Van Kraaiennest naar Venetië

Debra Solomon presenteert de Praktijkgemeenschap Voedselbos Amsterdam-ZuidOost in Venetië. Dit doet zij tijdens de Biënnale in Venetië. Dit is een tweejaarlijkse kunstmanifestatie; een tentoonstelling voor beeldende kunst. Dit spreekt mij aan. Telkens als ik naar de Natuur om mij heen kijk verbaas ik mij over de pracht en praal die er in de Natuur is te zien. Voor mij is dat prachtige Kunst. Toegegeven niet iedereen is een liefhebber van de natuur. De bomenvernieler in Kantershof is door een aantal beschadigde bomen nog lang voor iedereen zichtbaar en herkenbaar …

Toch bruist het in de Kbuurt! Op het Krimpertplein staan de mooiste inheemse kruiden te bloeien. En naast het Krimpertplein is een florerende moestuin. ook tussen de Honingraatflats van het Bijlmermuseum groeit en bloeit van alles. Deelnemers van de Praktijkgemeenschap Voedselbos Amsterdam-ZuidOost hebben hier de afgelopen jaren geplant en gezaaid. Zelf heb ik vooral geoogst. De winterspostelein onder de metrobaan smaakt elk jaar uitstekend. Vrienden komen nu ook graag oogsten. Mijn vrienden uit Zuidoost-Azië vinden het een lekkere Nederlandse groente. En restaurant Elixer heeft die winterpostelein deze winter in een lekker stamppotje verwerkt.

In Kantershof ligt het Bloemenlint als verbinding naar het NatuurNetwerkNederland-gebied de Bijlmerweide. Als aanvulling worden er nu verspreid door Kantershof verschillende moestuintjes in het openbaar groen aangelegd. De insecten reageren positief op deze nieuwe ontwikkelingen. En de buurtmoestuin de Kemp Garden op de plek van de oude parkeergarage Kempering is de laatste uitbreiding van het Voedselbos Amsterdam-ZuidOost. Inschrijven hiervoor is jammer genoeg niet meer mogelijk. De vraag is vele malen groter dan de beschikbare ruimte!

Debra Solomon en Renate Nollen zijn de voorvrouwen van de Praktijkgemeenschap Voedselbos Amsterdam-ZuidOost. En dan valt opeens iets op. Vooral de vrouwen in de Kbuurt zijn betrokken en actief in deze Praktijkgemeenschap Voedselbos Amsterdam-ZuidOost. Klimaat Crisis, consequenties van het mondiale Klimaat Akkoord, Stikstof Crisis blijven voorpagina nieuws. Maar Debra Solomon legt verbanden en geeft oplossingen in haar presentatie tijdens de Biënnale in Venetië. En de vrouwen in de Kbuurt realiseren deze oplossingen. Vreemd genoeg zijn het de mannen die tegenwerken en problemen opwerken.

De boodschap van Debra namens alle deelnemers van het Voedselbos Amsterdam-ZuidOost is: het is WIJ. VBAZO is vertegenwoordigt in 3 werken, 7 schermen en 1 projectie. VBAZO is in da huis!

https://whoiswe.nl/

https://www.dezeen.com/2021/05/20/dutch-pavilion-venice-architecture-biennale-who-is-we-exhibition/

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

12 reacties op Van Kraaiennest naar Venetië

 1. Anuscka zegt:

  Wat je zegt Rob: de Natuur is Kunst. Ik kan er uren naar kijken… het verveelt nooit! Fijn om te lezen dat er zoveel natuurlijke initiatieven zijn in jouw buurt. Moestuintjes op plekken van openbaar groen… geweldig! Dat zouden meer gemeentes moeten doen!

  Geliked door 1 persoon

 2. picpholio zegt:

  Begrijp niet waarom mannen “tegen zijn…. is het omdat het vrouwen waren die op het idee gekomen zijn ?

  Geliked door 1 persoon

 3. Bertie zegt:

  Mooi dat de natuur zo goed verzorgd wordt in je buurt.
  Door vrouwen, uiteraard. Verbaast je dat echt??

  Like

 4. Karel zegt:

  ja Rob , de natuur is KUNST
  ik geniet er alle dagen van

  natuurlijke groet

  Geliked door 1 persoon

 5. KEES (PACO) zegt:

  De natuur is alles

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat leuk om te lezen dat de Praktijkgemeenschap Voedselbos Amsterdam-ZuidOost wordt vertegenwoordigd in mijn lievelingsstad Venetië bij de Architectuur Biënnale. Want dat ‘Architectuur’ moet er wel even bij. Het ene jaar heb je namelijk de beroemde Kunst Biënnale, het andere jaar die minder bekende Architectuur Biënnale die ook pas veel later in het leven is geroepen.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Jij bent beter op de hoogte. Vanwege Corona was er meen ik uitstel. In eerste instantie zou er ook een delegatie vrijwilligers van de Praktijkgemeenschap naar Venetië gaan.

   Stille groet,

   Like

 7. Jan Bon zegt:

  Ik vind natuur eerlijk, mooi en soms onbehouwen..kortom Prachtig en Onverwoestbaar!
  Hoop nog lang in dit ” kunstwerk” voedselbos te mogen ” werken”!

  Geliked door 1 persoon

 8. Pingback: Blog over...Debra Solomon (Voedselbos) op Biënnale in Venetië - 1104 en zo

 9. Rob Alberts zegt:

  Een recensie:
  Uit bart lootsma’s stuk voor design digger:
  Het Nederlands paviljoen is gevuld met installaties, video’s en tekstbijdragen van architect Afaina de Jong en kunstenaar Debra Solomon. Onder de noemer ‘Who Is We?’ bevraagt de Nederlandse bijdrage het hoofdthema van Sarkis. Oftewel: wie is dan die ‘we’ waar Sarkis het over heeft? De presentatie in het paviljoen richt zich volgens het Het Nieuwe Instituut op stedenbouw die vrouwelijk, van kleur, queer en natuur-inclusief is. Wat vind je de Nederlandse invulling van Sarkis’ thema? “De Nederlandse presentatie werkt erg esthetisch en positief. ‘Who is we’ is een goede vraag die erg breed en genereus wordt beantwoord. Ook hier gaat het om meer dan het samenleven van mensen. Ook hier gaat het om het samenleven van mensen met “niet-mensen”, waarmee grond, planten, dieren en microben bedoeld worden. Maar tenminste wordt er hier ook nog ingegaan op sociologische thema’s. “Multispecies Urbanism is een ruimtelijk en sociaal-ecologische praktijk om het recht op de stad en het recht op het stedelijk metabolisme uit te breiden tot meer-dan-mensen”, is de conclusie van de makers. In alle eerlijkheid: er zijn op deze Biënnale tal van projecten met deze doelstelling. Het zijn vooral de projecten van Debra Solomon die daar in het Nederlandse paviljoen echt inhoud aan lijken te geven. Elders zijn er projecten die daar ook technologisch meer mee doen.”

  De hele recensie:
  https://www.designdigger.nl/2021/05/26/teleurstellende-architectuurbiennale-venetie-mist-dominante-themas-als-covid-en-black-lives-matter-aldus-architectuurcriticus-bart-lootsma/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.