Blikopeners

Opgegroeid in een dorp was mijn beleving groots. Jaren later ben ik nog eens naar dat speelbosje gaan kijken. Ik waande mij daar altijd onbespied. De 3 bomen en misschien wel 30 struiken bleken opeens erg klein. Op verschillende plaatsen in Nederland heb ik gewoond. Maar het dorp waar ik opgroeide blijft in mijn hart. Mijn geboortestad geeft meer herinneringen aan de talloze bezoeken en logeerpartijen bij mijn grootouders. In Amsterdam hebben mijn buren mijn blik verruimd en geopend.

Het Koninklijk Insitituut Tropen publiceerde een Landenreeks. Een groot deel van deze boekenserie is in mijn boekenkast terecht gekomen. De boekjes met gegevens over taal, religie, cultuur en economie van een land ben ik gaan verzamelen. Van elke leerling zocht de landen informatie. Later werden dat de landen van hun ouders en/of grootouders. Weten en begrijpen van de achtergrond van mijn leerlingen was het doel. Wetenschappelijk publicaties over de oorzaken en gevolgen van migraties naar, door en vanuit Nederland zijn daarna in mijn boekenkast gekomen. Vele malen las en herlas ik deze boekwerken.

Later ben ik Taalcoach geworden. Buitenlanders die hulp vragen bij hun Nederlandse spreekvaardigheid zie ik wekelijks. Zo’n contact duurt volgens afspraak een kalenderjaar. Soms ontstaan daaruit mooie vriendschappen. Maar meestal blijft het bij een jaar. Vaardiger in actief Nederlands en wat wijzer van onze regelgeving en gebruiken vervolgen deze mensen hun eigen levenspad.

Zelf heb ik een tiental landen op 3 werelddelen bezocht. Maar de contacten met eerst mijn leerlingen, hun ouders en daarna met het Taalcoachen hebben mij een nieuwe blik op onze wereld gegeven. Natuurlijk Spelen mijn buren hierin ook voortdurend een grote rol.

Op mijn blog beschrijf ik soms mijn ervaringen met andere landen. Vietnam, Tanzania en de Filipijnen hebben zelfs een categorie gekregen op mijn blog.

Nu schrijf ik deze blogpost met een reden. Het xenofobe, het racisme en facisme klinkt steeds harder en onbeschaamder in Nederland. De Amsterdamse leus “Heldhaftig Vastberaden Barmhartig” staat voor iets. En juist Barmhartig mis ik steeds meer in Amsterdam en Nederland! De jaarlijkse herdenking bij de Dokwerker wordt door sommige gedragen. Maar bij teveel Amsterdammers en naar randgemeenten verhuisde oud-Amsterdammers overheerst meer en meer het xenofobe, het racisme en facisme. Waarbij er van Barmhartigheid niets meer terug te vinden is.

De burgemeester maakt zich nu hard voor twee ambitieuze Amsterdamse vrouwen: https://www.at5.nl/artikelen/208314/uitzetting-dreigt-voor-amsterdamse-zusjes-sofia-24-en-najoua-21-dit-moet-juridisch-worden-rechtgetrokken

Terwijl nu deze week heel veel Amsterdammers hun Ramadan zijn begonnen. De afwijzing van deze groep Amsterdammers in hun vastenperiode zijn voor mij een voorbeeld van het xenofobe, het racisme en facisme dat nu in Amsterdam en Nederland voortwoekert. De Geschiedenis van Amsterdam kenmerkt zich door de leus: Heldhaftig, Vastberaden en Barmhartig. En juist dat laatste mis ik teveel in Amsterdam en Nederland.

Mijn vraag is om onze blikken opnieuw te openen. En met een respectvolle blik naar mensen en onze wereld te kijken.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

33 reacties op Blikopeners

 1. Instemmende groet!

  Geliked door 1 persoon

 2. Anuscka zegt:

  Je hebt het hart op de juiste plek Rob. Wat je allemaal hebt gedaan om je te verdiepen in de achtergronden (en wellicht ook: daardoor ontstane problemen) van je leerlingen… kom daar nu nog maar eens om. Hartverscheurend wat de twee zussen mogelijk te wachten staat. De titel van je blog deed me iets heel anders vermoeden, maar: wat een mooie nieuwe betekenis leer ik hier. Een hoopvolle (en zonnige) groet uit Denemarken!

  Geliked door 1 persoon

 3. Sjoerd zegt:

  In plaats van steeds milder wordt het steeds harder, ook in de politiek. Het aantal aanhangers hiervan neemt ook toe, dat baart mij zorgen.

  Geliked door 1 persoon

 4. meninggever zegt:

  Misschien moet je toch eens wat meer tijd besteden aan de geschiedenis van de stad en de demografische situatie voor je meteen een oordeel velt. Altijd extreem en veroordelend naar Nederlandse mensen die niet voor de lol zijn verhuisd. Vaak was er nergens iets van betaalbaar huis te vinden. Of werd de buurt volledig overgenomen door nieuwe culturen. En niet alleen met alleen maar leukigheid en prima buren. Ik heb er in mijn tijd als Almeerder heel wat gesproken. Uit hun stad verdreven Mokummers die hun buurten zagen veranderen, verloederen. Van Zuid-Oost tot West, van Oost tot Noord. Ook Rotterdam, Utrecht, Den Haag of Gouda, overal gelijk beeld. Jij neigt tot het positieve van multiculti, wie de nadelen meemaakte ziet dat minder rooskleurig en vooral verloedering en criminaliteit. Mocro-maffia komt niet voort uit een positieve insteek, maar vanuit hebzucht en maling aan onze wetten en regelgeving. Vast leuk dat we nu Turks brood kunnen kopen en dat die ene Marokkaanse groentenboer zo aardig is, maar er is meer aan de hand. De dagelijks gang der dingen in dit land maakt dat meer dan eens duidelijk. Hoef je geen zwartkijker voor te zijn….Maar al dat roze denken is net even een brugje te ver…

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Iets langer terug heeft Spinoza een zeer moeilijke tijd in Amsterdam beleefd. Zijn denkbeelden werden vooral verguisd en veroordeeld. Nu wordt er gepocht met deze Amsterdammer. De reflectie door vervlogen tijden geeft vaak een nieuwe andere blik op Amsterdam en de Amsterdammers.
   Amsterdam als emancipatie machine heeft velen de mogelijkheid gegeven om in de zogenaamde overstroomgemeentes een mooi woonhuis met eigen tuin te bezorgen. Wonen met eigen tuin is in een grote stad of onmogelijk of alleen maar weggelegd voor de zeer rijken. De woningen in Gouden Bocht en rondom het Vondelpark zover bewoond zijn voor de meeste Amsterdammers onbereikbaar en onbetaalbaar. Datzelfde geld voor de zeer gewilde woningen in de Jordaan en de Pijp.
   De jaarlijkse demografische gegevens van https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/organisatie/dienstverlening/onderzoek-informatie/ worden door mij nauwlettend gevolgd. Vanaf het moment dat ik een aantoonbare fout in de begroting van het Stadsdeel heb kunnen aantonen. En daarna als bestuurslid van de groep Openbare Basisscholen in Amsterdam-ZuidOost verantwoordelijk voor Personeel en Gebouwen. De juiste gegevens en getallen m.b.t. demografie, scholing, werkgelegenheid en economie in Amsterdam volg ik op de voet.

   Vriendelijke groet,

   Geliked door 1 persoon

   • meninggever zegt:

    Toch, na al die jaren van afkeer van met name de Joods immigranten, niet in de laatste plaats door de Bijbelse veroordeling rond de dood van Christus, zijn ook die meer dan geintegreerd. Integratie doordat men ook trouwde met niet Joodse mensen en zo opging in het Amsterdamse decor zonder enig hobbeltje of probleem. Gast dat nu ook zo? Hoeveel moslimmeiden trouwen men niet-moslims? Lala Gul kan je daar een heel verhaal over vertellen. En zo zijn er meer. Daarbij spreekt men de taal niet zo blijkt uit haar story. Interessante lectuur. Hoe zit dat met al die anderen die hier kwamen en het ook probeerden? De meeste culturen verdwenen al na enkele decennia, soms een eeuw in de Nederlandse c.q. Amsterdamse. Logisch, dat moet een stad doen. En natuurlijk behoudt men eigen gebruiken en wellicht een deel van de taal. Maar omgekeerd benaderen en verwachten dat de stad, taal en cultuur zich bij jouw wensen aanpast is echt niet de juiste weg. Valt op af te studeren…

    Like

    • Willem zegt:

     Het eerste deel van je bijdrage is kort samen te vatten als ‘de immigranten werden na verloop van tijd Amsterdammer met de Amsterdammers’. Een vrij natuurlijke reactie. Mijn geboorteprovincie kent ook een lange geschiedenis van arbeidsimmigranten die ook na verloop van tijd Drent werden met de Drenten.Alleen gaat daar als regel wel eeen paar generaties overheen. Daarom verbaast het mij zo dat je even later de vraag opwerpt hoeveel moslimmeiden met niet-moslims trouwen. Grofweg is die bevolkingsgroep er pas sinds de jaren ’70. Integratie heeft tijd nodig en die zul je ze moeten gunnen.
     Persoonlijk sta ik altijd versteld van het aantal Engelstaligen die zelfs na 20 jaar woonachtig te zijn in ons land nog steeds niet in staat zijn een eenvoudig gesprek te voeren in het Nederlands. Persoonlijk zou ik ,me doodschamen als ik 20 jaar in een land woonde en nog niet met mijn buurman in de landstaal zou kunnen communiceren. Maar laten we wel zijn; ook Nederlanders die emigreren klitten vaak samen in hun eigen bubbel. Ik heb vrij veel familie zitten in Zuid-Amerika. Ze zijn er allemaal in de jaren ’50 heengegaan en slechts een ervan is niet blijven hangen in de ‘Hollandse kolonie’, maar heeft carriere gemaakt in Sao Paolo. Overigens wel bij een Nederlandse multinational, voor hij zijn eigen goedlopend bedrijf is begonnen.
     Over het vasthouden aan de eigen gebruiken en taal nog het volgende; realiseer je dat Amsterdammers daar ook sterk in zijn. In het dorp waar mijn ouders woonden kwamen een jaar of 40 geleden twee echtparen wonen die tot dan nog nooit echt buiten Amsterdam geweest waren. Binnen een half jaar waren ze bezig om hun woonomgeving te ‘veramsterdammen’ Iedereen moest doen leven volgens hun normen, zelfs de streektaal was in hun ogen (oren) achterlijk en deden geen enkele moeite om het te leren verstaan, terwijl zijzelf vrij plat Amsterdams spraken. Ik herkende hun taaltje (accent) als Noord-Amsterdams of Zaandams. Het verschil tussen die beide dialecten heb ik nooit goed kunnen onderscheiden. Na een jaar of twee zijn ze weer verhuisd naar ‘het westen’, want ‘er was niet te leven met die achterlijke Drenten’.
     Ik zou ervoor kunnen kiezen die twee gezinnen representatief te laten zijn voor alle Amsterdammers, maar dan zou ik alle goedwillende Amsterdammers tekort doen en incidenten de status geven van ‘geldig voor iedereen’ (van die bevolkingsgroep) .
     In de jaren ’50 kwamen de Molukkers in Nederland en nu, ruwweg 3 generaties verder, beginnen die zich ook te mengen met de Nederlandse bevolking.
     Tijd is de belangrijkste factor voor integratie en wie onvoldoende tijd neemt zal verkrampen volgens Confusius.

     Geliked door 1 persoon

     • meninggever zegt:

      De Molukkers kwamen hier met het idee dat ze tijdelijk zouden verblijven en dat hun cultuur straks (..) weer gewoon zo zuiver als mogelijk op de door hen geliefde eilanden zou kunnen worden heropgevat. Dat is met veel gastarbeiders van toen hier ook zo gegaan. Italianen, Spanjaarden, Joegoslaven etc. Allemaal tijdelijk hier (behalve als ze trouwden met een Nederlandse schone en zo bleven) en daarna weer terug naar de thuisbasis. Het blijft dus verbazen dat we t.a.v. Turken en Marokkanen altijd weer de excuuskaart moeten trekken omdat die na 50 jaar nog de taal niet spreken of zelfs maar trachten echt te integreren. Het antwoord is simpel, een dubbel paspoort en dito moraal. Want van de grote dictator in Ankara mogen Turken niet eens integreren in het westen, hun dochters niet trouwen met niet-moslims en jonge mannen wellicht wel trouwen met een bloonde deerne uit onze streken maar dan moet die wel meteen moslima worden. Geldt ook voor veel zo niet alle Marokkanen. Integratie is iets anders als vasthouden aan je eigen taal als uitgangspunt. Het is meebuigen met de omgeving waar je zelf voor hebt gekozen te gaan wonen, werken en leven. Niet vanuit de gedachte dat je wel weer eens terug gaat, maar gewoon omdat je het hier fijner of vooral veiliger vindt. En daarbij, ik ken voldoende voorbeelden van lieden die uit andere landen afkomstig, maar niet moslim, wel de taal na 1,5 jaar eigen maakten, de schouders zetten onder een studie of onderneming en hier zeer succesvol kunnen leven tussen al die Kaaskoppen. Of je als Amsterdammer de provincialen onze taal moet leren? Beetje aanmatigend wellicht, maar Amsterdams, Zaans, Betuws of Rotterdams, het is allemaal wel verwant en verstaanbaar. Behalve die plat sprekende Drentenaren…..:)

      Like

      • Rob Alberts zegt:

       In de tijd van de telefoonboeken was in Amsterdam ‘de Vries’ in alle mogelijke spellingsvormen de meest voorkomende naam. Fries de Fries heeft meen ik aan de gemeenteraadsverkiezingen deelgenomen. Waarbij ik meteen wil toevoegen dat het begrijpen van het Fries mij moeite kost. Het volgen van een Friese blogster schrijvend in haar eigen taal gaat mij steeds beter af.
       De beschrijvingen van Willem met betrekking onze Nederlanders na hun immigratie ondersteun ik volledig.
       Waarbij een andere medeblogster altijd beschrijft dat 2 of zelfs 3-talig zijn een verrijking is in het leven van deze persoon.

       Vredelievende groet,

       Like

       • meninggever zegt:

        Als daarmee de basistaal van dit land, toch het Nederlands, ondergeschikt is wordt ons land (wellicht is het dat al) een soort Babel. En wie zijn klassiekers kent weet hoe het daarmee ging…. De excuuskaart maar steeds trekken ondermijnt het vaderlandse gevoel en de wil er echt iets van te maken samen…

        Like

        • Rob Alberts zegt:

         De ontwikkeling van het zogenaamde Neder Diets van voorbij Duinkerken tot aan de Duits-Deense grens is een zeer interessante studie. De terechte vraag om erkenning van de gesproken en geschreven taal in de verschillende huidige provincies zijn daar een mooi voorbeeld van. De bijdrage van Willem over Amsterdammers dit met hun taalgebruik weer terug naar Amsterdam verhuisden is een mooi voorbeeld over acceptatie en aanpassing van Amsterdammers elders in Nederland. Stille groet,

         Like

         • meninggever zegt:

          En opnieuw wordt de excuuskaart getrokken ipv inhoudelijk in te gaan op (tegen)argumentatie. Blijft jammer…

          Like

          • Rob Alberts zegt:

           Ik kan met de beste wil van de wereld geen excuses in mijn reacties vinden …
           Wel probeer ik te beschrijven dat elke levende taal aan verandering onderhevig is.
           Waarbij de elite binnen de gemeenschap vaker een behoudende en conservatieve e houding aanneemt t.a.v. gangbare taalveranderingen. Terwijl in de praktijk jongeren en nieuwe taalgebruikers voor taalvernieuwing en ontwikkeling zorgen in de desbetreffende taak.
           Taalvorming en taalontwikkeling is een aparte specifieke wetenschap. Leuk studieobject!

           Zonnige groet,

           Geliked door 1 persoon

          • meninggever zegt:

           Aanvullend; het zoeken naar argumenten waarom mensen zich niet hoeven aan te passen maar mogen verwachten dat wij ons aan hen aanpassen is een trend in jouw antwoorden. Dat noem ik de excuuskaart. Steeds maar weer de lastige zaken omzeilen omwille van een linksige agenda die wel de voordelen ziet, nooit de nadelen van al die instroom….

           Like

 5. Je blik verbreden door ook ver buiten Europa te durven gaan kijken, zou voor veel landgenoten een nuttige stap kunnen zijn.

  Geliked door 1 persoon

 6. Karel zegt:

  goed blog Rob
  al zie ik toch ook wel wat waarheid in de reactie van meninggever , helaas moet ik zeggen

  instemmende groet

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Meninggever verwoordt terecht de teleurstelling van velen. Ook dat geluid moet uitgesproken en gehoord worden. Dat is onderdeel van de vrije democratie in Nederland.
   Jammer genoeg zijn veel teleurstellingen niet eenvoudig en snel te verhelpen!

   Democratische groet,

   Geliked door 1 persoon

 7. Karel zegt:

  nee Rob ik geloof niet dat je wat gemist hebt
  of het moet zijn dat ik schreef over dat het wandelen me zwaar viel , maar met wat conditie opbouwen , kon ik gister een 17.5 km lopen
  die fiets die je elders ? voorbij zag komen , haal ik 25 mei op
  ik heb sinds dinsdag j.l 2 afspraken staan voor 2 prikken

  rustdag groet

  Geliked door 1 persoon

 8. En zo is dat. Helemaal mee eens, maar een wel niet alleen in Amsterdam maar in het hele land, wat zeg ik, de hele wereld

  Geliked door 1 persoon

 9. Matroos Beek zegt:

  Helemaal mee eens Rob. Een log naar mijn hart.
  Bekommerde groet.

  Geliked door 1 persoon

 10. Appelvrouw zegt:

  In de tijd dat ik nogal eens in Den Haag logeerde heb ik me een buitenlander gevoeld en soms zelfs bedreigd, en dat was niet door de blanken, in ramadantijd ben ik een theewinkeltje uitgestuurd omdat ik in een korte rok was. Wist ik veel… ik was toch in Nederland?
  Ik weet ook niet goed waarom ik me als Nederlander aan moet passen bij andere culturen die er voor kozen hier naar toe te komen.
  Zelfs hier in Groningen hoef ik niet in korte rok te fietsen langs de moskee boerderij, daar kijken de mannen je zo ongeveer een djellaba aan, alsof ik iets fout doe.

  Dit komt natuurlijk ook op andere manieren voor in de Veluwe, waar ik vandaan kom, hoe het nu is weet ik niet maar tot ca 20 jaar geleden hoefde je daar op zondag ook niet in een langebroek de kerk in te komen, of je was buiten te hangen.
  En mijn Groningse buurvrouw wil wel graag dat ik mijn tuin steriel houd.

  Toch denk ik dat ik stiekem wel erg Nederlands ben en niet zo dol op culturen die hier infiltreren en van mij eisen dat ik me bij hun aanpas.
  Maar dat is niet correct om toe te geven, dus ik zwijg er over.

  Geliked door 2 people

  • Rob Alberts zegt:

   Voor mij hoef jij niet te zwijgen. Ik heb liever dat je openhartig spreekt en schrijft.

   In Boskoop verwonderde ik mij over de kleding en de regelmatige kerkgang. Al ging het vooral langs mij heen. Zoals ik hier in de Bijlmermeer de Afrikaanse vrouwen bewonder met hun prachtigste kleding bij hun kerkgang.

   Ik bekijk het, bewonder of verwonder.

   Op dezelfde manier als ik mijn Katholieke buren in Brabant en elders verwoed de voortuin en stoep zag opruimen en schoonmaken.

   Leven en laten leven is mijn devies.

   Vredelievende groet,

   Geliked door 1 persoon

 11. Spontanity zegt:

  Die blikopeners moeten ze nog uitvinden 🙂

  Geliked door 1 persoon

 12. Niet aléén in Amsterdam zeer waarschijnlijk, maar in heel Nederland, denk ik.
  Zoals ook in heel Frankrijk ( een beetje groter dan NLD ) dat ook het geval is !
  Ook ik heb 10 jaar in een Montalbanese wijk gewoond, met vooral Arabische buren;
  Een heel goede verstandhouding onder ons, ik werd bij hun Arabische / islamistische feesten betrokken en zij bij mijn Nederlandse / Franse gebruiken. Onderlinge hulp was ‘heel gewoon’,
  een buur zorgde voor mijn fiets als ik er een probleem mee had, een ander zorgde voor mijn hond, poes en planten als ik afwezig was en ik nam de schoolkinderen bij mij in huis voor hulp bij het huiswerk, samen de tophits luidkeels meezingen na het gedane huiswerk ( meteen ook als ‘engelse les’ ) of paste een zieke op als nodig…
  Een handvol nare, agressieve jongelui uit een naburige wijk, maar problemen scheppend in de onze, waren de reden van mijn vertrek uit die wijk / stad, anders zou ik er nu nog wonen !
  Een heerlijke tijd, met mooie herinneringen en durende vriendschappen ook al ben ik nu ver verwijderd van de stad Montauban.
  Ik ga nog eens op zoek naar jouw rubriek over de Filippijnen,
  ook daar ben ik nauw bij betrokken doordat mijn zoon er woont, mijn schoondochter Filippijnse is
  en de 2 kleinkinderen daar opgroeien. Een land waar ik ook graag vertoef
  ( nu niet mogelijk door de corona-crisis ) ook o.a. om het kontakt met de bevolking.
  Een voorjaarsgroet uit het Zuiden Rob,
  hanny

  Geliked door 2 people

  • Ik heb niét de héle Arabische cultuur veroordeeld door de erg nare ervaring met die erg vervelende jongelui ! Zij zorgden voor een slechte reputatie van hun hele wijk ! Watr volgens mij niet terecht was. Zij hadden het op mijn buurvrouw en mij gemunt omdat wij hen terecht wezen op hun vandalisme en hun doen en laten IN onze flat… wij probeerden te pràten met hen, wat achteraf nutteloos was in dit geval, hun brein beneveld door drugs en alkohol ( helemààl niet islamitich ! ) . Maar in pers en nieuwsberichten is alleen plaats voor zulk sensationeel ‘nieuws’ en wordt aan de goede kanten van gemengde kulturen geen aandacht besteed en worden zo àlle anders-gelovigen als in een verdoem hoek geplaatst. Erg jàmmer !

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.