Kinderzorgen

Nee, ik heb zelf geen kinderen. Wel heb ik eerder langer met kinderen gewerkt. Hier wil ik mijn zorgen voor andermans kinderen beschrijven. Dertig jaar woon ik nu in mijn wijk. Ik heb hier kinderen zien opgroeien. Ik zie nieuwe buren komen, die even daarna trotse ouders worden. Maar ook jonge gezinnen met kinderen komen hier wonen. Ik zie kinderen uit deze woonwijk hier ook weer kinderen krijgen. Zoals andere hier opgegroeide kinderen trots met hun eigen kinderen bij oma op bezoek komen.

Dat is leuk en mooi om te zien!

Maar toch heb ik mijn zorgen. In en rondom de tuinen van deze jonge gezinnen, maar ook bij de oma’s zie ik ratten voorbij schieten. Naast de tuinen van veel bewoners zie ik gebruikte en bewoonde rattenholen. De lijst van ziekten die door ratten worden overgedragen is lang. Veel van deze ziekten zijn dodelijk voor jonge kinderen. Maar ook voor volwassen mensen zijn de ziekten die door ratten worden verspreid zorgelijk.

De bewoners die dagelijks grote bergen met etensresten op de grasvelden deponeren zijn bij iedereen bekend. Na de hongerige meeuwenkolonie eten de ratten zich hun buiken rond. De voorbij lopende groepen van de kinderopvang zijn bij iedereen bekend. Zoals ook de klassen die naar en van de gymzaal lopen bij iedereen bekend zijn. Dat deze kinderen hun etensresten op de stoep en in het groen gooien is ook bij iedereen bekend. Zoals ook iedereen weet dat er verschillende vuilcontainers te klein zijn en niet vaak genoeg geleegd worden.

Enerzijds is er een kleine groep bewoners die de vuilproblemen en de rattenplaag consequent bij de overheid meld. Anderzijds wordt deze kleine groep door talloze bewoners ondersteund met het regelmatig verwijderen van de etensresten en het zwerfvuil in de woonwijk.

Maar durven de ouders te vertellen over hun zieke kind? Durven ouders te zeggen dat hun kind door een rat is gebeten? Durven ouders te vertellen dat het zieke kind een door een rat overgedragen ziekte heeft gekregen? Het wekelijks schoonspuiten van de volledig betegelde tuin, het dagelijks aanvegen van het terras, het gebruik van sloffen en binnenschoenen zijn een duidelijke tekens van schoon zijn. Er is een verschil tussen “Hygiëne” en ‘schoon zijn’. Er is een begrijpelijk schaamte voor rattenziektes. Zoals de slordige manier van weggooien bij kinderen ook heel gewoon is. En het vogels voeren is een goed bedoelde actie.

Blijven mijn kinderzorgen. Want de natuurlijke aanwas van ratten is alleen met elkaar onder controle te krijgen.

Geen eten, geen ratten.

Simpeler en eenvoudiger is het niet.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

22 reacties op Kinderzorgen

 1. Het lijkt me toch dat er een grote noodzaak is tot voorlichting over dit probleem. Ook, of juist, aan de jonge kinderen.

  Geliked door 2 people

 2. Karel zegt:

  hoe simpel kan het zijn
  ik denk vaak die lui die al dat eten neer gooien , zijn doof en of willen gewoon niet luisteren 😦

  rustig ratvrij weekend groet

  Geliked door 1 persoon

 3. Aanpak en oplossing van veel problemen die klein beginnen, en vervolgens rustig doorgroeien alsof het allemaal normaal is, begint in de opvoeding thuis met voorlichting aan de ouders en het (leren) opvoeden van kinderen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Matroos Beek zegt:

  Wat ik niet snap, is dat de school daar niks aan doet. Het kan echt anders inderdaad. Op mijn school leren de kindjes van 3 al hoe ze moeten sorteren en wat in welke afvalbak moet. Dat oefenen ze regelmatig en spelenderwijs tot het een automatisme is geworden. Los daarvan wordt er dagelijks opgeruimd door de kinderen zelf, iedere dag is een andere klas verantwoordelijk, dit voor het geval er nog afval rondslingert.
  Die kinderen nemen wat ze geleerd hebben ook mee naar huis en geven het zo door aan hun ouders die soms onwetend zijn op dit gebied omdat ze bijvoorbeeld anderstalig zijn of hier nog niet lang wonen en zich de manier van afval verwijderen nog moeten eigen maken.
  Vreselijk die ratten, ik mag er niet aan denken.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Oja zeker, binnen de schoolmuren is alles prima geregeld. De gescheiden afvalsoorten worden door de leerlingen zonder toezicht naar de benodigde plekken in de straat gebracht. Dat is dan ook het jolige uitje tijdens lessen.
   Voorstellen tot samenwerking worden rigoureus door de directrice afgewezen. Zij beschermt haar team tegen elke inbreng van buiten. Zij vindt de te hoge werkdruk al vreselijk. Zij vindt dat alles buiten haar schoolmuren niets met haar buurtschool te maken heeft. Alle omwonenden zijn lastig en vervelend. Ook al zijn het vooral onderwijscollega’s die de woonomgeving willen verbeteren.

   Een lastig en moeilijk dilemma om te doorbreken.

   Stille groet,

   Geliked door 1 persoon

 5. Sjoerd zegt:

  Ik moet er ook niet aan denken dat dat hier zou gebeuren. Hier valt dat nog mee.

  Geliked door 1 persoon

 6. Rebbeltje zegt:

  Het idee alleen al ga ik van over mijn nek 😉

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Ik ben druk bezig om de benodigde financiering te organiseren.
   De reiskosten en verblijfskosten en een riante vergoeding voor jou en jouw lief zijn het speerpunt. Ik zie in jouw muzikale vaardigheden de ideale rattenvanger voor Kantershof. Gedurende jouw werkzaamheden zal er op gepaste maar ook zeer bijzondere wijze voor jouw lief gezorgd worden.

   PS: jouw reactie is de sollicitatie waar wij in Kantershof op rekende. Je bent natuurlijk aangenomen!

   Uitnodigende groet,

   Geliked door 2 people

 7. Het idee alleen vind ik al smerig en zorgelijk dat er niet genoeg wordt gedaan door de gemeente. Die is er toch verantwoordelijk voor. De mens zelf ook, wij vriezen dingen in broodkorsten klokhuizen en dat gaat naar de varkens. Maar veel is het niet, we eten ons eten liever zelf op. Misschien zit daar ook nog een insteek in?

  Like

  • Willem zegt:

   Of het tegenwoordig nog zo is weet ik niet meer, maar begin jaren ’60 heb ik een jaar in een instellingskeuken gewerkt en daar werden de etensresten dagelijks opgehaald door een boer die er zijn varkens mee voedde. Enige jaren later hoorde ik dat de etensresten verplicht afgevoerd moesten worden naar/door een gespecialiseerd bedrijf. Naar ik heb gehoord gold dat ook voor restaurants. Die hadden tot dan toe ook gewoon een boer die er zijn varkens mee mestte.
   Het zal me hogelijk verbazen als tegenwoordig de ‘spoelingboer’ weer in ere hersteld is. He hygiënemaatregelen zijn er alleen maar strenger op geworden. Dus of daar een insteek in zit? Ik betwijfel het.

   Geliked door 1 persoon

   • Rob Alberts zegt:

    Ik herinner mij uit mijn jeugd de schillenboer die van alles kwam ophalen. Nieuwe hygiëne voorschriften hebben dat waarschijnlijk ook beëindigd.

    Grootschalige compostering en vergisters zijn waarschijnlijk de industriële opvolgers van goede oude gebruiken.

    Vriendelijke groet,

    Like

 8. gewoonanneke zegt:

  Ja dat is inderdaad een heel vervelend probleem. Snap ook niet waarom mensen dat allemaal neergooien dat eten. Had zelf ooit een rat in mijn compostbak en dat kwam ook door mijn vijgen die ik daar ingooide daar bleken ze ook gek op te zijn vertelde de man van de bestrijding. Brr vieze beesten.

  Like

 9. meninggever zegt:

  In Amsterdam zijn meer ratten dan mensen. Het probleem is dat een te volle stad met alle nadelen daarvan zijn gevolgen heeft voor de aanwas van zowel lopende als vliegende ratten. Het is de Middeleeuwen all-over. Veranderd gedrag, andere culturen, nonchalance bij de gemeentelijk instellingen. Ratten zijn er altijd geweest. Die profiteren van onze slordigheid. Vroeger in mijn jeugd kwam je die beesten tegen in de stallen en opslagplekken van de straat waar we woonden. Een oude en doorstomme smid sloeg ze eigenhandig dood. Hij hoorde het gegil van die dieren niet. Wij wel. De vele oude huizen van de stad met hun houten vloeren en plafonds barsten van de muizen. Het is een ellende. En doordat we geen echt gif meer kunnen gebruiken woekert dat lekker door. Net zoals ooit onze Blijmerflat werd vergeven van de kakkerlakken. De Nederlanders lieten de boel met gif bestrijden (enige oplossing), Surinaamse buren niet. Die waren er mee opgegroeid. Wellicht helpt strenge regelgeving en voorlichting??

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Wederom een sneer naar mensen die hun hele leven van geboorte af aan een Nederlands paspoort hebben. Ik zal binnenkort een blogpost schrijven met de uitleg waarom Nederland al heel lang vergeven is van de Duitse Kakkerlak. De autoverkoper van Duitse automerken in mijn familie weet daar altijd zeer smeuïge en sappige verhalen over te vertellen. De oplossing voor lopende en vliegende ratten beschrijf ik deze blogpost al; geen rondslingerend en toegankelijk eten. Zoals ook het muizenprobleem in oudere woningen op dezelfde manier simpel en doeltreffend is op te lossen …

   Diervriendelijke en mensvriendelijke groet,

   Like

   • meninggever zegt:

    Mijn ervaringen van toen in die Bijlmermeer zijn waarheidsgetrouw en werden door de menden van de Gemeente bevestigd. De plaag was niet te bestrijden in die gebouwen omdat die medelanders weigerden hen binnen te laten. Ik kan het niet mooier maken. En gek genoeg hadden we geen last van die diertjes toen er nog gewoon alleen maar Nederlanders in die flats woonden. Feit, geen fictie!

    Like

 10. Daar moet inderdaad veel meer aandacht voor komen. Een grote campagne voor een schoon Nederland. Wat ik in Estland heb gezien moet hier ook kunnen. Niemand maar dan ook niemand gooit daar iets op straat. Zelfs na een groot buitenfeest/festival lag er niets op straat.

  Geliked door 1 persoon

 11. Spontanity zegt:

  Ben ik ook al jaren voor aan het ‘vechten.’
  Dat de bewoners van de naastgelegen flat hier stoppen met voedsel van het balkon te gooien.
  Herken dit zo!!!

  Geliked door 1 persoon

 12. Pingback: Blog over...kinderzorgen en ... - 1104 en zo

 13. peterbake zegt:

  Kwam toevallig deze week ook in het nieuws, het overschot aan echt veel te veel ratten !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.