Op elk potje een dekseltje

Eigenlijk is dit een blogpost voor Pieter Pot. Of gaat deze blogpost gaat over plastic. Nee, deze blogpost gaat over alle soorten en maten glazen potten en flessen. Laat ik het uitleggen. Het scheiden en hergebruiken van mijn afval doe ik al weer iets langer. Een afvalsoort bleek in alles de overhand te hebben. PLASTIC Trouw liep ik mijn loopje naar de milieustraat met alle verschillende afvalsoorten. Tot dat de gemeente Amsterdam besloot om het gescheiden inzamelen van plastic te stoppen. In de praktijk bleek dat wij de verschillende soorten plastic niet van elkaar wisten te onderscheiden. In plaats dat het ingezamelde plastic herbruikbaar was gaat het ingezamelde plastic alsnog in de verbrandingsoven. De restwarmte naar het stadswarmtenet en de verbrandingsrook de lucht in.

Geen aparte inzameling van het gescheiden plastic door de gemeente Amsterdam. De High Tec scheidingsapparatuur zou in staat zijn om herbruikbaar plastic te herkennen. Waarbij ik eerst trots kon melden dat mijn restafval kliko vooral leeg bleef. Zo moest ik nu constateren dat ik maandelijks een volle kliko met plastic verpakkingsmateriaal produceerde. Tja, de beschikbare hoeveelheid aardolie nadert haar einde. Verbranden van afval is net als het in de grond stoppen geen oplossing.

De melkboer bij ons thuis kwam met flessen aan de deur. Zoals ik soms met een rieten mand met statiegeld flessen een extra centje zakgeld kon ophalen.

Pieter Pot heeft dit principe in een modern jasje gestoken. Aan huis met juten tassen worden de producten in glaswerk bezorgd. De juten tassen en het glaswerk worden bij een volgende bestelling weer retour genomen. Het elke zondagavond naar buiten rijden van mijn restafval kliko is dus niet meer nodig. Op maandagochtend kan de reinigingsdienst mijn huis meer en deels voorbij rijden.

https://www.pieter-pot.nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

25 reacties op Op elk potje een dekseltje

 1. groengenot zegt:

  Wow Rob, da’s echt tof! In België hebben we verpakkingsvrije winkels maar aan huis leveren die niet.
  Dit past ook in de principes van de donuteconomie. Amsterdam is daar serieus mee bezig toch he?

  Like

 2. Bertie zegt:

  Geen slecht idee. Maar of het populair wordt betwijfel ik.

  Like

 3. elsjeveth zegt:

  Onlangs zag ik een item over Pieter Pot op tv. Bevlogen jonge mensen en zo te horen en te zien loopt hun initiatief als een tierelier. Er werd zelfs over verkassen naar een grotere locatie gesproken.

  Geliked door 2 people

 4. Hilde zegt:

  Herinner me ook die tijd dat de melkboer bij m’n ouders thuis flessen melk bracht…waar is de tijd.
  Afval sorteren is wel één van m’n stokpaardjes, al kan er nu in de gemeente heel wat meer in de PMD zak.

  Geliked door 1 persoon

 5. Karel zegt:

  mogge Rob
  ja van mij mag de melkboer – groenteboer – bakker – schillenboer en al die anderen welke het boodschappen doen zoveel makkelijker maakte terug in het straatbeeld , het zal wel een illusie zijn en blijven
  hier sorteer ik nog van alles gelukkig

  natuur bewuste groet

  Geliked door 1 persoon

 6. picpholio zegt:

  Laat de fabrikanten van de plastic verpakkingen een duidelijk logo aanbrengen wanneer een product recycleerbaar is, dat sluit foutief recycleren grotendeels uit en dan wordt het plastiek tenminste niet meer verbrand…. Alles hangt natuurlijk ook af van de goodwill van de gebruikers.

  Geliked door 1 persoon

 7. fialas zegt:

  F. die bij DSM werkte in de kunststoffen zei vanaf het begin dat het gescheiden ophalen, dus verwerken van plastics zinloos is, want technsch onmogelijk door de eindeloze varieteiten in de samenstelling van die stoffen.

  Like

 8. KnutzEls zegt:

  Er was een tijd dat plastic enorm gepromoot werd. Super materiaal, waar je zoveeeeeel mee kon. Nu is het de pest voor de wereld. En dan vraag ik me af…zouden we nou niet eens beter eerst kunnen denken en daarna doen. Want wat was er mis met glas….? Nu gaan we dan weer terug naar toen. Overigens vind ik dat helemaal geen slecht idee!

  Geliked door 1 persoon

 9. Karel zegt:

  jammer dat die ozo mooie Blauweregen bij je buurman niet wilde bloeien , ze zijn zo schitterend mooi

  rustige middag groet

  Geliked door 1 persoon

 10. Sjoerd zegt:

  Proberen mensen hun best te doen is het alweer niet goed…

  Geliked door 1 persoon

 11. Hier wordt het plastic al jarenlang gescheiden ingezameld. Wij doen daar ook altijd ons best voor, maar bij wat ermee gebeurt vanaf het moment dat het is opgehaald, heb ik al langere tijd serieuze vraagtekens. Pieter Pot is een mooi initiatief, maar ik denk dat aan huis bezorgen hier in het noorden nog geen serieuze optie is.

  Geliked door 1 persoon

 12. in de winkels wordt hier geen verpakking meer geleverd
  je moet die dus zelf bijhebben of alles rechtstreeks in de auto plaatsen
  het was wel even wennen

  groeten

  Geliked door 1 persoon

 13. Spontanity zegt:

  Drie verschillende kleuren containers stonden hier voor de deur.
  Wij trouw alles scheiden.
  Week in, week uit, jaar in, jaar uit.
  Wordt op de vuil ophaaldag alles in een en dezelfde wagen gekieperd, echt waar!!!
  Het antwoord hierop was dat ze het bij de vuilstort dan makkelijker konden “scheiden”.
  Ik geloof er niets van.
  Nu zijn wij een van de weinigen hier in de buurt die een aparte container hebben voor papier en karton.
  De rest doen wij zelf wel.
  Overigens ondergrondse containers hier nu.

  Geliked door 1 persoon

 14. meninggever zegt:

  Ook wij scheiden het afval trouw. Maar naar ik ook begreep is het eigenlijk een zinloze oefening. Dat plastic is niet te recyclen voor een belangrijk deel. Zie de ellende van ontmantelde windmolens. Men begraaft de wieken in de hoop dat niemand het ziet. Net zoals men plastic gewoon verbrandt. Zonde natuurlijk. Petflessen in Duitsland gewoon in te leveren, net als blikjes, statiegeld er op heffen en normale mensen brengen die dingen keurig terug naar de bron, de winkels die ze verkopen. Veel van die flessen weer her te gebruiken. De efficientie van het materiaal vooral misbruikt. Doodzonde. Maar er is hoop, ook hier gloort het statiegeld. Nu ook nog eens al die overbodige en soms nauwelijks te openen plastic verpakkingen van artikelen halen die daar helemaal niet om vragen en we zitten bij de bron op fluweel……

  Like

 15. Wow! Wat een goed idee!!

  Geliked door 1 persoon

 16. Waar ik vandaan kom zijn ze ook gestopt met apart ophalen en hebben ze containers neergezet waar je een pasje bij moet houden. Met als gevolg dat de groenbak nu vol met restafval zit. Hier worden ze zakken met plastic nog opgehaald maar ik hou mijn hart vast als ze hier het licht ook zien. Een kliko aan de straat kost 7 euro per keer! Ik vermoed dan dat ik all overvloedige verpakkingen er bij de winkel af ga trekken.

  Like

 17. bloggersterk zegt:

  Bijna nostalgisch, melkflessen voor de deur. Juten of stoffen zakjes (geen idee van het materiaal) gebruiken wij ook al langer om bijvoorbeeld de groenten van de supermarkt in te doen. Toch komt de vuilniswagen hier nog altijd niet voor niets.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.