Verwen je fiets

Van 52 weken duurzaam krijg ik een mooi bericht. Ik neem het bericht graag over op mijn blog:

Fietsen is een ramp voor de economie van een land. Een fietser koopt geen auto en sluit geen autolening af. Neemt geen autoverzekering en koopt geen brandstof. Brengt zijn auto niet weg voor onderhoud en reparatie. Maakt geen gebruik van betaald parkeren en wordt niet zwaarlijvig. Gezonde mensen zijn niet nodig voor de economie. Ze kopen geen medicijnen en gaan niet naar ziekenhuizen en doktoren. Ze voegen niets toe aan het BBP van het land. Daartegenover creëert elke nieuwe fastfoodzaak tenminste 30 banen, 10 cardiologen, 10 tandartsen en 10 experts op gebied van gewichtsverlies. Kies verstandig: een fietser of fastfood? Denk erover na!

Fietsers zijn een ramp voor de economie? Hahaha. Wij weten het wel. Wij houden van fietsen. Deze week gaan we onze fiets verwennen, zodat hij ook ons verwent.

Aha, op die fiets!

Want op een rammelbak met slappe banden fiets je toch niet lekker? En ben je snel geneigd om toch maar even de auto te pakken… Terwijl als jouw fiets er bling bling bij staat, hij veel uitnodigender is en jou als het ware verleidt om een blokje om te gaan. 

Op lopen na, is er geen manier van reizen zo milieuvriendelijk als de fiets. De gemiddelde CO2-uitstoot van één kilometer rijden met een auto is 0,22 kg. Door vaker de fiets te pakken kun je dus heel wat CO2 besparen en jouw impact op het klimaat verkleinen. 

Fietsen is ook gezond. Het ontspant. Míts je je niet te veel zorgen hoeft te maken over je materiaal. En daar gaat het deze week dus ook over. Om je fiets optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om hem goed te onderhouden. Dit kun je laten doen bij een fietsenmaker of (op sommige plekken) bij een repaircafe, maar veel onderhoud kun je ook eenvoudig zelf thuis doen. Een belangrijk eerste punt om rekening mee te houden: wacht niet met onderhoud tot het nodig is, want dan is het ineens een hele tour (snap je ‘m?).

Kleine stap

Wat kan jij deze week doen aan jouw fiets om hem te verwennen? Rammelt je spatbord? Schroef hem vast! Remmen afstellen, ketting smeren, standaard en spaak vastzetten… Zie het 10-stappenplan bij de tips voor de perfecte check. Wacht niet tot het te laat is. Door je fiets goed te onderhouden hoef je deze niet snel af te danken. En als je een nieuwe fiets wilt kun je je oude fiets nog verkopen of recyclen. Zo zorg je voor minder afval. Let’s put your cycle in recycle!

Grote stap

Pak je nu nog regelmatig de auto voor kleine ritjes naar de winkel, je werk of vrienden? Wat kun jij doen om die ritjes voortaan gewoon met de fiets te doen? Kun je huidige fiets pimpen met fietstassen? Leen een vouwfiets om met de trein te gaan. Of investeer in een nieuwe fiets die de job wel doet.

Tips en achtergrond

Mix and match de volgende stappen regelmatig en je ijzeren ros zweeft als vanouds over het asfalt.

Tip 1: Regelmatig schoonmaken

Borsteltje erover, om de paar weken een extra sopje om het ergste vuil te verwijderen en de bewegende onderdelen schoon te spoelen. Extra vieze fiets? Gebruik de hogedrukspuit, maar kijk wel uit dat je bij de naaf en trapas wegblijft. 

Tip 2: Regelmatig ontvetten en smeren

Ontvet je ketting, veren, kabeltjes en draaipunten (kan gewoon met een zeepsopje) en reinig ze. Smeer ze daarna in met vuilafstotende fietsolie die hiervoor is ontwikkeld – gewone olie trekt vuil aan.

Tip 3: Je remmen controleren..

Want je heb het liefst dat ze goed blijven werken. Test je remmen door ze goed in te knijpen en te luisteren of ze schrapen. Check ze op groeven en controleer hoever je je hendels moet indrukken voordat ze gaan werken. Is dat te ver? Draai dan je remkabels een paar slagen aan. Piepende remmen? Vervang de remblokjes.

Tip 4: De bandenspanning optimaal houden

De zanger van Skik bezong het al in het schitterende Op Fietse: ‘k heb de banden vol met wind, nee ik heb ja niets te klagen’. Je bandenspanning op peil houden fietst efficiënter, reduceert kans op lekke banden en voorkomt slijtage. Een fietspomp met luchtdrukmeter is ideaal om je banden goed op spanning te houden. Met je banden op spanning slijten ze ook minder snel, en zorg je voor minder micro-plastics in het milieu.

Tip 5: Leer hoe je een binnenband moet plakken en vervangen

Op YouTube is genoeg documentatie over hoe dit te doen: als je het onder de knie hebt bespaart dat je veel tripjes naar de fietsenmaker en ben je in no time weer up and runn..fietsing.

Tip 6: Kapotte spaak? Meteen vervangen

Een losse of kapotte spaak kan een slag in je wiel veroorzaken, die er vervolgens bijna niet meer uit te halen is. Zit er een slag in je wiel, dan komt er weer extra kracht op de andere spaken te staan waardoor die ook weer sneller kunnen breken. Dus, vervang je spaak meteen als hij kapot is. Zorg voor spakenspanners en noodspaken op lange fietstochten, om bij een kapotte spaak gelijk verdere schade te voorkomen.

Tip 7: Zorg ervoor dat schroeven, bouten en moeren goed vastgedraaid zitten

Even met de moer- en inbussleutel langs de verschillende aandraaipunten voorkomt een boel schade. Je zult zien hoe snel er toch speling ontstaat als je even geen aandacht hebt voor het aandraaien.

Tip 8: Controleer je verlichting

Het is belangrijk dat je licht het altijd doet. Rijden zonder verlichting is immers gevaarlijk voor zowel jou als medeweggebruikers. Controleer daarom nog eens of je verlichting werkt en vervang zo nodig even de batterijen. Reflecteer je ook even op je reflectoren?

Tip 9: Maakt je fiets gekke geluiden? Negeer dit niet

Je fietst maakt niet voor niets gekke geluiden: er is iets vies, kapot of er moet iets gesmeerd worden. Piepende remmen vervang je, luidruchtig lopende kettingen smeer je. Je voorkomt meer schade als je op tijd ingrijpt. 

Tip 10: Breng je fiets af en toe naar een professional om hem na te laten kijken 

Ondanks dat je veel onderhoud al zelf thuis kunt doen, is het toch slim om je fiets af en toe grondig na te laten kijken. Een professional kan dingen ontdekken die je zelf over het hoofd hebt gezien of dingen vervangen die je zelf niet kunt vervangen.

Ik kies er voor dat Mark, de vakspecialist al het onderhoud aan mijn fiets doet. Zoals ik hem ook alle reparaties laat uitvoeren.

Ketting onderhoud heb ik niet. Mijn fiets heeft een cardanas i.p.v. een fietsketting.

Overige tips:

Elke fiets is anders. Voor elke vraag, model- of merkgerelateerd is wel een (Youtube-)tutorial te vinden. Maar toch… hier zijn wat leuke en nuttige filmpjes die je algemeen weer op weg kunnen helpen.

Ketting smeren

Afstellen van je fiets

Band plakken

Remmen afstellen

Het nut van je fiets onderhouden

Leuke weetjes over fietsen

Overheid en fietsen

Er zijn meer duurzame weken tips: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-21-2021-verwen-je-fiets/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

21 reacties op Verwen je fiets

  1. Ik had een mooie e-bike, maar ben daar 4 keer mee tegen de vlakte gegaan.
    Toen vond ik het tijd worden, om hem weg te doen.

    Geliked door 1 persoon

  2. staartje zegt:

    Heerlijk dit stuk! Ik heb om het begin gelachen.🤣🤣🤣 Een lach op de vroege morgen is fijn.
    Heel nuttige tips, waarvan ik het meeste al doe gelukkig.

    Sinds ik met pensioen ben, heb ik mijn fiets in de hal gezet. Staat er een 🚲 in de hal. ( beter dan een 🐎 😄) mijn hal is groot genoeg, gelukkig. Ik moest namelijk eerst mijn auto weghalen voor ik mijn fiets uit de garage kon halen. Nou je snapt het al……. Het regent hier nu cats &dogs…. ☔️ ☔️ 🌧 Je snapt vast dat als ik dan echt wegmoet, ik dat niet op de 🚲 doe. 😣 Maar ik hoef niet weg, ik heb alles. Vandaag wordt het denk ik een pyamadag. 😁
    Dank voor dit nuttige stuk. Ik denk dat ik hem deel op mijn FB

    Geliked door 2 people

  3. Matroos Beek zegt:

    Fietsen. Heerlijk! Zie, ik neem meteen de fiets om de boodschapjes te halen in het dorp.
    Vrolijke groet

    Geliked door 2 people

  4. picpholio zegt:

    Ik kwam deze tekst ook tegen op FB. Leuk dat je er even bij stil staat en hier een aantal nuttige tips op een rijtje zet 🙂

    Geliked door 1 persoon

  5. Karel zegt:

    mogge Rob
    een blog dat mijn fietsershart goed doet

    fietsers groet

    Geliked door 1 persoon

  6. Een vermakelijk stukje, Rob, ik heb het met veel plezier gelezen
    Ook je tips heb ik allemaal doorgenomen. Maar ik vrees, dat ik er voor mijn hometrainer weinig aan heb. 😉

    Geliked door 1 persoon

  7. Heel mooi, dit onderwerp.
    Helaas kan ikzelf niet meer fietsen…

    Like

  8. Een voor mij overbodige tip maar daarom niet minder belangrijk

    Geliked door 1 persoon

  9. Bertie zegt:

    Fietsen is zalig, vurrukkulluk, heerlijk, lekker, je wordt prettig moe.
    Voor onderhoud is het handig een partner te hebben. ☻

    Geliked door 1 persoon

  10. gewoonanneke zegt:

    Ja dit is mij natuurlijk als fietser uit het hart gegrepen. Heb vanmiddag meteen mijn remblokjes vervangen, mijn twee fietsen schoongemaakt (nog echt waar ook) de banden opgepompt. Ooit gaf een fietsenmaker mij de tip om iedere maand als de sirenes gaan je banden op te pompen. Alleen ga echt nooit maar dan ook nooit je fiets schoonmaken met een hogedrukreiniger hoor dat gaat niet goedkomen, zeker niet bij een ebike…..

    Geliked door 1 persoon

  11. dat zou ik in feite meer moeten doen Rob

    een inspirerend logje

    Geliked door 1 persoon

  12. Gerbie zegt:

    Probeer al een tijdje om eens per week op de fiets naar het werk te gaan. Lukt redelijk. Wel ruim 45km op een dag, misschien tijd voor elektrische hulp…

    Geliked door 1 persoon

    • Willem zegt:

      Tot ongeveer mijn 50e jaar werkte ik ‘op kantoor’ bij een adviesbureau. Hoofdzakelijk zittend werk en vooral veel ‘denkwerk’. In die tijd fietste ik de bijna 20 km (enkele reis) ongeveer in 80% van de tijd; ’s winters wilde ik nog wel eens de trein of bus pakken. Wat mij in die tijd opgevallen is, is dat het weinig uitmaakt hoe je naar je werk reist. Auto, trein, bus of fiets, je had er allemaal tussen 50 min en 1 uur voor nodig. Het was wel erg plezierig dat op mijn werk een sportruimte was waar ik me kon douchen zodat ik niet bezweet achter mijn bureau kwam. Wat ik ook als plezierig heb ervaren was dat je na afloop van je werk je hoofd even lekker leeg kon fietsen en je frustraties eruit kon stoempen. Na mijn kantoorbaan kreeg ik een ‘zwerfbaan’ waarbij heel Nederland mijn werkterrein werd, maar als ik langere tijd op een bepaald project zat en in een hotel moest verblijven, dan ging ’s maandags mijn fiets mee om de omgeving te kunnen verkennen.
      Ik ga nu aardig richting 80, maar beleef nog steeds veel genoegen aan mijn fietstochten. Nu wel met ondersteuning en ik tracht ook geen 30 km/uur meer te halen. Twintig is hard zat. ‘k Heb genoeg prestaties geleverd heb in mijn leven en mag nu gewoon genieten.

      Geliked door 1 persoon

  13. bloggersterk zegt:

    Ik heb zeven jaar niet kunnen fietsen, maar na een ingreep vorig jaar staat er weer één te blinken in de schuur. Sinds november al duizend kilometer mee gereden, De toeristenbureau’s noemen het hier een fietsgebied, maar de kwaliteit van de fietspaden haalt het niet bij die van de Nederlandse. Toch is het heerlijk om de fiets weer te kunnen pakken en hij brengt me op plekken waar ik anders nooit meer kon komen. Voor mijn fotografie ook een zegen.

    Geliked door 1 persoon

  14. Spontanity zegt:

    Ik loop, ik fiets.
    De auto staat vaker stil dan dat die rijdt.
    Maar weg gaat de laatste niet.

    Geliked door 1 persoon

  15. meninggever zegt:

    De fiets bleef al twee seizoenen in de schuur. Jammer want er is veel te zien in de omgeving. Maar ja, allerlei redenen en vrouwlief wandelt liever dan dat ze fietst. Onderhoud is me niet vreemd want ooit in de jeugd een jaar of zo gewerkt in een fietsenreparatiebedrijf in de Jordaan als bijbaantje….

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.