Pieter en zijn skatepark

Pieter is de actieve buurtbewoner die je overal tegenkomt. Bouwer van een insectenhotel, wormenvoerder, deelnemer Praktijkgemeenschap Voedselbos Amsterdam-Zuidoost, perenbomenplanter, natuurvorser, Pieter is aanwezig. Hij denkt mee, hij doet mee. Maar zijn echte passie is skaten. Urban Sports is de moderne naam voor het buiten sporten in de stadse buitenlucht. Skateboarden, Inline BMX en Step zijn de urban Sportvormen die op Skateplein Kraaiennest een plek gaan krijgen. Voor het skaten is in het Nelson Mandelapark een grote plek ingericht. Pieter weet mij te vertellen dat de verantwoordelijke ambtenaar vooral naar de aannemer heeft geluisterd. In dit geval pennywise, poundfoolish. Het oppervlak en de gebruikte verf maken dat de ondergrond niet geschikt is om op te skaten. Met veel extra geld is dat na verloop van tijd deels opgelost. Een andere ontwerpfout stoort mij telkens weer. Hoe kun je middendoor een skatepark een doorgaande fietsroute plannen. Waarbij dan voor de veiligheid precies op de rand van het skatepark en de fietsroute in de bestrating een waarschuwing is geschreven.

Pieter legt mij jaren terug uit dat hij vanuit zijn passie een echt skatepark in de Kbuurt wil aanleggen. Samen met de jongeren wil hij onderzoeken welke onderdelen er moeten komen. Met proefopstellingen wordt er nu al geregeld geoefend. In de 30 jaar dat ik nu in Amsterdam-ZuidOost woon heb ik ambtenaren, politici, bestuurders en jongerenorganisaties over de mooiste plannen horen praten. Jongerencentra werden gepland, gebouwd en weer gesloten en/of gesloopt. Wel roept iedereen telkens weer dat er geïnvesteerd moet worden in de jeugd. Ouderen klagen meteen dat zij vroeger gewoon op straat speelden. Liever zien zij ontmoetingsruimten voor zichzelf. Jeugdhulpverleners vertellen dat er heel veel jongeren buiten beeld blijven. Zij spreken over weer verloren generatie die in de criminaliteit verdwijnt.

Het Kraaiennest Skateplein is een samenwerking van de Gemeente Amsterdam, Bewonersplatform Hart voor de Kbuurt, Open Ateliers ZO, K-Zone Sports, Skatemates, Women Skate in the World, Swazoom, Vinger.nl. Vorig jaar, in 2020 zijn er 3 Pop-Up Skate events georganiseerd. Skate Clinics door Women Skate in the World. Ramps bouwen met Skatemates. Muziek door Vinger.nl. Ik krijg uitgelegd dat losse elementen voor speciale trucs een Ramp genoemd worden. Met een Engelse uitspraak …

Pieter is gedreven. Hij is al jaren met ambtenaren, politici en bestuurders aan de slag. Want zijn droom moet en zal er komen. Met mooi weer komen er weer skatelessen. Steeds meer jongeren hebben de droom van Pieter overgenomen. En deze zomer, in 2021 wordt er hard geklust en gebouwd aan het zelf ontworpen Kraaiennest Skateplein. De volgende stap is dat er in het nieuw te bouwen K-Midden meer skate elementen komen. Dat wordt dan Skateplaza. De lijst met samenwerkingspartners is lang. De geïnvesteerde tijd van Pieter is gigantisch. De meeste overleggen waren met betaalde mensen. Pieter heeft al die tijd belangeloos gewerkt om zijn droom te verwezenlijken. Waarbij ik het betwijfel of al die betaalde mensen zich wel bewust zijn de gigantische inzet van vrijwilligers zoals Pieter?

Skaten is niets voor mij. Met de 2 wielen van mijn fiets blijf ik overeind en kom ik vooruit. Maar met een skateplank of skeelers ga ik direct onderuit. De capriolen die de echte skater maken zijn niet voor mij weggelegd. Maar de passie van skaters bewonder ik. Van jong tot oud, van beginneling tot geoefende skater er is altijd veel respect aanwezig voor elkaar.

En met deze blogpost wil ik bekend maken dat ik veel respect heb voor Pieter en zijn inzet voor de jeugd!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

4 reacties op Pieter en zijn skatepark

 1. Ik trakteer Pieter met plezier een Brugse Zot!

  Geliked door 2 people

 2. staartje zegt:

  Wat heerlijk zulke Pieters! Zonder kunnen we niet. Heerlijk zijn positiviteit!

  Geliked door 1 persoon

 3. Willem zegt:

  En het merkwaardige is waarschijnlijk dat die ‘budgetgestuurde’ ambtenaar waarschijnlijk ook nog een pluim gekregen heeft omdat hij ‘zo mooi binnen het budget’ gebleven is. Of er iets bruikbaars geproduceerd is, is in die kringen vaak van ondergeschikt belang. Met een beetje pech krijgt de betreffende Pieter nog de zwarte piet, -kan deze uitdrukking nog in deze tijd van verharding, gepaard gaand met overgevoelige tenen?-, toegespeeld als blijkt dat het project niet aan de verwachting voldoet omdat hij ‘onvoldoende input’ heeft geleverd.
  Ik hoor ook tot de groep ouderen die weleens denkt en zegt dat wij vroeger ‘gewoon’ buiten speelden, maar bedenk dan ook meteen dat ik opgegroeid ben in een Nederland dat nog geen 10 miljoen inwoners kende en woonde in een dorpje met iets meer dan 100 inwoners, maar wel een grondoppervlak ter beschikking had dat je in vierkante kliometers moest uitdrukken. Om wat te noemen; ons erf was klein vergeleken bij de andere boerderijen; wij hadden ‘maar’ 5000 m2 grond bij huis, terwijl de meeste boerderijen toch al gauw op een perceel stonden van tegen de 10.000 m2. Einstein zei het al;’Alles ist nur relativ’, alleen ben ik nooit gewend geraakt aan dichte bebouwing. En dat voor iemand die zijn hele werkzame leven op een of andere wijze verbonden geweest is aan het bouwen.
  Om maar even een oude uitdrukking van stal te halen “Wil mij dus niet euvel duiden” dat ik de veelgeprezen Amsterdamse school met zijn donkere baksteen en kleine raampjes, een neerslachtige gribusstijl vind. Uitermate deprimerend. Ondanks dat heb ik bijna 30 jaar gewerkt bij een adviesbureau dat op een landgoed stond waarop enige tientallen gebouwen in die stijl gebouw waren.Maar het fraai aangelegde landgoed compenseerde dat wel weer.

  Geliked door 1 persoon

 4. Sjoerd zegt:

  Sommige zaken zijn niet in woorden uit te drukken. Soms loop je als eenling tegen zoveel hindernissen op dat het wel een een hindernis teveel kan worden. Veel wijken in Heerlen hebben een buurtbudget waar geen ambtenaar beslist, maar de buurt.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.