Slechthorend

De afgelopen 10 jaar is mijn gehoor steeds minder geworden. Werken, lesgeven lukt niet meer. Het slechte horen maakt ook dat mijn beschikbare energie steeds minder wordt. Met 2 activiteiten per dag ben ik uitgeput. Maar zonder mijn vrijwilligerswerk kan ik ook weer niet. De gehoorapparatuur helpt goed. Al ben ik telkens weer blij als ik apparaatjes kan wegleggen.

Sinds kort heb ik een nieuw buurjongetje. Aan beide kanten heeft hij een cochleair implantaat. Zijn vader legt mij uit dat nu zijn zoontje dat nu pas met het implantaat kan horen. Trots vervolgt hij dan dat zijn zoontje langzaam en verlegen zijn eerste woordjes durft te zeggen. In het Ziekenhuis vertelden de specialisten de ouders dat het jongetje nu kan leren praten. Omdat hij nu pas geluiden kan horen. Het jongetje is nu 6. En de eerste 5 jaar van zijn leven is hij volledig doof geweest.

David, mijn buurjongetje heeft nog een heel leven voor zich. Dat maakt mijn slechte horen en oververmoeid zijn direct een stuk relatiever. De eerste 50 jaar van mijn leven zijn mijn oren uitstekend geweest. En met alle beschikbare technologie versta ik iedereen redelijk. Nu David zijn cochleair implantaat hoort hij zelfs 3 talen in zijn omgeving. Nederlands, Engels en Roemeens wordt er dagelijks in zijn omgeving gesproken. Waarbij ik er vanuit ga dat David eerder Roemeens verstaat dan dat ooit bij het geval zal zijn.

Elke ochtend wordt David met een taxi naar zijn school gebracht. In Amsterdam is een speciale school voor leerlingen met een gehoor- en/of spraakgebrek. Wellicht stroomt David in de toekomst door naar het reguliere onderwijs? Want zijn taalachterstand wordt voor 100% veroorzaakt door de gehoorprobleem uit het verleden.

Of zijn ouders later de hulp inschakelen van https://www.zorgeloosnaarschool.nl/ is natuurlijk altijd mogelijk. Ook voor leerlingen met gehoorproblemen staan de ambassadeurs van deze stichting klaar.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

19 reacties op Slechthorend

 1. Een mens heeft zintuigen gekregen bij de geboorte. Zien, ruiken, voelen, proeven, horen. Stuk voor stuk zijn ze onmisbaar om het leven kleur te geven. Eéntje ervan moeten missen is vreselijk. Ik wens je toe dat de wetenschap zodanig evolueert dat je gehoorprobleem nog kan aangepakt worden. Idem voor je buurjongetje David die nog een lang leven voor zich heeft…

  Geliked door 2 people

 2. Rebbeltje zegt:

  Vervelend als het horen achteruit gaat. Tot mijn 7 jaar altijd last van de oren gehad moest zelfs voor de ontstekingen regelmatig spuiten halen… Mijn ma had er het meeste werk mee…
  Dus kwam opereren aan bod…de huisarts toen zei als het mijn kind was zou ik het niet laten doen…het gehoor lijd er altijd onder. Dus afwachten of ik erover heen zou groeien en ja hoor dat gebeurde…hoor nu (nog steeds) teveel haha
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 3. Suskeblogt zegt:

  We zijn nu eenmaal afhankelijk van onze zintuigen. Doof worden of constant suizingen moet erg zijn. Hopelijk vind je je energie terug om vrijwilligerswerk verder te zetten.

  Geliked door 1 persoon

 4. Karel zegt:

  erg Rob , niet meer alles kunnen horen
  is zo’n implantaat niks voor jou dan of is dat enkel voor hen die nooit hebben kunnen horen
  hopelijk komt de techniek nog met beter materiaal als welk je nu gebruikt

  hoopvolle groet

  Like

 5. Om te beginnen hoop ik dat David zijn taalachterstand op een goeie en gedoseerde manier inhaalt. Voor jullie beiden hoop ik dat de techniek ook op dit gebied voortgang blijft maken. man, ik moet er niet aan denken om geen favoriete muziek meer te kunnen horen en het gekwinkelier van de vogels in de tuin te moeten missen. Sterkte ermee.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   De ochtendzang van de merel mis ik al weer even. Al weet ik niet zeker of er nog een merel rondvliegt. De communicatie tussen het aan- en afvliegende echtpaar Koolmees gaat ook volledig aan mij voorbij. Dank voor jouw bemoedigende groet. Optimistische groet,

   Geliked door 1 persoon

 6. Zo’n implantaat, is een uitkomst lijkt mij.
  Ik hoor ook heel slecht, vooral in gezelschap is het een handicap.

  Geliked door 1 persoon

 7. Spontanity zegt:

  Ik, slechthorend geboren, gehoorapparaten, ik vind ze vreselijk.
  Maar kan er gelukkig goed mee omgaan.

  Geliked door 1 persoon

 8. meninggever zegt:

  Lijkt mij best een uiterst vervelende kwaal, doofheid. MIjn schoonmoeder is al jaren aan het gehoorapparaat. Vervloekt dat ding omdat ze het zo ingewikkeld vindt om in te stoppen. Maar het is het verschil tussen iets wel of niet verstaan.

  Like

 9. gewoonanneke zegt:

  Er zijn altijd ergere dingen maar ja jij hebt met jouw beperking door je gehoor te maken en dat geldt voor jou en dat voel je ook zo, dat is toch logisch. Het lijkt me echt lastig als je een van de zintuigen moet missen voor een deel.

  Like

 10. hermanstel65 zegt:

  Af en toe dan hoor ik zo’n pieptoon. Het verstoort het echte horen en is tot nu toe nog steeds weer overgegaan. Je gehoor is zo’n onderschat kostbaar iets. De jeugd is daar nog steeds niet voldoende van doordrongen. Ik wens jou sterkte Rob en hoop, dat de wetenschap snel meer oplossingen vindt. Wat dertig jaar geleden in Startrek werd voorspeld is momenteel voor een deel ook al mogelijk. 😉

  Like

 11. Ja Rob, als we z’n verhaal horen , relativeren we onze eigen mankementen …
  Ik heb een intens blij gevoel voor dat jongetje na het lezen van dit artikel.
  In een vroegere woonwijk in Montauban had ik ook een slechthorend jongetje
  met een achterstand in taal en schrijven. Hij wilde ook bij mij komen, net als sommige
  andere buurkinderen , voor ‘huiswerk -hulp’ Ik was stomverbaasd, het leek of ie nog geen
  pen of potlood kon hanteren ! In de ‘gewone’ school waar hij zat lieten ze hem links liggen,
  hij struinde wat door de klas tot het tijd was naar huis te gaan, en dat was alles ! Ik heb hem stippellijntjes laten volgen van voetbal, auto en meer kleine tekeningetjes van dingen waar hij van hield.
  en elke keer als het goed gedaan was mocht ie die tekeningetjes dan inkleuren met felle stiften, dat vond ie ook leuk. In het begin geen regel in lijn en kleur, maar na een tijd kon ik hem al kleine woordjes laten schrijven… Ik vertelde zijn ouders dat er voor hem andere scholen en leermogelijkheden zijn, en ben met de moeder naar de school gegaan. Ik heb er even flink opgespeeld, dat ze niks deden voor die jongen, en dat er àndere oplssingen waren waar zij nooit met de ouders over gesproken hadden, woedend was ik !
  Een tijdje later, hij ging intussen naar een andere school, riep ie mij : Kijk eens Johanna ( mijn gebruikers naam hier in Frankrijk ) ik kan mijn naam al schrijven ! hij was er trots op, en ik ook !
  Zijn zusje was geheel doof en ging al naar een ‘doven-instituut’, zij leerde prima met alle aangepaste middelen. Haar broertje was daar niet ‘doof genoeg’ voor blijkbaar …
  Enfin, ze groeiden goed op en ik hoop dat ze een goede baan hebben nu ze volwassen zijn, zo vaak verhuisd dat ik er geen kontakt meer mee heb…
  Zuidelijke groet,
  hanny

  Geliked door 1 persoon

 12. Levensjutter zegt:

  Heel vervelend als je gehoor steeds minder wordt, en het proberen toch te verstaan zoveel energie gaat kosten. Gelukkig kun je je nog redelijk redden met gehoorapparatuur. Het verhaal over je buurjongetje is heel hoopgevend; ik vermoed dat CI’s inderdaad alleen voor doodf-geboren mensen geschikt zijn. Zelf heb ik in toenemende mate last van tinnitus (gepiep in diverse toonaarden). Dat beperkt het horen af en toe ook, en voelt af en toe ook wel een beetje als een handicap als je een nieuwe taal wilt (moet) leren… Sterkte Rob! En optimistische groetjes aan David!

  Geliked door 1 persoon

 13. Blewbird zegt:

  Doof worden is een van mijn grootste schrikbeelden, moet ik bekennen. Maar sommige dingen zijn onvermijdelijk, dat begin ik ook wel in te zien. Sterkte voor jou en je jonge buurman!

  Like

 14. Bertie zegt:

  Slechthorend zijn is lastig, ik weet het.
  Een implantaat krijgt alleen iemand die geheel doof is. Misschien ook oor-onderdelen mist.
  Ik heb het gevraagd maar kwam er bij lange na niet voor in aanmerking.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.