Mijn Aardgasvrij-verhaal

Te lezen in de nieuwsbrief en op de website van Wooninfo.nl

In de K-buurt in Zuidoost onderzoekt de gemeente hoe de wijk aardgasvrij te maken is. De eengezinswoning van Rob Alberts is al aardgasvrij. Hij probeert bewoners van zijn eigen buurt, Kantershof, te mobiliseren om ook te verduurzamen. Dat kan beginnen met eenvoudige maatregelen.

Als hij als kind de kolenkit mocht vullen, was hij trots, herinnert Rob Alberts zich. “Ik ben me altijd bewust geweest van verwarming. Vroeger stonden er in mijn slaapkamer ijsbloemen op de ramen. Daar heb ik gewoon wat mee.” Later kregen ze gas, in iedere ruimte een kachel. En weer later vloerverwarming, ook op gas. Toen de berichten kwamen over Groningers die met aardbevingen en ingestorte woningen te maken hadden en zij niet geholpen werden, trok hij zich dat persoonlijk aan. “Groningen kermt en terecht.” Hij verdiepte zich erin en ontdekte dat hij met behulp van de bestaande subsidies via Thuisbaas voor enkele duizenden euro’s de gaskraan kon laten afsluiten.

Infrarood en zonnepanelen

Met twee infraroodpanelen in de woonkamer en één in de gang is de benedenverdieping behaaglijk warm. Boven hangt in iedere slaapkamer een paneel. Voor hem is het een mooie oplossing, maar hij weet ook dat huizen aardgasvrij maken maatwerk is. “De woningen in de Kantershof zijn redelijk uniform, maar iedereen heeft andere behoeftes en woont op een andere manier.”

Op het dak staat een zonneboiler en er liggen tien zonnepanelen. “Die zouden voldoende stroom moeten opwekken om aan mijn warmtevraag te voldoen.” Boven is er ruimte vrijgelaten voor een accu, maar dat is iets voor de toekomst. Veel van zijn buurtgenoten in de Kantershof, in meerderheid eigenaar-bewoners, zien isoleren en helemaal aardgasvrij worden juist als iets voor de toekomst. Hoewel de huizen slecht zijn geïsoleerd, vallen de stookkosten mee. “Mijn buren zeggen: Rob, waar maak je je druk om. Het is veel te duur en wat kan Groningen me schelen. Ik loop te ver voor de buurt uit.”

Hij schat dat een stuk of twintig van de 600 woningen zonnepanelen hebben. Die bewoners zijn wel bezig met de klimaatcrisis, maar weten niet hoe ze aardgasvrij kunnen worden. Alberts leidt regelmatig geïnteresseerden rond in zijn woning. “Maar dat zijn eenlingen. De ambtenaren aardgasvrij willen graag de hele wijk aansluiten op het stadswarmte, want dan maak je meters.”

Menukaart

Verborgen en zichtbare armoede is een groot obstakel. “Er zijn hier mensen die de erfpacht niet afkopen omdat ze de notaris niet kunnen betalen. Als de gemeente dan ook nog je wijk van het aardgas wil afhalen, is dat wel erg ongelukkig.” Alberts pleit daarom in de werkgroep Hart voor de K-buurt voor een fonds zoals er eerder in Zuidoost was voor zonnepanelen. “Mensen konden tegen 1,006 procent rente lenen.” Dan is de financiële belemmering in ieder geval weggenomen.

Wat voor Kantershof het beste warmtealternatief is, moet nog duidelijk worden. Stadswarmte is een logischer keuze voor de flatgebouwen in de rest van de K-buurt dan voor hun particuliere eengezinswoningen. Rob Alberts is een van de betrokkenen bij het plan van aanpak waaraan Hart voor de K-buurt, de Bewonersbelangenvereniging Kantershof, Team Aardgasvrij Gemeente Amsterdam en !WOON samen werken. De komende tijd wordt gewerkt aan het in kaart brengen van de woningen met warmtefoto’s en het opstellen van een specifiek voor de woningen van de Kantershof samengestelde menukaart. Hierin staat onder andere welke ‘no-regret maatregelen’ bewoners kunnen nemen.

Financiering

Ook wordt de draagkracht in kaart gebracht: wie wil en kan aanhaken bij het gezamenlijk laten uitvoeren van maatregelen, zoals de vloeren laten isoleren. Geschikte bedrijven die de maatregelen kunnen uitvoeren en financierings- en subsidiemogelijkheden worden ook in kaart gebracht. Zo wordt de energietransitie concreter en behapbaarder voor betrokkenen. Op welke manier de buurt aardgasvrij gemaakt kan worden, is pas de volgende stap. Er is nog veel werk aan de winkel. Gelukkig is er een kennisuitwisseling met de iets vermogender wijk verderop, de Geerdinkhof.

Als eenmaal de neuzen dezelfde kant op staan, kan het realiseren van een plan overigens ook nog op barrières stuiten. Drie jaar geleden vatte Alberts bijvoorbeeld het plan op om zonnepanelen op de vele carports in de Kantershof te leggen. Daarvoor is steun van VvE, alleen zit het elektriciteitsnet aan zijn max. Dat moet vernieuwd worden, maar Liander heeft daar geen haast mee. “We wachten nu al een jaar op antwoord van Liander.”

Tips

Laat een Energiecoach langskomen

Aanvaard dat niet iedereen direct de urgentie ziet en je wellicht voor de troepen uitloopt

Zoek medestanders, bijvoorbeeld  binnen buurt- en belangenverenigingen, of bij 02025, een community van koplopers in de Amsterdamse energietransitie

Zorg voor een kritische maar constructieve samenwerking met de gemeente

Zorg dat je goed weet wat de wensen en mogelijkheden van de medebewoners zijn

Breng de staat van de woningen in kaart

Probeer obstakels voor bewoners in kaart te brengen en ze zover mogelijk weg te nemen

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

25 reacties op Mijn Aardgasvrij-verhaal

 1. Anuscka zegt:

  Mooi verhaal Rob! Blijf een koploper met dit soort initiatieven en bewustwording in jouw omgeving, in plaats van een kop-in-het-zand-steker zoals de mensen die zeggen: Groningen? Wat kan mij schelen wat daar gebeurt? Hou vol, en heb geduld

  Geliked door 1 persoon

 2. Mack zegt:

  Ik vind het vervelend spelbreker te zijn, maar voor 2021 wordt wereldwijd een recorduitstoot Co2 verwacht. Ondanks alles wat we eraan doen. Grootste boosdoener is het opwekken van elektriciteit via kolencentrales. Waar de Tesla’s op rijden, zeg maar. En ik weet dat je nu gaat zeggen dat je ergens moet beginnen, maar het is niet genoeg. Er moet ingegrepen worden op de echte vervuiling/uitstoot.

  Geliked door 1 persoon

 3. Goed verhaal weer, Rob. Zonder voortrekkers komen we nergens, zoveel is zeker. Zelf zijn we een eind op weg, maar aan de laatste stap zijn we nog niet toe.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ja, een mooi en motiverend verhaal. Je trekt vast wel hier en daar iemand mee over de streep om actief deel te nemen aan verduurzaming, op diverse terreinen!
  Toch ben ik niet van mening dat wij ‘de strijd’ gaan winnen met zonnepanelen. Een strijd tegen het energie-probleem wat klimaat-vijandige excessen teweegbrengt. Nee, ik ben van mening dat de oplossing -al dan niet via huidige vindingen- uit een andere hoek gaat komen. De ingeslagen weg nu, is er een van hoofdzakelijk bewustwording van het probleem. De uitkomst ligt m.i. niet bij windmolenparken en zonnepanelen. Wat dan wel?? Voor mij is dit koffiedik kijken, en daar onthoud ik me liever van!
  Er wordt in ieder geval aan de weg getimmerd, de weg van individuele èn solidaire mogelijkheden.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Zekers, er zullen nog meer duurzame energiebronnen nodig zijn. Energie opwekken uit de voortdurend aanwezige getijden mis ik nog steeds. Met inventieve uitwerkingen moet hier winst te behalen zijn.

   Optimistische groet,

   Like

 5. Spontanity zegt:

  Wat een mooi stukje.
  BN’er!

  Geliked door 1 persoon

 6. Sjoerd zegt:

  Ik bnen hier in de buurt volgens mij ook koploper met zonnepanelen en een warmtepomp op het dak.

  Geliked door 1 persoon

 7. meninggever zegt:

  Het blijft opvallend dat men altijd begint met mooie verhalen en dromen, maar de realiteit mijdt. Wie gaat dit betalen?? Mijn isolatieverhaal uit 2019/20 kostte me tot nu toe 30 mille. Een klein bedrag daarvan kreeg ik als subsidie terug. Zonnepanelen en warmtepomp maken dat bedrag nog eens zo hoog. Dat is op mijn leeftijd geen optie meer. We koken nu ook elektrisch, maar stoken nog steeds op gas. De isolatie zorgt voor een veel lager verbruik van dat spul. Maar……Nederland heeft een compleet eigen agenda die door links is ingestoken rond dat aardgasvrij maken. Daarbij zie je dat de Duitsers subsidies geven op overschakelen van allerlei kolensoorten/oliestook op aardgas. Immers, dat is de schoonste brandstof. Leg het mij maar uit. Ook is duidelijk dat windmolens nu 17% van de opbrengst geven, zonnecellen (in heel ons land overal te vinden) 2% van het totaal. Het blijven dure oefeningen zonder gegarandeerd algemeen rendement. Dat je wellicht in de privesfeer mooi kunt leven in een zelf gebouwd klimaat is nog tot daar aan toe, voor het hele land kost dit honderden miljarden. Rendement op de Aarde? 0,05% of daaromtrent. China bouwt 50 nieuwe kolencentrales. Waarom? Omdat men elektrisch rijden stimuleert….. En daarom wel ziet aankomen dat de vraag naar energie met windmolens en zonnecellen niet kan worden gegarandeerd. Kortom…..

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Mijn bruto investering: €15.000,-
   Gemeentelijke subsidie: €4.000,-
   Btw-teruggave: €1.000,-

   Huidige Maandelijkse energielasten: €0,00/maand

   Stille groet,

   Like

  • Willem zegt:

   Onze oosterburen waren ruwweg 25 jaar geleden wereldkampioen stoken op bruinkool. Even kort door de bocht; bruinkool is een ‘tussenfase’ tussen turf en steenkool. De calorische waarde ervan haalt het niet bij steenkool. Het is dus logisch dat het overstappen op aardgas voor hen een grote milieuwinst geeft. Nederland heeft al in de jaren ’70 en ’80 die overstap al gemaakt.
   In isolatiemaatregelen en zonnepanelen heb ik ook rond €20.000 gestoken (kunnen steken) en de enige ‘subsidie’ was de BTW korting op de zonnepanelen plus nog een gemeentelijke bijdrage van enkele honderden euro’s. Daarvan hebben we met de kinderen ergens gegeten. Binnen 10 jaren zal ook de gasgestookte cv-ketel vervangen moeten worden en dat wordt vrijwel zeker ook een warmtepomp. Ik hoop in dezen op 2 dingen;
   -dat de techniek van warmtepompen dan zover geëvolueerd is dat het een betrouwbaar werkend product is en doet wat het beloofd en
   – dat ik nog tijd van leven heb. Ben nu ruim in de tweede helft van de 70 en hoop in redelijke gezondheid nog een aantal jaren in mijn huis te kunnen blijven wonen.
   Met zaken als ‘die investeringen haal je er nooit uit’ -mijn buurman die een carrière bij een bankt achter de rug heeft, redeneert nog altijd als een bankdirecteur -, houd ik me niet bezig. Het gaat mij er vooral om een comfortabele plek te hebben om te wonen. Comfort gaat in dit geval boven rendement. En lichtkans dat mijn kinderen een huis erven waar ze iets aan hebben, zelfs als ze besluiten het te verkopen.

   Geliked door 1 persoon

   • meninggever zegt:

    Een terugverdienmodel is voor mij als praktisch mens wel van belang. Het geld groeit niet op de rug maar moet gespaard of geleend en aan dat laatste heb ik een hekel. Dus zie ik dat zonnepanelen nu een ROI kennen van 7-10 jaar. Dat is wel erg lang. Een warmtepomp zie ik zeker niet zitten, want dat ding moet dan ergens in de tuin, maakt lawaai (gezien en gehoord bij mensen die zo’n ding wel kochten..)en kost een aardig bedrag. Wie geld te veel heeft moet het vooral doen. Ben je jong(er), dan zeker ook doen. Goed voor je geweten. Voorlopig doe ik het maar met de isolatie en besparing op gas doordat we elektrisch koken. Maar verdere investeringen? Niet voor Timmermans en zijn bende….Nooit!

    Like

    • Rob Alberts zegt:

     Hier boven beschrijft Willem heel mooi dat de terugverdientijd waarschijnlijk vooral zijn kinderen ten goede zullen komen. De bende van Timmermans heeft daar niets mee te maken. Ik schat Willem een enkel jaartje ouder in dan jouw leeftijd.
     Zo is zijn uitleg m.b.t. bruinkool in Duitsland en duurzame elektriciteit opwekken in Nederland ook heel duidelijk. Appels en peren zijn verschillend maar blijven fruit.

     De juiste afstelling, plaatsing en het gebruik van warmtepompen voorkomt geluidsoverlast. Tja, als een van die factoren verkeerd wordt gekozen dan kan er geluidsoverlast aanwezig zijn. Jammer genoeg zijn er erg veel beunhazen zonder de benodigde kennis. Snel omzet maken en geen enkele service verlenen geeft een prachtig product een vreselijk slechte naam. Elke sector lijdt daar onder.

     Voor het geld: in Amsterdam heeft een fonds waar met een betaalbare rente van 1,006% investeringen voor de verduurzaming en energietransitie mogelijk zijn. Voorlopig is ook deze betaalde rente belasting aftrekbaar.

     Jezelf goed en volledig laten informeren is niet alleen voor de rijkere gepensioneerden belangrijk. Maar ook voor iemand die geen aanvullend pensioen bovenop zijn AOW heeft opgebouwd.
     De bende van Timmermans? Het Europese Parlement geeft elke Nederlandse burger na 4 jaar weer de mogelijkheid om een andere koers te varen. Mondiale, internationale, Europese en Nederlandse afspraken afdoen met de Bende van Timmermans vind ik te bizar voor woorden!

     Duurzame groet,

     Like

     • meninggever zegt:

      Op dit gebied worden wij het nooit eens vrees ik. Ik vraag telkens aan alle liefhebbers van de trekschuit, postkoets en alternatieve energiebronnen, wie gaat dit allemaal betalen? Antwoord is altijd vaag, omhult mooie dromen, maar zelden concreet. Lenen voor omschakeling?? Voorfinanciering in de hoop dat het zich terugbetaalt? Als NL totaal van het gas zou zijn, geen auto’s meer gebruikt, nooit meer vliegt, geen schepen meer toestaat, behalve zeilboten, de 19e eeuwse treinen zijn vervangen door alternatief vervoer, ligt een rekening voor van een paar biljoen Euro! Economie kapot, steden verpauperd, werkgelegenheid vernietigd. Maar een paar progessieven (..) gelukkig. Ik ben er niet van. Als je in Europa leeft en bijvoorbeeld allerlei dubbele agenda’s wilt benutten (o.a. op gebied immigratie) dan ook Europees denken. Dan ook kijken naar wat de buurlanden doen, en daar niet alleen de leuke dingen uithalen voor eigen gebruik. Bij de buren staan ook kerncentrales, draaien naast windparken. Ook hier maar dan? Frau Merkel heeft al aangegeven dat met zon en wind alleen het land niet overeind te houden is. Vandaar ook dat aardgas. Kortom…appels en peren? Dan ook echt de fruitmand eens leegeten, en niet alleen de vruchten die je zelf het beste smaken…

      Like

      • Rob Alberts zegt:

       De trekschuit en de postkoets waren indertijd vernieuwend, maar nu zeer museum waardig. Maar jouw reacties lijken meer op de angsten bij de invoering van de trein en auto. Zure melk bij de ongemolken koeien, spontane miskramen bij langslopende zwangere vrouwen.

       Op mijn investering van netto 10.000 euro en het volledig verdwijnen van mijn maandelijkse energielasten heb je geen reactie. Evenmin op het gegeven dat ik met die investering zelfvoorzienend ben geworden op jaarbasis.

       Jouw stelling dat er nooit meer vervuilend gevlogen, gevaren en gereden zal worden? Ik kijk trots naar de innovaties in de luchtvaart, auto-industrie! Maar jij schaamt je daar blijkbaar voor ???
       Wetten, verdragen, akkoorden m.b.t. de klimaat crisis en eindige fossiel brandstoffen op mondiaal, Europees, landelijk en lokaal niveau ontstaan en worden bevestigd op een democratische wijze.

       Voor de een te snel, voor de ander te langzaam.

       Democratische groet,

       Like

      • Willem zegt:

       Och, de trekschuit en postkoets zijn ook geëvolueerd tot moderne voertuigen die voldoen aan de eisen van deze tijd, of waaraan hard gesleuteld wordt om ze te laten voldoen aan die eisen.
       Als ik naga dat mijn opa, geboren in 1881, het een vooruitgang van jewelste vond dat hij een fiets kocht waarmee je in een uur wel 10 of 12 km ver kon komen en dat vergelijk met mijn eigen fiets waarop ik diezelfde afstand in een halfuur zonder veel inspanning afleg, dan lijkt me die teruggang naar de postkoets etc. nog niet zo’n vaart te lopen. Ik ben echt geneigd in de vooruitgang te geloven. Einstein zei het al “Alles is relatief”. De olie- en kolen vretende stoomboot van destijds is vervangen door schepen die zuiniger omgaan met hun brandstof, maar desondanks nog steeds vervuilend zijn. En die ‘zuinige’ scheepsmotoren zullen ook eens vervangen worden door exemplaren die schoner verbranden of misschien wel elektromotoren die gevoed worden door zonnepanelen. Onderschat niet de ontwikkelingen.
       Ik ga aardig richting 80, maar weiger desondanks stil te blijven zitten in een hoekje en bang te zijn voor alles wat op me afkomt, maar accepteer het ook dat ik niet alles meer zal kunnen bijbenen. Dat laat ik, als het zover is, wel aan mijn kinderen over.

       Like

       • meninggever zegt:

        Als er iemand niet bang is voor de toekomst ben ik dat. Vandaar dat ik altijd strijd tegen hen die daar steeds maar verlangens naar beschrijven. De toekomst is niet meer aan vervoermiddelen uit het verre verleden zoals de monopolistische en zwaar gesubsideerde trein, niet aan zonnecellen of draaimolens, dat is aan zuiniger omspringen met beschikbare energie. Energie die niet uit de grond komt zonder zorgen of kosten, maar gewoon moet worden opgewekt. Een beetje echte auto rijdt tegenwoordig 1000km ver op een tank brandstof, een EV komt niet tot de helft! En die ontwikkeling is ook meer dan 100 jaar oud. Wil men niet zien in linkse kring. Net zo min als de productie van de middelen nodig om een elektrische auto te laten rijden. Of die trams of treinen. Stroom moet ergens vandaan komen. Angst is mij vreemd, realisme niet. Want wie wil bezuinigen op energie moet ook open staan voor de rem op overbevolking. Een land als het onze, dichtstbevolkt binnen Europa, kan niet doorgaan met opnemen ongeremd aantal immigranten. De druk op huisvesting, zorgsector, sociale lasten en zo meer is nu al niet houdbaar, laat staan als we zo doorgaan. Onbespreekbaar in linkse kring, want iedere immigrant is een ‘vluchteling’. Het totale pakket moet het doen, en niet eenzijdig gewone burgers op kosten jagen en grote investeringen laten doen die op termijn wellicht terug te verdienen zijn, maar wel ergens moeten worden opgebracht. Alle linkse stromingen weigeren daarover na te denken. Bang dat ze aangesproken worden op asociaal gedrag wellicht, omdat ze niet mee zouden werken aan klimaatverbetering en omvolking. De cijfers spreken boekdelen. Wie illegaal is wordt niet uitgezet. Politiek mogelijk gemaakt door links. Grenzen sluiten is net zo belangrijk als iedere burger van het gas af halen of op een elektrische fiets zetten. Evolutie….. De angst van links voor het moderne leven is soms tenenkrommend. De droom onhaalbaar en zeker onbetaalbaar. Vandaar dat links elke verkiezing ook aardig inlevert aan stemmen. En maar niet snapt waaraan dat toch ligt. Ik wel…..

        Like

    • Willem zegt:

     Over het terugverdienen nog een opmerking. Als ik die investering niet had gedaan had mijn geld vrijwel renteloos op de rekening gestaan en er binnenkort zelfs bewaarloon over moet gaan betalen . Als ik alleen de zonnepanelen bekijk, investering na aftrek BTW ca. €10.000, dan levert me dat jaarlijks aan niet te betalen en terug geleverde elektriciteit al gauw €1000 – 1500 op. Mijn eega weet de precieze bedragen wel, mij boeit dat aspect minder. Veel belangrijker vind ik dat de isolatie- en besparingsmaatregelen me wel een comfortabeler huis hebben opgeleverd.
     Me dunkt zo, 10 á 15 % rendement op je geld krijg je niet zo gauw bij beleggen en het is ook nog eens belastingvrij. Binnenkort gaat het 4e jaar in dat ik serieus ben gaan isoleren. Je zou dus kunnen zeggen dat ik dus al halverwege ben met van mijn terugverdientijd.

     Like

   • meninggever zegt:

    En dan nog even over dat bruinkool. Ik heb de mijnen gezien in de DDR/Tsjecho-Slowakije. Daarbij is de afgraving van de St.Pieter door de ENCI nog milieuvriendelijk! Het zag er vreselijk uit. Men stookte er mee, maar met sommige bijproducten hield men de chemische industrie op gang daar in dat arbeidersparadijs en strooide het spul ook op straat als het glad was of werd. Na de Wende ging de productie en gebruik gewoon door, want men had in de oostelijke gebieden weinig alternatieven. Mevrouw Merkel moest ook toegeven dat zelfs anno 2021 de bruinkoopindustrie niet in een keer kan worden afgeschaald. Geen alternatieven voorhanden nog. Behalve Aardgas. En dat subsidieert men daarom dus. Een tig keer groter land dat overschakelt op dat waar wij volgens de milieufreaks vanaf moeten. Ik zal het nooit snappen…

    Like

    • Willem zegt:

     Citaat: “Geen alternatieven voorhanden nog. Behalve Aardgas. En dat subsidieert men daarom dus. Een tig keer groter land dat overschakelt op dat waar wij volgens de milieufreaks vanaf moeten.”
     Nederland heeft die omslag al gemaakt in de jaren ’70 en ’80. Bedenk dat wel even.
     Ik ben ook opgegroeid met turf en houtkachels en midden jaren ’50 kregen we een haard waarin antraciet (nootjes 4) gestookt kon worden. Dat was ook een hele verbetering ten opzichte van wat we ervoor hadden en de komst van het Slochterense aardgas werd de kolenhaard overbodig want aardgas was veel gemakkelijker en vooral schoner.
     Niet allen de klokken zijn veranderd, de tijden nog veel meer.

     Like

     • meninggever zegt:

      Blijft opmerkelijk. IK heb dat turf nooit meegemaakt. Kolen wel. Heerlijke verwarming in een enkele kamer, vast heel vervuilend maar calorisch geen slechte brandstof. Maar..met dank aan aardgas werden ook CV-installaties voor de meeste huizen haalbaar. Veel hogere waarde dan het langer bekende uit kolen gehaalde stadsgas. In Duitsland stookt men in sommige dorpen nog op houtblokken, soms op gas uit een tank, dan weer bruinkool en in sommige steden intussen op aardgas. Die laatste brandstof dus het meest geschikt voor het doel. Koken en stoken. Maar de Duitsers hebben ook kernenergie. Ooit na Fukushima wilde Merkel alle centrales voor die schone energiebron sluiten. Maar dat blijkt in de praktijk niet mogelijk. Ook al omdat al die molens (en het land staat er vol mee) waarmee men elektriciteit opwekt nauwelijks een kwart van de behoefte daaraan te kunnen dekken. Kortom, het compleet van het gas af gaan is een krankzinnige gedachte. Of we moeten ook overwegen een andere energiemix toe te staan in dit land en ook kernenergie mee te nemen in de lange-termijnvisie. Anders gaat het niet lukken. Met besparen alleen komen we er niet namelijk….dat is iets voor boeren en buitenlui…

      Like

      • Willem zegt:

       Over kernenergie nog een opmerking; in de jaren ’70 en ’80 werkte ik bij een aan de elektriciteitsbedrijven gelëerd instituut dat ook onderzoek deed naar de mogelijkheden van (grootschalige) toepassing van kernenergie. De conclusie was:
       -kernenergie is hooguit een tussenfase naar een nieuw systeem van energievoorziening, want er te weinig winbaar uranium op deze aardbodem voor grootschilige en langdurige toepassing en
       -er moet eerst een afdoende oplossing komen voor het radioactieve afval dat een kerncentrale produceert. Bij grootschalige toepassing gedurende 50 a 100 jaar wordt zoveel afval geproduceerd dat de opslag ervan een onevenredig beslag legt op de wereldwijde beschikbare ruimte om het allemaal verantwoord duizenden jaren op te slaan.
       Om o.a. dit rapport is besloten om niet verder te gaan met kernenergie. En voor de goede orde; het was geen werkgroepje van ‘boeren en buitenlui’, maar een internationale werkgroep die die studie heeft verricht.

       Geliked door 1 persoon

       • meninggever zegt:

        Blijft dan toch opmerkelijk dat zoveel landen kozen of kiezen voor deze schone manier van energie produceren. En dat het heel lastig blijkt om met alternatieven als wind en zon de boel op redelijke wijzen te laten functioneren. Er zal dus altijd behoefte blijven aan andere bronnen van energie-opwekking. En dan staat duurzaam haaks op praktisch. IN dromen valt niet te leven, van mooie sprookjes wordt het huis niet warmer. De Chinezen hebben maling aan al die linkse dromen, bouwen vijftig (!) nieuwe kolengascentrales…..50!

        Like

 8. Rob Alberts zegt:

  Mooi, dat een gepubliceerd interview met mij over mijn persoonlijke Aardgasvrij verhaal zoveel discussie oproept. In het interview wordt beschreven wat mijn persoonlijke afwegingen zijn geweest. Aangevuld met een beschrijving van de verschillende stappen waarin mijn eigen woning Aardgasvrij is gemaakt. Dat ik daarbij ook nog eens zelfvoorzienend ben geworden is ook te lezen. Mijn benodigde elektriciteit produceer ik zelf.

  Dat er in Duitsland en/of China andere keuzen gemaakt zijn en worden is van een heel andere orde.
  Dat elke Nederlander een eigen afweging maakt met eigen keuzen en motieven vind ik terecht.
  Dat er Mondiale, Europese en landelijke afspraken over het gebruik en de productie van energie zijn gemaakt is een gegeven. De voor- en tegenstanders van deze afspraken zullen waarschijnlijk altijd lijnrecht tegenover elkaar blijven staan.

  Duurzame groet,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.