Invasieve exoot, Japanse Duizendknoop

Extra, nieuwe informatie m.b.t. de bestrijding van de Japanse Duizendknoop op 1104enzo.nl

Niet alleen in Kantershof maar door het hele land woekert deze invasieve exoot. Denk dus niet dat dit een typisch Amsterdams probleem is. Door het hele land is deze woekerplant tuinen, plantsoenen maar ook natuurgebieden aan het veroveren. Een klein stukje wortel of stengel is al voldoende om hoge ondoordringbare bosschages te veroorzaken. Dat verder de natuurlijke inheemse planten hier nu nog geen antwoord op hebben is rampzalig. Met dank aan de diverse tuincentra die deze plant verkopen …

De Japanse duizendknoop is een woekerplant die flinke schade kan veroorzaken. In Kantershof en door het hele land groeit deze plant op meerdere plekken. Vanaf de openbare ruimte groeit de plant op sommige plekken ook de tuinen in. Deze maand start de gemeente Amsterdam weer met de bestrijding.

Deels gebruikt de Gemeente Amsterdam de Rootwave methode. Door iedere stengel wordt een elektrische stroomstoot van 5.000 Volt gejaagd. Hierdoor wordt de plant van binnenuit gekookt, van de wortels tot aan de bovengrondse delen. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke geleiding in de planten waardoor de elektrische lading zich door de stengels en wortels verspreidt en de hele plant verhit wordt. Door deze hitte verdampt al het vocht en barsten de plantencellen waardoor de plant dood gaat. Al snel komen er echter weer nieuwe scheuten op, de wortels laten zich niet zo makkelijk kapot krijgen. Daarom moet deze methode lange tijd herhaald worden: vijf keer per groeiseizoen (mei tot en met september) en enkele jaren lang. Totdat de wortels geen energie meer hebben om te kunnen groeien, want dan pas is de duizendknoop uitgeroeid. Iedere stroomstoot geeft een harde tik, daardoor zal er helaas wat geluidsoverlast ontstaan.

Informatie en contact

Meer informatie over de Japanse duizendknoop, wat de gemeente Amsterdam er tegen doet en hoe u mee kunt helpen als de duizendknoop in uw tuin staat, vindt u op https://www.amsterdam.nl/duizendknoop.

Op de kaart https://maps.amsterdam.nl/duizendknoop/ ziet u waar de Japanse duizendknoop in Amsterdam voorkomt.

Vragen over deze brief of over de informatie op de website kunt u per mail stellen via duizendknoop@amsterdam.nl. Hier kunt u ook melding maken van een groeiplaats die nog niet op de kaart staat.

Deels citeer ik in deze blogpost: https://1104enzo.nl/bestrijding-japanse-duizendknoop-hervat-in-kantershof/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

13 reacties op Invasieve exoot, Japanse Duizendknoop

  1. Ja dat is een groot probleem niet alleen in Nederland maar ook in België.
    Meer nog het zijn niet alleen planten die door de mensen worden ingevoerd die schade veroorzaken, maar ook, reptielen, insecten, vogels….
    Denk maar eens De Amerikaanse Brulkikker. of parkieten die zich hebben aangepast en inheemse soorten volledig laten verdwijnen
    Het wordt tijd dat het invoeren van dergelijke planten en dieren aan banden wordt gelegd door aangepaste wetgeving.
    Groetjes 😀
    Theo

    Geliked door 2 people

  2. Hier heb ik ze nog niet gezien, maar wel in Oostenrijk

    Geliked door 1 persoon

  3. in sommige natuurgebieden worden deze exoten door de overheid bestreden
    maar of het veel helpt, weet ik zo niet

    groeten

    Geliked door 1 persoon

  4. Sjoerd zegt:

    Ik kan me vorige blogs hierover nog voor de geest halen. Ben er hier in het zuiden nog niet zelf tegenaan gelopen, maat het lijkt me heel frustrerend als je die in je tuin krijgt.

    Geliked door 1 persoon

  5. Tja, het is een beetje de reuzenversie van het zevenblad. Alleen de aanhouder wint de strijd in zo’n geval. En die aanhouder moet erg sterk en volhardend zijn, hebben we hier indertijd met het zevenblad gemerkt.

    Geliked door 1 persoon

  6. Spontanity zegt:

    Kan jouw laatste blogjes niet meer lezen?

    Geliked door 1 persoon

    • Spontanity zegt:

      Niet gevonden
      Helaas, maar de door u opgevraagde pagina kon niet worden gevonden. Misschien kan zoeken helpen.

      Zoek naar:

      Geliked door 1 persoon

      • Rob Alberts zegt:

        Excuses.
        Ik zit te klunsen met de nieuwste update van WordPress.
        Tijdens het schrijven van nieuwe blogposts gaat er bij mij iets mis.
        Verkeerde, halve blogposts publiceer ik dan per ongeluk en verwijder ik weer.
        Ik probeer zo snel mogelijk te ontdekken wat ik steeds verkeerd doe.

        Verontschuldigende groet,

        Like

  7. meninggever zegt:

    Ooit lang geleden hadden we bij het toenmalige bedrijf last van een soort struik met stekels en in de lente af en toe een enkele bloem. Het ding groeide op ons eigen terrein, tegen de rand van het trottoir maar zat ons aardig in de weg. Dus werd hij gekortwiekt. Daarna bewerkt met bestrijdingsmiddelen. Maar het bleek een taaie plant. Jaar of twee later was hij er weer. Uiteindelijk hebben we de boek in de brand gestoken. Dat hielp.

    Like

    • Willem zegt:

      Een weinig elegante methode, maar uiteindelijk wel effectief. Soms ben je genoodzaakt te kiezen voor effectiviteit en de moraal even niet laten prevaleren. Ben bang dat het met de Japanse duizendknoop ook zo aangepakt moet worden.
      Wat ik me wel afvraag is welke natuurlijke vijand die plant heeft in het oorspronkelijke leefgebied.
      Er is me ooit eens verteld dat de jonge scheuten erg smakelijk zijn, maar kan me gelijktijdig niet voorstellen dat menselijke en dierlijke consumptie het enige is dat de plant in toom houdt. Varkens schijnen er ook gek op te zijn. Die wroeten de grond om tot op grote diepte om de wortels op te vreten. Het lijkt me wel wat hebben ; een afgezet gedeelte met daarin de Japanse Duizendknoop en een aantal scharrelvarkens in de Bijlmer. Kunnen de inwoners ook eens zien dat het erg sociale en vooral intelligente dieren zijn, die met wat meer respect behandeld moeten worden dan de commercie nu doet.

      Like

      • Rob Alberts zegt:

        De kinderboerderij ‘Bijlmerweide’ is een dagbesteding voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Ik heb regelmatig met buren gefantaseerd dat er een hangbuikzwijntje aan de riem door Kantershof werd begeleid van de ene plek naar de andere plek van Japanse Duizendknoop.
        Het is bij fantaseren gebleven …

        Stille groet,

        Like

        • Willem zegt:

          Japanse Duizendknoop in parken en ander openbaar groen beslaan meestal een behoorlijk oppervlak. Daarom denk ik dat je in dit geval iets groter denken moet en het niet moet beperken tot een enkel hangbuikzwijntje. Een stuk of vijf varkens van een geschikt ras, hangbuikzwijntjes lijken mij er ook toe te behoren, binnen een omheind deel rustig hun gang laten gaan en de struik loopt voor jaren, zo niet definitieve, groeiachterstand op. En je kunt best vrijwilligers van die kinderboerderij inschakelen om overdag wat toezicht te houden. Zolang het varken nog iets eetbaars vindt zal ze weinig behoefte hebben om de boel buiten de omheining te gaan verkennen.
          En ik weet het uit ervaring; varkens zijn echt erg leuke en vooral intelligente beesten. Ik heb een medicus eens een varken een horizontaal mens horen noemen, maar dat ging over de mogelijkheid om (delen van) varkensorganen voor mensen te gebruiken.

          Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.