer aan de preventie van het zwerfafval doet.

  Geliked door 1 persoon

 9. elsjeveth zegt:

  Laat ons het hopen dat dit initiatief een domino effect heeft.

  Geliked door 1 persoon

 10. gewoonanneke zegt:

  Ooit had ik een klusje aangenomen om een showroom voordat het in gebruik genomen werd schoon te maken helemaal. Ook voordat het helemaal klaar was kon ik al aan de slag en ik vroeg waarom nu al? De man antwoordde toen, als mensen werken in een schone omgeving zijn ze eerder geneigd het zo te houden. Ligt er overal nog afval dan gooien ze het er ook gauwer bij. Dat heb ik nooit vergeten, denk dat het wel zo werkt.

  Like

  • Willem zegt:

   Wat je beschrijft is een waarheid als een koe. Ooit een bouwplaats meegemaakt waar in de beginfase met ca 50 bouwvakkers gewerkt werd. Het terrein was een modderpoel en de schaftkeet zag er na de pauze ook zo uit. Tot er een keetjuffrouw kwam die er werk van maakte de boel schoon te maken na elke pauze. Merkwaardig genoeg begonnen de bouwvakkers ook maatregelen te nemen om hun schaftruimte schoner te houden. Door de terreingesteldheid lukte dat niet 100%, maar waar eerst minstens een uur voor nodig was; de boel weer toonbaar maken, kon nu af in minder dan de helft. En de bouwvakkers ‘liepen weg’ met hun keetjuffrouw, wat overigens een dame van middelbare leeftijd was, maar keetjuffrouw is de gebruikelijke naam ervoor. Tenminste toen ik nog werkte.

   Geliked door 2 people

   • Rob Alberts zegt:

    Gedurende mijn werk in Onderwijsland heb ik voorafgaand, maar juist ook tijdens mijn lessen altijd in mijn lesruimte opgeruimd en schoon gemaakt. Mijn leerlingen hebben dat altijd gewaardeerd. Mijn collega’s vonden dat dit het werk voor schoonmakers is. Zij werden daar tenslotte voor betaald. Natuurlijk werd het schoonmaakwerk altijd bekritiseerd door mijn collega’s. Later op de dag sprak ik de schoonmakers. Soms om wat extra schoonmaak spullen te vragen. Mijn collega’s waren dan allang naar huis.
    Opgeruimde groet,

    Like

 11. wdfyfe zegt:

  Like most of your readers I think this is a great initiative and wish that it didn’t have to take place. cheers

  Like

 12. Rebbeltje zegt:

  Het scheelt als er niks ligt dan gooien sommigen ook niks neer…goed bezig daar
  Groetjes en fijne paasdagen

  Like

 13. Een voorbeeldige groep daar, goed werk.
  Goede Paasdagen, Rob.

  Geliked door 1 persoon

 14. meninggever zegt:

  Ooit was de gemeentereiniging daarvoor verantwoordelijk en kweette zich gretig van de taak. Nu laat men het over aan het particulier initiatief maar verhoogt wel de afvalheffingen…. Jaja. Verdienmodellen op basis van vervuiling. Als ik zie met hoeveel gemak vooral jonge mensen hun afval gewoon dumpen, zie recente parkvervuilingen bij grote bijeenkomsten i.v.m. aardig weer in coronatijd, is er nog veel te winnen aan mentaliteit. Ik ben nog opgevoed met meenemen van je eigen troep, wij scheiden afval netjes, ruimen onze eigen stoep nog op en dat soort dingen. Men stemt links, maar gedraagt zich ronduit asociaal. Zou dat bij elkaar horen?? Nee toch??

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Elk enthousiast, optimistisch, constructief initiatief tot op het bot afbranden is ook een gave. Op ieder moment mopperend, oordelend en veroordelend reageren op bewoners die een voorbeeld stellen is slecht voor jouw gemoedsrust en gezondheid.

   Opgeruimde groet,

   Like

   • meninggever zegt:

    Realisme is iets anders dan idealisme. We delen dromen, maar de uitkomst is veelal toch een nachtmerrie. Vandaar dat ik altijd feiten geef….zelden wordt daar op ingegaan. Maar zal me niet stoppen….

    Like

 15. Zo zouden er veel meer van dat soort burgerinitiatieven moeten zijn.

  Geliked door 1 persoon

 16. Spontanity zegt:

  Verschrikkelijk mooi en goed initiatief.
  Gaat hier niet werken.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   De grote respons op de oproep voor de eerste maandelijkse opruimactie was voor mij een mooie verrassing. Gelukkig lukte het mij op tijd om voor alle deelnemers voldoende prikkers en vuilniszakringen bij elkaar te sprokkelen. Maar de opkomst en het enthousiasme belooft veel voor de toekomst.

   Optimistische en opgeruimde groet,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.