Woede en Verontwaardiging

In mijn wijk ontstaan regelmatig nieuwe initiatieven. Ik schrijf er geregeld en trots over. Tegelijkertijd kan ik soms ook zeer verontwaardigd en woedend rondlopen. In het weekend geeft Renate Nollen van de praktijkgemeenschap Voedselbos Amsterdam-ZuidOost een rondleiding. Een grote groep bewoners wil het zelfbeheer van het Openbaar Groen uitbreiden. De groep Bloemenlinters in Kantershof krijgt een ondersteuning. Het plan is om op diverse plekken in de woonwijk moestuinen aan te leggen. Eetbaar, natuur en diervriendelijk groen willen de bewoners gaan aanleggen en beheren.

Een mooi tegenwicht naar de volledig betegelde, met schuren bebouwde en gesloten omheinde tuinen van andere Kantershoffers. Het egelbestand in de woonwijk is grotendeels verdwenen. Hoewel de Bijlmerweide nog wel egels heeft. En de Egelopvang in de Bijlmerweide nog geregeld egels vrijlaat. De betegelde, bebouwde en afgesloten tuinen vormen een onoverkomelijke hindernis voor de egels. Geen schuilgroen, geen eten en geen doorgang maakt dat de egels uit Kantershof verdwijnen.

Voor de vogels geldt er een belangrijke beschermregel: het broedseizoen start op 15 maart 2021 en eindigt op 15 juli 2021. Bomen mogen in deze periode niet gesnoeid worden. In Kantershof is dit extra belangrijk. Vogels zijn de ideale bestrijding van de eikenprocessierupsen. Samen met een bloemrijk en insectenrijk groen is dit de meest effectieve bestrijding voor de eikenprocessierupsen. De Bloemenlinters en leden van de Praktijkgemeenschap Voedselbos Amsterdam-ZuidOost weten dus goed waar zij mee bezig zijn! De bindende afspraak met de gemeente is dat het snoeien van bomen door professionele vaklieden van de gemeentelijke bomenploeg en/of ingehuurde groenaannemers gedaan wordt.

Mijn woede en verontwaardiging gaat dan ook uit naar de vader die samen met zijn kleine kinderen moedwillig meerdere bomen heeft toegetakeld. Zonder overleg, zonder toestemming, zonder correct aangevraagde of verleende kap- en/of snoeivergunning! Schaduw, blaadjes, vruchten, beestjes of het uitzicht ??? De ongeorganiseerde, niet geïnformeerde, niet-deskundige en/of natuurhater weet op deze manier alle mooie afspraken en goede bedoelingen van de nieuw uitgebreide groep Bloemenlinters onderuit te halen.

Gelukkig zijn er ook afspraken gemaakt om een aantal nieuwe perenbomen in Kantershof te planten. Van alle uithoeken van Amsterdam komen natuurliefhebbers naar Kantershof om de woonwijk met mooie fruitbomen te vergroenen. Natuurlijk gaat dit volgens de gemaakte afspraken, de natuurwet en onder deskundige begeleiding. En een jong buurmeisje vertelt mij trots dat zij samen met haar moeder en buurvrouw een appelboom, perenboom en een kersenboom in het plantsoen hebben geplant. Hoe groot kunnen de tegenstellingen zijn in een woonwijk ??? En wat een tegenwicht naar zo’n individuele bomenvernieler!

https://1104enzo.nl/bewoners-planten-perenbomen-in-kortvoort-en-kantershof/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

19 reacties op Woede en Verontwaardiging

 1. Mooi. En niet opgeven. Alle kleine boompjes helpen👍🏻

  Geliked door 1 persoon

 2. Koen zegt:

  Ik hoor je tandengeknars tot in Mozambique. ‘Zalig de armen van geest ‘ (uit: de bergrede) geeft je vast geen troost op het moment dat je de vernieling ziet.

  Like

 3. Karel zegt:

  mogge Rob
  en is deze man en zijn kinderen op hun vreselijke misdadige manier van doen aangesproken door het gemeentelijke gezag , of gaven die uit angst niet thuis
  ja groen is zo belangrijk voor al wat leeft , dus ook voor de mens , ik hoop dat het bij jullie in de wijk en ver er buiten goed komt

  ja die draad en de verhalen van die vreselijke oorlog komen door m’n blog zeker boven
  op dat we nooit vergeten 😦
  ik wandel straks in het groen , zonder schuttingen

  wandel groet

  Like

 4. Onbegrijpelijk zo’n natuur vernieler en heel begrijpelijk jouw woede!

  Like

 5. meninggever zegt:

  Mij valt vooral op dat overheden het met de kapvergunningen (al dan niet verstrekt) niet zo nauw nemen. Bewoners doen hun best om groen te behouden, de overheden (gemeente/provincie/rijk) trekken zich er weinig van aan. Alles moet wijken voor de moderne tijd, soms omdat men ‘ziekten’ constateert in eeuwenoude bomen, soms voor de schaduw, maar altijd heeft men de zaag eerder in de hand dan de overleghamer….Heel wat protesten werden zo in de kiem gesmoord…

  Like

 6. KnutzEls zegt:

  Als de overheid raak hakt en velt, kun je van onwetende burgers niet anders verwachten. Tot voor een paar jaar wist ik ook niet van een snoeistop voor de vogels. Maar je boosheid begrijp ik maar al te goed.

  Like

 7. gewoonanneke zegt:

  Gelukkig zijn dat zo te lezen dan de uitzondering maar zonde is het wel om zomaar bomen te verwijderen.

  Like

 8. picpholio zegt:

  Sommige mensen lijken echt te pedalen kwijt te zijn…. het zal wel weer aan de corona liggen zeker 😉

  Geliked door 1 persoon

 9. Matroos Beek zegt:

  Ik hoop dat er steeds meer burgers slimmer worden dan de overheid. Het is nodig.
  Lieve groet.

  Geliked door 1 persoon

 10. Gelukkig gaan we hier wat zuiniger met het groen om. Wij wonen nog steeds in één van de groenere wijken en daar is de gemeente nu bv bezig met biologische bestrijding van de processierups.

  Geliked door 1 persoon

 11. Sjoerd zegt:

  Ik ga door met de positieve zaken. Uiteindelijk zullen die straks het beeld moeten bepalen in je eigen woonomgeving.

  Geliked door 1 persoon

 12. Kakel zegt:

  Wij hebben met de buren aan weerszijden egeldoorgangen gemaakt. Simpel: op verschillende plekken de onderkant van de schutting zagen. Er scharrelen hier behoorlijk wat egels rond. Dat voelt goed, Rob.
  Kennis is macht. Daar ligt ook een taak van de overheid. Burgers die natuur zien als iets waar je last van hebt, moeten terug naar school.
  In het koeienbos heeft de gemeente vandaag een stuk gras verwijderd en ingezaaid. Het kan!
  Groene groet.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   De bewoner is door mij eerder, een jaar of 2 geleden geïnformeerd over natuurvriendelijke tuinieren en de afspraken bij bewoners zelfbeheer.

   Jammer genoeg zonder enig resultaat!

   Natuurvriendelijke groet,

   Like

 13. Willem zegt:

  Voor mij was het ook nieuw dat je een snoeivergunning aan moet vragen, of is dat alleen in Amsterdam het geval. Tot nu toe snoeide ik onbekommerd als het nodig is en de tijd van het jaar
  was daarbij ondergeschikt. Dat was ik van kind af aan gewend en mijn vader snoeide ook ’s zomers wel als het nodig was. Het is me echter wel met de paplepel ingegoten dat je altijd eerst keek of er geen nesten in zaten. Mijn doorgaans zachtmoedige vader kon behoorlijk hardhandig worden als je je daar niet aan hield. Maar het ging dan vaak om fruitbomen of andere productiebomen.
  Wat ik niet helemaal begrepen heb is of de bomen waar de grote verontwaardiging over gaat, op gemeentegrond staan of dat het particuliere bomen zijn. Dat lijkt me wel uit te maken.
  Valt het na te gaan wat de beweegredenen van de man geweest zijn? Als het om uitzicht of zoiets subjectiefs gaat dan had hij het ook ’s winter kunnen doen en als het een boom is die gesnoeid moet worden na de bloei dan had de beste man ook wel even kunnen wachten lijkt me.
  Maar het kwaad is geschied en te hopen valt dat de onderhavige vader ervan geleerd heeft.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Het snoei- en kapverbod tijdens het broedseizoen geldt voor privé terreinen en openbare terreinen. Achteraf beweren dat er geen nestbouw en/of gebruikte nesten aanwezig zijn mag. Voor snoei en kappen moet altijd vooraf een vergunning aangevraagd worden. Tegenstanders hebben 6 weken de tijd om bezwaar te maken.
   Bij elke verleende kapvergunning moet in de nabije omgeving een vergelijkbare boom terug geplant worden.

   Bij elke gemeente zijn de precieze details op te vragen.

   In het door mij beschreven geval gaat het om bomen in het Openbaar plantsoen.
   De afspraak met de gemeente is dat er wel bewoners zelfbeheer bestaat. Maar dat het noodzakelijke boom-onderhoud en beheer door de gemeente gedaan en/of georganiseerd wordt.

   Bezorgde groet,

   Like

 14. Spontanity zegt:

  Ik hou onze eigen tuin bij.
  Zet vlinderlokkende planten in de tuin en meer van dat.
  En dat is het.

  Geliked door 1 persoon

 15. Een ernstig slecht voorbeeld voor zijn kinderen ook… tjonge wat een e…l

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.