Tellen met lieveheersbeestjes

Een buurvrouw leert haar kleintjes op school tellen m.b.v. de stippen van een rondvliegende lieveheersbeest. Mijn buurvrouw is een jonge enthousiaste kleuterjuf. Maar Priscilla is ook een echte natuurliefhebber. Vrije uren en weekenden brengt zij met haar man en eigen kinderen door in de natuurgebieden dicht bij huis of elders in Nederland. Daarom verbaast het mij niet dat zij een rondvliegend Lieveheersbeest gebruikt om haar kleuters te leren tellen. Een mooie en leuke manier om te leren tellen.

Ik stuurde haar twee weblinks:

http://stippen.nl/determinatie.php

en

http://stippen.nl/lieveheersbeestje.php

Waarop zij enthousiast reageerde. Ik ben er van overtuigd dat haar kinderen snel nieuwe verhalen krijgen over de schoonheid van de natuur, lieveheersbeestjes en de Schepper van al dit moois. Eerder vroeg ze al om een glazen bak voor wandelende takken in haar leslokaal. Een mierenhotel heeft ze al in haar leslokaal. En deze week liet ze een foto zien van een regenwormenbak in haar leslokaal. Ik verwacht nu dat haar volgende project een overnachtingsplek en later een overwinteringsplek voor lieveheersbeestjes gaat worden. In een beschutte plek in het groen overnachten lieveheersbeestjes. En het overwinteren gebeurt soms binnen in huizen. Als een dikke samengeklonterde hoop zitten de lieveheersbeestjes op onverwachte plaatsen te wachten op het voorjaar.

Dat de jonge onvolgroeide lieveheersbeestjes vraatzuchtige beestjes zijn weten de meeste plantenliefhebbers. Door voor een goede overnachtingsplek en overwinteringsplek te zorgen zijn het de beste luizenbestrijders in kamer-, tuinplanten, fruitbomen en in de moestuin.

Priscilla is betrokken bij alle groene, schone en duurzame projecten in Kantershof. Ik koester haar op gepaste Corona-afstand als buurvrouw. Het komt de leefbaarheid in Kantershof ten goede. En tegelijkertijd helpt het bij: Jong geleerd, oud gedaan.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

14 reacties op Tellen met lieveheersbeestjes

 1. Van dit soort enthousiaste leerkrachten moeten we het hebben! Geweldig.

  Geliked door 2 people

 2. douryeh zegt:

  Heerlijke mensen hebben we om ons 💛🐞

  Geliked door 2 people

 3. Pingback: Tellen met lieveheersbeestjes – Daily Observation

 4. Karel zegt:

  dat is een vrouw naar mijn hart
  zij heeft geen schepper nodig

  natuur geniet groet

  Geliked door 2 people

 5. Daarmee is het belang van de natuur maar weer eens bewezen, Rob, ze levert ons zelfs telraampjes. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. ^.^ zegt:

  Long time . no see, friend Rob 🙂 Finally figured out how to have your articles translated 🙂 Spring is slow here in Alberta so far, but at least it’s warmer (relatively). Land and trees still bare, but as soon as we get a good rain, everything is gonna explode and grow fast and furiously. Everyone is excited to put in flowerbeds and gardens. Then everything is growing fast and furiously cuz by End of August it’s all over. It’s like nature knows that . Some of the migratory birds are back as well 🙂 Geese, Robins, Blue and Grey Jays, lil finches … and … the Red Winged Blackbird is soon gonna sing it’s song 🙂 Sending greetings and much love from Alberta, Canada. cat.

  Like

 7. Sjoerd zegt:

  Goed voorbeeld doet volgen…

  Geliked door 1 persoon

 8. Matroos Beek zegt:

  Twee vliegen in één klap: leren tellen en ontwikkelen van de liefde voor de natuur.

  Geliked door 1 persoon

 9. picpholio zegt:

  Zeer interessant, zeker mede door de ingesloten links.

  Geliked door 1 persoon

 10. Anuscka zegt:

  Zo’n buurvrouw zou ik ook koesteren!

  Geliked door 1 persoon

 11. Spontanity zegt:

  Ik koester haar op gepaste Corona-afstand als buurvrouw.
  Leuk gezegd Rob!
  Maar leuk ook je stukje.

  Geliked door 1 persoon

 12. Pingback: Blog over... leren tellen met lieveheersbeestjes - 1104 en zo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.