Incidenteel, tijdelijk of structureel

Ik ga eerst een paar opmerkingen over Overheidsfinanciering beschrijven:

In een overheidsbegroting is of Incidenteel of structureel geld beschikbaar. Incidentele oplossingen mogen nooit met structureel geld gefinancierd worden. Een incidentele oplossing mag nooit meerdere jaren gebruikt worden. Het potje Incidenteel wordt dan namelijk structureel ingezet. Nieuwe penningmeesters, Hoofden afdeling Financiën, Bestuurders Financiën, veranderen vaak en graag de indeling van een begroting. Efficiëntie, effectiviteit, modernisering, nieuwe inzichten en transparantie zijn dan altijd de motivatie voor de veranderingen.

Voor mij is dit een gruwel. Het overzicht m.b.t. de beschikbare gelden verdwijnt samen met de mogelijkheid om de ontwikkeling t.a.v. de afgelopen jaren te bekijken. Ik ben nog steeds trots op het Gouden Telraam dat ik van de toenmalige portefeuillehouder Financiën heb ontvangen m.b.t. mijn opmerkingen over de Stadsdeel Begroting 2001.

Na deze financiële inleiding wil ik iets vertellen over de Afdeling Reiniging in Amsterdam-Zuidoost. Bij de staf van de Reiniging speelt namelijk iets vergelijkbaars. Efficiëntie, effectiviteit, modernisering, zijn ook hier weer terugkerende begrippen. De manier van inzamelen en ophalen is bij elke nieuwe topambtenaar een eigen kindje. Frappant is dat als er een nieuw systeem is ingevoerd de verantwoordelijke ambtenaar verdwijnt. Meestal is dat een promotie vanwege bewezen diensten.

Nu waar ik het echt over wil hebben:

Op de hoek van de Kantershofstraat en de ’s Gravendijkdreef staat nu al weer 10 jaar een tijdelijke container voor het inzamelen van restafval. Dit kalenderjaar ben ik begonnen met een dagelijkse melding over deze restafval container. Voor het aantal huishoudens is de restafval container te klein. Je kunt ook zeggen dat deze restafval container dagelijks geleegd moet worden. De afgelopen jaren wordt deze restafval container wekelijks geleegd. De ratten vinden dit prachtig. Er staat altijd een volle bak met eten voor ze klaar. De bewoners van de Kantershofstraat vinden het een gruwel. Dagelijks waait er nieuw zwerfaval langs hun voordeuren.

De tijdelijke restafval container is al jaren lang een structureel probleem. Mijn meldingen worden dagelijks netjes van een registratienummer voorzien. zoals ook mijn verzoek om een structurele oplossing netjes wordt genoteerd. Heel soms wordt er ook tussentijds geleegd. Maar de Rattenplaag in de Kantershofstraat woekert door. Zoals ook het voorbij waaiende zwerfafval dagelijks door de Kantershofstraat verder de woonwijk Kantershof binnen waait.

Incidenteel, tijdelijk of structureel ??? De vraag blijft welke beleidsambtenaar neemt de verantwoordelijkheid om definitief voor een oplossing te zorgen ???

PS: de container

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

14 reacties op Incidenteel, tijdelijk of structureel

 1. Karel zegt:

  mogge Rob
  ik wist niet dat er topambtenaren waren , een ambtenaar is toch een ambtenaar
  en als ik dit zo lees , zijn ze allemaal naar
  denken alleen maar van ikke en ikke de rest kan stikken

  stormachtige groet

  Geliked door 1 persoon

 2. meninggever zegt:

  Sinds men zo nodig de stad moest opknippen in deelgemeenten waardoor nog meer bestuurders en ambtenaren nodig waren met alle ellende daaraan verbonden, is het ook met de Gemeente Reiniging niet meer goed gekomen. Terwijl de lasten voor afvalverwerking en zo meer maar bleven stijgen. Ieder stadsdeel doet maar wat, maar heeft veelal toch maling aan wat burgers zouden willen. Kijk naar de evenementen die al dan niet spontaan worden gehouden in deze dagen. Het zwerfafval is een grote ellende. Waarom? Discipline van de deelnemers, zeker, maar ook het gebrek aan tijdig geleegde afvalbakken van voldoende omvang. Gek genoeg weet men wel altijd weer nieuwe heffingen te bedenken (niet benut voor waar ze eigenlijk bedoeld zijn) maar wordt de service steeds verder afgeschaald en durft dan zelfs van burgers te vragen ‘hun eigen straat(je) schoon te vegen. En dat is in andere delen van NL niet veel anders. Heffingen als toevoeging aan de gemeentekas, dekking voor leuke uitgaveposten, maar verder het afvalprobleem zien als iets van voorbijgaande aard. Tijd om al die zo denkende bestuurders eens bij het grof vuil te zetten.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   M.b.t. restafvalverwerking zijn in mijn ogen de beleidsambtenaar en de uitvoerende topambtenaar verantwoordelijk. De gekozen, benoemde bestuurder is de kop van Jut om de kritiek te ontvangen. De ambtenaren verschuilen zich achter bestuurders en niet werkende regeltjes.

   Stille groet,

   Like

 3. Willem zegt:

  Durft iemand bij benadering te zeggen hoe oud het gezegde “Geen maatregel zo definitief als een tijdelijke”, is? Ik ken het al vanaf mijn vroegste jeugd, uit de tijd dat ik me bewust werd van taal.
  Het geeft voor mij in ieder geval aan dat je nu een bestuurscultuur aanstipt die al zolang ik me kan heugen (dagelijkse) praktijk is.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Maar ik blijf mij verzetten. Tegen beter weten in? Of omdat ik vind dat het beter kan en moet.

   Optimistische groet,

   Like

   • Willem zegt:

    Ik blijf me er ook tegen verzetten, maar ben me er tevens van bewust dat je in die strijd maar hele kleine stapjes maken kunt. Het is geen terrein waarop je een revolutie kunt ontketenen.
    Al die ophef die er de afgelopen weken is geweest over het landsbestuur zal met een beetje geluk een heel klein stapje zijn naar een opener bestuurscultuur, al ben ik bang dat er nog een hele generatie ambtenaren vervangen moet worden en misschien ook wel een generatie juristen. De punten- en kommaneukers onder hen zijn naar mijn mening vooral aanjagers van ambtenarij. De letter van de wet/voorschrift is voor hen heiliger dan de geest ervan.

    Geliked door 1 persoon

 4. Matroos Beek zegt:

  Ambtenarij… het is niet meer van deze tijd, maar de kwaal blijft. Waarom verandert men niet structureel permanent de achteroplopende, dove ambtenarij? Daar is men al héél lang aan toe. Het lijkt een gevecht tegen de bierkaai.
  Meelevende groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Pingback: Blog over....tijdelijke of structurele oplossingen - 1104 en zo

 6. peterbake zegt:

  klinkt als horror beetje als toeslag affaire een eindeloos verhaal met open eind en veel ratten, sterkte man !

  Geliked door 1 persoon

 7. Beste mensen, wat ik niet begrijp is waarom bij laagbouwwoningen een restcontainer staat als blikvanger op een hoek? Die woningen hebben toch allemaal een grijze container.
  Dus die grote lelijke restcontainer is puur overbodig. Of ben ik nou gek?

  Marina Barink
  Kantershof

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Beste Marina, sinds 1988 woon ik in de Bijlmermeer. Ik kan je nog meer schrijnende voorbeelden van geven. Verkeerde investeringen in materiaal en/of vrachtwagens maar ook foutief berekende afvalstoffenheffingen in de loop der jaren.

   De genoemde lelijke restcontainer is jammer genoeg noodzakelijk. De kliko’s van de woningen en de aanwezige ondergrondse restafval metro daarnaast hebben bij elkaar te weinig capaciteit en/of worden niet vask genoeg geleegd.

   Wij maken met elkaar veel meer restafval dan de reiniging kan verwerken.

   Afvalscheiding is een deel van de oplossing. Statiegeld op verpakkingsmateriaal is een ander deel van de oplossing.

   Ondergrondse restafvalinzameling met een sensor is ook een gedeelte van de oplossing.

   Wanneer de reinigingsdienst niet meer in de file naar de AEB in Amsterdam-West staat helpt dat ook. Transport over water naar de AEB in Amsterdam-West helpt daar ook weer bij.

   Wanneer de laagbouw in de Bijlmermeer ook weer een ondergrondse afvalinzameling terug krijgt helpt dat ook. De verwerking van kliko’s is tijdrovend en dus duur.
   Kantershof had een ondergrondse afvalinzameling.

   De stadsdeelbegroting doorpluizen en de werkwijzen en reorganisaties van de Reiniging volgen en bestuderen is een mooie maar vaak frustrerende hobby.

   Ambtenaren overtuigen van hun ongelijk is lastiger en kost meer energie.
   Als individu is het lastig om resultaten te boeken.

   Bewonersbelangenverenigingen en bewonersplatformen kunnen veel meer tot stand brengen.

   Jammer genoeg blijkt ook daar nog heel veel winst bij het begin van de Kantershofstraat liggen ….

   Opgeruimde groet,

   Like

   • Willem zegt:

    Ik begrijp nu dat wat ik nog ken als AVI-west, tegenwoordig AEB-West heet. Deze vuilverbrander dateert van begin jaren ’90. In die tijd was ik betrokken bij de bouw van HVC in Alkmaar en zo nu en dat werd er even verwezen naar AVI-west.
    Overigens, ik dacht vorig jaar, of een jaar daarvoor eens iets gelezen te hebben over problemen bij AEB. Iets met de aanvoer van voldoende ‘brandstof’ waardoor ze in de problemen raakten. Hoe de vork precies in de steel stak is me niet helemaal duidelijk geworden. Weet alleen dat de gemeente toen fors de portemonnee heeft moeten trekken om AVI-West overeind te houden. Ligt me bij dat er iets van 2 miljoen per week heen moest voor die periode.
    In dat licht bezien, begrijp ik niet goed waarom er niet actiever door de reinigingsdienst geacteerd wordt om het afval ter bestemder plekke te krijgen. Voor 2 miljoen per week kun je heel wat auto’s laten rijden of boten laten varen.
    Maar geef het ook eerlijk toe, heb de berichtgeving erover niet uitputtend gevolgd. Daarvoor was het net een iets te ver-van-mijn-bed-show voor me.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.