Aan mijn geboortestad heb ik weinig herinneringen. De weg van Son naar Arnhem geeft mij meer herinneringen. Dit gedeelte van de route van Market Garden hebben wij als gezin regelmatig gereden. Het Joe Mann Theater in de bossen tussen Son en Best heeft indertijd diepe indruk op mij gemaakt. Later in Nijmegen op kamers werd de Waalbrug over de Waal een vast punt om de steeds meer uitdijende scheepvaart over de Waal te bekijken. Nu wordt er getwijfeld aan de redding door Jan van Hoof van deze brug. Al blijft het een heroïsch verhaal. Zoals ook de John Frostbrug in Arnhem grote indruk op mij maakte.
Arnhem en Nijmegen, bijna identieke gespiegelde steden hebben veel overeenkomsten. Al zullen de Vitesse en NEC-supporters dit altijd bestrijden. De gespiegelde opbouw verwarde mij bij elke autorit naar mijn grootouders. Maar de kerktoren, altijd in de steigers staand, was weer een vast ijkpunt voor mij. Na de brug een paar keer naar rechts en de begroeting van mijn grootouders was daar.
De Eusebius Kerk heeft in mijn beleving altijd in de steigers gestaan. Na de laatste nodige renovatie is er een prachtige glazen lift in de toren gemaakt. Bovengekomen is de prachtige omgeving van Arnhem te bewonderen. Op de bovenkant van de balustrade is beschreven wat er te zien is in de verre verte. Rondom de Eusebius Kerk zijn spaarzame oudere gebouwen en gevels van deze oude stad te bewonderen.
Zowel Nijmegen als Arnhem hebben heel veel geleden van de Tweede Wereld Oorlog. Rondom de Stevens Kerk in Nijmegen zijn toch nog meer oude gevels en gebouwen te bewonderen. Al heeft vlakbij ook veel noodgedwongen nieuwbouw plaatsgevonden. In februari 1944 werd het centrum van Nijmegen plat gebombardeerd door Amerikaanse bommenwerpers. Later is de benedenstad gesloopt en opnieuw opgebouwd. Alleen het oorspronkelijke stratenpatroon is nu nog te bewandelen.
Mijn grootouders spraken nooit over de Tweede Wereld Oorlog. Mijn ouders spraken nooit over hun eigen leven gedurende de Oorlog. Wel heb ik in mijn jeugd uitleg gekregen over de verschillende gebeurtenissen gedurende de Tweede Wereld Oorlog. Het Oorlogsmuseum hebben wij bezocht. En soms werd stil gestaan bij de geschiedenis van specifieke plekken tussen onze woonplaats Son en mijn geboortestad Arnhem.
Nijmegen heeft intussen de Sprong over de Waal gemaakt. Terwijl Arnhem-Zuid al veel langer bestond. Naast de Waalbrug en de John Frostbrug zijn even verderop nieuwe bruggen gebouwd. De inrichting van het Het Keizer Traianusplein (kortweg Traianusplein genoemd) symboliseert de verschillende landschappen rondom Nijmegen.
Naast de voormalige Roermondbrug ligt het Roermondsplein het verkeersplein in Arnhem. De Roermondbrug heet nu de Nelson Mandela brug. Net als in Nijmegen worden in dit plein de verschillende landschappen rondom de stad uitgebeeld.
Een bekend liedje over het Kronenburgerpark is indertijd geschreven terwijl de tekstschrijver in Nijmegen naast het Kronenburgerpark woonde. In een ver verleden was dit een beruchte tippelplaats. In Boskoop beweerde studiegenoten bij hoog en laag dat het lied over Arnhem ging. Bij studieopdrachten in het kader van hun opleiding tot Landschapsinrichters moesten zij de omgeving van winkelcentrum Kronenburg in Arnhem in kaart brengen. De tekst van het lied, de schrijver en de stad Nijmegen waren verder onbekend bij mijn studiegenoten.
Zo zijn er waarschijnlijk nog veel meer overeenkomsten en onverwachte verschillen te ontdekken bij Arnhem of Nijmegen.
https://songteksten.net/lyric/53/1877/frank-boeijen/kronenburgpark.html
ha die Rob
ik bewandelde beide steden , via bruggen die er na zeg 1944 niet meer waren
stond meermaals stil bij het monument bij de ” Oversteek ”
maar op deze en andere wandelingen kwam ik vele andere “oversteken “tegen”
zij verdienen het om bij stil te staan
op de route die je o.a noemt Arnhem , sta ik stil bij het kerkje van https://airbornearnhem.nl/WillemTiemens/DUIZENJARIG%20KERKJE.htm
LikeGeliked door 1 persoon
Indrukwekkende weblink.
Stille groet,
LikeGeliked door 1 persoon
1 van velen over wat zich daar afspeelde , ik stond meermaals bij dat kerkje
kan er ook niet zo aan voorbij gaan , je moet er gewoon bij stil staan 😦
LikeGeliked door 1 persoon
Arnhem kende ik een beetje. Sinds de tentoonstelling ‘ik, Maria van Gelre’ ( bezocht ik drie keer! ) heb ik Nijmegen ontdekt. Wat een geweldige stad met zoveel geschiedenis. Prachtig!
LikeGeliked door 1 persoon
Leuke blog! Met pleziergelezen
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel
LikeLike
Allebei mooie steden met een eigen geschiedenis (waarvan die van Nijmegen ietsje ouder is). Arnhem ook nog met het mooie Park Sonsbeek.
Als het reizen weer is genormaliseerd, wordt het tijd om weer eens uit te vliegen.
LikeGeliked door 1 persoon
ja het weer is nu prima Rob
het is zeer vrolijk makend inderdaad
nee ik dicht ook niet , maar deel ze enkel maar 🙂
geniet de dag
LikeGeliked door 1 persoon
Beide steden bezocht ik ongeveer twee jaar geleden. In mijn hoofd sla ik ze ondertussen een beetje door elkaar. Gelukkig zet jij het hier weer een beetje op een rij voor mij.
Zonnige groet!
LikeGeliked door 1 persoon
Beide steden heb ik in het verleden slechts vluchtig bezocht, veel herinneringen heb ik daar niet meer aan.
LikeLike
Op zo’n zelfde manier ben ik weer heel weinig in Friesland geweest.
Stille groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Boeiend. Ik ken beide steden oppervlakkig omdat ik in zowel Arnhem als Nijmegen regelmatig werkopdrachten had. Soms bleef ik er nachtje in een hotel en maakte ik een stadswandeling (zonder gids) vanaf het hotel of station. Son ken ik enkel omdat ik soms langsrij en mijn schoonzusje (zaliger) groeide op in Son.
LikeGeliked door 1 persoon
Goede beschrijving!
Nijmegen werd de winkelstand voor ons, ook wandelstad, altijd veel te zien en het ademde Romeinse tijd. Op school leerden we Mariken van Nieumeghe. (er zijn verschillende spellingen).
Arnhem ken ik minder maar doet hier en daar inderdaad aan Nijmegen denken.Zelfs de taal☻. De Eusebiuskerk is een bezoekje waard.
LikeGeliked door 1 persoon
Wat heb je me even heerlijk in gedachten terug naar mijn vorige woonplaats gevoerd: Nijmegen. Met Arnhem heb ik nooit zoveel gehad, het enige dat mij ooit ‘bond’ aan die stad was het feit dat manlief daar werkte (en er nooit wilde wonen). Prachtig lied van ‘onze’ Frank! En Son… daar verhuisde mijn allereerste vriendje heen (toen was ik 4 geloof ik), en gelukkig bezochten we hem (en zijn ouders en broer) daar vaak. Fijne herinneringen! Dankzij dit fijne blog. Dank je wel!
LikeGeliked door 1 persoon
De steden ben ik doorgereden, maar wil ik nog altijd eens bezoeken met camera. Daar heb ik meerdere dagen voor nodig denk ik, maar jouw blog is een mooie gids om er een start mee te maken. Museum Overloon ken ik. Ik heb ze ooit veel radio- en audiofragmenten geleverd voor de tentoonstelling. Mooi, zoals de villa daar ligt in het heuvelachtige landschap.
LikeGeliked door 1 persoon
In 1966 kwam ik in Arnhem te werken bij een adviesbureau dat zich vooral bezighield met Cultuurtechniek en Recreatievoorzieningen. Dat was het begin van mijn carrière als kamerbewoner. In iets minder dan 4 jaar tijd was ik 7 maal verhuisd. De laatste etage waar ik beslg op wist te leggen is net zolang mijn woonstek geweest als de zes ervoor gezamenlijk. Maar in die tijd heb ik wel de stad, vooral het centrum, goed leren kennen.
De bouw van de Roermondspleinbrug heb ik bijna vanuit een loge meegemaakt; vanuit mijn werkplek had ik er het volle zicht op, hoewel het adviesbureau waar ik toen gedetacheerd was, geen enkele betrokkenheid bij het werk had.
Nijmegen daarentegen bezocht ik weinig, hoewel ik er een dienstkameraad had wonen en we er wel eens uitgingen, maar het heeft me nooit echt getrokken. Waarschijnlijk ook omdat ik het te druk had met (avond)studie. Dan bleef vaak alleen het weekeinde over en familieomstandigheden noopten me vaak naar het ouderlijk huis te gaan.
Wat me opviel toen ik er net kwam wonen was het spraakgebruik van de Arnhemmers. Als je de weg vroeg kwam een van de termen “vlakke straat’, ‘oplopende straat’, of ‘aflopende straat’ minstens een keer voorbij. De binnenstad van Arnhem is nogal heuvelachtig.
De eerste jaren dat ik in Arnhem woonde stond de toren van de Eusebius nog in de steigers en waar ik enorm aan wennen moest, maar me ook mee vermaakte, -ik houd van streektalen-, waren de verschillende stadsdialecten van Arnhem. Als je een beetje goed luisterde kon je vrij nauwkeurig aangeven in welke wijk , -de Arnhemmers spreken/spraken consequent over ‘het wijk’-, hun wieg gestaan had.
Het enige waar de autochtone Arnhemmers het over eens leken te zijn was de naam van de plaatselijke voetbalclub; ‘Vitàs of Vitès’. Als iemand ‘Vitesse zei wist je meteen dat het geen geboren en getogen Arnhemmer was.
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjulliewel.
Mooie reacties op mijn meer persoonlijke blogpost.
Misschien moet ik gewoon wat meer persoonlijke, nostalgische verhalen gaan opschrijven.
Vrolijke voorjaarsgroet,
LikeGeliked door 2 people
Doen! 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ken beide steden aardig. Maar heb toch een voorkeur voor Nijmegen. Het is net even liefelijker, en de link naar boven (Berg & Dal en zo meer) is mij vertrouwder. Centrum was altijd gezellig. Toch kwam ik in de vroegste jeugd eerder in Arnhem en bewonderde daar vooral de trolleybussen. Overigens mag het Posbankgebiet niet worden vergeten. Maar toch, ondanks alle ellende die beide steden in de oorlog meemaakten, Nijmegen wint het voor mij. Ik heb niks met voetbal gelukkig dus mag dat zeggen….:)
LikeGeliked door 1 persoon
Je bent de enige niet, ik moet ook altijd goed kijken maar heb dat vooral met de brug. Het verhaal van Jan van Hooff vind ik mooi als het niet waar blijkt hebben ze wat aan te passen in die stad. Ik ken jouw route erg goed, ook ik fietste die en rij die ook graag met de Willys jeep.
LikeLike