Beheer Openbare Ruimte

Begin jaren 90 van de vorige Eeuw was ik onderdeel van een maandelijks praatgroepje. In de Spakenburgstraat bespraken wij het Beheer Openbare Ruimte in Amsterdam-ZuidOost. De besluiten van het Dagelijks Bestuur, de agenda van de stadsdeelraad, de ingekomen stukken van de stadsdeelraad en alle opmerkingen van de bewoners die ons ter ore waren gekomen werden besproken.

Terugkerend onderwerp was de gebrekkige samenwerking tussen de Groen-afdeling, de Reinigingsdienst en de stratenmakers in Amsterdam-ZuidOost. Ik zal de anekdotes en details niet terug ophalen. Wel wil ik beschrijven hoe wij in ons maandelijkse overleg een oplossing bedachten. Een overkoepelende gebiedscoördinator zou de verbindende schakel tussen de 3 zelfstandige diensten moeten gaan vervullen. Deze gebiedscoördinator zou tegelijkertijd de contactpersoon voor de bewoners zijn.

En jawel er zijn ideeën en voorstellen van dit Spakenburgstraat-overleg overgenomen. De gebiedscoördinator is hier een voorbeeld van. Bij de start kreeg Amsterdam-ZuidOost 2 gebiedscoördinatoren. De Gaasperdammerweg was ruw weg de scheiding van de werkterreinen. De grote van het werkgebied was echter niet het probleem. De 3 diensten weigerden samen te werken met iemand die geen verstand van zaken heeft. Daarbij kwam nog eens dat de gebiedscoördinatoren geen budget tot hun beschikking hadden. Elk verzoek werd dan ook standaard afgewezen met: ‘dat kost geld’.

Intussen zitten we in een nieuw Millenium en spreken we niet meer van gebiedscoördinatoren. Nu zijn er wijkregisseurs, gebiedsmakelaars en gebiedsbeheerders. De taakomschrijving is zoals het Spakenburgstraat-overleg dit heeft bedacht. Samenwerken tussen de 3 disciplines groen, reiniging en infra. Met daarbij de duidelijke opdracht om vooraf en achteraf te communiceren met de bewoners.

Een van de deelnemers van het Spakenburgstraat-overleg is uiteindelijk verantwoordelijk portefeuillehouder Beheer Openbare Ruimte in Amsterdam-ZuidOost geworden. De details over de tegenwerking van deze portefeuillehouder vanuit de ambtelijke top zijn door politieke tegenstanders op straat gegooid. Dit is ook de oorzaak van zijn politiek ontslag geworden. Een portefeuillehouder heeft tot taak om altijd pal voor zijn ambtenaren te staan. Ik noem dat vaker: de politieke bestuurder is de Kop van Jut tussen de bewoners en de ambtenaren.

Op dit moment vervult Jakob Wedemeier die rol van de kop van Jut. Altijd bereikbaar, altijd benaderbaar en altijd zichtbaar in de wijk. En dat is hij ook tijdens de Corona Pandemie. Als grapje zeg ik weleens dat hij 24/7 op de sociale media van het internet bereikbaar is.

De vraag blijft? Hoe is nu de samenwerking tussen groen, reiniging en infra? Hoe is het met de communicatie tussen de bewoners en de wijkregisseur, gebiedsmakelaar en gebiedsbeheerder. Hoe is nu de samenwerking tussen de ambtenaren op de werkvloer en de ambtelijke top? Zijn bewoners tevreden met hun klachtafhandeling? Zijn bewoners tevreden over het Beheer van de Openbare Ruimte in Amsterdam-ZuidOost?

Is de afvalinzameling nu wel goed? Wordt eerst het zwerfafval verzameld, voordat de rijdende zwerfafval versnipperaars en verspreiders over het gras gaan rijden? Nemen de beleidsambtenaren de tips van de werkvloer serieus. Nemen de ambtenaren meldingen en oplossingen van de bewoners serieus?

Of is er nog steeds een onbereikbare hoge ivoren toren op het Anton de Komplein 150 ??? En blijken de wijkregisseurs, gebiedsmakelaars en gebiedsbeheerders een dure en niet-functionerende extra groep van ambtenaren zonder toegevoegde waarde? Het verschil met de oude anonieme ambtenaren van Groen, Reiniging en infra is dat elke bewoner nu op de website van het stadsdeel de naam en het e-mailadres van de wijkregisseur, gebiedsmakelaar en gebiedsbeheerder kan opzoeken. Voor mij is dat onvoldoende! Maar velen kennen mij dan ook als de notoire klager ….

Het oude systeem van wijkposten had ook voordelen. Tijdens de koffiepauze of tussen de middag binnenlopen met een vraag of een klacht heeft ook wel iets. Alleen die ene luie ambtenaar die tegen alle bewoners altijd NEE antwoordde. En die corrupte ambtenaar die door steekpenningen de verwoesting van het groen door de groenaannemers accepteerde en nooit controleerde. Door Amsterdam-ZuidOost lopend en fietsend zijn er mooie en schone stukken groen te bewonderen. Maar als notoire klager gaat het mij om het zwerfvuil, de ratten, kapot gemaaid gras, beschadigde bomen ontstaan door oud verkeerd en laks beheer. En ook de vernielde stukken openbaar groen in bewonerszelfbeheer. Bewoners worden nog steeds niet serieus genomen!!!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Beheer Openbare Ruimte

  1. Karel zegt:

    ha die Rob
    nee ze werken niet samen , ieder z’n eigen straatje , en er buiten kijken doen ze niet

    Like

  2. ollieherman zegt:

    Ik stel voor om de gemeente Amsterdam maar op te heffen 🙂

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Vreemd genoeg wordt de Gemeente Amsterdam alleen maar groter. Weesp wordt opgeslokt. En boven Amsterdam staat er ook een gemeente in de wachtrij om opgeslokt te worden.

      Bezorgde groet,

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.