Amsterdam en het slavernijverleden

De afgelopen jaren zijn er diverse wandelroutes in Amsterdam uitgezet. Toevalligerwijs zijn hier vrienden, leerlingen, collega’s en bekenden bij betrokken geweest. Door velen zijn deze wandelroutes enthousiast ontvangen. Maar tegelijkertijd hebben deze wandelroutes ook heel veel ophef opgeleverd. Ik noem; ‘The Black Heritage Amsterdam Tours’. Maar ook nieuwe historisch onderzoek van “The Black Arcives” is belangrijk. De schaduwkanten van de verworven rijkdommen uit ons verleden zijn wel steeds duidelijker zichtbaar en aantoonbaar.

Het persoonlijke verhaal van Annemiek volg ik al weer enige tijd via: https://www.hoeheettechristiaan.nl/ Zelf schrijft zij er het volgende over:

In dit blog neem ik je mee op de zoektocht naar het vergeten levensverhaal van mijn voorvader Christiaan die geboren werd op de Kust van Guinee, als gestolen kind naar Nederland werd gebracht en voor zijn doop Presto werd genoemd. Welke naam zijn ouders hem gegeven hebben, is (nog) onbekend, vandaar de naam van het onderzoek “Hoe heette Christiaan?”
Niet alleen onderzoek ik zijn leven en de wereld waarin hij leefde maar ook dat van zijn kinderen en kleinkinderen. Tijdens de speurtocht ontdekte ik dat Christiaan lang niet het  enige Afrikaanse jongetje was, die als bediende in Nederland terecht kwam. Ook over de anderen schrijf ik.
Hoe dat allemaal begon?

De gemeente Amsterdam geeft nu aan alle Amsterdammers het boekje: “Amsterdam en het slavernijverleden”. Bij alle Amsterdamse bibliotheken is dit boekje gratis op te halen. Het gratis boekje is de publieksversie van het Wetenschappelijke boek ‘De Slavernij in Oost en West, het Amsterdam onderzoek’. Meer dan 40 auteurs hebben voor het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis mee gewerkt aan dit onderzoek.

Met de uitspraak van de Minister-President Balkenende tijdens de Algemene Beschouwingen in 2006 om de ‘VOC-mentaliteit’ te tonen in Nederland ontbreekt het aan het historisch inzicht. Zoals de wetenschappelijk verkondigde rassenleer van de Amsterdamse hoogleraren Gerardus en Willem Vrolik verbazingwekkend pijnlijk is. In het Museum Vrolik van het Amsterdamse UMC is meer te vinden van deze twee Amsterdammers. Maar ook vooraanstaande vertegenwoordigers van de Joodse en Christelijke gemeenschap in Amsterdam hebben zeer lang de slavernij verdedigd. Zij spraken zelfs over de noodzaak van slavernij voor zowel Amsterdam als de tot slaafgemaakten. De reacties van minister-president Rutte op KOZP, Black Lives Matters en recenter op de bijdragen van Sylvana Simons in de Tweede Kamer laten ook lacunes zien in de kennis van de Amsterdamse en Nederlandse Geschiedenis.

Het gratis boekje ‘Amsterdam en het slavernijverleden’ is nog steeds in elke bibliotheek te verkrijgen. Het grote boek; De slavernij in Oost en West, het Amsterdam Onderzoek’ wordt door het Spectrum uitgegeven.

https://iisg.amsterdam/nl/blog/de-slavernij-oost-en-west-het-amsterdam-onderzoek

https://www.at5.nl/artikelen/209434/het-slavernijverleden-van-amsterdam-weinig-mensen-kennen-de-waarheid-achter-het-paneel-van-de-gouden-koets

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

16 reacties op Amsterdam en het slavernijverleden

  1. Hans zegt:

    Gedane zaken nemen geen keer! …..en….. De mens leert niet veel uit het verleden, m.a.w. de geschiedenissen herhalen zich. 😐

    Geliked door 1 persoon

  2. Karel zegt:

    ha die Rob
    bij de naam Presto , denk ik aan een goede rijwielzaak op de Haarlemmerdijk
    en als die wandelroutes voor Amsterdammers is , vanwaar dan geen Nederlandse naam er aan geven 😦
    er zijn naar mijn bescheiden mening steeds meer mensen , die de geschiedenis willen herschrijven , dat kan niet
    er lering uittrekken doet de mens ook niet , oorlogen en slavernij zijn er nog steeds , helaas

    warme groet

    Geliked door 1 persoon

  3. Carel zegt:

    Niet om slavernij goed te praten maar het perspectief in tijd(sgeest) wordt wel makkelijk vergeten. Van totaal andere orde, ik weet het, ik las net over kinderen die opgevoed werden in de tachtiger, negentiger jaren van de vorige eeuw, er werd gerookt in huis en auto, kinderen van een jaar of twaalf werden makkelijk een uurtje alleen gelaten of moesten op het kleine broertje of het buurmeisje van drie passen, geen gordels, kinderstoeltjes, helm op de fiets. Waren wij dan slechte ouders? Ander tijdsbeeld, voortschrijdend inzicht.
    Nooit meer slavernij, ik sta er volledig achter. Maar rücksichtslos het verleden veroordelen gaat mij te ver.

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Een veroordeling beschrijf ik niet. Wel spreek ik van schaduwkanten. De lacunes in de kennis van de Nederlandse Geschiedenis worden steeds meer opgevuld.

      De autorit in de kofferbak achter de achterbank van een Volkswagen Kever naar Italië met mijn rokende ouders voorin zonder autogordels geeft mij nu nog mooie, vrolijke nostalgische herinneringen. Misschien moet ik daar ook eens over gaan bloggen?

      Zonnige groet,

      Geliked door 1 persoon

  4. Bertie zegt:

    Een afschuwelijke periode met onvoorstelbaar leed.
    Nederland was niet het enige land dat zich daar schuldig aan maakte, je leest zelden iets over de Arabieren, andere West-Europese landen en Noord-Amerika. Niet te vergeten Afrikanen die hun vijanden verkochten. Was het niet Akwasi zelf die daarover opschepte?

    Geliked door 1 persoon

  5. Geen verleden om trots op te zijn. Ooit hadden wij een Belgische koning die het ook niet te nauw nam met de rechten van de gekoloniseerde. Triest.

    Geliked door 1 persoon

  6. Spontanity zegt:

    Inderdaad vreselijk.
    Dat mensen denken dat ze meer, beter zijn dan andere mensen.
    En dan hoe er met die mensen omgegaan is, niet te bevatten, maar zo zijn zoveel dingen niet te begrijpen.

    Geliked door 1 persoon

  7. meninggever zegt:

    Perspectief slavernij. Wie waren de grootste slavendrijvers of houders in de geschiedenis?? Juist, oervolken als de Perzen, Chinezen, Egyptenaren, de Noord-Afrikaanse volken, Grieken, Romeinen enc. Gek ook op christenslaven, en blonde vrouwen voor het seksgebruik door de islamitische vorsten in hun harems. Wat de Europeanen deden in Afrika niet goed te praten, maar staat niet los van wat er onder mensen al eeuwenlang gebruik was. Dominante culturen die na verovering van een gebied of land dwangarbeiders afvoerden naar streken waar men weer nieuwe arbeidskrachten nodig had. Slavernij kon ook in eigen land. De normale arbeiders in het 19e eeuwse Nederland hadden het bijster slecht, stierven aan ziekten en armoede. Geen eten, niks. Maar de nieuwe woke-beweging legt alle schuld graag op de schouders van nakomelingen in de 8e generatie Nederlanders voor het leed dat hun oer-oer-oervoorouders hebben aangedaan bij die oeroeroer-voorvader/moeder die slaaf/slavin moest zijn. Het verlangen naar die eenzijdigheid drijft de maatschappij uit elkaar. Integratie wordt vergeten, vergoedingen het doel, veel aandacht ingezet als middel. Bij gebrek aan historisch besef lopen veel ‘progressieve’ Nederlanders mee in de optocht tegen dat eigen land waarin ze in redelijke welvaart kunnen leven. Ook al omdat die arme voorouders zo hard werkten voor de kost, ook de hunne.

    Like

    • Rob Alberts zegt:

      Vraagje: Heb jij de moeite genomen om het gratis boekje bij een Amsterdamse bibliotheek op te halen? Vragende groet,

      Like

      • meninggever zegt:

        Over slavernij weet ik voldoende om geen boekjes of exposities te gaan ophalen of volgen die het slechts hebben over de Surinaamse kant van het verhaal. Komt door het trauma van 1975 en de invloed op onze omgeving in de Bijlmer van toen. Maar ook goed onderwijs was indertijd basis voor de kennis. En dan weet je dat die slavernij bepaald niet werd uitgevonden door blanken of Nederlanders. Geldt ook niet voor criminaliteit. Immers, Kain en Abel deden daar al aan….

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.