Kattenliefde …

Een kattenliefhebber ben ik nooit geweest. Misschien iets aangeleerds? Mijn vader was naast een Tropische vissenliefhebber ook een vogelliefhebber. Met schrikdraad moest hij zijn buitenvolière beveiligen. Buurtkatten en de verwilderde katten uit het nabij gelegen bos zijn altijd trouwe bezoeker van zijn buitenvolière geweest. In mijn tuin leven de Familie Mus, Pimpelmees en Merel. Dat wil zeggen dat er jaarlijks 2 broedpogingen zijn. En dat de buurtkatten tijdens het broedseizoen geduldig op de loer zitten. Ofwel een ouder of de eerste uitvliegende jongelingen worden verschalkt en/of gegeten.

In alle toonaarden wordt dit door mijn buren ontkend. Hun kat doet zo iets niet. Hun kat blieft alleen maar dat dure speciaal voer uit het eigen voorbakje. Wanneer ik klaag dat hun katten zich ook in mijn huis nestelen krijg ik allerlei adviezen. Alsof het mijn taak is om er voor te zorgen dat hun kat niet bij mij naar binnen dringt. Ja, voor het opruimen van de achtergelaten ontlasting krijg ik dan weer wel hulp aangeboden. Vergezeld van de opmerking dat ik gedurende de zomer vooral al mijn deuren goed gesloten moet houden om herhaling van de katteninsluip te voorkomen.

Volhardend blijven de Families Tuinvogels nestelen en broeden in mijn tuin. De natuur volgt haar eigen wetten. Zoals sommige buren weer hun eigen wetten en rechten aanhouden. Onderzoek geeft steeds meer aan dat de meest efficiënte bestrijding van de eikenprocessierups m.b.v. van vogels is. Het koesteren van vogels, inheemse kruiden en natuurlijk groen helpt. Waarmee ik niet wil zeggen dat de buurtkatten verantwoordelijk zijn voor de problemen met de eikenprocessierupsen. Maar behulpzaam zijn zij ook weer niet.

Tellingen m.b.t. de hoeveelheid jaarlijks geconsumeerde tuinvogels door katten zijn moeilijk te maken. En de aantallen die rondgaan verschillen gigantisch. Of de getallen afhankelijk zijn van de telling door vogel- of kattenliefhebbers is wellicht een leuk nieuw onderzoeksonderwerp.

Zelf zie ik een oplossing met de regelgeving m.b.t. hondenbezit. Verplicht opruimen van de ontlasting en alleen loslaten in daarvoor aangewezen gebieden. Mijn ene buurvrouw zegt dat haar kat nooit buiten komt. Mijn andere buurvrouw loopt elke avond een rondje door de buurt met haar kat. En laat deze kat verder nooit alleen buiten. Een ander zegt weer dat een binnenkat de ideale oplossing is tegen huismuizen. Blijven de hoogoplopende conflicten met de buren die mij vooral voortdurend met verwijten bestoken.

Katten- of vogelliefhebbers er zal altijd een zeer levendige discussie blijven? Of moet ik zeggen dat het altijd een dodelijk gespreksonderwerp is ???

https://www.nu.nl/uit-andere-media/6128747/onderzoek-jachtlust-van-kat-kan-getemperd-en-zo-red-je-vogels.html

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

26 reacties op Kattenliefde …

 1. gewoon dreigen dat je van hun kat pantoffels maakt 😉 . Niet dat het helpt maar ze schrikken wel, dan.

  Geliked door 2 people

 2. Menck zegt:

  De natuur doet niets zonder doel. Dat wist Aristoteles al. In de natuur zorgen planten en dieren voor hun eigen voedsel. Komt daarbij dat de een zijn brood een ander zijn dood is. Eten en gegeten worden, kortom. Niks tegennatuurlijks aan.

  Geliked door 1 persoon

 3. Zelf ben ik wél kattenliefhebber, maar het is een hele tijd geleden dat we zo’n dier in huis hadden. Geen tijd, teveel van huis weg,… Katten volgen hun instinct, en zullen inderdaad een vogel grijpen als ze er kans toe krijgen. Net als wij die pannenkoek uit de lucht zouden grijpen, moest die onze neus voorbijvliegen.

  Like

 4. Vogeltjes waren voor onze katten waarschijnlijk altijd te snel. Maar we vonden zo af en toe wel eens een muisje op de deur. Ik kan me nog herinneren dat mijn eega eens niets vermoedend blootsvoets op zo’n dood, intussen flink afgekoeld muisje stapte. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Karel zegt:

  broed periode honden aan de lijn en katten binnen . uit
  ik houd van beiden

  Geliked door 1 persoon

 6. gewoonanneke zegt:

  Breek me de bek niet open……. katten ben ze gaan haten of eigenlijk meer de eigenaren die ze volgens mij allemaal een routekaartje om hun nek hangen richting MIJN tuin en zelf een helemaal betegelde tuin hebben waar katten gauw uitgekeken zijn. GRRRRRRRRRRRRRRRR

  Geliked door 1 persoon

 7. Matroos Beek zegt:

  Ik las dit artikel gisteren ook in de krant.
  Mijn katten zijn nu ook zéér onrustig met al die lekkere vogeltjes voor hun neus. Helaas voor hen, kunnen ze er niet bij, want ze hebben een buitenkooi. Mijn katten komen dus écht niet bij de buren, zelfs niet in onze tuin. Aan mij zal het niet liggen Rob. Echt niet.

  Geliked door 2 people

 8. Ben ook geen kattenmens, en zeker de katten van mijn buren moeten wegwezen!

  Geliked door 1 persoon

 9. Spontanity zegt:

  Hier geen eigen kat of hond, maar…..
  morgen komt Sokje weerl logeren, en ik vind het toch leuk 🙂 🐱

  Like

 10. Sjoerd zegt:

  Mijnkatten komen ook niet buiten. Alleen op het terras, maar dat is voor de katten afgeschermd.

  Like

 11. Bertie zegt:

  Een blijvend probleem, vrees ik.
  Hoewel wij zelf echte kattenliefhebbers waren begrepen we het probleem. De enige oplossing die we konden bedenken was: niet teveel katten in een straat. In het buurtje rondom staan zo’n vijftien woningen en daar loopt één kat rond, dat is echt voldoende om de muizen enigszins weg te houden en zijn familiaire visites zijn te behappen.
  Maar verderop zijn er meer, teveel voor een buurtje.
  Volières in de schuur is een mogelijkheid.
  Overigens komen de vogels altijd weer terug. Kennelijk accepteren ze het gevaar..

  Like

 12. Het probleem van te weinig wilde vogeltjes is te weinig insecten, niet een overvloed aan katten. Ik heb katten en ik heb vorig jaar alle moeite gedaan om de vogeltjes in de tuin in leven te houden. Notabene mijn kater kreeg een vogeltje te pakken en heeft daar op zijn flikker voor gekregen. Ook dit jaar houden we contact met de meesjes en houden de katten binnen als ze uit gaan vliegen.

  Katten haten lavendel makkelijke plant, makkelijk te delen als het te groot wordt, ruikt zalig. Katten haten koffiedik maar het is goed voor je tuin, google eens wat de buurvrouw moet vooral haar tuin aangenaam voor haar kat maken. Hier hebben ze 3 kattenpoepperkjes.

  Geliked door 1 persoon

 13. Willem zegt:

  Een paar dagen geleden las ik in de krant ook een artikel dat verwees naar het Britse onderzoek en ook daarin miste ik bij de mogelijke maatregelen het ouderwetse, maar desondanks wel effectief middel. Er bestaat zelfs een oude zegswijze over “De kat de bel aanbinden” Een halsbandje, fluorescerend of niet, maakt nu eenmaal geen geluid.

  Geliked door 1 persoon

 14. Plato zegt:

  Ik ben het wel met je eens. En ook: iedereen die zegt: dat doet mijn kat niet, die heeft geen goede herinnering aan de pure waarheid (vrij naar de heer Rutte). Elke kat zit achter vogeltjes aan en als hij dat niet doet is hij dood.
  Nu heb ik ook een kat en die is meestal binnen. Maar ik merk hoe moeilijk het is zo’n beest binnen te houden. Hij dreigt telkens te ontsnappen want de natuur roept. Dat hebben honden toch niet of veel minder. Dus een kat binnenhouden is echt wel een toer hoor.

  Like

 15. meninggever zegt:

  Het buitengebied waar ik elke dag doorheen wandel maakt me duidelijk dat niet katten de grootste rovers zijn, maar meeuwen, en die zwarte kraaiachtigen. Die stelen pulletjes uit het water, kuikens, kleine vogeltjes, en noem maar op. Vaak gezien en helaas machteloos moeten zien hoe die kleintjes door grote vogels worden gezien als prooi. He….o…dat is ook natuur! Maar dan ineens niet? Katten zijn per definitie roofdieren. Overleven in het wild, een hond niet. Mijn katten komen nooit buiten, maar er lopen er genoeg in de tuin of over straat van de buren. En die vangen dan weer kleine muisjes en wellicht ook een zwakker vogeltje. So what.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Fijn om te lezen dat jouw huisdieren bij anderen geen overlast veroorzaken. Want dat is de hoofdreden waarom ik mijn blogpost heb geschreven. Niet de katten verwijt ik hun natuur. Wel mijn buren die zich het recht toe eigenen om d.m.v. hun huisdieren in mijn tuin en huis overlast te veroorzaken.

   Eten en gegeten worden is en blijft onderdeel van de natuur.

   Vrolijke Voorjaarsgroet,

   Like

 16. Kakel zegt:

  Een kattenbelletje zou een goed begin zijn. Dat horen de vogels een kat in elk geval aan komen.
  Rosa loopt in het dorp aan de riem. Ze loopt alleen los in de polder. Wij vinden het de gewoonste zaak van de wereld om haar poep op te ruimen. Zelf stappen we ook niet graag in een hondendrol. Vanzelfsprekend mijden we kinderspeelplaatsen. Maar je hebt er hondenbezitters bij…
  Een buurtkat komt altijd over de deur van de schutting onze tuin in. Ik heb er een stuk kippengaas tegenaan gespijkerd met uitstekende puntjes. Vindt-ie niet zo lekker (-:

  Like

 17. elsjeveth zegt:

  Ik ben een kattenliefhebber, helaas kan ik hun donkere kant niet ontkennen. Roofdier pur sang

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.