Koffie

Uit mijn jeugd herinner ik mij de koffiemolen aan de muur. En natuurlijk waren er in de keukens koffiepruttelpotjes met een glazen deksel op het fornuis . Nee, koffie dronk ik toen nog niet. Later leerde een vriend mij hoe koffie met een percolator te maken. Een buurman had een verzamelwoede m.b.t. koffie. Veel manieren van koffie maken zag ik bij hem thuis voorbij komen. Nu leven we vooral in het senseo-tijdperk. Al zijn er ook meer moderne koffiemachines.

In Almere tijdens een Afrika Festival zag ik een vrouw uit Somalië koffiebonen branden. Met een vijzel werden daarna de gebrande koffiebonen fijn gemaakt. Waarna in een kleipotje de koffie gekookt werd. Bijzonder, maar vooral boeiend door de eenvoud van de gebruikte materialen. Een vrouw uit Armenië liet mij Armeense koffie proeven. De bereidingswijze lijkt op Turkse of Griekse koffie. Toch smaakt mij de Armeense versie het beste! De toewijding waarmee de Armeense vrouw de koffie maakte is te proeven. De juiste bonen zocht zij uit. De juiste maling werd telkens weer opnieuw gedaan.

Sinds dit weekend ben ik weer aan het koffiemalen. Een percolator gebruik ik al jaren voor het maken van de koffie. Terwijl ik even terug een elektrische melkopschuimer kocht. De ongezoete sojamelk laat ik nu automatisch opkloppen. Met enige oefening maak ik zo mijn eigen cappuccino. Figuurtjes of andere poespas hoef ik niet in mij schuim. Snelheid is voor mij ook niet van belang.

De koffie smaakt mij prima!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

33 reacties op Koffie

 1. meninggever zegt:

  Sinds 1996 drink ik geen koffie meer. Een galsteenprobleem toen maakte dat ik de adviezen volgde van de specialist in het ZH. Geen koffie meer drinken en je komt er vanaf… (ook geen rood vlees meer consumeren trouwens). En verdraaid het hielp. Tot dan was ik een koffieleut. De ergste koffie dronk ik vaak in het Oosten van Europa. De lekkerste in Italie. Nu ben ik meer een theemens en dan vooral de zwarte soort….

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Ja, gezondheid blijft belangrijk! Ik wens jou nog heel veel plezier met het genieten van thee drinken. Optimistische groet,

   Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   Hier nog zo een die al ergens tweede helft jaren ’60 de koffie afgezworen heeft. Om een heel basale reden trouwens; ik vond het spul gewoon niet lekker, net als pindasaus en nieuwe haring. Mijn portie mogen ze aan fikkie geven.
   Beroepshalve gaf dat nog wel eens problemen; mijn werk speelde zich voor een groot deel af op bouwplaatsen en als er een plek is waar koffie bijna per ton gebruikt wordt zijn het bouwketen van grote bouwwerken. Voor mijn eigen thee bestelde ik bij de aannemer altijd enige kratten spa blauw en nam mijn eigen losse thee mee, want thee laten zetten in een bouwkeet is een aanslag op je smaakpapillen. Heb in die tijd ook geleerd dat er verhipt weinig horecagelegenheden zijn waar de geserveerde thee het niveau ‘gekleurd water’ ontstijgt.
   Nee, de beste/lekkerste thee drink je toch echt thuis en volgens de horeca de beste koffie in een café. Het zal.

   Waar ik gewoon nieuwsgierig naar ben is het verschijnsel ‘senseo’ Het lijkt mij veel te veel op de koffievariant van theezakjes. En als er iets is dat naar mijn mening de theecultuur om zeep gebracht heeft zijn dat wel de theezakjes met hun inhoud van theestof.

   Geliked door 3 people

   • Bertie zegt:

    Senseo lijkt niet eens op koffie.

    Like

    • Bertie zegt:

     En thee lijkt in veel horecazaken niet op thee. En ook: een kopje heet water waarin een zakje spul zit, haal je het eruit is het kopje halfleeg.

     Geliked door 1 persoon

     • Willem zegt:

      Heb wel eens de neiging gehad om de ober te vragen “Als dit thee is, mag ik dan koffie, maar als dit koffie is, doe mij dan maar thee” Het enige wat me daarvan weerhouden heeft was het risico echt koffie te krijgen. Maar het zegt alles over de vaak allerbelabberste kwaliteit van wat ze hun gasten durven voor te zetten.
      Over die halfvolle, of halflege theebekers; toen ik eens lange tijd in een hotel verbleef heb ik de bediening wel zover gekregen dat ze de theebeker tot bijna aan de rand vulden met heet water, maar ook pas nadat ze gezien hadden dat er op hun ‘oude’ manier met een beetje geluk een halve beker thee overbleef. Je kunt de hoeveelheid water die de machine afgeeft gewoon bijstellen.

      Geliked door 1 persoon

   • meninggever zegt:

    Ja, dat is zeker zo. De echte thee van vroeger ving je op met zeefjes en zo meer, het lood kroop over de rand van je kopje of beker, maar het smaakte toch anders….

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

     Vergruisde zwarte thee met een synthetisch surrogaat smaakje is ook niets voor mij. Op een terras, bij vrienden of bij mij thuis, nee niets voor mij. Vers geplukte muntbladeren in kokend water uit eigen tuin smaken mij weer wel erg goed. Zoals ik ook verse Rozemarijn blaadjes kneus en in water kook totdat het een mooie kleur heeft gekregen.
     Voor mijn Schotse ex kocht ik talloze bijzondere thee soorten uit China, India en Sri Lanka. Uiteindelijk ging zij voor de goedkoopste zwarte thee uit de supermarkt. Gitzwart moest haar thee zijn, met een flinke scheut melk en een schep suiker. Niets voor mij! Het deed mij denken aan de slappe thee die mijn moeder voor ons maakte. Slappe thee, met veel warme melk en een beetje suiker. Nee, geef mij dan toch maar koffie.

     Like

 2. Geweldig dat ik niet alleen een Koffiedrinker en Koffie-genieter ben.
  Bovendien brengt het bij mij ook de herinneringen terug boven van toen ik nog klein was en de koffiebonen met de hand moesten worden gemalen.
  Ik heb het nog nooit geprobeerd om sojamelk te gebruiken voor de koffie.
  Maar de tips die Jij me her gegeven hebt, ga ik zeker eens uitproberen.
  Bedankt voor dit bericht.
  Groetjes 😀
  Theo

  Geliked door 1 persoon

 3. Als koffie met liefde wordt gezet, dan proef je dat. Bij jouw koffie is dat zeker het geval.

  Geliked door 1 persoon

 4. Karel zegt:

  ja zo’n koffiemolentje aan de muur , en met de fluitketel nadien opgieten
  past wel bij de oude beroepen welke ik heb staan , nostalgie
  thuis drink ik enkel koffie in de ochtend , wel een pot vol mmmm
  melk er in hoef ik niet

  nostalgische groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Hilde zegt:

  Ik ben niet zo’n fervente koffiedrinkers. ’s Morgens bij het ontbijt m’n kopje koffie lekker makkelijk uit m’n Senseo. Dat smaakt me nog steeds.

  Geliked door 1 persoon

 6. Koffie uit een percolator heb ik wel geprobeerd, maar of het nou niet goed gezet was, het stikte van de vieze koffieprutjes en de smaak was ook niet lekker. Dus nee.. niet voor mij! Ik houd het bij filterkoffie gewoon met een koffiezetautomaat. Altijd goed. Ik heb ook een Senseo, inmiddels al 18 jaar oud. Ik gebruik hem heel af en toe en een melkopschuimer heb ik ook maar eigenlijk gebruik ik die niet altijd. Geeft sojamelk dikkere schuim dan halfvolle melk? Wat dat laatste werd geadviseerd, maar erg dik is het schuim dan niet…

  Like

 7. Matroos Beek zegt:

  Niets beter dan de geur van versgemalen koffie!
  Smakelijke groet

  Geliked door 1 persoon

 8. Een PERCOLATOR!
  Jaren geleden overwoog ik er een aan te schaffen, maar heb het niet gedaan. Ik hou het bij een simpele filterkoffie. Ben overigens wel nieuwsgierig hoe percolatorkoffie smaakt. Heb niemand in mijn nabije kennissenkring met zo een.
  Een niet te missen sensatie, Rob??

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Een percolator, perfect om voor een trekkerstentje een Italiaanse espresso te maken. Maar ook een zeer eenvoudig alternatief voor dure espressoapparaten. De maling en branding van de koffiebonen is naar smaak te ontdekken. Een filterkoffie is vaak wat zachter van smaak.

   Het ritueel van malen en koffie zetten thuis geeft bijzondere geuren en smaken. De ontdekkingstocht naar de speciale gewenste branding vind ik vergelijkbaar met het toevoegen van schepje gebrande suiker (Buisman) of scheutje caramelsmaak (Monin).

   Koffie geeft bij iedereen weer een andere vertrouwd thuisgevoel.

   Vrolijke Voorjaarsgroet,

   Like

   • Hans zegt:

    Ik ken de chromen electrische percolator van oma, jaren 1960.
    Ze zijn nu nog in de handel, alleen met plastic doorzichtige dop i.p.v. de glazen dop bovenop. Ik was te klein om te proeven, toen. 😉

    Geliked door 1 persoon

 9. Ik ken de chromen electrische percolator van oma, jaren 1960.
  Ze zijn nu nog in de handel, alleen met plastic doorzichtige dop i.p.v. de glazen dop bovenop. Ik was te klein om te proeven, toen. 😉

  Like

 10. In Oostenrijk drink ik de lekkerste koffie: met de hand opschenken in een chemex glazen kan, daar kan niets tegenop.

  Geliked door 1 persoon

 11. hanscke zegt:

  Senseokoffie gaat er bij mij niet in. Ik word misselijk van dat schuim. Ik heb een heel eenvoudig koffiezetapparaat en daar houd ik het bij. Ook van bepaalde koffiesoorten in de horeca krijg ik misselijkheidsklachten.

  Like

 12. Heerlijk hé die koffieceremonie. Zo maakten ze ook in Ethiopië koffie. Hij was heerlijk… heb ook veel koffie gemalen met een handmatige molen thuis in mijn jeugd en dan opgieten… Blij dat hij lekker was ☕️

  Geliked door 1 persoon

 13. KnutzEls zegt:

  Al weer jaren een koffiezetapparaat. Maar met nog steeds een beetje heimwee naar de kan met het Melittafilter. Man zette water op in fluitketel en als de fluit ging moest ik eruit om koffie te zetten. Die geur, daar kan niet veel tegenop…. heerlijk.

  Geliked door 1 persoon

 14. Als je nu ook nog maar per stuk de juiste bonen uitzoekt!

  Geliked door 1 persoon

 15. gewoonanneke zegt:

  Vroeger op de middelbare school werd de koffie voor de leraren door de leerlingen bij toerbeurt gezet. Wij haalden dan koffie bij de Gruijter die daar vers gemalen werd. Ik drink thee 😉

  Geliked door 1 persoon

 16. Sjoerd zegt:

  Wij vonden voor enkele jaren terug dat we een moderne versie van een koffiezetter verdienden, En dat bevalt prima…

  Geliked door 1 persoon

 17. Bertie zegt:

  Na veel probeersels ben ik teruggegaan naar Nescafé, mag ook die van de Aldi zijn.
  Senseo is geen koffie (naar mijn idee), de lekkerste was die in een stenen filterpotje met een hoge opzet, opschenken met kokende melk-zonder-vel.
  Maar duurt te lang.

  Geliked door 1 persoon

 18. de Senseo heb ik al weer een paar jaar geleden achter me gelaten, de koffie die mijn huidige apparaat me schenkt is tig keer lekkerder! Graag zwart, geen suiker!

  Geliked door 1 persoon

 19. ollieherman zegt:

  Senseo heb ik jaren geleden geproefd bij kennissen en ik werd er bijna misselijk van. Vroeger ook nog Nespresso gehad, maar dat is veel te duur. Nu dus een kleine espressomachine om heel simpel en snel koffie te maken. Het is overigens wel van belang om veen soorten koffiebonen uit te proberen om uit te vinden wat je het lekkerste vind.

  Geliked door 1 persoon

 20. Spontanity zegt:

  Ik heb nog een echte DE koffiemolen op de vliering liggen.
  Herinner me de geur van verse koffie bij mijn oma, heel lang geleden.
  Ik vind het heerlijk ruiken.
  De slagroom van de koffie afsnoepen ook, maar koffie zelf?, nee, geef mij maar thee..

  Like

 21. Een handmaler of een automatische maler.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.