Immigratie naar Nederland is van alle tijden. Dat die immigratie ook uit onverwachte kanten heeft plaatsgevonden wordt steeds duidelijker. Op de website Historiek.net lees ik een interessant artikel. Op Twitter volg ik Hester Loeff zij struint dagelijkse de Zeeuwse stranden af en vindt daar de meest prachtige vondsten.
De meesten van ons zullen niet weten dat voor onze kust een van de belangrijkste archeologische en paleontologische vindplaatsen ter wereld ligt. Daar waar nu zee is was het de afgelopen 1 miljoen jaar meestal droog. Je kon van hier naar Engeland lopen door een ondiep dal waar de grote voorlopers van Rijn, Maas, Seine en Theems samen een machtige rivier vormden. Langs de rivieren trokken tijdens de ijstijden grote grazers zoals mammoeten en wolharige neushoorns, maar ook kuddes rendieren, paarden en steppewisenten. Het geelbruine, kruidenrijke landschap en de begroeiing langs de oevers vormden een voedselrijke omgeving, ook voor jagers en aaseters, zoals wolven, beren, de sabeltandkat en hyena’s. En voor ons, de mens.
Meer dan 900.000 jaar geleden volgden de eerste mensachtigen de kustvlakten en bereikten Noord-Europa en het huidige Engeland door dit gebied. Later was deze omgeving millennia lang het jachtterrein van de Neanderthaler, onze evolutionaire verwant die in het DNA van velen voortleeft. Honderdduizenden keren gingen zij hier op jacht, sloegen hun kampementen op, maakten hun werktuigen en leefden hun levens. Tenminste twee keer zagen ze een ijstijd komen en trokken ze weg, voor de ergste koudepiek het gebied onleefbaar maakte. Na de laatste ijstijd kwamen ze niet meer terug. Wij wel. De moderne mens die 45.000 jaar geleden aankwam in Zuid-Europa vereerde het Noordzeegebied slechts met korte verblijven tot het te koud werd. Na de laatste ijstijd en met het opwarmen van het klimaat in het Holoceen 11.650 jaar geleden, ons huidige geologische tijdvak, bleven we hier voorgoed. Het landschap was rijk, de bossen kwamen terug met berken en dennen en later ook loofbomen, zoals beuk en eik. Jacht vond nu plaats op bosdieren waar nu ook nog steeds op gejaagd wordt, zoals edelhert, wild zwijn en ree.
Het landschap stond niet stil. Door de klimaatopwarming smolt verder noordelijk steeds meer ijs en langzaam maar zeker stroomde het Noordzeebekken vol. Vóór de oprukkende kustlijn ontstonden stranden, kreken en kwelders. Vis, zeevogels, zeezoogdieren en schelpen vormden rijke voedselbronnen. Verder naar het achterland creëerde het stijgende grondwater een enorm zoetwatermoeras met rivieren en meertjes. Het was goed toeven op de hogere delen zoals duinen en zandruggen, waaronder de Bruine Bank en de Doggerbank. Aan de laatste dankt het gebied zijn naam: Doggerland. De omgeving bood de jager-verzamelaars een leven in overvloed, met jachtwild, watervogels, heel veel vis zoals snoek en paling en een breed spectrum aan plantaardige bronnen. Maar het zou niet blijven. Langzaam maar zeker verdronk Doggerland, soms geleidelijk, soms snel, maar altijd in beweging. De bewoners hebben het moeten zien veranderen. De plek waar opa jaagde, was de plek waar je nu een volle visfuik naar boven haalde en de plek van de voorouders toen, was de plek van de golven nu, voorbij het strand. Aan het eind van het zevende millennium v.Chr. maakten gebeurtenissen ver weg een eind aan Doggerland. De doorbraak van een ijsmeer in het huidige Canada en een tsunami voor de Noorse kust gaven het laatste zetje aan het land dat nog over was. De zeespiegelstijging door afsmelting zette langzaam nog zo’n 2000 jaar door tot de duinenrij zich sloot met de voorlopers van onze huidige stranden. Althans, voorlopig.
Met de volgende weblink is het volledige artikel te lezen: https://historiek.net/doggerland-verdwenen-wereld-in-de-noordzee/141468/
Bijzonder om te lezen dat vakkundig archeologisch onderzoek soms geholpen wordt door toevallige vondsten van werklieden.
mogge Rob
ja dat waren andere tijden , ons mooie landje is wat keren , mede door het water en de ijstijden veranderd , ik zie er hier achter de sporen van op de heide , en was vorige week wandelen op de oude zeedijken in het noorden van onze mooie provincie
en als ik het goed heb , stamt de Engelse taal van het mooie Fries af 🙂
zonnige groet
LikeGeliked door 1 persoon
Dat het van het Fries af zou stammen lijkt me een beetje erg kort door de bocht, maar het Engels heeft in ieder geval wel Friese invloeden. Maar het Fries deelt ook woorden die in het Nedersaksisch voorkomen. Dat die beide talen eenzelfde oorsprong hebben is wel een feit, maar in de loop der millennia zijn ze beiden een andere kant opgegaan.
Anderzijds, waarom was de boodschap van Bonifacius de Friesen zo onwelgevallig dat ze hem vermoordden kun je je afvragen. Dat kan ook alleen maar omdat ze mekaar wel konden verstaan, al leek de wil tot wederzijds begrip niet aanwezig. Eind 8e eeuw werd er in ons deel van Europa bijna dezelfde taal gesproken; grote overeenkomsten en kleine onderlinge verschillen.
Met het angstvallig bewaken en in stand houden van grenzen zijn ook de onderlinge taalverschillen groter geworden. Een landsgrens werd hoe-langer-hoe-meer ook een taalgrens.
LikeGeliked door 2 people
die taalgrens zeer duidelijk in België aanwezig o.a
ik haalde het feit naar voren dat beide talen een zelfde oorsprong hebben
misschien een wat te korte bocht genomen , de binnenbocht , het kortst , maar ook het steilst 🙂
LikeLike
Mijn ex uit Schotland sprak zonder problemen met mijn Friese buurman.
Zonnige groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Het is overal aan veranderen met de regels. Klimaatopwarming word alleen maar erger. Daar willen wat aan doen. Hele gedoe met klimaat. Groetjes, En fijn weekend.
LikeGeliked door 1 persoon
Een mooi verhaal, dank voor het delen.
LikeGeliked door 1 persoon
Zelfs wij in het “hoge” Limburg hebben nog de zee gekend, dat was wel enige jaren voor mijn tijd… Om precies te zijn, enige tientallen miljoenen jaren.
LikeGeliked door 1 persoon
De opwarming van de Aarde, ook toen al….. En dat zonder auto’s, motoren of andere uitingen van de moderne tijd (die van nu). Dat waren nog eens tijden….
LikeLike
Zouden er op Doggerland ook al protesten geweest zijn tegen verderfelijke vervuilende stookplaatsen ???
Stille groet,
LikeLike
Inderdaad, klimaatverandering is waarschijnlijk net zo oud als de wereld zelf, maar het komt me ook voor dat er vele millennia geleden geen sprake was van opwarming van de aarde door industriële gassen. Eerder van verschuiving van het klimaat. Die ‘verschuiving van het klimaat is er nog steeds, maar de hoogontwikkelde mens (industrie) heeft er nog een extra factor aan toegevoegd die onze voorzaten niet kenden; broeikasgassen op bijna ongebreidelde schaal.
LikeGeliked door 1 persoon
Opmerkelijk, onder de ijslagen van Groenland ontdekte men restanten van subtropische begroeiing. Onder in de LImburgse grotten vinden we restanten van zeeleven en schelpen. Allemaal oeroud en duidelijk makend dat het ijs niet normaal is of dat de zee vroeger niet boven onze mensenhoofden stond. Klimaatveranderingen dus van alle tijden. De mens zal er best een bijdrage aan leveren, maar in hoeverre dat nu maakt dat wat we hebben niet zal veranderen door natuurlijker oorzaken?? Intussen is het aardig koud op het noordelijk halfrond, groeien de ijslagen weer aan en staan we wellicht voor een nieuwe ijstijd. Dan hebben we pas echt een probleem…
LikeLike
Mooie artikelen op Historiek, ik las dit ook.
Pas nog van de Chinezenjacht in Amerika , vorige eeuw.
LikeGeliked door 1 persoon
Een lang stuk geschiedenis in een korte vogelvlucht. Mooi!
LikeGeliked door 1 persoon
Mooi.
Heb nog een (archeologisch) lakprofiel gemaakt in het duinengebied ten noorden van Scheveningen, een vertikale doorsnede van restanten van ploegsporen waaruit blijkt dat de kustlijn honderden jaren geleden westelijker heeft gelegen.
LikeGeliked door 1 persoon