Minitopia

Alleen de naam al vind ik prachtig. Voor veranderingen zijn soms utopisten nodig. Zoals veranderingen vaak ook in hele kleine stapjes gaan. Minitopia bouwt sinds 2016 ecodorpen op meerdere plekken in Nederland. Hun eerste avontuur begon op een voormalig GGD-terrein in ‘s-Hertogenbosch en is inmiddels verhuisd naar een voormalige milieustraat in dezelfde stad: Minitopia Poeldonk.

Ieder huis op deze bijzondere plek is uniek en in de meeste gevallen door de bewoners zelf gebouwd. Alle woningen zijn demontabel of makkelijk verplaatsbaar naar een andere locatie, waardoor er een echt circulair ecodorp is ontstaan. Dat moet ook wel, het dorp kan op de huidige locatie maar tot en met 2023 blijven staan.

In Roosendaal realiseert Minitopia op dit moment ook de nieuwe wijk TinyOevers. Je voelt ‘m al aankomen: deze wijk bestaat volledig uit tiny houses! In totaal komen er 10 woningen van kleiner dan 50 m2, die ook hier zelf zijn bedacht of gebouwd door de bewoners. De tijdelijk locatie mag tot 2027 worden bewoond. Op dit moment zijn voor beide projecten alle plekken vergeven.

In Eindhoven is er een gloednieuw project van Minitopia gestart. Daar is in de nieuwe groene wijk Buurtschap Te Veld plek voor 100 creatieve en duurzame woningen. 

Voor meer informatie: https://www.minitopia.eu/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

8 reacties op Minitopia

 1. Mooie initiatieven, maar ik ben bang dat ik de levensfase om dat soort experimenten aan te gaan, intussen wel achter me heb liggen. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Karel zegt:

  jammer dat het daar in Poeldonk al snel weer afgelopen is
  zo’n kleinhuisje zou genoeg zijn voor mij , maar ze vragen 3 x de huur die ik nu betaal voor een eengezinshuis , en dat vind ik dus van de zotte

  zonnige groet

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Ook ik heb mij een tijdje verdiept in de Kleine Huisjes. Afscheid nemen van mijn boeken is een hobbel. Dat er tegelijkertijd nog al wat onderhoud komt kijken bij zo’n woning vind ik ouder wordend ook een bezwaar.

   En zoals jij zegt: de prijzen zijn ook flink!

   Blijft dat ik nieuwe, andere woonvormen toe juich. En dat ik veel respect heb voor pioniers.

   Zonnige groet,

   Geliked door 1 persoon

 3. Bertie zegt:

  Een tiny house lijkt mij wel wat, maar er worden er nu zoveel gebouwd en niet alleen door utopisten.
  Zit je alsnog in een rij.

  Geliked door 1 persoon

 4. bentenge zegt:

  Ben ook best te vinden voor die pioniersmentaliteit. Ik juich ze ook toe.

  Geliked door 1 persoon

 5. Als je een locatie voor een tiny house zoekt is het wel iets. Zeker als je ook weer kan vertrekken wanneer je wil. Toch vind ik 500 euro voor een afspraak best veel geld. Dat geld is weg. En dan komt de huur er nog bij. Zeker met de huidige prijzen voor bouwmaterialen is dit geen project voor mensen zonder buffer.

  Geliked door 1 persoon

 6. Spontanity zegt:

  Minitopia, de naam is leuk.
  Maar verder……..

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.