Landbouwgif is niet onschuldig

Op een van mijn blogpost krijg ik een reactie van Himawan Sant uit Indonesië. Hij schrijft:

“Ik maak me ook zorgen over het gebruik van pesticiden die veel voorkomen op plantages in de regio waar ik woon. Het is duidelijk dat het gebruik van pesticiden na verloop van tijd schade kan toebrengen aan een duurzaam ecosysteem. Ik wilde vragen om het gebruik van pesticiden te verminderen, maar ik ben geen boer, dus ik begrijp niet welke instantie ik suggesties moet geven.
Groeten uit Indonesië.

Ik schreef naar Alok van Loon of zij een reactie wilde schrijven. Alok van Loon woont in Westerveld, Zuidwest-Drenthe. Dit is een gebied waar sinds ongeveer 20 jaar de lelies oprukken.

Het antwoord van Alok neem ik letterlijk over:

Landbouwgif is niet onschuldig

Je denkt er niet zo vaak bij na dat de glimmende appels en peren bij de supermarkt, de aardappelen , ja eigenlijk bijna alle groente en fruit bespoten is met landbouwgif. Kijk maar eens bij het CBS: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/30/landbouw-gebruikt-5-7-miljoen-kg-chemische-middelen Appels, peren, aardappelen en uien worden flink bespoten. Maar het meeste gif gaat naar de sierteelt: de bloembollen, de pioenrozen en vooral de lelies.

Ik woon in Westerveld,  Zuidwest-Drenthe  in een gebied waar sinds ongeveer 20 jaar de lelies oprukken. Een uiterst lucratieve giftige teelt. En dat in een oud kleinschalig landschap met kleine dorpen en eeuwenoude essen (De es is een gemeenschappelijk akker in de middeleeuwen ontstaan die vaak wat hoger ligt dan het dorp).

Lelies (maar ook andere sierteelt zoals pioenrozen en tulpen) groeien goed op zandgronden en zijn een nieuw verdienmodel. De bollen en bloemen zijn vooral bedoeld voor de export, lelies zijn bijvoorbeeld geliefd in China, Taiwan en andere Aziatische landen.

Bollenboos

Bij de omwonenden zijn lelies niet geliefd. Toen de eerste lelievelden werden aangelegd ontstond er al gauw een niet-pluis gevoel. Omwonenden kregen keelpijn, brandende ogen, werden misselijk en kortademig wanneer er gespoten werd..  Al gauw ontstond een actiegroep Bollenboos. Deze groep protesteerde tegen de lelieteelt, ze wezen op de gevaren, niet alleen op de korte termijn maar ook op de lange termijn. De gevolgen voor de grond, het bodemleven, de insecten, de vogels, de kleine zoogdieren en vooral de gevolgen voor de volksgezondheid. Ze zette samen met de PvdD de ‘Gifklikker’op, een meldpunt waar mensen met hun verhaal terecht konden. Het mocht allemaal niet baten. Het Ctgb (de instantie die bepaalt of een middel op de markt mag komen) ziet geen gevaar, het ministerie van landbouw  vindt de economische belangen te groot en de gemeente  ziet er ook een verdienmodel in. Het valt allemaal wel mee, werd en wordt er sussend gezegd. Die actievoerders zijn milieuextremisten, zo wordt gezegd. Toch kreeg Bollenboos het voor elkaar dat er een blootstellingsonderzoek gedaan werd door het RIVM. Een studie of en zo ja via welke routes het gif bij omwonenden terecht kwam. Deze studie duurde 5 jaar (zie verder in dit verhaal)

Toen er in 2018 gemeenteraadsverkiezingen waren, was de lelieteelt een van de belangrijkste issues in de gemeente Westerveld. Drie partijen zeiden in hun verkiezingsprogramma dat ze op z’n minst de teelt aan banden wilden leggen en spuitvrije zones rond woningen, scholen en verpleeghuizen. Maar actie bleef uit, oplossingen werden aan de markt overgelaten, de telers samen met de gifindustrie. Dat schoot niet op, integendeel: in 2018 groeide het areaal lelies met 30%. Kiezers zijn bedrogen uitgekomen, de enige partij die op bleef komen voor de omwonenden werd het college uitgezet, de VVD kwam er voor in de plaats.

Meten=Weten

Uit frustratie en wanhoop ontstond toen een nieuwe groep: Meten=Weten. Ik ben een van de initiatiefnemers. We wilden weten wat er gespoten werd en of dat in onze tuinen kwam. We namen grond- en gewasmonsters uit (moes)tuinen en natuurgebieden. En we vonden heel veel. Ons onderzoek kwam in grote landelijke dagbladen o.a. in de TROUW. https://www.trouw.nl/nieuws/drentse-burgers-meten-landbouwgif-in-bodem-en-vinden-57-middelen~b3c65540/

We schreven er zelf een rapport over: https://robalberts.files.wordpress.com/2021/04/39ccf-13b638_5d7681d9dffa4817a3646e66e025ad82.pdf

Onderzoek

Het blootstellingsonderzoek van het RIVM (https://robalberts.files.wordpress.com/2021/04/39ccf-13b638_5d7681d9dffa4817a3646e66e025ad82.pdf) toonde aan dat bij omwonenden tot meer dan 250 meter van een bespoten veld gif gevonden werd in hun huizen, onder de deurmat en zelfs in luiers van baby’s. Zembla maakte daar een uitzending over: https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/bollengif-in-babyluiers

M=W bestaat nu meer dan twee jaar. We blijven op de trom slaan met bewijzen, onderzoeken en feiten. Buitenlandsonderzoek toont aan dat mensen ziek worden van langdurige blootstelling aan pesticiden. Parkinson, Alzheimer, ziektes in het centrale zenuwstelsel van kinderen etc.

M=W interviewde een hoogleraar kindergeneeskunde:  https://www.youtube.com/watch?v=EUVl-1LIJ_A  en prof. Toxicologie Martin vd Berg: https://www.youtube.com/watch?v=djMdPfW7ZO0

Zij bevestigen onze zorgen.

En dan hebben we het nog niet gehad over de kaalslag in de biodiversiteit: het gebruik van insecticiden doodt veel insecten. We vonden vluchtige insecticiden tot diep in de natuur. En als er geen insecten zijn, is er geen voedsel voor vogels die massaal achteruitgaan.

We waren zo naïef om te denken dat dit allemaal voldoende bewijs was dat er spuitvrije zones rond huizen moeten komen en dat het gebruik van gif moet verminderen. Helaas, volgens het Ctgb is er niets aan de hand, alle hoeveelheden die wij hebben gevonden zijn ‘onder de norm’.  En dat terwijl er nog nooit onderzoek is gedaan naar de cocktailwerking van verschillende gifstoffen.

De organisatie

M=W is een vereniging. Mensen kunnen lid worden voor 5 euro per jaar. Met dat geld en giften betalen we het onderzoek en zetten we advertenties. Inmiddels hebben we meer dan 600 leden. Maar de tegenstand is massief, de belangen zijn te groot. Nu na 2 jaar zijn we doorgedrongen in de politiek, onze onderzoeken halen de dagbladen, maar helaas: we staan nog steeds met lege handen. Maar onze motivatie om door te gaan is onverminderd.

En hoe je kunt helpen?

Wordt lid van ons. En voer actie met je winkelwagentje en koop zoveel mogelijk biologisch.  In Nederland is er nog enige controle op in landen in Zuid Amerika, en Azië zoals Indonesië, spuiten grote bedrijven duizenden kilo’s gif. Slecht voor omwonenden daar, slecht voor hun en onze gezondheid, slecht voor de biodiversiteit.

Dus koop biologisch en koop vooral geen lelies!

https://www.metenweten.com/post/steun-meten-weten

Ik ben lid geworden van meten=weten.

Dat er een lange weg te gaan is begrijp ik. Ik hoop dat Himawan Sant veel medestanders krijgt in zijn eigen omgeving. En als er in Indonesië door Himawan Sant ook een meten=weten wordt opgericht dan zal ik daar ook lid van worden. Lelies koop ik nooit! Wel probeer ik zoveel mogelijk Biologisch te kopen.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

30 reacties op Landbouwgif is niet onschuldig

 1. Karel zegt:

  ja Rob daar is geen speld tussen te krijgen , het grote geld regeert , handel = handel = geld
  en dat is wereldwijd zo , met o.a de Nederlandse bollenteelt als grootgebruiker van vergif 😦

  bedroefde groet

  Geliked door 2 people

 2. Helaas staan we bij deze problematiek (en zelf behoor ik zeker tot die ‘we’) veel te weinig stil.
  Dank voor dit overzichtje, Rob!

  Like

 3. Sjoerd zegt:

  Eigenlijk zou er een gifvrije zone moeten zijn rondom zo’n bedrijf. Dat kan de vergunningverlener, meestal de provinciale overheid, eisen bij woongebieden.

  Geliked door 1 persoon

 4. Met stijgende verbazing dit blog gelezen. Ik koop al zoveel mogelijk biologisch. Maar er staan hier geregeld tulpen in een vaas…

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   De Nederlandse sierteelt is in de praktijk de sector waar het meeste Landbouwgif wordt gebruikt.
   Ook hier geldt, veel produceren vooral voor de export en de bewoners van Nederland opzadelen met ziekmakende en dodelijke verontreiniging.

   Bezorgde groet,

   Like

 5. Suskeblogt zegt:

  Biologisch of niet, besproeid of niet, het maakt allemaal deel uit van een industrie die geld aan je wilt verdienen. Gezondheid staat niet op hun lijst met prioriteiten.

  Like

 6. picpholio zegt:

  Een waarlijk schrijnende toestand en dat is een beschaafd westers land waarvn men zou denken dat er sinds reeds jaren een verbod is op het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen. Niets is minder waar dus. De overheid faalt op alle vlakken en de wetten worden gemaakt door de groot-geld verdieners… Een toestand die we niet enkel in onze contreien zien.

  Like

 7. meninggever zegt:

  Het probleem is dat we door de decennia heen gewend zijn geraakt aan bepaalde kwaliteit van producten. Of het nu landbouw of tuinbouw betreft, overal willen we onkruid en mindere kwaliteit uitbannen en spuiten ons gek om dat te bereiken. Internationale afspraken maken ook dat we gewoon doorgaan met bepaalde gifsoorten met bewezen zij-effecten. Ik zag overigens in de Hoeksche Waard dat men daar langs de randen van de akkers altijd een zone heeft met wildgroei aan bloemen en zo meer. Doet men voor de insecten en dat schijnt goed te werken. Maar bij bloementeelt is veel mis. Al jaren, niks nieuws, wel fout!

  Like

 8. Spontanity zegt:

  Ik koop regelmatig bossen bloemen bij de stalletjes in het Westland.
  Is dar nu goed of fout?

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Het grondwater van het Westland bestaat vooral uit Landbouwgif. De kosten om hier drinkbaar leidingwater van te maken zijn gigantisch.
   Een deel van de Westlandse tuinders vertrekt naar elders vanwege de verschrikkelijke bodemverontreiniging ….
   Bezorgde groet,

   Like

 9. KnutzEls zegt:

  Het verbaast me niks. Geld maakt alles recht wat krom is. Ik koop zoveel mogelijk puur natuur, maar dat is maar een druppel op de gloeiende plaat. In de tuin geen bestrijdingsmiddelen, maar wat de buren doen?

  Like

 10. 50 jaar geleden zochten man en ik al mogelijkheden op het NLDse platteland om ‘schoner’ te kunnen leven met onze kinderen ; MAAR geen poot aan de grond te krijgen in de gemeente waar we een klein huisje en een stuk grond kochten. Wij waren géén ‘boeren’, “stadse lui moesten in de stad blijven” kregen we te horen … Na vele vruchteloze pogingen om te kunnen doen waar we het voor gekocht hadden, bleef het een vakantie- en weekend huisje voor ons.
  Door kontakten met de vriendelijke buren ( wel boeren ) lieten die ons hun moderne bedrijven zien… Teveel om in detail uit te leggen, maar dàt heeft er voor ons toe geleid vegetariër te worden…
  De drang naar een betere leefomgeving voor onze kinders en voor onszelf zijn we elders gaan zoeken, en dat is uiteindelijk Zuid Frankrijk geworden, in een streek waar minder vervuiling is…
  MAAR ook hier wordt natuurlijk met gif gewerkt, Monsantos heeft hier ook ‘laboratoria’, evenals Bayer enz… We zagen (wijn-)boeren kankers krijgen, graanboeren ook, andere bespoten produkten verloren hun typische smaak, maar gelijktijdig kwamen ook de biologische culturen op gang en meer en meer boeren gingen over op schoner produceren… Zij zijn per slot zèlf de éérsten die ziek worden !
  De bio-winkels en markten breidden zich ook uit. Heden zelfs ‘bio’ in de supers !
  Enfin, helemààl 100 % schoon is’t nog niet, maar al beter dan destijds in Nederland …
  Geen spijt te zijn verhuisd 40 jaar geleden !
  Zuidelijke groet, hanny

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Dank voor jouw reactie. Als meer mensen een veeteeltbedrijf en of slachthuis zouden bezoeken denk ik dat er veel minder vlees wordt gegeten.

   De chemische industrie voor landbouwgif, landbouwbemesting heeft een zeer groot commercieel belang vast te houden.

   Bezorgde groet,

   Geliked door 1 persoon

 11. Wij doen op alle mogelijke vlakken wat we kunnen om natuur en milieu zoveel mogelijk te ontzien. Maar tot mijn spijt moet ik bekennen, dat er zo af en toe nog wel eens een boeketje snijbloemen in huis wordt gehaald. Zo ook nu, hoewel we dit boeket gekregen hebben …

  Like

 12. Menck zegt:

  Vroeger maakte ik me ook wel eens schuldig aan het gebruik van gifstoffen, zoals bijvoorbeeld glyfosaat. Het werd gewoon gevraagd, welhaast geëist, door mijn klanten.
  Sinds enkele jaren heb ik alle rotzooi afgezworen. En ja, ik heb daardoor enkele klanten verloren, doch dat kan me maar weinig schelen. Thans heb ik tenminste een zuiver geweten op dat vlak.
  Bollen koop ik enkel biologisch, ook al vernam ik reeds dat ook daarmee weleens gesjoemeld wordt. Tja.

  Geliked door 1 persoon

 13. Willem zegt:

  Als geboren en getogen Drent, -mijn dochter noemt me vaak een beroeps-Drent-, maar al bijna 60 jaar er niet meer wonend, gaat het wel en wee van mijn geboortegrond mij nog steeds aan het hart. Daarom vind ik het nogal cynisch dat sinds enkele tientallen jaren de ‘reguliere’ landbouw bezig is om de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen drastisch te verminderen. Gelijktijdig kwam de bollenteelt en de droogbloementeelt op en die beide sectoren weten wel raad met onkruidbestrijdingsmiddelen en ongediertebestrijdingsmiddelen. Wat bij de landbouw door de voordeur eruit gedaan werd, werd door de bollentelers via de achterdeur weer binnengehaald. En met toestemming van de overheid!
  Nou gaat het mij te ver om de schuld uitsluitend bij de sector te leggen. Zoals @meninggever terecht opmerkt; we zijn de afgelopen decennia gewend geraakt aan een (hoge) kwaliteit van producten. Daar wil ik nog aan toevoegen “voor een te lage prijs”.
  Om een omslag op dit gebied te bereiken zal het ook zo moeten zijn dat een boer een prijs krijgt voor zijn producten waardoor een menswaardig bestaan gegarandeerd kan worden voor mens en dier. Wij consumenten hebben hierin ook een taak en de overheid zal daarin echt actiever moeten worden. Al was het alleen maar door niet uitsluitend meer in economische termen te gaan denken, maar ook in welzijnstermen.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Ik rekende op een reactie van jou. De sierteelt zoekt nieuwe verse grond. Deels is dit noodzakelijk omdat de oude grond dood gemaakt is door jarenlang landbouwgif te gebruiken. Dat de oude boeren vanwege het stoppen met boeren en/of gebrek aan opvolgers hun land verkopen is begrijpelijk.

   Maar het verhaal dat Alok beschrijft blijft treurig.

   Vriendelijke groet,

   Like

   • Willem zegt:

    Dat het een treurnis is, ben ik ook volkomen met je eens. Ik ben opgegroeid in een tijd waar op een boerderij nog evenwicht nagestreefd werd en heb, zeer zeker mijn geboortegrond, in de loop der jaren zien verworden tot uitsluiten productie waarbij het doel de middelen heiligde.
    Om dat te doorbreken is waarschijnlijk een lange adem nodig. Ikzelf ben onderhand op een leeftijd die het onwaarschijnlijk maakt die totale omslag nog mee te maken, maar heb wel goede hoop dat mijn kinderen het nog wel meemaken, of op zijn minst een goede aanzet ertoe.

    Like

 14. Willem zegt:

  Of het sjoemelen was of dat het echt mocht, weet ik niet, maar een tiental jaren geleden vierde ik vakantie in Zuid-Tirol. Bij een biologische wijngaard hadden we een onderkomen gehuurd met uitzicht over de wijngaard. Erg fraai allemaal. Toch kreeg ik een domper van jewelste te verwerken toen ik op een windstille avond de wijnboer bezig zag met het bespuiten van zijn druiven en daarbij adembescherming droeg die als twee druppels water leek op die in mijn werk soms gedragen werd als we met agressieve chemicaliën moesten werken. De adembescherming was nodig ook, want het spul was letterlijk adembenemend.
  Waarvoor hij spoot weet ik heden ten dage nog niet; de man was een Zuid-Italiaan en sprak niet het Duits van de streek en zijn Engels was ook zwaar ondermaats. Zijn vrouw, die wel uitstekend Duits sprak, wist alles van de prijzen van zowel de flessen wijn als de appartementen, en na veel vijven en zessen meende ik te begrijpen dat het een bestrijding was tegen een of ander hinderlijk insect en dat het middel toegestaan was door een of andere overkoepelende organisatie van biologische wijnboeren. Op het begrip 100% biologisch kreeg ik toen wel een geheel andere kijk en ik had er op slag geen probleem meer mee dat ik, noch vrouw Helena geen wijndrinkers zijn en nog geen flesje van hun afgenomen hadden.

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   Dit is een reactie op de reactie van @Menck. Door een gril van de laptop heeft het een eigen plek gekregen.

   Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   In de biologische wijnbouw is het gebruik van zwavel toegestaan. Omdat zwavel een delfstof is zeggen de biologische wijnboeren dat het kan en mag. De zwavel moet bijvoorbeeld voorkomen dat schimmels de druivenrank en de druiventrossen aantasten. Maar de zwavel dood ook de insecten die op de druivenranken leven. Ook voor ons is zwavel zwaar giftig. Biologisch kweken is niet altijd even gezond!

   Stille groet,

   Like

   • Willem zegt:

    Het was geen zwavel wat de beste man over zijn druiven vernevelde. Die lucht ken ik nog wel, ondanks mijn beperkte reukvermogen. Mijn vrouw, van oorsprong medisch laborant, herkende de lucht evenmin en die had de zwavel er ook uitgehaald.
    Het was echt bedoeld voor dieren/diertjes begreep ik uiteindelijk en niet voor schimmels, al kan dat wel het neveneffect geweest zijn. Er zat echt iets zeer abembenemends in.

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

     Oostenrijk heeft een typische naam opgebouwd met hun wijnteelt. Ik herinner mij nog de Oostenrijkse wijn waar foute alcohol of iets anders dodelijks en giftig aan was toegevoegd. Jammer genoeg hebben de goede telers altijd last van de fouten die door anderen gemaakt worden. Ik ben geen wijnkenner en geen wijn liefhebber. En de druiven van de wijnrank in mijn voortuin geef ik weg aan mijn buren.

     Vriendelijke groet,

     Like

 15. Happy Hulk zegt:

  Biologisch???
  Laat je dan niet bedotten?

  Koop eieren met stront aan de schil.
  Koop sla met luis.
  Koop appels met wurmen
  of…… teel je eigen producten.
  En weet, een biologische winkel die bananen verkoopt naait de boel!!!!

  Like

  • Willem zegt:

   Op de boerderij waar ik opgegroeid ben hadden we een grote fruitboomgaard waar echt geen gif gespoten werd. Toch hadden we nooit wormen in de appels of peren. Wel wespen in de handperen en gevogelte in de pruimen en kersen.
   En de eieren van onze legkippen, ca 300 stuks, zaten zelden onder de stront. Nooit meer dan een paar per dag. De kropsla zat wel altijd onder de luis, wat tot gevolg heeft dat ik nu, ruim 70 jaar later, dat spul nog steeds niet in mijn eetpatroon heb opgenomen.

   Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Er zijn steeds meer buren die als onderdeel van het Voedselbos Amsterdam-ZuidOost zelf aan het tuinieren gaan. In stukjes plantsoen aangrenzend aan hun eigen tuin wordt gezaaid en geplant. Het schijnt dat het eten van eigen tuin / plantsoen een extra gezonde en lekkere smaak heeft.
   Aan controles en keurmerken bij biologische winkels waag ik mij niet …

   Stille groet,

   Like

 16. Matroos Beek zegt:

  Zorgwekkend.
  Ik probeer gevarieerd te eten om het gif dat we binnen krijgen te spreiden…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.