Op zolder

Steeds meer zie ik vooral huizen verschijnen met platte daken. Terwijl ik toch mooie herinneringen heb aan de zolder bij mijn grootouders. Bij ons thuis was de zolder een extra ruimte waar van alles uit het zicht werd opgeborgen. Wat er bij mijn grootouders op zolder lag weet ik eigenlijk niet meer. Maar wel herinner ik mij de klimtochten over de balken onder het dak. Vreemd genoeg want zolang ik mij herinner heb ik hoogtevrees. De balken onder het schuine dak zijn in mijn herinner stevig en sterk.

In mijn omgeving worden de huizen uit betonnen elementen opgebouwd. Terwijl de goede stevige honingraatflats en imposante kantoorkolossen verderop weer verpulvert worden in beton granulaat. Waar dat betongranulaat naar toe gaat weet ik niet.

Ja, ook mijn huis heeft een plat dak. Onder de daklijst woont Familie Mus. Jammer genoeg zijn de nieuw betegelde tuinen in de buurt geen goede leefomgeving voor de mussen. De buurtkatten zorgen daarbij ook voor een teruglopende aantal mussen.

Terug naar de zolders. Het klauteren over de balken geeft mij mooie herinneringen. Van de zolder naar de kelder. Aan de kelder in ons huis heb ik minder goede herinneringen. Misschien dat ik daar later nog eens op terug kom?

Op sommige daken zijn dakschijters te vinden: https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/kijktip-op-zoek-naar-de-dakschijter?utm_source=vdjuni21&utm_medium=e-mail&utm_campaign=vdjuni21

Zoals Vogelbescherming ook het volgende schrijft: Dat het leven van een huismus ook niet altijd over rozen gaat, ondervond Marja van Dam in haar tuin. De huismussen gingen zó tekeer dat ze haar camera erbij pakte waarna ze getuige werd van dit bijzondere schouwspel en het vast wist te leggen. Mevrouw huismus pakt haar man in zijn nek en laat hem een tijdje bungelen…. 😱 Je vraagt je als kijker dan toch af wat hij uitgevreten heeft…. 😬 Bij huismussen zijn de vrouwtjes vaak dominant over de mannetjes. En al is dit misschien wat extreem, het is dus geen vreemd gedrag. Het vrouwtje laat zien wie de baas is.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

16 reacties op Op zolder

 1. Bertie zegt:

  Een zolder is voornamelijk opslagruimte. Voor zomer- en winterspullen. En voor dingen die je niet kwijt wilt maar ook niet in je woonruimte wilt, daar spelen kinderen graag mee.
  En voor meuk die de kinderen later alsnog weggooien. 😀

  Hier zitten heggenmusje. Klein en onopvallend, en leuk, ze trekken zich niets van de kauwen aan.
  Het filmpje van de ruziemussen zou ik graag zien.

  Geliked door 1 persoon

 2. Matroos Beek zegt:

  Als kind zat ik ook graag op zolder. Er stond o.a. een mand met afgedankte kledij en schoenen waarmee we naar hartelust ons konden verkleden en toneeltjes spelen.
  Nostalgische groet

  Geliked door 1 persoon

 3. ik heb ook wel een zolder

  sommige zaken wil ik niet wegdoen en dan belanden ze op zolder

  en meestal is dat definitief, genieten doe ik er dus niet van

  hoe ze het doen weet ik niet, maar vogels vinden tussen de dakpannen wel een schuilplaatsje
  en dan hoef ik wel het dak op..met hoogtevrees

  ik wil er nu wel niet aan denken

  Geliked door 1 persoon

 4. Karel zegt:

  hier is de zolder nu zowat leeg , wat er zolang als ik leef door het gezin werd gezien als
  ” nee niet weggooien , je weet maar nooit ”
  heb ik nu zo goed als alles weg hihi
  mussen zie ik gelukkig in deze buurt nog genoeg

  vogel vriendelijke groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Spontanity zegt:

  Wij hebben geen zolder, maar een vliering.
  Kunnen we niet staan maar wel een hoop spullen kwijt.
  Of ik het kelderverhaal wil weten heb ik mijn twijfels over.

  Geliked door 1 persoon

 6. Levensjutter zegt:

  Hee, grappig, die Marja van Dam is een nicht van manlief. Enthousiast vogel-fotografe in eigen tuin. Dat ik dit nu hier bij jou lees… En bij ons was de zolder vroeger het domein van mijn vader. Daar zat hij vooral vaak met vakantiedia’s te prutsen. Inramen, en dan op héél kleine stickertjes met zijn fijne handschrift op elk raampje van de dia schrijven waar het was en met wie… Monnikenwerk. Dank dat je deze herinnering weer even bij mij boven brengt!

  Geliked door 1 persoon

 7. Rebbeltje zegt:

  Zolder is voor mij jeugdsentiment…vooral die op de boerderijen waar ik logeerde 😉

  Geliked door 1 persoon

 8. In mijn tienerjaren heb ik er in het ouderlijk huis voor gekozen om op de zolder te slapen. Lekker ver van de rest van de familie verwijderd, zodat ik de muziek wat luider kon zetten. ’s Zomers loeiheet en ’s winters bar koud, maar wat was het een fijne plek.

  Mussen spelen op dit moment samen met de merels een hoofdrol in onze tuin. Nadat ik er in april getuige van was dat de mussen op het dak een wip maakten, hebben we nu dagelijks een groepje jonge en oudere mussen in en rond de voederhoek. Foto’s en video volgen natuurlijk t.z.t. op mijn weblog. Ik heb het erg druk met vogels dit jaar.

  Tjilpende groet.

  Geliked door 1 persoon

 9. Jouw zolder verhaal met een grappig einde deed me glimlachen.
  Tijdens corona heb ik een deel van mijn zolder opgeruimd én heel veel verplaatst waardoor er een ‘vrije hoek’ kwam waar ik twee kleine tafeltjes en twee stoelen heb geplaatst om in het vervolg wat meer comfortabel te kunnen opruimen/lezen/klasseren/ordenen/mijmeren/en … verder opruimen.

  Geliked door 1 persoon

 10. Willem zegt:

  Waar het betongranulaat voor gebruikt wordt is een redelijk gemakkelijk te beantwoorden vraag; de betonmortelindustrie is de grootste afnemer, waar hwet vooral gebruikt wordt als grindvervanger. In de tijd dat ik nog werkte werd het ook in puinverharding toegepast, maar weet niet of dat no zo is.
  Aan de zolders van mijn geboortehuis bewaar ik plezierige herinneringen. De zoder boven de woonruimte werd nauwelijks gebruikt. Er leidde ook geen vaste trap heen. Als je erop wilde moest je een lange ladder pakken of er via de zoldertjes boven de stallen opklauteren. De zoldertjes boven de stallen werden ‘beuntjes’ genoemd. Vind het dus niet raar dat ik heel erg vreemde ideeën kreeg bij het woord ‘beunhaas’, want ik kende zowel het beuntje als een haas, maar een beunhaas moest wel iets zijn als een kat met konijnenoren die heel hard kon lopen. Behoorlijk ontnuchterend dus toen me de betekenis van het begrip beunhaas uitgelegd werd.
  Maar terug naar de zolder boven de woonruimte; doordat die nooit gebruikt werd, -de planken waren niet echt betrouwbaar meer-, was het een toevluchtsoord voor vogeltjes; ieder jaar zat er een bewoond winterkoninkjes nest, de mussen hadden er ook hun nestplaast en in de nok, achter het ‘oelebred’ broedde altijd een uil die tezamen met een twintigtal katten het erf redelijk muis- en ratvrij hield. En ongetwijfeld zullen er ook wezels of bunzings een plaatsje gevonden hebben, maar die heb ik nooit ontdekt.
  Ook lagen er allerlei ‘schatten’ uit de tijd van mijn (over)grootouders. Ik herinner me nog allerlei paperassen boven een bedsteezoldertje die we gewoon een keer verbrand hebben en carbidlantarens met een erg mooie en vooral sterke lens. Die werd eruit gesloopt om te dienen als een superbrandglas. De rest ging gewoon bij het oudijzer dat regelmatig opgehaald werd door de ‘tentkers’, (woonwagenbewoners). Kortom, mijn onbezorgde kindertijd.
  Op mijn twaalfde zijn we verhuisd naar een boerderij die wel voorzien was van water, elektra en riolering, maar denk desondanks nog vaak met enige weemoed terug aan (de zolder van) de boerderij waar ik geboren en getogen ben, zonder luxe, maar een huis dat alles had om een thuis te zijn.

  Geliked door 1 persoon

 11. gewoonanneke zegt:

  Ik heb ook een lekkere zolder nog maar ja dan bewaar je ook weer van alles. De eerste coronagolf opgeruimd en heel veel weggedaan. Dat is ook lekker. En ga nog een keer een ronde opruimen.

  Geliked door 1 persoon

 12. Een zolder waar je iets mee kan anders dan rommel neerzetten vind ik waardevol. In mijn huidige huisje kunnen er er niks mee behalve gebukt zoeken waar we iets gelaten hebben. De mussen zitten hier verderop in de heg.

  Geliked door 1 persoon

 13. meninggever zegt:

  MIjn zolderetage is door de jaren heen een Mancave geworden. Met extra opbergruimten. Heerlijk. Uitzicht en veel ruimte. Was in het vorige huis ook al zo. Een plat dak is aan mij niet besteed of het moet een huis met vier etages zijn of zo… Maar platte daken zijn wel weer simpeler van bitumen en groen te voorzien. Goed voor het milieu. Het puntdak toch wat lastiger.

  Like

 14. Robert Sterk zegt:

  Mijn huidige zolder is vooral een spinnenparadijs, vogels heb ik er niet aangetroffen. De mussen zie ik vooral nestelen onder de dakpannen van de buren. Gelukkig veel heggen en groen hier, dus aan vogelsoorten geen tekort.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.