Kafka in Kraaiennest ???

Dit jaar is na lang overleg Openbaar groen bewoners zelfbeheer toegestaan en erkend. Alle ambtenaren en alle groenbeheerders accepteren en respecteren de Praktijkgemeenschap Voedselbos Amsterdam-ZuidOost als medebeheerders. Met borden en stoeptegels is voor iedereen buiten zichtbaar waar de bewoners zaaien en planten. Maar ook op alle beheerskaarten is het Voedselbos Amsterdam-ZuidOost duidelijk zichtbaar ingetekend.

We hebben het dan over grote stukken Openbaar Groen in de Kbuurt rondom Metrostation Kraaiennest.

Tegelijkertijd heeft de gemeente Amsterdam hier al langer een ander project. In het kader van de Verduurzaming en de Energietransitie worden bewoners/eigenaren, huurders en verhuurders geïnformeerd over de noodzaak hiervan. Voor de nieuwbouwwijk Laag Kralenbeek was er eerst de sluitingsdatum van 01-05-2021 en daarna de definitieve sluitingsdatum van 10-05-2021 voor het aanvragen van de beschikbare subsidiegelden voor de Verduurzaming en Energietransitie in hun woning.

Ik schreef er al eens over, om de informatie-uitwisseling binnen de verschillende gemeentelijke Diensten onderling en naar de bewoners te verbeteren zijn er verbindingspersonen aangesteld. De wijkregisseur, de gebiedsmakelaar en de gebiedsbeheerder moeten er zorg voor dragen dat er over en weer geen misverstanden zijn. Binnen de ambtelijke organisatie zijn hier diverse overleggen en communicatie-kanalen gemaakt. En naar de bewoners hebben de wijkregisseur, de gebiedsmakelaar en de gebiedsbeheerder de uitdrukkelijke opdracht om direct contact te hebben en te onderhouden met de bewoners, huurders, bewoners/eigenaren, verhuurders, bewonersorganisaties en buurtplatforms.

Maar de Kbuurt, Metrostation Kraaiennest en Kafka hebben meer gemeen dan alleen de letter K!

De eerste groenstrook die aan bewoners zelfbeheer is uitgegeven is nu al weer 3 maanden een in gebruik als bouwlocatie. Er wordt namelijk een nieuwe Aardgasleiding naar de nieuwbouwwijk Laag Kralenbeek aangelegd …..

Na veel gedoe wordt er toegegeven dat er een menselijke fout is gemaakt. En natuurlijk zijn er ook nu weer excuses uitgesproken. Waarbij ik denk dat Kafka uit zijn graf is opgestaan en een nieuw werkgebied heeft gevonden. Maar met fouten erkennen en noodzakelijke excuses aanbieden is Kafka daarmee acceptabel geworden???

Ik denk dat het beter is dat de complete ambtelijke organisatie in de Kbuurt op de schop gaat. Het voortdurend schofferen van gemaakte afspraken is een belediging van alle bewoners in de Kbuurt.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

16 reacties op Kafka in Kraaiennest ???

 1. hermanstel65 zegt:

  Arrogantie van de macht. Je vindt het in alle geledingen van de overheid en het bedrijfsleven.

  Geliked door 2 people

 2. fialas zegt:

  communiceren is ook een vak, daar hebben deze ambtenaren niet voor doorgeleerd.

  Geliked door 1 persoon

 3. hermanstel65 zegt:

  Nog een voorbeeldje. In Vlaardingen wil het Hoogheemraadschap de waterzuivering vernieuwen en verplaatsen. Deze ligt nu langs de Waterweg. Hun voorstel is om het stinkcomplex te bouwen in een industriecomplex, dat door één straat gescheiden wordt van een woonwijk waar duizenden mensen wonen. De stankoverlast is nu al met regelmaat onderwerp van klachten en dan bedenken die arrogante nitwits zoiets. Ze wonen er zelf niet en wat ze veroorzaken bij anderen interesseert hen geen biet. Hopelijk denkt de gemeente er anders over.

  Like

 4. Spontanity zegt:

  Wij weten er alles van.
  De plannen worden gesmeed door hoge heren in een luxueuze villa met uitzicht op een vallei.

  Geliked door 1 persoon

 5. Bertie zegt:

  Kafka is ongekend populair in sommige kringen, lijkt het. Toch kan ik me veel van die mensen niet als belezen voorstellen. 😣

  Geliked door 1 persoon

 6. Mijn haren rijzen te berge na dit verhaal.

  Geliked door 1 persoon

 7. Herman zegt:

  Ik stel voor om Kafka te benoemen als hoofd van de afdeling Beleid.

  Geliked door 2 people

 8. Inderdaad Kafkaësk! Maar is dat niet eigen aan elke ambtelijke organisatie. Hoe maken we iets moeilijk dat makkelijk kan?

  Like

 9. Blewbird zegt:

  Sorry Rob, maar ik zie de vergelijking met Kafka niet helemaal. Onder ‘kafkaesk’ wordt verstaan: „Situationen und diffuse Erfahrungen der Angst, Unsicherheit und Entfremdung“ sowie des Ausgeliefertseins an anonyme und bürokratische Mächte, der Absurdität, der Ausweg- und Sinnlosigkeit sowie Schuld und innere Verzweiflung.

  Bij jou is geen sprake van angst en ook niet van uitgeleverd zijn aan anonieme en burocratische machten. Ik zie evenmin absurditeit, uitzichtloosheid, zinloosheid, schuld en innerlijke vertwijfeling.

  Jouw verhaal is helaas een typisch voorbeeld van Nederlandse burocratie, verder niks:-)!

  https://de.wikipedia.org/wiki/Kafkaesk

  Blijf gezond en flexibel!

  Hartelijke groet, Blewbird

  Geliked door 1 persoon

 10. meninggever zegt:

  Als ik het nieuws zo volg heeft die K-Buurt wel wat andere zorgen dan het openbaar groen…

  Like

 11. Rob Alberts zegt:

  Inderdaad. Een goede samenwerking tussen ambtenaren en positieve bewoners en get bedrijfsleven kan heel veel problemen oplossen.

  Het Openbaar Groen is daarom dan ook niet het onderwerp van deze blogpost.
  Stille groet,

  Like

 12. henk50 zegt:

  Gemeente gebeld. Prima, meer initiatief bij de bewoners, Paal in het grasveld voor ons huis geslagen. Bijenvriendelijke zaden gezaaid. Bord geplaatst dat we aardig moeten zijn voor de bij en niet maaien svp. Openbaar groen komt langs, haalt paal uit de grond en gooit hem in de prullenbak. Maait het hele gazon. Gemeente gebeld. Prima, meer initiatief bij de bewoners. Maar wij gaan niet over de grasmaaiers…
  Zowel in Doetinchem als in Brummen zag ik vorige week overigens een lokale schaapskudde die het openbaar groen beheersbaar houdt. Inclusief herder (m/v).

  Like

 13. Rob Alberts zegt:

  Voor het vernielen van de aanplant zijn door de verantwoordelijke bestuurder excuses gemaakt.
  Een deelnemer van het Aardgasvrij K-buurt heeft contact gezocht met Liander, de netbeheerder.
  Hieronder de beantwoording en toelichting van Liander:
  Hieronder de toelichting vanuit Liander op de vraag over het plaatsen/vervangen van gasleidingen terwijl wij in de K-buurt werken aan aardgasvrije wijk worden.
   
  –          Vervanging van de brosse leidingen (grijsgietijzeren leidingen in dit geval) doen we in de K-buurt, omdat:
  1)      Het een doortransportleiding is en dus ook in de toekomst gebruikt zal worden voor het transport van gas in dat deel van Amsterdam,
  2)      er lekkages zijn geconstateerd op de leiding en dus vervangen dienen te worden vanuit veiligheid en
  3)      het toekomstige warmtetracé binnen 10 meter van deze leiding zal komen te liggen. Bij grondroering binnen die 10 meter van de grijsgietijzeren leidingen dienen wij vanuit Liander de leidingen preventief te vervangen.
  –          Wij informeren niet apart per project over de vervanging van brosse leidingen, wel natuurlijk dat wij aan het werk gaan vanuit onze reguliere werkzaamheden, al helemaal als dit ook bijvoorbeeld tot gas- of stroomonderbrekingen zorgt. Dat wij hierover niet per project apart over communiceren is geen onwil, maar simpelweg niet haalbaar met de hoeveelheid aan projecten.
  –          Daarom hebben wij dat in een kernboodschap beschreven op de site van Liander, zie: 
  https://www.liander.nl/gasleiding.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.