Democratie

Het wringt, het kraakt, het knarst en het schuurt, maar Nederland en Europa zijn democratisch. Door mijn buren realiseerde ik mij hoe belangrijk onze democratie is. Mijn buren komen deels uit landen waar een democratie in ontwikkeling is, waar geen democratie bestaat, of waar een dictator heerst. Maar ook op het internet zie ik soms een moeizame zoektocht in Nederland naar de schoonheid van democratie. Het voorrecht om een democratische stem te mogen uitbrengen is en blijft bijzonder. Voor lokale verkiezingen zijn de inwoners van een gemeente stemgerechtigd. Voor Europese Verkiezingen is een Europees Paspoort noodzakelijk. Bij verenigingen, vakbonden, coöperaties politiek partijen is natuurlijk een lidmaatschap nodig. En bij Naamloze Vennootschappen is een voor stemrecht een aandeel met stemrecht nodig. Elders zijn paspoorten te koop. Zoals er ook landen zijn die alleen geboren landgenoten stemrecht geven.

Veel van mijn buren hebben vanaf hun geboorte een Nederlands Paspoort. Sommige zijn gedwongen en/of vrijwillig naar Nederland verhuisd. Vreemd genoeg zijn er mensen die dit willen veranderen. Vergelijkbaar met de ophef rondom het geboortebewijs van Barack Obama. Honolulu 4 augustus 1961 is zijn geboorteplaats en datum. Honolulu, Hawai, sinds 1959 behorend bij de Verengde Staten van Amerika. Zoals anderen door gezinshereniging en/of het behalen van een inburgeringsdiploma een Nederlands Paspoort hebben ontvangen. De Nederlandse regelgeving en wetgeving m.b.t. Paspoort verstrekking en kiesrecht is door ons democratisch gekozen Parlement tot stand gekomen.

Een bewonersbelangenvereniging, een vakbond, coöperaties voor woningbouw of energie opwekking, Naamloze Vennootschappen, een politieke partij, een gemeenteraad, het Waterschap, de provinciale staten, de Tweede Kamer, het Europese Parlement zijn allemaal plekken waar wij een democratische stem hebben. En dan ben ik vast nog wel een ander Nederlandse en/of Europese orgaan en/of bestuur vergeten.

Jazeker, ik behoor ook tot de groep mensen die onze Overheid onbetrouwbaar en oneerlijk vind. De diverse veroordeelde, weggestuurde politici en/of bestuurders geven een onuitwisbare smet op ons land. Zoals ik het ook schandalig vind dat veel door de overheid geregelde zaken slecht tot zeer slecht afgehandeld worden. En de gevonden compromissen binnen ons bestuurlijke bestel staan meestal ver van mijn persoonlijke ideeën.

Blijft staan dat onze democratie een mooi goed is.

Het recht op demonstreren, het recht van vrije meningsuiting zijn voor mij onderdeel van onze democratie. Dat het hier wringt, het kraakt, het knarst en schuurt en soms heftige discussies en moeilijke rechtszaken geeft hoort bij deze democratie. Terroristische aanslagen zijn beangstigend en schrikbarend. Zoals het bedreigen en aanvallen van politici, hoogleraren, scholen, gezondheidscentra, religieuze gebouwen en nieuwsmedia ook niet bij een vrij land behoren. Zoals ik trots ben op onze democratie, zo vertrouw ik ook op onze rechters. Onze rechters verrichten volgens mij het noodzakelijke onderhoud bij het wringen, het kraken, het knarsen en het schuren in onze democratie.

Onze democratie is een mooi recht, inclusief het aanhoudende gezeur na de verkiezingen. Maar 4 jaar zijn te overbruggen en te overzien naar de volgende verkiezingen!

Stemmen is een voorrecht!

Onze Democratie is mooi.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

38 reacties op Democratie

 1. Karel zegt:

  mogge Rob
  ja we leven in een goed landje
  de rechters mogen van mij hier en daar flink zwaarder straffen 😦

  regenachtige groet

  Geliked door 2 people

 2. Dat heb je echt goed beschreven!

  Geliked door 2 people

 3. Sjoerd zegt:

  En dan hebben we allemaal onze stem laten horen en dan begint het verkwanselen, het ruilen van doelen en afspraken en dan houdt de democratie op, en blijft een stel leugenaars achter…

  Geliked door 2 people

  • Rob Alberts zegt:

   Ja, ook ik heb geregeld mij teleurstellingen in een aantal politici. Maar door te stemmen geef ik mij het recht om daar weer 4 jaar over te klagen en zeuren. Er zijn jammer genoeg ook mensen die alleen maar klagen en steunen, maar niet de moeite nemen om te gaan stemmen. De frauduleuze politieke perikelen in bijvoorbeeld de Provinciale Staten van Limburg zijn bijvoorbeeld misdadig te noemen. Maar daar is gelukkig ook het einde van in zicht.
   Ja, ik weet dat jij wel stemt. En ik weet dat jij stemt voor een eerlijk, betrouwbaar bestuur in Nederland.

   Democratische groet,

   Geliked door 1 persoon

 4. Fijn dat er ook eens iemand is die het voor de democratie opneemt. Het systeem mag dan onvolmaakt zijn en bestuurders voortbrengen met een selectief geheugen functie maar het werkt en daar gaat het tenslotte toch om.

  Geliked door 2 people

 5. staartje zegt:

  Helemaal mee eens! Ik ga het herbloggen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Pingback: Democratie | apenstaartjeweblog

 7. Rebbeltje zegt:

  Dat onze democratie een mooi goed is..laten we het zo houden 😉

  Geliked door 2 people

 8. Zo is ‘t, Rob, en juist daarom kan ik me ongelooflijk ergeren aan mensen die moord en brand schreeuwen dat we in een dictatuur leven wanneer iets hen niet aanstaat.

  Geliked door 1 persoon

 9. Menck zegt:

  Democratie is iets waar politici over praten zoals een hoer over de liefde.

  Like

 10. meninggever zegt:

  Democratie is pas geweldig als je ook mensen met een afwijkende mening een stem geeft en die niet vermoordt. Links stond achter de moord op Fortuyn, zo was het verhaal, de dader een extreem-linkse extremist. Het systeem bleef bestaan, de rebel afgeknald. Daarna volgde de slachtpartij op Theo van Gogh. Kritisch op de geneugten van de islam…. In sommige kringen durfde men te zeggen dat hij zijn dood ‘aan zichzelf te danken had’, moest hij maar niet zo beledigend doen over die arme moslims. So far for vrije meningsuiting. Nog steeds zie je dezelfde reflexen. BLM mag demonstreren, de Groenlinkse burgemeester haakt enthousiast aan, ondanks corona, mensen die voor de vrijheid van leven staan, want ze willen van de lockdown af, worden door dezelfde burgemeester in elkaar geslagen en met waterkanonnen van het Museumplein gespoten. Selectief gebruik van die VvM. Democratie moet ook inhouden dat we eindelijk afkomen van ‘geprachuteerde’ burgemeesters. Zoals Halsema. Een wanhoop voor de stad, maar door politieke kanalen bedacht als beste opvolger voor de nog steeds gemiste v.d.Laan. Democratie is meer dan alleen het recht van vreemdelingen zich hier te vestigen. Rechten en plichten, meedoen, keuzes maken. En vooral bereid zijn te erkennen dat die democratie en VvM ook inhoudt dat anderen dan jijzelf wellicht het gelijk aan hun zijde kunnen hebben. Overigens, ook onder kabinetten met andere kleuring dan het huidige kwamen heel was schandalen en ellendige situaties voor. Was het niet het kabinet Drees dat ooit de Molukkers opving in de oude barakken van Kamp Westervoort?? Om maar iets te noemen…..

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Jouw tirade tegen links is voorspelbaar.
   Dat een volgens de geldende regels benoemde burgemeester niet handelt naar jouw wensen maak je ook geregeld kenbaar.
   Dat je eenlingen verantwoordelijk stelt voor hele bewonersgroepen is ook een terugkerend gegeven.
   Het wringt, het kraakt, het knarst en het schuurt in onze democratie.
   Blijft dat het een politiek bestel is waar ik trots op ben.
   En waar ik met het wringen, het kraken, het knarsen en het schuren van onze democratie nog steeds met plezier leef en woon.

   Diezelfde trots en datzelfde plezier gun ik jou ook. Met jouw voorspelbare en immer zure of bittere reacties zijn wij samen bloggers en inwoners van Amsterdam, Nederland. De gemeentelijke verkiezingen zijn alweer bijna inzicht. Elke 4 jaar nieuwe kansen en nieuwe mogelijkheden.

   Democratische groet,

   Like

   • Dhyan zegt:

    Dat mag zeker niet van je, zo’n kritische noot aanbrengen. Iedereen moet hier het zonnetje in huis zijn. Je verhaal hierboven kraakt aan alle kanten, er gebeurt van alles achter de schermen waar jij geen weet van hebt en waarmee de democratie langzaam maar zeker een wassen neus is geworden. Als dat zo doorgaat komt de roep om een ander bestel dichterbij en is het gebeurd met dit schitterende systeem dat we kennen.

    Like

   • meninggever zegt:

    Het blijft altijd bij ‘jij-bakken’ Rob en je gaat zelden of nooit in op gestelde feiten en inhoud. Dat maakt elke discussie lastig. Zwart is zwart en wit is wit zo en grijs komt zelden voor. Jammer, want dat is ook democratie. En als we dan toch gaan jijbakken, extreem-linkse standpunten zijn voor mij abject. Helaas net even te vaak te lezen bij jou….

    Like

    • Rob Alberts zegt:

     Ooit lang geleden kreeg ik de opmerking; “It is just a point of view”. Gezichtspunten blijven belangrijk voor datgene wat gezien, gelezen wordt.
     En juist dat maakt onze zienswijzen verschillend. Met alle respect probeer ik in mijn blogposts naast mijn persoonlijke verhaal ook wetenschappelijke aantoonbare feiten te citeren. Waarbij ik ook met alle respect bij jou en velen anderen een inhoudelijke reactie probeer te geven.
     Bij enkele medebloggers reageer ik meelevend en/of humoristisch op hun blogposts en/of reacties. De luchtige en menselijke noot probeer ik daarbij te raken.
     Maar altijd blijft bij mij voorop; geen beledigende en verwijtende toon.

     Vredelievende en democratische groet,

     Like

     • meninggever zegt:

      Maar wijzen is niet respectvol. Dat doet dedainistisch aan en past meer bij D66. VvM houdt in dat je op inhoud discussieert. Ik doe dat altijd! Hoe zeer een bepaald verhaal of en mening me ook verontrust of tegenstaat. Op inhoud dus!

      Like

  • Willem zegt:

   Nou, me dunkt dat iedereen in Nederland wel in de gelegenheid gesteld wordt om zijn of haar, al of niet afwijkende, mening te kunnen ventileren zonder per definitie afgeknald te worden. Dat er zo nu en dan een idioot rondloopt die meer dan extremistisch is, heeft niks met links noch rechts georiënteerd zijn te maken. Extremisme is niet politiek gekleurd. Zelfs onder de grote groep die zich islamiet noemt, is het extremisme maar een bijzonder klein deel, al laat die kleine groep te vaak van zich spreken. Het gezegde over die ene rotte appel in de mand doet op alle gebied opgang.
   En wat die demenostratie van BLM betreft; ik heb destijds ook met verbazing gekeken hoe een burgemeester zich onder de demonstranten mengde en darbij lak had aan alle regels. Even terzijde, maar ik ben wel benieuw of er nu weer zo’n grote demonstratie op wereldschaal komt nu een agente in dezelfde plaats en van het zelfde politiekorps weer iemand om een, in mijn ogen althans, onbenulligheidje, neer geknald eeft. Al zegt de agente zelf dat ze de pepperspray pakken wilde. Voor mij toont het wel aan dat het een bijna automatisme is van dat politiekorps om het pistool te pakken. Bij mijn weten heeft ieder ding op zo’n gordel vaste plek en een pistool lijkt me niet te passen in de houder van pepperspray. Of is het misschien zo dat de betreffende agent(en) slecht opgeleid worden? Een slecht opgeleid politiekorps lijkt me een ramp van de eerste orde.
   Maar ook demonstranten van rechts krijgen alle gelegenheid om hun ongenoegen over de ‘dictatuur’ waaronder we leven te mogen uiten, mits ze zich wel aan een aantal democratisch bepaald we regels houden. En de rechterlijke macht is in Nederland nog altijd onafhankelijk. Vooral dankzij de liberaal Thorbecke.
   Voor mij is democratie dat de meerderheid zich ook bekommert om de noden en behoeften van de minderheid. Snap je nu misschien waarom ik me wel een iberaal voel, maar absoluut niks heb met Rutte en zijn achtereenvolgende kabinetten? Het enige waar hij aandacht voor heeft is het kapitaal en het bedrijfsleven en dat noemt hij liberaal.
   Nog even een vraag ter bevrediging van mijn nieuwsgierigheid; welk kamp in Westervoort bedoel je eigenlijk. Bij mijn weten heeft Westervoort, iets zuidoostelijk van Arnhen gelegen, nooit een opvangkamp voor Molukkers gehad.
   Ik vermoed dat je Westerbork (klemtoon op de derde lettergreep en beslist niet op de eerste!) bedoelt. Dat kamp is eind jaren ’30 door de Nederlandse overheid gebouwd om gevluchte Duitse joden op te kunnen vangen. Door de Duitse bezetter is het kamp gebruikt om als doorgangskamp te dienen en en na de bevrijding heeft het tot ongeveer begin jaren ’50 gediend als interneringskamp voor ‘foute’ Nederlanders, waarbij het lidmaatschap van NSB (in wezen een politieke partij) al voldoende reden was om opgesloten te worden. Ook als dat je enige misdaad was.
   In 1951 werden er Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen in gehuisvest die er tijdelijk zouden komen te wonen, maar op de boot naar Nederland gedemobiliseerd werden. EEn fraai woord voor ‘aan de kant geschoven’. Inderdaad een dieptepunt in de Nederlandse politiek, te vergelijken met de vorig jaar gesloten ‘Moria-deal’.
   De toekomst zal leren of Rutte dezelfde status in de parlementaire geschiedenis zal bereiken als Drees. Tot nu toe vind ik er nog geen aanleiding toe.

   Geliked door 1 persoon

   • meninggever zegt:

    Ook gelezen dat de Broer van de man die aanleiding werd van de BLM-gekte, onlangs een blank echtpaar afknalde omdat hij hen wilde overvallen? Moeder van 6 kinderen vermoord. BLM zweeg. En dat is telkens zo.

    Like

    • Rob Alberts zegt:

     Elke misdaad moet in mijn ogen via een rechtbank beoordeeld en veroordeeld worden. Het beeld van Vrouwe Justitia met de blinddoek is hierbij belangrijk.

     ‘Eigen rechter spelen’ past volgens mij niet in een democratische land. Net zo min dat de doodstraf past bij een democratisch land.

     Zoals door Willem al beschreven een goed opgeleid professioneel politie apparaat hoort daar ook bij. Waarbij ik wil toevoegen dat de gerechtshoven en de advocatuur aan dezelfde voorwaarden moeten voldoen.

     Democratische groet,

     Like

    • Willem zegt:

     Het gaat mij vele bruggen te ver om BLM een gekte te noemen, al is het wel erg ‘van de gekke’ dat zo’n actiegroep er überhaupt zijn moet.

     Geliked door 1 persoon

     • meninggever zegt:

      Voor de terechte roep in de VS om gelijke behandeling werd gehangen aan George Floyd is hier de rede zoek. Met name Surinamers roeren zich en zoeken de blanco cheque voor het lijden dat zij niet meemaakten, te betalen door hen die dat leed niet veroorzaakten. Geld dus uitgangspunt. Kennelijk. Maar als je zo redeneert dan moet je de ogen niet sluiten voor andere kantjes van die BLM-ers. Crimineel gedrag, de wijze waarop de halve Surinaamse bevolking en meer werd opgevangen vanaf 1975. Normale mensen maken geen onderscheid tussen mensen van kleur of blanke, gele of lichtbruine lieden. Dat zat niet in onze bevolking, en het zit er ook niet. Maar KOZP, BLM en BIJ1 zorgen voor splijting van de bevolking. Een verkeerde aanpak en geweldige voedingsbodem voor tegenbewegingen die erger zijn dan de kwaal…Je bent er ook niet door heftige misdrijven van zwarte mensen af te doen als incidenten die voor de rechter moeten worden gebracht. Het is juist dat gedrag wat in de VS zorgt voor het heftige optreden van politiemensen. Zonder voorbehoud. Wel eens in de achterbuurten van de grote Amerikaanse steden geweest??

      Like

      • Rob Alberts zegt:

       Volgens velen woon ik sinds 1988 in de achterbuurten van Amsterdam. Eerst naast het winkelcentrum en metrostation Ganzenhoef en nu in postcodegebied 1104.

       Leden van KOZP, BLM en BIJ1 ken ik persoonlijk.

       Ik heb 2 internationale luchthavens van USA van binnen gezien. Verder rijkt mijn persoonlijke ervaring met de USA niet.

       De interne problemen van de politie in de USA worden door steeds meer leden en leidinggevenden van diezelfde politie naar buiten gebracht.

       Vriendelijke groet,

       Like

       • meninggever zegt:

        Maar gaat voorbij aan de inhoud van mijn betoog. Ook ik ken Amerika van wat bezoeken. Was het een ideaal land? Tuurlijk niet. Worden zwarte medemensen daar altijd naar waarde beoordeeld? Vast niet! Maar zaken kennen altijd twee kanten. Ook hier. Gedrag zorgt voor reacties. Negatief gedrag wordt zelden met positieve instelling tegemoet getreden. De claim op slavernij als zijnde alleen voor zwarte mensen heftig te zijn geweest gaat voorbij aan het heftige lijden van veel meer groepen mensen die daarmee in het verleden zijn geconfronteerd. BLM gilt en blert, roep op tot geweld (Akwasi), maar zwijgt over slavernij in het Midden-Oosten, of in de Afrikaanse mijnen waar zwarte kinderen door zwarte slavendrijvers worden gedwongen grondstoffen te delven waaraan de wereld behoefte heeft. Dan ineens is het een andere kwestie. Verontwaardiging hoort niet te gaan over compensaties, maar over gelijkberechtigheid van alle mensen. En crimineel gedrag moet altijd bestraft en veroordeeld. Niet alleen als het toevallig past in de eigen politieke agenda…

        Like

        • Rob Alberts zegt:

         In mijn blogpost beschrijf ik de mooie kanten van onze Democratie.
         Jouw herhaalde reacties hier en elders zijn helder en duidelijk; Een eerlijke rechtsstaat.
         Daarin verschillen wij niet van mening.
         Als toevoeging Slavernij waar dan ook wanneer dan ook veroordeel ik net als jij.

         Twee kanten in een verhaal?
         Ik ben mij er van bewust wat ik ook schrijf of beschrijf het roept bij jou vooral negatieve emoties op.
         Dat het jou ontbreekt aan persoonlijk contact met die mensen die jij vanuit nieuwsberichten bij voorbaat veroordeeld is duidelijk. Het kleurt en tekent jouw emoties, zonder dat je bekend bent met de emoties van de mensen die jij veroordeeld. Begrip over en weer ontstaat alleen in een daadwerkelijk gesprek …

         PS: mijn eigen politieke agenda in de tekst van deze blogpost; Nederland heeft een prachtige Democratie, met het nodige wringen, kraken, knarsen en schuren. Maar eenieder zonder voorbehoud mag zijn of haar stem uit brengen bij onze verkiezingen. Zoals wij ook een grondwettelijk vastgelegde vrijheid van meningsuiting hebben!

         Vredelievende en democratische groet,

         Like

         • meninggever zegt:

          En opnieuw, een reflex! Jijbakken (kent me niet, oordeelt wel) en niet ingaan op steekhoudende argumenten. Ik woon heel lang in Amsterdam, ben er geboren. Woon er weer na een jaar of tien Almere. Ken ik de diverse bevolkingsgroepen niet? Denk je dat echt? Mijn ellendige verhaal uit de Bijlmer is bekend, ik geef toe, geen positief verhaal maar dat was niet mijn schuld, ik betaalde een (hoge)huur en kreeg weinig woongenot door mijn nieuwe buren na 1975. IK werkte een paar jaar in Bos en Lommer, bepaald een kleurrijke wijk, maar ook een gevaarlijke. Ontkennen heeft geen zin. Ik zin dan wel dat sommige Nederlanders een veel te rooskleurig beeld hebben van die multiculti-samenleving. Maling hebben aan de overlast, geen gevoel bij mensen die daar al langer wonend hun wijk zagen/zien veranderen. En niet meteen ten positieve. Negatief ben ik vooral over dat ontkennen van de overlast, criminaliteit, de teneur dat de geboren Nederlander alles moet weg/toegeven en van de andere kant weinig moeite hoeft te worden gedaan hier te integreren. Dat is waarom ik reageer zoals ik doe. Heb ik in het verleden ook leuke ervaringen opgedaan? Zeker. Ik mis mijn Surinaamse buurvrouw nog steeds met wie we een geweldig leuk contact hadden. De leuke gesprekken met wel opgeleide en keurig Nederlands sprekende Marokkaanse lieden, de lol met sommige jongelui daar. Maar ik sluit nooit de ogen voor wat er mis is aan onze benadering van wat er zoal fout gaat. Doen we dat wel zijn we straks Nederland en/of Europa domweg kwijt. Iran en Turkije voor mij geen voorbeeld van een ideale samenleving….Voor jou wel?? Juist daar wordt de democratie met de voeten getreden…..

          Like

          • Rob Alberts zegt:

           Leuk! Je beschrijft positieve ervaringen met mensen in de Bijlmermeer, Bos en Lommer en Amsterdam in het algemeen.
           In deze blogpost roem ik de Nederlandse Democratie. De problemen in Turkije of Iran zijn misschien onderwerp voor een andere blogpost ???

           De kern van mijn blogpost:

           Blijft staan dat onze democratie een mooi goed is.
           Stemmen is een voorrecht!
           Onze Democratie is mooi.

           Zonnige groet,

           Like

          • meninggever zegt:

           De democratie gaat altijd samen met Vrijheid van Meningsuiting. Ultieme vrijheden die hier moeten worden gekoesterd maar steeds meer ingeperkt door polcor denken. Ogen sluiten voor nadelen van wat er om ons heen plaatsvindt, net doen of dat geloof of cultuur zich democratisch opstelt, criminaliteit verbloemen, de vervolging van schrijfster Lale Gul wegstoppen, de moord op Van Gogh, die op Fortuyn. Wilders die 16 jaar lang wordt bedreigd maar door valse aangiften wel constant met rechtszaken van doen heeft, Akwasi die haat zaaide maar niet wordt vervolgd. Ook dat is de democratie, en dat laat zien dat die bepaald niet optimaal functioneert. En de houding van veel MSM en anderen om toch vooral terughoudend te zijn richting gedrag van bepaalde groepen, het draagt niet bij. Maar wel afgeven op Urk, non-faxers, naar vrijheid snakkende lieden op het Museumplein (wat je er ook van kunt vinden). VvM dus voor iedereen. En geen bedreigingen voor hen die van jouw persoonlijke norm op dat punt afwijkt. Pas dan valt over die democratie te jubelen. Ik doe dat, zolang het nog mag. Tussen 1940-45 ervoer het Nederlandse volk wat het betekent als die vrijheid wordt afgenomen.

           Like

   • meninggever zegt:

    Westerbork it was ofcourse! Excuses voor de tikfout…

    Like

 11. Spontanity zegt:

  Soms vind ik de democratie ver te zoeken!

  Geliked door 1 persoon

 12. hermanstel65 zegt:

  Democratie is in beginsel een fraai uitgangspunt, maar werkt alleen als de controle door Parlement goed en kritisch werkt en als dat Parlement ook nog slagvaardig kan en wil handelen. Dat laatste daar schort het aan. Het kabinet komt voortdurend weg met ondemocratisch handelen. Als we nu weten, dat macht vaak corrumpeert, dan is zo’n stevige controle toch noodzaak?

  Like

 13. Ximaar zegt:

  Ik plak hier m’n reactie die ik eerder bij Staartje plaatste.

  Ik ben meer voor de Finse of Duitse variant. Dwz een democratie en een Koningshuis zijn niet verenigbaar. We mogen hier stemmen op een persoon van een politieke partij, maar wat er daarna met die persoon, partij en standpunten gebeurt is een loterij door de coalitievorming. We maken deel uit van de EU. Die bepaalt de hoofdlijnen waarbinnen onze regering mag bewegen. De EU is verre van democratisch. Als belastingparadijs is NL behoorlijk corrupt en ook ons piramidespel van koopwoningen deugt voor geen meter. Zou de EU een 5 geven en NL een 6+. Maar in veel andere landen is het doorgaans beroerder. Ons systeem werkt niet als we een veel groter land zouden hebben zoals Duitsland. Daardoor kan je landen ook moeilijk vergelijke. De USA en de EU zijn redelijk vergelijkbaar en je ziet dat ze beide ver van de kiezer staan met te lage opkomsten. IJsland heeft misschien wel het beste systeem, maar die hebben minder inwoners dan Rotterdam. Dat systeem zal niet functioneren bij 17 miljoen inwoners. Als je naar de grootste landen kijkt, dan doet het democratische India het flink slechter dan het ondemocratische China. Als ik in 1 van beide zou moeten wonen, dan werd het duidelijk China.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Dank voor het ook hier plaatsen van deze reactie.
   De schaal speelt inderdaad een belangrijke rol. Het geworstel met stadsdelen in Amsterdam laat dat bijvoorbeeld ook zien.

   Uit Duitsland krijg ik te horen dat de samenwerking tussen de landelijke politiek en de verschillende lagere overheden voor problemen zorgt. De Finse politiek ken ik niet.

   Maar je reactie geeft terecht aan dat er verschillende facetten zijn aan het al dan niet functioneren van een democratie.

   Dank voor deze aanvulling en toevoeging.

   Vriendelijke groet,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.