Gezocht: beheerder insectenhotel

Ik neem een blogpost over van de BewonersBelangenVereniging Kantershof:

   

De bouwers van het insectenhotel zijn klaar. Pieter en Hassan hebben een riant insectenhotel gebouwd. De insecten, bestuivers in Kantershof zijn blij en trots op hun nieuwe onderkomen. Hansbart heeft intussen voor de voorbijgangers borden met een uitleg gemaakt. Jeet van het Bewonersplatform Hart voor de Kbuurt heeft deze borden geplastificeerd. Vanuit de voorbijrijdende auto’s is nu met foto’s en tekst te zien waarom een insectenhotel zo belangrijk is. Maar ook de schaduwzijde aan het fietspad heeft een bord met uitleg gekregen.

Klimaat Crisis, Stikstof problemen, Eikenprocessierupsen plaag, de natuur reikt ons met de planten en dieren de helpende hand. De bloemen van het Bloemenlint zorgen voor de nodige nectar en pollen. De solitair levende bijen en hommels leven van deze nectar en pollen. En elke bestuiver heeft weer de eigen voorkeur van bloemen. Maar ook de manier van overwinteren en kraamkamers bouwen is bij elke bestuiver weer anders. En telkens weer is dit bijzonder. Alle inheemse planten en dieren hebben samen de kracht om de Klimaat Crisis, het Stikstof Probleem, de plaag van de Eikenprocessierups in kleine stapjes te overwinnen.

De ene bestuiver gebruikt holtes in takjes of riet. De andere bestuiver nestelt weer in een berg zand. Ook hoopjes klei worden gebruikt. Of geboorde gaten in stukken hout. Zoals er ook holle ruimten in bakstenen gebruikt worden.

Nu is er een openstaande vacature. Er wordt een beheerder gezocht voor het insectenhotel van Kantershof. Deze mooie nieuwe vrijwilligersbaan kan ook in groepsverband vervuld worden. De beheerder heeft verschillende taken. De inheemse planten en hun bloemen moeten beschermd worden. Zonder bloemen, geen nectar of pollen en dus ook geen bewoners van het insectenhotel. Een schone en opgeruimde omgeving is ook van belang. Peuken, blikjes en andere fastfood rommel moeten voorkomen worden of zo snel mogelijk verwijderd worden.  Bij constatering van vandalisme contact opnemen met de bouwers Pieter en Hassan. Zij kunnen dan kijken welke reparaties noodzakelijk zijn. Mocht dat nodig zijn dan kan via HansBart gekeken worden of er aanvullende informatie op beschikbare borden bevestigd kan worden.

Verdere functie eisen voor de beheerders van het insectenhotel: liefhebber zijn van mooie natuur in de directe woonomgeving.

De sollicitatie-procedure heeft de vorm van een wedstrijd gekregen. Deelnemers kunnen met een foto aantonen dat zij een bijdrage hebben geleverd aan het insectenhotel. Er kan van alles gebruikt en/of gemaakt worden; blikken met gevuld met takjes of riet, een hoopje klei naast het insectenhotel, stukken hout met geboorde gaten in diverse afmetingen, isolatie bakstenen met openingen, stapeltje dakpannen.

De jury bestaat uit de insectenpopulatie in Kantershof.

En alle deelnemers krijgen een presentje van de imker van BijGein.

Foto’s kunnen gestuurd worden naar Greenteamkantershof@gmail.com

De originele tekst is te lezen op: https://kantershof.1104enzo.nl/insecten-hotel/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

9 reacties op Gezocht: beheerder insectenhotel

 1. Bertie zegt:

  Een mooie functie voor iemand die meeleeft met de natuur, dus ook met dit hotel!

  Geliked door 1 persoon

 2. gewoonanneke zegt:

  Ja leuk werk om te doen toch. Heb ook twee insectenhotels en nog twee oude die ik ook nog maar bewaar. Mijn tuin zit momenteel vol met bijen, hommels, zweefvliegen, echt zo’n prachtig gezicht weer.

  Geliked door 1 persoon

 3. Niet aan mij besteed, Rob. Sorry. Ik zie het echt niet zitten om elke dag de bedden te verschonen voor 158.357 insecten…

  Like

 4. picpholio zegt:

  Jammer dat het wat ver is voor mij…. Prachtig initiatief !

  Geliked door 1 persoon

 5. fialas zegt:

  behalve belangstelling en kennis heeft die vrijwilliger ook een pantser nodig tegen onverschilligheid en vandalisme.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.