De Bakfiets van Jesse

Jesse is een oud-buurman.En in die tijd aten we wel eens bij elkaar. Vlees minderen zat toen al in mijn systeem. Nu wordt dat flexitariër genoemd. Jesse is en was al jaren een vegetariër. Het samen eten met Jesse maakte mij uiteindelijk ook een vegetariër. En het eten over en weer was natuurlijk heel gezellig. Maar net zo belangrijk ook erg lekker! Het dierenleed dat steeds meer in beeld komt maakte dat ik door de etentjes met Jesse ook vegetariër ben geworden. Q-koorts, BSE, MRSA en SARS-CoV-2 zijn voorbeelden van zoönosen. Zoönosen zijn de ziekten die van dier naar mens zijn overgestapt. De huidige vlees- en zuivelindustrie is verantwoordelijk voor deze (dodelijke) ziekten.

De lijst van zoönosen is langer. Om over de lijst van zieken en sterfgevallen door deze ziekten maar te zwijgen.

Het stoppen met het eten van zuivel ging al langer door mijn hoofd. Het dierenleed in de zuivelindustrie is vergelijkbaar met de vleesindustrie. De verspreiding van zoönosen vindt ook in de zuivelindustrie plaats. Terug naar mijn oud-buurman Jesse vol trots stuurt hij mij een persbericht. Met een Verpakkingsvrijvegan bakfiets brengt hij de boodschappen tot aan de voordeur. Om te beginnen in de gemeentes Amsterdam (alle stadsdelen), Amstelveen, Ouder-Amstel (Duivendrecht en Ouderkerk aan de Amstel) en Diemen. 

In zijn persbericht is het allemaal te lezen:

Verpakkings Vrij Vegan maakt milieuvriendelijk boodschappen doen makkelijk

Vanaf 14 mei is het in Amsterdam mogelijk om verpakkingsvrije veganistische producten aan huis geleverd te krijgen. Dan begint Jesse de Wit met zijn start-up ‘Verpakkings Vrij Vegan’ de wekelijkse levering van onder andere een plantaardige variant voor yoghurt, sojadrank, veganistische burgers en kaas.

Veel Amsterdammers eten vegetarisch of veganistisch en steeds meer Amsterdammers proberen hun plastic afval te verminderen. De combinatie blijkt in de supermarkt alleen onmogelijk. Alternatieven voor zuivel en vlees zijn altijd verpakt in heel veel plastic, dat zelden gerecycled wordt. Dat moet beter kunnen dacht Jesse, en hij begon een bedrijf dat veganistische boodschappen verpakkingsvrij aan de deur levert.  

Zelf doen

Jesse is al 23 jaar vegetariër en ook al een aantal jaar veganistisch. De laatste jaren probeert hij ook zijn plastic consumptie te verminderen. Dit lukt hem echter niet echt omdat plantaardige alternatieven voor zuivel en vlees eigenlijk nergens plasticvrij te koop zijn. “Ik eet veel soyghurt (plantaardige yoghurt) en deze zit altijd in relatief kleine pakken, die juist slecht recyclebaar zijn.” aldus Jesse. “Ook vleesvervangers zitten meestal per twee in een plastic verpakking.” Dit moet anders kunnen.

Jesse bleef niet bij de pakken neerzitten, maar besloot het heft in eigen hand te nemen. Kon hij deze producten niet zelf verpakkingsvrij leveren? “Het was nog niet zo makkelijk, want veel leveranciers geven aan dat hun producten bij de productie verpakt worden”. Uiteindelijk werden er toch genoeg leveranciers gevonden en zo zag Verpakkings Vrij Vegan het licht. Inmiddels kan er besteld worden en zal op 14 mei de eerste verpakkingsvrije soyghurt, sojadrank, vegetarische burgers, vegan kaas en tientallen andere producten geleverd. Bestellingen zijn al mogelijk via de website https://verpakkingsvrijvegan.nl/index.php

Bakfiets

In het begin zal er alleen in Amsterdam en omstreken geleverd worden, en met reden. De leveringen zullen namelijk met een typisch Amsterdams vervoermiddel gebeuren: de bakfiets. “Groener kan niet, en het benadrukt ook onze lokale roots.” aldus Jesse. Veel producten komen ook uit Nederland en vaak zelfs al uit Amsterdam of omgeving. Zo wordt de veganistische kaas in Amsterdam Zuid en Duivendrecht gemaakt, komt de sojadrank van Twentse bodem en zijn er burgers uit Haarlem of van zeewier uit Zeeland.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

14 reacties op De Bakfiets van Jesse

 1. Sjoerd zegt:

  Dat zijn initiatieven op kleine schaal, positief van insteek, maar het grote publiek raak je er niet mee. Die hebben daar gewoon geen tijd meer voor.

  Like

 2. terrebel zegt:

  Verpakkingsvrij was vrij normaal in mijn jeugd: over de markt met een mandje en een theedoek voor de kaas. Geen plastic zak maar een metalen bak met een krant onderin voor het afval. De tijden waren simpeler. Niet zozeer beter want er was toen misschien wel meer ellende in de wereld dan nu maar nieuws ‘van buiten’ bereikte ons zelden.

  Geliked door 1 persoon

 3. Willem zegt:

  Even een vraagje over de vegetarische en veganistische producten op basis van soja. Waar komt al die soja vandaan. Er is grote ophef (en terecht) over het Zuid-Amerikaanse regenwoud dat al dan niet legaal, gekapt wordt om grond te verkrijgen voor de verbouw van soja. Soja(schroot) is een belangrijk onderdeel van ons voedselpakket en het veevoer dat onze koeien krijgen om aan hun productie te kunnen voldoen. Het streven is om de veestapen ruwweg te halveren, maar als er massaal overgegaan wordt op producten op basis van soja, zal het probleem van de illegale boskap niet verminderen, want de behoefte aan soja zal op een gelijk peil blijven en misschien nog wel vergroten.
  Dus, hoe mooi ik dat initiatief ook vind, het zal weinig oplossen.
  Wat mij verbaast is dat je de bakfiets een typisch Amsterdams voertuig vindt. In mijn kindertijd, 2e helft jaren ’40, kwam 3 maal per weel een bakker langs met een bakfiets en begin jaren ’50 was er een bakker die een gemotoriseerde bakfiets had. Daarvoor ging je even naar buiten omdat te zien. De kruidenier kwam maar eens per week langs, want we waren bijna 100% zelfvoorzienend. En van ‘kunstboter’ moest mijn moeder niks hebben. Boter (en kaas) haalden we bij de zuivelfabriek en ik was een jaar of 7 toen ik er achter kwam dat er ook slagerijen en groenteboeren bestonden. We slachtten zelf en verbouwden onze eigen groenten en fruit.
  Maar dat is een tijd die niet meer terug komt en ik weet ook niet of ik dat zou willen.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Ik geef een uitgebreid antwoord over de sojaproduktie:

   De Nieuwe Melkboer
   Al generaties lang wordt er door deze familie melk geproduceerd. Waar de voorouders destijds al met de tijd mee zijn gegaan door het produceren van koemelk speelt ook de huidige generatie, de broers Bart en Tom, opnieuw in op de ontwikkelingen van deze tijd. Ze willen het werk van de generaties voor hun graag voortzetten, maar dan op onze manier. In 2016 wisten ze het: plantaardig!

   Stapsgewijs zijn ze onderzoek gaan doen, en in 2017 haalden ze onze eerste echte oogst binnen; soja van Twentse bodem. Zij zijn zich gaan verdiepen in de mogelijkheden van dit gewas, en raakten in dit proces steeds meer overtuigd van de mogelijkheden van soja als melk-producerend gewas. Met hun eigen Neder-soja kunnen we verder gaan bouwen op het fundament wat de generaties voor hun hebben gelegd.

   Sinds november 2020 is de sojadrink te verkrijgen. De soja die Bart en Tom gebruiken komt 100% uit Nederland, dit maakt deze sojadrink een lokaal product. Naast dat de sojadrink een duurzaam en plantaardig product is, is het ook nog eens lekker en gezond. Bart en Tom laten andere Nederlandse boeren zien en inspireren dat het ook plantaardig kan.

   Samen met de consument en andere Nederlandse boeren bouwt De Nieuwe Melkboer aan een geheel nieuwe melkweg. De kortste weg van plant naar klant. Jesse de Wit van Verpakkings Vrij Vegan werkt hier aan mee.

   De Bakfiets: In mijn jeugd kwamen de leveranciers met paard en wagen bij ons aan de deur. Nu worden in Amsterdam vooral de kinderen vervoerd in een bakfiets. Maar ook hoor ik oude verhalen over een hondkar waarbij de hond voor of onder de kar voor de voortbeweging moest zorgen. Amsterdamse leveranciers gingen daarmee van deur tot deur krijg ik uitgelegd.

   Ook ik wil niet terug in de tijd. Wel ga ik graag naar een mooie en betere toekomst. Al is de manier waarop voor iedereen weer anders. En die vrije keuze is mooi.

   Vriendelijke groet,

   Geliked door 1 persoon

 4. meninggever zegt:

  Overdaad schaadt. In alle vormen en maten. Zo vind ik zelf die luxe bakfietsen in Amsterdam (en helaas ook andere steden) een ramp. Temeer nu ze ook nog elektrisch aangedreven erg hoge snelheden halen. Men knapt die dingen op de stoep neer, liefst overdwars en laat zien dat groen denken ook asociale types trekt. Vegetarisch eten heeft haar eigen dynamiek. Maar ook smaak. Was het vroeger een keuze tussen smakeloze blokken vegetarische materiaal afgewisseld met een half grasveld afgedekt met wat kaasblokjes, tegenwoordig is er heel wat lekkers te koop. Mijn schoondochter maakt vaak Japanse vegetarische hapjes, en dat is heerlijk eten. Maar ook relatief duur. Ook ik eet minder vlees waar het kan. Maar helemaal zonder? De mens is er niet voor gemaakt. Mits we maar niet overdrijven. Veestapels voor de vleesindustrie is wellicht wat veel van het goede. Maar we laten vanuit diezelfde vegetarische kring ook overbevolking toe, verstening, immigratie. Dan is het geen probleem. En veel van juist die mensen eten vlees. Schapen, lammetjes, kippen, vis. Meteen aan de grens maar uitleggen dat dit niet de bedoeling is? Net als niet roken, geen drugs gebruiken, verbieden in auto’s te rijden en zo meer? Utopia is best een lastig land om in te leven….

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   De Nederlandse zuivel- en vlees-industrie produceert voor 80 tot 90% voor de buitenlandse markt. Het is afhankelijk van het product. De overlast; stank, het vuile en verontreinigde oppervlakte water, de Nederlandse bodem en het bijbehorende grondwater blijft in Nederland achter. De werkgelegenheid wordt vooral ingevuld met Oost-Europese arbeidskrachten met een tijdelijk contract. De winst komt een zeer kleine groep ondernemers ten goede. De zoönosen, bijvoorbeeld de huidige Corona Pandemie woekert wereldwijd. . De slachtoffers van de Q-koorts, BSE en MRSA zijn dan wel uit het nieuws verdwenen, maar het leed bij de slachtoffers, nabestaanden en familieleden is daardoor nog steeds groot.
   Verstening en immigratie, vleeseters, drugsgebruikers, autobezitters interessante onderwerpen.
   Misschien iets voor een andere blogpost?

   Dat Jesse voor een duurzaam transportmiddel kiest vind ik volledig passen bij zijn bedrijfsopzet. Bij mijn weten heeft hij geen kinderen.

   PS: Ik gun jou, iedereen een lekker stuk vlees!

   Vredelievende groet,

   Like

   • meninggever zegt:

    Dank voor het gunnen. Juist morgen plaats ik een blogverhaal over een andere plaag. Een heftiger dan de huidige. Ook door beesten overgebracht, maar een dier dat niets met onze consumptie van doen had/heeft. Niets met onze landbouw/agrarische sector. En in een heel ander tijdsgewricht. Soms is het best confronterend wat de mens zoal overkomt als zoogdierensoort…..

    Like

    • Rob Alberts zegt:

     Altijd baas boven baas. Gelukkig zijn wij mensen ook in staat om elke bedreiging van buiten af of binnenuit om te zetten naar een oplossing, een remedie. Mits er maar op tijd naar de signalen wordt gekeken. En de geboden oplossingen van wetenschappers benut worden.

     Optimistische groet,

     Like

     • meninggever zegt:

      De beschreven plaag maakt duidelijk dat wij mensen maar lastig leren van onze fouten in het verleden gemaakt. Omdat wel menen oppermachtig te zijn en op basis van welke doctrine ook alles aan zouden kunnen. Helaas bewijst het verleden altijd weer dat dit niet zo is. En dat als je geen kennis hebt van dat verleden in de toekomst geen plek voor je is…

      Like

      • Rob Alberts zegt:

       De opeenvolgende kabinetten Rutte hebben bij de bestrijding van zoonosen steeds weer gefaald.
       Het aantal doden en zieken is gigantisch. Het leed in vele families is dan ook erbarmelijk.
       In deze zin heeft de Nederlandse overheid een beschamende rol gespeeld.

       Of wij daarvan gaan leren?
       Ik betwijfel het. Al heb ik bewondering en respect voor de wetenschappers die de afgelopen 10 jaar bergen werk hebben verzet.

       Stille groet,

       Like

 5. Anuscka zegt:

  Wat een mooi initiatief! Ik zou er bijna voor naar Amsterdam verhuizen… (nou nee, niet echt). Maar hulde aan Jesse. We hebben meer Jesses nodig in deze wereld. En dank dat jij over hem schrijft. Ook al kan ik niet direct mijn boodschappen bij hem bestellen – vegan en verpakkingsvrij – het inspireert enorm over hem te lezen!

  Geliked door 1 persoon

 6. Spontanity zegt:

  Ik ga mijn eetpatroon niet veranderen.
  Ik doe het goed genoeg, vind ik zelf.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.