Planetarium

Tijdens een vakantie in Friesland bezocht ik het Planetarium van Elsinga. Indrukwekkend en de moeite van het bezoeken waard. Op de website Scientias lees ik dat er een groter moderne versie gemaakt is. Met een schaal van  1:20 millioen worden in Scandinavië de verschillende planeten uitgebeeld. Op internet leest dit indrukwekkend. Al kies ik er zelf voor om binnenkort nog eens naar Franeker af te reizen.

Over de versie in Scandinavië:

De zon is het grootste object en dat is de Avicii Arena in Stockholm: met een diameter van 110 meter het grootste bolvormige gebouw ter wereld.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

17 reacties op Planetarium

 1. Levensjutter zegt:

  Kijk nou! Een extra reden om misschien toch weer eens naar Zweden te reizen. Interessant!

  Geliked door 1 persoon

 2. hermanstel65 zegt:

  Wij waren twee jaar geleden op rondreis door Friesland. We waren druk en kozen ervoor om het planetarium niet te bezoeken. Onvergeeflijke fout. Dus staat weer op het lijstje.

  Geliked door 1 persoon

 3. Karel zegt:

  ha die Rob
  kwam voorheen heel vaak in Friesland , maar nooit veel verder dan Makkum
  er zijn wat stadjes op m’n lijstje , dus wie weet

  koers groet

  Geliked door 1 persoon

 4. Blewbird zegt:

  Daar wil ik ook nog eens naartoe. En naar Leeuwarden vanwege mijn friese roots.

  Geliked door 1 persoon

 5. Bertie zegt:

  Dat zou ik ook graag willen bezoeken, misschien, ooit.

  Geliked door 1 persoon

 6. Altijd een leerrijke ontdekking, zo’n planetarium!

  Geliked door 1 persoon

 7. Ja, dat prachtige Planetarium zou iedereen eigenlijk een keer moeten bezoeken. Het zit zo fantastisch mooi in elkaar met heel primitieve middelen. En toch draait het al 240 feilloos en geeft nog altijd de stand van de planeten heel netjes aan.

  Geliked door 2 people

 8. KnutzEls zegt:

  Was er alweer jaren geleden. Heel indrukwekkend en een tweede bezoek zeker waard

  Geliked door 1 persoon

 9. Iets wat je dan waarschijnlijk ook wel leuk zal vinden: het melkwegpad in Westerbork/Hooghalen.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Mooie tip
   Dankjewel

   Zonnige groet,

   Like

  • Willem zegt:

   Ga dan wel naar Hooghalen en niet naar Westerbork zelf, want dan ben je er nog ca 12 km bij vandaan, al is Westerbork an sich best wel een leuk dorp . Het Melkwegpad ligt op het terrein van het voormalige kamp ‘De Schattenberg’, beter bekend als (voormalig) Kamp Westerbork. Het is een beetje ironisch dat uitgerekend zo’n berucht kamp ‘De Schattenberg’ genoemd wordt, maar dat heeft weer alles te maken met een boerderij die er al voor de bouw van het kamp in daar stond en getooid was (is) met die naam. En lichtkans dat het veld al van oudsher de Schattenberg heeft geheten. Zal dat een na trachten te kijken.
   De naam Kamp Westerbork is alleen maar een gevolg van het feit dat het kamp in 1939 gebouwd werd in de uiterste noordwestpunt van de toenmalige gemeente Westerbork, nu gemeente Midden-Drenthe. Iets westelijker en het was de geschiedenis in gegaan als kamp Beilen en iets noordelijker en dan was Assen of Rolde de naamgever geworden van het kamp.

   Geliked door 1 persoon

  • Ja, Westerbork is ook heel leuk met kinderen : een wandeling in de open lucht ( en een mooie omgeving ) langs de ‘planeten’ in de vorm van draaimolen en zo meer en o.a. een demonstratie van schotels als die van radiotelescopen waar je héél zacht iets kunt fluisteren in een schotel en in de andere tegenover staande schotel kan het gehoord worden. Westerbork is juist bekend om zijn radio-telescopen ( in dié tijd dat wij nog in NLD waren tenminste – zo’n 40 jr geleden al weer…)
   groet, hanny

   Like

 10. Herman zegt:

  Dat Planetarium wil ik wel eens bezoeken. Mogelijk dat het er binnen een paar maanden van komt, mede vanwege een fraaie tentoonstelling in het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Een nachtje overnachten en beiden vallen te combineren.

  Like

 11. Spontanity zegt:

  Eind uit de buurt, maar ik zeg nooit ‘nooit’.

  Geliked door 1 persoon

 12. meninggever zegt:

  Laatste keer dat ik daar was, 1976, omdat we vlakbij logeerden. Een gids die op een toonhoogte alles uitlegde wat de bedenker van dat spul allemaal had gebouwd in dat piepkleine pandje. Van hout…prachtig en nog steeds op tijd lopend. Dan ben je pas een wetenschapper…..

  Geliked door 2 people

 13. Inderdaad heel interessant !
  Maar heb je al eens het planetarium in de Ziemer-toren in de Belgische stad Lier bezocht ? Gebouwd door de horlogier Ziemer in die stad, alles met radertjes en fijne techniek , loopt ook nog steeds op tijd, tenmlinste toen ik er lang geleden was met de Astronomische Club uit Tilburg, , laat de zwaartekrachten zien op diverse planeten, enz enz enz … Indrukwekkend te bedenken dat mijnheer Ziemer dat allemaal met de hand maakte ! In die tijd leefde de heer Ziemer nog en zijn horlogewinkel bestond toen ook nog in die stad ( LIER, België.) EEN AANRADER !
  Er zijn ook vaak ‘open dagen’ in de diverse NLDse observatoria : o.a. in het Brabantse Hoeven *, men kan daar ook kennis maken met radio-telescopen en ik denk nu ook de modernere ontwikkelngen op astronomisch gebied.
  ( * Ik lees juist in de volgende link dat Sterrenwacht HOEVEN / N.Br. définitief gesloten is, jàmmer )
  PS: Vroeger , nog in NLD, lieten wij onze kinderen en neefjes en nichtjes een planetarium “bouwen”, met polystyreen ballen in verschillende grootte , die ze in de kleuren van de diverse planeten verfden en als een ‘mobiel’ aan koordjes ophingen in hun kamers; Niet echt op ‘schaal’ maar een visuele versie van ons planeten stelsel. Ergens in mijn opslag moet ik nog één stel ‘zon- en planeten’ hebben in een doos ….
  Zuid Franse groet,
  hanny

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Sterrenwacht

  Like

 14. Sjoerd zegt:

  Dat lijkt me heel interessant om ook eens te zien.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.