Kakkerlakken

Op het moment dat mijn buren verhuisde kreeg ik telkens kakkerlakken in mijn keuken. Ik bewoonde een 2-persoons HAT-woning. Het appartement naast mij was een 1-persoons HAT-woning. Ik heb met veel plezier in die woning gewoond! Maar mijn buren vertrokken steeds snel naar een grotere woning. Maar de 1-persoons HAT-woning naast mij is altijd een emancipatiemachine in optima forma geweest. In dit geval jonge en ambitieuze starters op de arbeidsmarkt en woningmarkt van Amsterdam die snel weer hun levensweg vervolgden elders.

Terug naar de kakkerlakken. Snel leerde ik van de Amsterdamse schoffies dat Rotterdammers in het algemeen en Feijenoord-supporters in het bijzonder kakkerlakken zijn. Alsof het oordelen en veroordelen van anderen in het bloed zit van Amsterdammers ??? Maar ook las ik dat de Duitse Kakkerlak vooral berucht is bij bakkers. In elke bakkerij is warmte, vocht en meel aanwezig, ideaal voor kakkerlakken. De keukens van restaurants hebben dus ook een streepje voor als ideale plek voor kakkerlakken.

De schachten voor leidingen en kabels in appartementscomplexen zijn de snelweg voor familiebezoeken van de kakkerlak. Schoon en Hygiëne in huis hebben met de constructie van het huis te maken. Maar ook de boodschappen en het schoeisel kunnen kakkerlakken naar binnen brengen. Als je kakkerlakken gaat bestuderen zijn het erg schone beestjes. Voortdurend zijn ze zich zelf aan het poetsen. Maar lopend van de ene besmettingsbron van menselijke ziekten met bacterie, schimmel of virus naar ons huis, ons voedsel kunnen wij besmet worden.

De fabels over kakkerlakken zijn legio. De beschuldiging richting de buren is snel gemaakt. Terwijl ook hier weer het dichtmaken van de woning en het verwijderen van alle etensresten de beste en simpelste bestrijding is. Gebruik van gif veroorzaakt vooral immuniteit bij kakkerlakken en is dus een doodlopende weg.

Een zeer efficiënte en niet-giftige methode is de zogenaamde “Vegas roach trap”. Deze bestaat eenvoudigweg uit een glazen pot met nauwe opening (bijvoorbeeld een groentepot), gedeeltelijk gevuld met koffiedik (en eventueel water). De buitenkant van de pot kan desnoods worden bedekt met ruw plakband, zodat de kakkerlakken gemakkelijk naar binnen kunnen klimmen. De “Vegas roach trap” is in zoverre insectvriendelijk, dat andere insecten niet aangetrokken worden.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

27 reacties op Kakkerlakken

 1. Rebbeltje zegt:

  Het idee alleen al is goud waard 😉

  Like

 2. groengenot zegt:

  Brr kakkerlakken! Als we teruggaan naar het geboorteland van onze dochter (Zuid-Afrika) logeren we steeds op dezelfde boerderij. Daar hebben ze er immens veel in de keuken. Op een ochtend zijn we daar eens wakker geworden en merkten we dat we met drie in ons bed lagen, mijn man, ik en een verschrikkelijk grote kakkerlak. Jakkes!😂

  Like

 3. meninggever zegt:

  Hoe akelig ook, we moeten ze vriendelijk behandelen?? Omdat ze een polcor-imago moeten meekrijgen? Ik reageerde al eerder op een soortgelijk onderwerp. Indertijd, de wijk waar jij woont heette nog de Bijlmermeer kregen we er in onze duur betaalde huurflat mee te maken. Daarvoor nooit. Helaas…ineens zat het gebouw er vol mee, althans daar waar buren van elders introkken. En die het niet zo nauw namen met de hygiene. Wij ontsmetten ons huis, de gemeente en woningbouwvereniging deed haar best om de plaag onder controle te krijgen, het lukte niet. De Surinaamse buren deden niet mee aan de schoonmaak. En dus liepen die dieren gewoon via allerlei schachten en kasten naar boven en beneden, daarna opzij en verpestten het leefgenot van hen die de flat waardeerden, maar dit niet. Toen wij verhuisden deden we dat met gebruik making van aangedragen middelen van die gemeente-schoonmakers. Dozen ingespoten, opdat we geen ‘kleintjes’ meenamen naar onze nieuwe omgeving. Gelukkig is dat prima gelukt. Waar kwam ik die dieren nog meer tegen? Op vieze plekken. In Turkije, in Barcelona, in Istanbul. Het moet toch iets met gedrag van doen hebben gehad….. Leuk voor de liefhebber, niet voor mij! Ik vind die dieren vies en het zijn ziektenverspreiders….

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Elk dier is schoon op het eigen lichaam. Dus ook kakkerlakken zijn voor zichzelf schoon. De veel voorkomende Duitse Kakkerlak is al eeuwen in Nederlandse bakkerijen en restaurants een vervelende plaag.
   Jouw voortdurende hetze tegen medelanders/Nederlanders vind ik ongepast.
   Het siert jou niet.
   Op het schild van Amsterdam staat: Heldhaftig, vastberaden en barmhartig. In dat laatste laat jij telkens weer zien geen echte Amsterdammer te zijn.

   Mensvriendelijke groet,

   Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   “Waar kwam ik die dieren nog meer tegen? Op vieze plekken. In Turkije, in Barcelona, in Istanbul. Het moet toch iets met gedrag van doen hebben gehad…..” Einde citaat.

   Zou het kunnen dat de klimatologische omstandigheden ermee te maken hebben? In mijn tienertijd werkte ik na schooltijd wel eens bij een bakker en in de bakkerij heerste ook een klimaat (temperatuur en vochtigheid) dat zich goed laat vergelijken met de door jou genoemde oorden en er waren ook kakkerlakken. Die bestreed hij door kokend water. Of er ook een bestrijdingsmiddel doorheen gemengd werd weet ik niet, maar de komende paar weken was het aantal kakkerlakken in o.a. de rijskast minimaal.
   Wat ik een nogal merkwaardige suggestie vind is dat Surinamers per definitie niet meedoen aan de schoonmaak. In de tijd dat ik nog in loondienst was, -het bedrijf had ca 2000 medewerkers-, was de schoonmaak van kantoren en laboratoria uitbesteed en werd grotendeels gedaan door Surinaamse mannen en vrouwen. Ze kweten zich altijd uitstekend van hun taak. Dus waarom zouden ze het thuis opeens niet meer kunnen of doen? Wat wel zeker is dat ze waarschijnlijk iets warmer stookten; ipv de in Nederland populaire 20 graden zal hun behoefte eerder richting 25 graden gaan.
   Of wil je suggereren dat er bij jou thuis een dusdanig kil klimaat heerste dat kakkerlakken er überhaupt niet over piekerden om uit te wijken richting jouw huis.

   Met vooroordelen hoeft op zicht niks mis mee te zijn, we hebben ze tenslotte allemaal. Maar het wordt pas en echt probleem als de eigenaar ervan niet over voldoende intelligentie en relativeringsvermogen beschikt om ze zo nu en dan even opnieuw te beoordelen en te herschikken, maar ze stug blijft koesteren.

   Geliked door 1 persoon

   • meninggever zegt:

    De Bijlmerflats met hun centrale verwarming en onderlinge verbindingen bleken een ideale plek te zijn voor de ontwikkeling van die plaag. Overigens zag ik ooit de grootste exemplaren op de Canarische Eilanden. Daar scharrelden ze gewoon over straat bij grote winkelcentra…..

    Like

 4. Gelukkig blijven wij van deze bezoekers gespaard. Ik stel voor dat we ze samen allemaal vangen en meegeven met de volgende missie naar Mars.

  Geliked door 1 persoon

 5. Kakel zegt:

  Paul de Leeuw werkte als student bij Van der Valk in de keuken en heeft in een interview eens uitgeweid over kakkerlakken. Ik kreeg er de rillingen van. Dan liever grote spinnen.
  Een nicht van me werkt bij een woningcorporatie in Rotterdam, en inspecteert woningen in een achterstandswijk (na vertrek van huurders.) Ze heeft speciale werkschoenen.
  De oplossing van Thomas Pannenkoek vind ik ook bijzonder natuurvriendelijk (-:

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Thomas heeft vooral vernieuwende en praktisch uitvoerbare oplossingen. Ik zie hem graag als troubleshooter bij de Verenigde Naties werken. Maar tegelijkertijd gun ik hem veel mooie gezonde jaren samen met zijn lief. Reizend en genietend van mooie plekken hier op Aarde.

   Stille groet,

   Like

 6. Kakkerlakken komen ook veel voor in bakkerijen, ze houden van warme plakken zoals de ovens.

  Geliked door 1 persoon

 7. Karel zegt:

  ja die eigenlijk best mooie beessies krijg je niet zomaar weg , als er etens of bakkerij resten e.d zijn
  wat Thomas zegt ga ik geheel in mee 🙂

  diervriendelijke groet

  Geliked door 1 persoon

 8. In mijn eerste baantje ben ik als 13-jarige in een kleine buurtsuper geconfronteerd met kakkerlakken. Sindsdien heb ik er nooit meer eentje in het echt gezien. En ik hoop het nog lang zonder die “Vegas roach trap” te kunnen doen.

  Geliked door 2 people

 9. Mack zegt:

  Ik weet niet of ik wel eens een kakkerlak in het echt heb gezien. En ik twijfel ook over een Amsterdammer.

  Geliked door 1 persoon

 10. Sjoerd zegt:

  Je kunt erme doen wat je wil, mij maakt het niet uit, als ze maar uit mijn keuken wegblijven.

  Geliked door 1 persoon

 11. Matroos Beek zegt:

  Ik heb nog nooit een kakkerlak gezien. Mocht ik een kakkerlak tegenkomen, dan zal ik hem dus ook niet herkennen. Tegen wie ik niet herken, ben ik altijd vriendelijk, want die krijgt altijd het voordeel van de twijfel.
  Vriendelijke groet

  Geliked door 1 persoon

 12. Bertie zegt:

  Ik ken ze alleen van plaatjes. Dat wil graag zo houden.

  Geliked door 2 people

 13. Een tijdje op een flat wonend kwamen er kleinere ‘blettes’ / kakkerlakjes eens, met eigen ogen gezien, vanonder de buurman’s deur uit langs de plinten richting mijn huisdeur gerend, want het zijn watervlugge diertjes… Ik krijg ook de kriebels als ik zulk spul zié, maar had niks anders bij de hand dan dik geel afwasmiddel … Dat liet ik langs de deurstijlen druipen, spoot het over de hele breedte van de drempel en voor de zekerheid er ook nog voorlangs en binnenlangs en langs de onderkant van de deur.
  En zowaar, ze kwamen er niet doorheen, bleven in de kleverige troep hangen en de volgenden namen een andere richting, De betreffende buur was een tijdje afwezig, Ik belde dus de huisdienst aar, die kwamen kijken en deden ook bij de buren de deur open ( met een reservesleutel of een loper ? ) De keuken van die buur was nikkelchroom, schoner dan de mijne, maar nu die een week of wat weg was, en er zelfs geen beetje kruim ergens te bespeuren was, kwamen de talrijke nakomelingen van misschien maar één ‘zwanger’ kakkerlakje naar buiten om elders hun honger te stillen …
  Het is toen door vakkundige bestrijders behandeld, aar sindsdien heb ik èn van die plakvalletjes tegen kakkerlakken en ander kruipend ongedierte EN enkele van dat dikke , gele, afwasmiddel flacons op voorraad, je weet maar nooit .. 😉
  Later, in de Filipijnen zag ik er van heel wat grotere afmetingen, tot wel 5 cm toe, erg plat zodat ze practisch overal onderdoor kunnen kruipen. Gelukkig zijn er roosters op gebruikt water-afvoeren, ‘dubbele deuren en drempels’ en voor elke opening stevig fijn gaas… en … je leert er mee omgaan in de tropen, af en toe wel een spuitbus hanterend… want als huisdiertjes wil ik ze echt niet ! Sommige vogels en kippen eten ze, dus met een beetje tuin heb je dan ook nog kippe-eitjes.
  Zuidelijke groet, hanny

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   De Tropische Kakkerlakken zijn echt indrukwekkend. Op Bonaire kreeg ik de uitleg dat kerosine afdoende is. Een scheutje kerosine in het water waarmee je de stenen vloer dweilt. En alle Tropische kakkerlakken blijven weg!

   Ongedierte is verantwoordelijk voor besmettingen en ziekten. Maar sommige mensen zijn erger …

   Geliked door 1 persoon

   • Maar Rob, waar haal ik zo gauw kerosine vandaan ? niet bij een gewoon tankstation te koop denk ik 😉 ik geef het toch door aan zoon , maar of hij de lucht ervan aangenaam vindt betwijfel ik. Trouwens na een spuitbus te hebben gebruikt sloten we ook alles af en gingen een lange wandeling maken of site-seeing in de omgeving ! Geen ‘zachtere’ middelen tegen die dieren bekend… jà, rookspiraaltjes en buiten aardewerk schalen met rokend droog blad … in de resorts gebruikelijk vooral tegen muggen .

    Like

    • Rob Alberts zegt:

     Mijn vriendin op Bonaire kon op het vliegveld van Bonaire aan een jerrycan met kerosine komen. Of dit legaal of illegaal gebeurde weet ik niet. De Tropische kakkerlakken die bij haar onder het tuinvlonder leefde waren gigantisch groot. De Duitse kakkerlak waar wij bij bakkerijen en restaurants in Nederland last van hebben zijn daarbij onschuldig lief en klein.

     Vrolijke Voorjaarsgroet,

     Like

 14. PS, het éérste hoorde ik als klein kind iets over ” kakkerlakken” in het liedje ” Ketelbinkie” ( “…. met … en kakkerlakken in’t vooruit ….” maar kon er me destijds geen enkele voorstelling bij geven …

  Geliked door 1 persoon

 15. peterbake zegt:

  De ” Duitse ” kakkerlak, echt heel apart !

  Like

  • Willem zegt:

   Ach, ik heb Turkse Tortels in mijn tuin en woon ook nog eens dichtbij de grens met Duitsland. En met wiskunde kwam op een gegeven moment het begrip ‘discriminant’ ter sprake. Bestaat dat begrip nog of is de naam onder invloed van actiegroepen onderhand gewijzigd?
   Interessante onderzoeksvraag: “Komt discriminatie significant vaker voor onder wiskundigen?”

   Geliked door 2 people

 16. gewoonanneke zegt:

  Ik heb nog nooit en kakkerlak gezien eerlijk gezegd. Dat de Feyenoorders zo genoemd werden wist ik dan wel weer natuurlijk. In veel gevallen is hygiëne en netjes opruimen van etensresten denk ik de beste oplossing.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.