Debra Solomon presenteert de Praktijkgemeenschap Voedselbos Amsterdam-ZuidOost in Venetië. Dit doet zij tijdens de Biënnale in Venetië. Dit is een tweejaarlijkse kunstmanifestatie; een tentoonstelling voor beeldende kunst. Dit spreekt mij aan. Telkens als ik naar de Natuur om mij heen kijk verbaas ik mij over de pracht en praal die er in de Natuur is te zien. Voor mij is dat prachtige Kunst. Toegegeven niet iedereen is een liefhebber van de natuur. De bomenvernieler in Kantershof is door een aantal beschadigde bomen nog lang voor iedereen zichtbaar en herkenbaar …
Toch bruist het in de Kbuurt! Op het Krimpertplein staan de mooiste inheemse kruiden te bloeien. En naast het Krimpertplein is een florerende moestuin. ook tussen de Honingraatflats van het Bijlmermuseum groeit en bloeit van alles. Deelnemers van de Praktijkgemeenschap Voedselbos Amsterdam-ZuidOost hebben hier de afgelopen jaren geplant en gezaaid. Zelf heb ik vooral geoogst. De winterspostelein onder de metrobaan smaakt elk jaar uitstekend. Vrienden komen nu ook graag oogsten. Mijn vrienden uit Zuidoost-Azië vinden het een lekkere Nederlandse groente. En restaurant Elixer heeft die winterpostelein deze winter in een lekker stamppotje verwerkt.
In Kantershof ligt het Bloemenlint als verbinding naar het NatuurNetwerkNederland-gebied de Bijlmerweide. Als aanvulling worden er nu verspreid door Kantershof verschillende moestuintjes in het openbaar groen aangelegd. De insecten reageren positief op deze nieuwe ontwikkelingen. En de buurtmoestuin de Kemp Garden op de plek van de oude parkeergarage Kempering is de laatste uitbreiding van het Voedselbos Amsterdam-ZuidOost. Inschrijven hiervoor is jammer genoeg niet meer mogelijk. De vraag is vele malen groter dan de beschikbare ruimte!
Debra Solomon en Renate Nollen zijn de voorvrouwen van de Praktijkgemeenschap Voedselbos Amsterdam-ZuidOost. En dan valt opeens iets op. Vooral de vrouwen in de Kbuurt zijn betrokken en actief in deze Praktijkgemeenschap Voedselbos Amsterdam-ZuidOost. Klimaat Crisis, consequenties van het mondiale Klimaat Akkoord, Stikstof Crisis blijven voorpagina nieuws. Maar Debra Solomon legt verbanden en geeft oplossingen in haar presentatie tijdens de Biënnale in Venetië. En de vrouwen in de Kbuurt realiseren deze oplossingen. Vreemd genoeg zijn het de mannen die tegenwerken en problemen opwerken.
De boodschap van Debra namens alle deelnemers van het Voedselbos Amsterdam-ZuidOost is: het is WIJ. VBAZO is vertegenwoordigt in 3 werken, 7 schermen en 1 projectie. VBAZO is in da huis!
https://www.dezeen.com/2021/05/20/dutch-pavilion-venice-architecture-biennale-who-is-we-exhibition/
Wat je zegt Rob: de Natuur is Kunst. Ik kan er uren naar kijken… het verveelt nooit! Fijn om te lezen dat er zoveel natuurlijke initiatieven zijn in jouw buurt. Moestuintjes op plekken van openbaar groen… geweldig! Dat zouden meer gemeentes moeten doen!
LikeGeliked door 1 persoon
Begrijp niet waarom mannen “tegen zijn…. is het omdat het vrouwen waren die op het idee gekomen zijn ?
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb geen idee. De vrouwen zijn actief, optimistisch en kijken naar kansen en mogelijkheden.
Terwijl de bezwaren en kritieken vooral door mannen worden geuit.
Stille groet,
LikeLike
Mooi dat de natuur zo goed verzorgd wordt in je buurt.
Door vrouwen, uiteraard. Verbaast je dat echt??
LikeLike
Eigenlijk niet …!
LikeGeliked door 1 persoon
ja Rob , de natuur is KUNST
ik geniet er alle dagen van
natuurlijke groet
LikeGeliked door 1 persoon
De natuur is alles
LikeGeliked door 1 persoon
Wat leuk om te lezen dat de Praktijkgemeenschap Voedselbos Amsterdam-ZuidOost wordt vertegenwoordigd in mijn lievelingsstad Venetië bij de Architectuur Biënnale. Want dat ‘Architectuur’ moet er wel even bij. Het ene jaar heb je namelijk de beroemde Kunst Biënnale, het andere jaar die minder bekende Architectuur Biënnale die ook pas veel later in het leven is geroepen.
LikeGeliked door 1 persoon
Jij bent beter op de hoogte. Vanwege Corona was er meen ik uitstel. In eerste instantie zou er ook een delegatie vrijwilligers van de Praktijkgemeenschap naar Venetië gaan.
Stille groet,
LikeLike
Ik vind natuur eerlijk, mooi en soms onbehouwen..kortom Prachtig en Onverwoestbaar!
Hoop nog lang in dit ” kunstwerk” voedselbos te mogen ” werken”!
LikeGeliked door 1 persoon
Pingback: Blog over...Debra Solomon (Voedselbos) op Biënnale in Venetië - 1104 en zo
Een recensie:
Uit bart lootsma’s stuk voor design digger:
Het Nederlands paviljoen is gevuld met installaties, video’s en tekstbijdragen van architect Afaina de Jong en kunstenaar Debra Solomon. Onder de noemer ‘Who Is We?’ bevraagt de Nederlandse bijdrage het hoofdthema van Sarkis. Oftewel: wie is dan die ‘we’ waar Sarkis het over heeft? De presentatie in het paviljoen richt zich volgens het Het Nieuwe Instituut op stedenbouw die vrouwelijk, van kleur, queer en natuur-inclusief is. Wat vind je de Nederlandse invulling van Sarkis’ thema? “De Nederlandse presentatie werkt erg esthetisch en positief. ‘Who is we’ is een goede vraag die erg breed en genereus wordt beantwoord. Ook hier gaat het om meer dan het samenleven van mensen. Ook hier gaat het om het samenleven van mensen met “niet-mensen”, waarmee grond, planten, dieren en microben bedoeld worden. Maar tenminste wordt er hier ook nog ingegaan op sociologische thema’s. “Multispecies Urbanism is een ruimtelijk en sociaal-ecologische praktijk om het recht op de stad en het recht op het stedelijk metabolisme uit te breiden tot meer-dan-mensen”, is de conclusie van de makers. In alle eerlijkheid: er zijn op deze Biënnale tal van projecten met deze doelstelling. Het zijn vooral de projecten van Debra Solomon die daar in het Nederlandse paviljoen echt inhoud aan lijken te geven. Elders zijn er projecten die daar ook technologisch meer mee doen.”
De hele recensie:
https://www.designdigger.nl/2021/05/26/teleurstellende-architectuurbiennale-venetie-mist-dominante-themas-als-covid-en-black-lives-matter-aldus-architectuurcriticus-bart-lootsma/
LikeLike