Quickfix Brigade

Ruim voor de Corona Pandemie leerde ik Diny Ceelen kennen. Enthousiast vertelde zij over haar vooruitstrevende en ambitieuze plannen. In Amsterdam-ZuidOost wilde zij werk coöperaties opzetten. Ik schreef al eens over de Gordijndames. Onder de vleugels van Diny startte een groep Zuid-Amerikaanse vrouwen met het maken van isolerende gordijnen. Maar er was ook het plan om een groep mannen te activeren voor het plaatsen van deze gordijnen.

Als energiecoach kom ik bij diverse bewoners van Amsterdam-ZuidOost. Maar telkens valt mij dezelfde vergissing weer op. Korte vitrages tegen de ramen en lange overgordijnen van plafond tot aan de vloer voor de radiatoren. De vitrages zijn geen ondersteuning bij het dubbelglas. De warmte vliegt er door heen naar buiten. De lange overgordijnen voor de radiatoren isoleren weinig. Maar zorgen in ieder geval dat de warmte van de radiatoren niet de kamer binnen komt. Tegelijkertijd wordt de benodigde luchtcirculatie verstoord. Voor elke verwarming is een goede luchtcirculatie nodig om de ruimtes comfortabel te verwarmen.

Ik maak nu sinds 3 jaar huisbezoeken als energiecoach. En jawel, ik heb al twee woningen bezocht waar de vitrage en overgordijnen op de juiste manier voor de ramen hangen. Een WorkForce die mooie isolerende overgordijnen op de juiste manier kan bevestigen kan een duurzame en sociale rol betekenen in Amsterdam-ZuidOost. Samen met een naaiatelier waar met de juiste stoffen overgordijnen op maat worden gemaakt. Samen noem ik dit voor het gemak maar een Quickfix Brigade.

Via een omweg hoorde ik iets van persoonlijke omstandigheden. Diny Ceelen zou uit ons stadsdeel verhuisd zijn? Ik heb verder geen contact met haar. Maar haar vooruitstrevende en ambitieuze plannen zitten nog steeds in mijn geheugen. In de Kbuurt zijn er plannen om kleine bedrijfsruimtes te realiseren. Zoals het Bewonersplatform ook het plan heeft om verduurzaming, energietransitie, scholing en werkgelegenheid te verbinden. Niet toevallig zijn dit dezelfde doelstellingen waarmee jaren terug een Symposium werd georganiseerd. Ook die doelstellingen zitten gebeiteld in mijn geheugen. Jammer genoeg zijn de mooie woorden van het symposium al lang vervlogen.

Maar telkens weer na een huisbezoek als energiecoach zijn mijn gedachten bij de vooruitstrevende en ambitieuze gedachten van Dini Ceelen. De gordijndames zijn uit het zicht verdwenen? De organisaties waar Dini indertijd mee samen werkte zijn onbereikbaar, onzichtbaar, wellicht ook verdwenen? Een bundeling van krachten in Amsterdam-ZuidOost, het realiseren van coöperaties, verduurzaming, energietransitie, scholing en werkgelegenheid verbinden mag niet blijven steken in mooie woorden. De volgende kritische kanttekening moet ik wel maken. De opgezette subsidie carrousel in Amsterdam-ZuidOost wordt nu gebruikt voor het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten van een klein groepje ambtenaren, ondernemers en subsidie-eters. Ik noem dat misbruik! Geef mij dan toch maar de werkwijze van het bewonersplatform Hart voor de Kbuurt. Samen, voor, door en met de bewoners iets oppakken en realiseren.

Ik zie de bedrijfsunits bij het metrostationKraaiennest al staan. Een Quickfix Brigade als samenwerkende coöperaties waar verduurzaming, energietransitie, scholing en werkgelegenheid gerealiseerd worden. De gordijndames van Dini Ceelen kunnen daar verder gaan met hun eerste initiatief. En bij elk huisbezoek als energiecoach kan ik vertellen dat er hulptroepen zijn voor betaalbare op maat gemaakte overgordijnen. Natuurlijk gecombineerd met een handig iemand die deze gordijnen en vitrages betaalbaar komt bevestigen.

Quickfix Brigade, coöperatief, verduurzaming, energietransitie, scholing en werkgelegenheid bij elkaar gebracht.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

6 reacties op Quickfix Brigade

 1. Robert Sterk zegt:

  Ga je die kar nu ook trekken Rob? De gordijndames mobiliseren, bedrijfsruimte huren; de Quickfix brigade realiseren en opdrachten binnenhalen. Lijkt me een mooi initiatief!

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   De bedrijfsruimte staat bijna klaar onder het Metrostation Kraaiennest.
   Diny Ceelen heeft indertijd de Gordijndames al georganiseerd.

   Initiatieven en afspraken zijn deels al gemaakt.
   Heel misschien kan ik daar een concrete rol in gaan vervullen.
   Vanuit mijn huisbezoeken als energiecoach kan ik in ieder geval voor een voortdurende stroom van klanten zorgen!

   Energieke groet,

   Like

 2. Karel zegt:

  hopelijk komt het goed van de grond

  Like

 3. peterbake zegt:

  Succes, wat een positieve energie !

  Geliked door 1 persoon

 4. Karel zegt:

  mogge Rob
  ja ik zal zeker een fijne dag met plezier hebben morgen in Artis als ook tijdens het loopje van en naar station
  opklarende (tijdelijke) groet

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.